Výsledky vyhledávání v sekci Krása na dotaz lžíci neboli

Vůně píše váš příběh

access_time28. may 2019 personRedakce

Je dokázáno, že vůně má velmi výrazný smyslový náboj. Muži si při osobním kontaktu vůně všimnou bezděčně daleko dřív, než třeba vašeho úsměvu nebo barvy očí. Pakliže vůni znova ucítí, vzpomenou si právě na onu situaci, kdy vás spatřili poprvé. Vůně propojuje zážitky. Spojovat vůni s příjemně prožitými chvílemi už zachránilo i pár vztahů. Stačí stejný parfém, který jste nosili na začátku vztahu, a staré růžové vzpomínky se vám velmi živě vybaví. Vůně zkrátka patří k  osobním záležitostem. Dokáže zvýraznit naše já nebo ovlivnit náladu i emoce. Osobní záležitost Také se vám to určitě někdy stalo. Cítili jste krásný parfém, ale nebylo to ono. Proč? Protože každý člověk má svoji osobní vůni.  Vše závisí na vlastnostech kůže, způsobu výživy a životních zvyklostech. Může se totiž stát, že ta příjemná vůně, bude na vás vonět velmi rozdílně. Vaše vůně a vaše krev Coco Channel jednou prohlásila, že žena by si měla parfém nanášet na místa, kde by chtěla být políbená. „Nejlepším místa jsou ale ty, kde pulsuje krev, tzn. tam kde je pokožka nejteplejší, takže se vůně může dobře rozvinout. Nanášejte za ušní boltce, zápěstí nebo u loketního důlku. Voňavku si dávejte vždy před tím, než se obléknete, zabráníte tím nepříjemným flekům,“ říká Dagmar Korbová Krůzová z Parfemy.cz. Vůni můžete také zkusit nanést malinko do vlasů. Udělejte to ale z delší vzdálenosti, abyste vlasy parfémem příliš nevysušili. Čeho je moc…  „Parfém obsahuje až 30 % vonné extrakce, parfémová voda neboli Eu de Parfum má až 15 %, toaletní voda (Eu de Toillete) obsahuje 4 až 8 % a nejjemnější složení má kolínská voda, ta má pouze 3 až 5 %.  V letním období je nejlepší toaletní voda nebo kolínská,“ říká Dagmar Korbová Krůzová z Parfemy.cz. Při výběru parfému není dobré spěchat. Nikdy se neřiďte pouze podle papírového testeru, ale nechte parfém provonět na vaší pokožce. Počkejte minimálně 20 minut, až se vůně rozvoní. Vůně zkoušejte nejlépe ráno, kdy jsou vaše smysly nejbdělejší a nejsou po celodenním maratonu vůní a pachu otupělé. Není dobré si čichat k více než 3 – 4 vůním, protože pak již začnou všechny splývat. Lahvička vůně by neměla být skladována na slunečném místě a neměla by být vystavována vyšším teplotám než je 20°C. Nic není nesmrtelné a to platí i o parfému. Po otevření vydrží vůně půl roku až rok. Pokud začne měnit barvu na tmavší, znamená to, že vůně již stárne.

folder_openPřiřazené štítky

Dokonalý makeup? S námi bez obav

access_time01. november 2019 personRedakce

Umíte si vybrat správný makeup, nebo se obáváte, že nesplní to, co od něho očekáváte? Připravili jsme pro vás stručné rozdělení jednotlivých textur, přehled jejich předností i úskalí a věříme, že pak už nic nebude bránit tomu, aby vaše pleť zářila.Než si budete vybírat texturu, která ideálně splní vaše představy, nezapomínejte na devět důležitých zásad. Na správně ošetřené pleti vypadá makeup lépe a déle vydrží, proto pod líčení vždy naneste krém, který je vhodný pro váš typ pleti. Podkladové bázeLehké emulze, které vyplní vrásky, případně dodají pleti jas nebo ji zmatní a připraví na nanesení makeupu. Zabraňují ulpívání makeupu ve vráskách a pórech. Většinou je používají spíše profesionálové. V domácí kosmetické skříňce spíše čekají na příležitosti typu ples, divadlo nebo focení. Tónované krémyJsou lehké, obsahují nejnižší koncentraci barevných pigmentů, pleť jemně sladí, ale nemají krycí vlastnosti. Jejich předností je, že nabízejí makeup a krém v jednom kroku, což přináší úsporu času i peněz.Fluidní neboli tekutý makeupObsahuje méně pigmentů (zhruba 8 až 15 procent), barevně sjednotí pleť a jemně zakryje případné nedokonalosti, například pigmentové skvrnky. Na trhu je seženete v tubách nebo ve skleněných dózách s dávkovačem, nebo bez. Nanášení je snadné a rychlé, použijte konečky prstů, houbičku nebo štětec. Mají mírnou až střední krycí schopnost a jsou vhodné pro všechny typy pleti. Pro dlouhotrvající efekt zafixujte pudrem. Krémový makeupMá krémovou konzistenci a patří společně s fluidními makeupy k nejoblíbenějším. Spojují se v něm dvě hlavní výhody – snadné nanášení a střední krycí schopnost. Makeup typu „mousse“V podstatě se jedná o našlehaný fluidní makeup, který však snadněji nanesete v tenké vrstvě, a v případě potřeby jej můžete vrstvit bez časových prodlev, na rozdíl od běžného fluidu, kde musíme chvilku počkat, než zaschne. Výsledný makeup je kompaktní a matný. Kompaktní makeupNanáší se houbičkou. Je většinou v praktickém balení se zrcátkem a můžete ho nosit všude s sebou. Aby byl výsledek dokonalý, aplikace vyžaduje jistou zručnost, zabere více času, ale má vyšší krycí schopnosti k zakrytí drobných nedokonalostí. Korekční makeupJe vhodný pro pleť s akné, s výraznými pigmentacemi, jizvami nebo vitiligem. Vzhledem k tomu, že se může jednat o závažnější kožní obtíže, doporučujeme konzultaci s lékárníkem nebo dermatologem. Obsahuje vysoký podíl barevných krycích pigmentů, zhruba 50 procent. Makeup typu „stick“Praktické balení na cesty, krycí schopnosti srovnatelné s kompaktními makeupy. Doporučujeme nanášet houbičkou. Při přímém kontaktu s pletí se vám nemusí podařit nanést požadované množství makeupu. Pudrový nebo minerální pudrový makeupLze ho zjednodušeně popsat jako pudr s krycími vlastnostmi makeupu. Nanáší se štětcem a je vhodný převážně pro mastnější a aknózní pleť. Neobsahuje silikony ani oleje. Při správné aplikaci má dlouhodobý efekt. RozjasňovačeAsi nebudou patřit do vaší běžné výbavy, ale občas se mohou hodit na potlačení projevů únavy. Jemně se vetřou nebo vklepou do partií, které potřebují prozářit. Lze jimi i opticky zmenšit nos nebo zúžit tvář, ale to už patří do rukou vizážistů nebo skutečně zdatných a malířsky nadaných žen. Korektory a kamuflážeExistují v několika provedeních – se štětečkem, s houbičkou, v tyčince nebo tužce. Jsou určeny k zakrytí drobných nedokonalostí. Zelené korektory se hodí k neutralizaci červených nedokonalostí, jako jsou žilky nebo akné, béžové korektory k redukci viditelnosti pigmentových skvrnek. Žluté korektory využíváme na kruhy pod očima a podlitiny. PudrySlouží hlavně k zafixování makeupu a prodloužení jeho stálosti, během dne potlačí případný lesk. Mohou být transparentní, takže nezmění odstín vašeho makeupu, nebo se zabarvením. Pudr a makeup by se odstínem neměl příliš lišit.   Suchá ložiska na sebe navazují více pigmentu a následkem je barevně nejednotná tvář. Důležitou obranou je kvalitní noční krém, který suchá místa redukuje, a jednou za čas i jemný peeling. Výhodou dnešních textur jsou i přidané látky, které nejen zvyšují komfort nanášení, ale zároveň pleť také chrání před slunečním zářením (sledujte hodnotu SPF a vybírejte podle ročního období) a povětrnostními vlivy díky obsahu výživných olejů, vitamínů nebo antioxidantů. Při líčení potřebujete dostatek světla - není větší faux pas, než když máte na obličeji fleky od špatně rozetřeného makeupu nebo ostrou hranu končící před linií vlasů nebo dolní čelisti. To pak pozná i chlap, že jste špatně nalíčená. Nezapomínejte sledovat expiraci, hlavně to, jak dlouho můžete produkt po otevření používat. Zabráníte vzniku možných kožních obtíží, například alergie nebo infekce. Pravidelně ošetřujte štětce, houbičky a všechno, co přijde do kontaktu s makeupem. Na vyprání houbiček stačí běžné mýdlo, štětce většinou zvládne jemný šampon. V případě, že máte na pleti zánětlivá ložiska (například akné), použijte k opláchnutí líh s koncentrací 40 až 60 procent. Nanášíte-li makeup prsty, vždy si před líčením umyjte ruce. Před nanášením tekutého makeupu velmi jemně navlhčete houbičku, pak nenasaje tolik přípravku, takže ušetříte. Vždy roztírejte od středu obličeje do stran. Každý večer se odličujte, je to investice do zdraví a krásy vaší pleti.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zdraví na dotaz lžíci neboli

Goji, konopí i chia. Dejte si semínka

access_time29. may 2019 personRedakce

Věděly o nich starověké civilizace, my na ně postupně přicházíme až dnes. Řeč je o tzv. superpotravinách. Dejte si na zdraví i na chuť! Superpotraviny jsou doslova poklady přírody. Díky svým blahodárným účinkům na lidské zdraví mohou nahrazovat některé doplňky stravy. „Jsou to obvykle plody malé velikosti, v sobě ukrývají ohromné množství nutričních hodnot. To je způsobeno tím, že rostou v dosti nehostinných podmínkách jako je poušť či vysoká nadmořská výška, proto byly rostliny nuceny uvnitř svých plodů koncentrovat velké množství výživných látek,“ vysvětluje Blanka Szabó, odbornice na zdravé stravování PestryJidelnicek.cz. Jak našemu zdraví pomáhají a jak je nejlépe zařadit do jídelníčku? Goji berry neboli Kustovnice čínská Pochází z Himalájí a je známá především pro svoje antioxidační účinky a pozitivní působení na podporu imunity. Dalším bonusem je vyrovnání ph v krvi a vysoký obsah betakarotenu. Tip na přípravu: sušené plody Goji jsou výborné do čaje, případně v RAW variantě na zdobení smoothies, salátů či dezertů. Acai berry Seznamte se s plody palem Střední a Jižní Ameriky. Vynikají zejména vysokým obsahem antioxidačních flavonoidů, vitaminu C a nenasycených mastných kyselin. Příznivě tedy působí na imunitu a cévní problémy. Plody Acai jsou výborným doplňkem stravy zejména při vyšší psychické a fyzické zátěži. Výborně se hodí do ranní dávky müsli. Konopná semínka Trápí-li vás hormonální nerovnováha či problémy s vlasy, nehty nebo pokožkou, sáhněte po konopných semínkách. Nemusíte se bát, o žádnou drogu nejde. Tato superpotravina je známá především díky esenciálním mastným kyselinám blahodárně působícím na buňky lidského těla – stabilizuje produkci hormonů a viditelně zlepšuje stav pokožky. Příjemně oříšková chuť se bude vyjímat v nejrůznějších druzích salátů a doplní i ovesné vločky. Chia semínka Ne nadarmo se jim přezdívá „semínka běžců“. Málokterá potravina dokáže zajistit tak dokonalou hydrataci organismu. V dávných dobách je jedli Aztékové při dlouhých a náročných výpravách. Podporují psychickou koncentraci i fyzickou výdrž. Obsahují vysoké množství vápníku a mastných kyselin, které si lidské tělo nedokáže samo vyrobit. Přidejte chia semínka do svého jídelníčku hlavně v období stresové zátěže nebo, když vás čeká velký sportovní výkon. Výborně chutnají například s mozarellou, rajčaty a bazalkou zakápnutými olivový olejem.

folder_openPřiřazené štítky

Nepřítel zubní kaz? A nejste náhodou nepřáteli spíš sami sobě?

access_time29. may 2019 personRedakce

To, že se čistí zuby ráno a večer je samozřejmé. Jenže daleko víc, než na tom, jak často si je čistíte závisí také na tom, jakým způsobem to děláte a jestli třeba chodíte na dentální hygienu. Ani byste nevěřili, kolik lidí přispívá ke kazivosti svých zubů jen špatnou technikou čištění. A to si klidně mohou čistit zuby po každém jídle a je to k ničemu. Právě proto je zde nesporný přínos ošetření na zubní hygieně, kde se to mimo jiné naučí a zjistí třeba, jak moc je důležité čistit si i mezizubní prostory. Při ošetření u dentálního hygienika  se navíc odstraňuje zubní kámen, který jednak zabraňuje dostatečnému vyčištění zubu a pak se pod ním může schovávat mikro kaz. Pozor na rizika Zubní lékařka MSc. Ekaterina Horáková z kliniky Clinident www.stomatologie-horakova.cz k problematice říká: „Zubní kaz je nejčastější onemocnění zubů. Zjednodušeně řečeno je to degenerace zubu zapříčiněná vylučováním kyselin bakteriemi množícími se v zubním plaku. Hlavní rizikové faktory pro vznik zubního kazu se dají shrnout do několika bodů:• Nedostatečná orální hygiena vedoucí k akumulaci zubního plaku, který pak umožňuje bakteriím se zachytit na tkáni zubů a množit se.• Přílišná konzumace sladkých nebo kyselých pokrmů, které slouží bakteriím jako potrava, respektive vytvářejí příhodné podmínky pro jejich existenci.• Přístupné profily zubů, například hluboké fisury (štěrbina uprostřed výrazně tvarovaného zubu), špatně přilehlé korunky nebo převislé plomby.• Nedostatečná slinivost úst. Kazivost zubů může mít samozřejmě i více příčin, toto jsou však ty nejhlavnější, dalšími faktory kazivosti jsou například cukrovka, užívání některých léků, kouření, a podobně.“ Každý den jiný nepřítel Na zub útočí tisíce bakterií (konkrétně Lactobacillus či Streptococcus mutans), které se poměrně rychle množí. Dostávají se do ústní dutiny mnoha způsoby. Stačí třeba, že si olizujete prsty nebo do úst vkládáte předměty, na kterých ulpívají. Klasické příklady jsou, že nevědomky cucáte tužku, když přemýšlíte, jíte v restauraci příborem, který nemůže být 100 % sterilní nebo třeba otevřete sáček s tyčinkami zuby. Proti výpadům bakterií má zub ochránit zubní sklovina, která jej obklopuje a pak samozřejmě vaše práce – tedy důkladné čištění. Bakterie totiž v ústech rozkládají sacharidy na organické kyseliny, které zub narušují. Když si správně čistíte zuby pastou s fluorem, dokážou nerovnosti „vyžrané“ od kyselin vyrovnávat autoregenerační procesy. Pokud jich ale ale moc, vznikne skulinka, bakterie se tu ještě více namnoží a když je necháte, jsou schopny celý zub zlikvidovat a hned přeskočit na jiný a udělat s ním to samé. Vrtání? No není vždycky potřeba Moderní medicína zná už nové postupy, díky kterým vrtání nebolí. Nástroje sice vrtačce podobné jsou, ale na konci je buď léčivé modré světlo, vstřikování ozonu nebo aplikátor laserového paprsku. Všechny tyto metody ošetří zub asi do jedné třetiny dentinu, takže je důležité přijít včas a nepodceňovat preventivní kontroly.

folder_openPřiřazené štítky

Lék na chřipku? Dobré jídlo.

access_time29. may 2019 personRedakce

Začíná období, kdy vaše imunita potřebuje vaši pomoc víc, než kdykoli jindy.  Projezte se k takové síle, že si chřipka na vás vůbec netroufne. Fungující imunitní systém je v sychravém období základ. Nemoc buď nemá šanci propuknout anebo se s ní organismus dokáže lépe poprat. Je proto třeba se soustředit na přísun vitaminů a minerálů. Měli bychom dbát na pravidelné sportovní aktivity a vyhýbat se stresu. Jak můžeme imunitu pomocí jídla nejlépe nastartovat? Sbírejte céčka „Je to notoricky známé – vybírejte potraviny bohaté na vitamin C. Můžou to být citrusy, šípky, kiwi, ale i například rakytník, rybíz, rajčata, paprika, papája nebo špenát. Imunitní systém zásadně oslabují drastické diety a s nimi velmi úzce spjatý jojo efekt. Snažíte-li se hubnout, dbejte na pestrost a vyváženost svého jídelníčku, v žádném případě nesmíte hladovět“ vysvětluje Blanka Szabó, odbornice na zdravé stravování, Pestryjidelnicek.cz. Žena ví: V případě, že se nachlazení neubráníte, zařaďte do svého jídelníčku kromě citrusů ještě zázvor a česnek. Obojí konzumujte nejlépe v syrové podobě. Na bolest si dejte raději vodu a ořechy Zařazením správných potravin do pravidelného jídelníčku se můžeme vyhnout užívání léků a zmírnit projevy některých zdravotních neduhů. Trpíte často migrénami? Soustřeďte se na to, ať v průběhu dne vypijete dostatečné množství vody (minimálně 3 litry) a zařaďte do jídelníčku ořechy. Ideální k jejich konzumaci je snídaně nebo dopolední svačina. „Ořechy fungují skvěle i při tzv. PMS neboli premenstruačním syndromu. K nim se osvědčilo zařadit do jídelníčku více listové zeleniny a potravin bohatých na hořčík – kromě ořechů to jsou například mořské plody a sušené ovoce různých druhů,“ doplňuje Blanka Szabó, odbornice na zdravé stravování, Pestryjidelnicek.cz. Žena ví:  Bezkonkurenční v boji s bolestí a zadržováním vody v období menstruace je pupalkový olej! Arónie. Už jste o ní slyšeli? Dvě mouchy jednou ranou zabijete s arónií. Umí nastartovat imunitní systém a zároveň pomáhá při pocitu těžkých a oteklých nohou, zmírňuje problémy s křečovými žilami. Žena ví: Chutný nápoj na podporu imunity a zdravého krevního oběhu si zvládnete připravit i doma! Ingredience: 300 g arónie, 300 g červené řepy, 1 dcl šťávy z rakytníku, 1 dcl šťávy z citronu, 1 kiwi. Vše rozmixujeme dohromady a podáváme denně po dobu alespoň čtyř týdnů.

folder_openPřiřazené štítky

Ostropestřec mariánský - velmi účinná bylina

access_time09. june 2019 personRedakce

Ostropestřec mariánský ...už od pradávna známý Ostropestřec svými účinky předčí většinu uměle vytvořených léků… Mezi hlavní oblasti jeho působení patří především játra a žlučník. Díky vysokému obsahu flavonolignanů v prvotní, nekrystalické podobě, dokáže velmi efektivně detoxikovat celý organismus a mimo represivních účinků jako je čištění jater, regenerace při cirhóze (ztvrdnutí) a steatóze (ztučnění) jater, zajišťuje především preventivní ochranu. Flavonolignany zároveň zabraňují oxidativnímu stresu a současně chrání játra před poškozením způsobeným vnějšími toxickými látkami, popř. látkami, které se uvnitř organismu mění na toxické vlivem degradace jiných látek. Oxidativní stres je zodpovědný za rychlé stárnutí buněk a jejich poškození, které je jedním z faktorů civilizačních chorob (kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění atd.) Granulovaný plod obsahuje mimo jiné pro organismus nepostradatelnou kyselinu linolovou, vícenásobnou nenasycenou mastnou kyselinou ze skupiny omega-6, která je, mimo jiné, nezbytná k dobré funkci imunitního systému , metabolismu tuků, nebo třeba srážlivosti krve a musí být přijímána v potravě člověka. Z této esenciální mastné kyseliny si, mimo jiné, organismus syntetizuje ostatní mastné kyseliny a současně je základním stavebním prvkem pro buněčné stěny a membrány. Díky tomu, že přípravek je zpracován jako granulát, má po požití vysokou biodostupnost všech látek (především právě flavonolignanů), což přípravku zajišťuje kvalitní a efektivní účinek . Současně se do těla člověka dostává přírodní vitamin E (alfa-tokoferol). Přípravek je možné podávat samostatně, v jogurtu, müsli, nebo jako součást jídla. Granulovaný plod je také možno přimíchávat do těsta pro přípravu pečiva a dalších jídel teplé kuchyně typu pyré, kaší atp. Běžná denní dávka pro dospělého člověka by měla činit asi 7,5 g granulovaného přípravku, což odpovídá jedné rovné polévkové lžíci neboli dávce 300 mg flavonolignanů. Díky ostropestřci je možná i přirozená detoxikace, nikoliv jen metody, které při detoxikaci velmi zatěžují náš organizmus. Ostropestřec mariánský – granulovaný plod (Silybum Marianum) Mechanicky zpracovaný plod Ostropestřce mariánského je čistě přírodní produkt. Granulovaný Ostropestřec obsahuje komplex látek, které mají velmi pozitivní a silný vliv na pročištění organizmu. Tím prosím nechápejme, že nebudeme mít možnost opustit domov. :) JIž v dávné historii byla známá semena Ostropestřce mariánského a jejich schopnost podpory správné funkce jater a žlučníku (podpora produkce i uvolňování žluči). Co způsobuje tuto vlastnost přirozené detoxikace? Za těmito vlastnostmi stojí látky flavonoidní povahy, které se nazývají flavonolignany. Flavonolignany se z mechanicky upraveného plodu Ostropestřce mariánského uvolňují během zažívání. Tyto flavonolignany v těle pracují jako ochrana jaterních buněk a současně jako velmi silné antioxidanty. Tyto antioxidanty chrání před, dnes velmi zmiňovaným, tzv. oxidativním stresem, který je příčinou rychlého stárnutí buněk a jejich poškození. Tento oxidativní stres je dnes zmiňován v souvislosti s civilizačními neduhy, jako je prašné a nečisté ovzduší, stres, který způsobuje také překyselení organizmu. Toto překyselení samo o sobě je škodlivé pro organizmus samotný a působí dokonce i na nadváhu(tukové buňky se v překyseleném prostředí neodbourávají). Toto vše pak následně vede k jednomu z mnoha faktorů civilizačních chorob jako jsou kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění, diabetes atp. Flavonolignany jako jedny z mála látek mají i preventivní účinek na jaterní buňky ve smyslu snížení rizika jejich poškození toxickými látkami, které se do organismu dostávají z vnějšího prostředí nebo vznikají uvnitř organismu jako produkty degradace jiných látek. Protože játra hrají jednu z hlavních funkcí v detoxikaci organismu, je jejich správná funkce základním předpokladem zdraví člověka. Flavonolignany také mohou napomoci napravit zhoršený stav jater v případech jejího ztučnění (tzv. steatóza jater) nebo ztvrdnutí (tzv. cirhóza jater) způsobených vlivem onemocnění nebo nesprávné životosprávy. Vedle flavonolignanů obsahuje zpracovaný plod Ostropestřce mariánského i další důležité látky, mezi které patří zejména mastný olej s vysokým podílem esenciálních vícenásobně nenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny linolové. Kyselina linolová ze skupiny omega-6 mastných kyselin je pro organismus nepostradatelná a musí být přijímána v potravě člověka  – jedná se tzv. esenciální mastnou kyselinu. Její funkce v organismu je jedinečná v několika ohledech. Je základním stavebním prvkem, ze kterého si organismus syntetizuje nejen další nenasycené mastné kyseliny, ale také látky, které se podílejí na jiných procesech, jakými jsou např. funkce imunitního systému, metabolismus tuků, regulace srážení krve, zánětlivé procesy atd. Navíc je tato kyselina jednou ze základních součástí buněčných stěn a membrán, takže tvoří jeden ze strukturálních prvků našeho těla. Proč je vhodné používat mechanicky zpracovaný plod Ostropestřce mariánského Na rozdíl od izolovaného komplexu flavonolignanů, tzv. silymarinu, který je znám z některých léčivých přípravků nebo potravních doplňků, jsou flavonolignany ve zpracovaném plodu Ostropestřce mariánské přítomny v prvotní nekrystalické podobě a to společně s dalšími látkami, které usnadňují jejich přechod ze zažívacího traktu do vnitřního prostředí organismu. Tím je dosaženo vysoké biodostupnosti, jinak minimálně ve vodě rozpustných přírodních látek, jakými flavonolignany jsou a je tak docíleno jejich efektivního využití z podaného produktu. Denní dávka zpracovaného plodu Ostropestřce je nastavena tak, aby odpovídala ve vztahu k obsahu flavonolignanů běžným potřebám organismu dospělého člověka. Zároveň se do organismu dostává i podstatná část esenciálních mastných kyselin z ostropestřcového oleje a také další látky, např. přírodní vitamín E (alfa-tokoferol), fytosteroly, fosfolipidy a další přírodní látky, které jsou v podstatné míře v ostropestřcovém oleji obsaženy.   Jak užívat mechanicky zpracovaný plod Ostropestřce mariánského Plod Ostropestřce mariánského v granulované formě prošel primární úpravou vysokotlakým procesem zastudena, kdy byl zbaven přebytku mastného oleje a následným procesem extruze, která zabezpečila jeho formu. Tyto procesy vedou k rozrušení buněčných stěn plodu, takže je umožněno uvolnění aktivních látek. Na druhou stranu je do doby rozpadu granule ve vodném prostředí zajištěna ochrana látek před jejich případnou oxidací, takže trvanlivost a odolnost produktu vůči žluknutí a podobným procesům je velmi vysoká. Granulovaný produkt je možno podávat suchý, např. zamíchaný do různých pokrmů typu „müsli“ nebo jiných suchých směsí, míchat s jogurty a jinými mléčnými výrobky, přimíchávat do pečiva i dalších produktů teplé kuchyně typů kaší, pyré atp. Nevhodná je tepelná úprava smažením, pečením na pánvi nebo fritováním. Běžná denní dávka pro dospělého člověka by měla činit asi 7,5 g granulovaného produktu, což odpovídá jedné rovné polévkové lžíci neboli dávce 300 mg flavonolignanů. Produkt je možno před použitím jakkoli nadrtit nebo rozdrobit a celkovou denní dávku je možno rozdělit do dvou nebo i více dílčích dávek. Pokud je produkt podáván samostatně, doporučuje se jej požít během jídla nebo bezprostředně po jídle. V případech akutních intoxikací organismu nebo jinak vyvolané potřeby zvýšeného příjmu flavonolignanů je možné denní dávku až zdvojnásobit na 15 g granulovaného produktu, což odpovídá dvěma rovným polévkovým lžícím neboli dávce 600 mg flavonolignanů. V tomto případě je nutno denní dávku rozdělit minimálně do dvou jednotlivých podání mezi kterými uplyne doba alespoň 6 hodin. Bezpečnost přípravku Mechanicky zpracovaný plod Ostropestřce mariánského je zcela netoxický přírodní produkt bez alergizujících účinků, který neohrožuje správnou funkci organismu a to ani v případech nadměrného podání vysoce překračujícího doporučené denní dávkování. Produkt lze podávat dlouhodobě bez omezení časové periody nebo nutnosti podávání přerušovat. Nejsou známy žádné interakce s jinými léky nebo potravinami. Podávání produktu nastávajícím a kojícím matkám je možné – informujte se u svého ošetřujícího lékaře.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Žena, která ví na dotaz lžíci neboli

Jak nebýt lifestylovou kráskou v dluhové pasti

access_time29. may 2019 personRedakce

Pro lodičky Dior, kabelku od Vuittona nebo prsten z Alo Diamonds jsou ženy schopné udělat cokoli. Jak poznáte ale, že už to s nákupy přeháníte? A jak se dostat z dluhů, pokud jste to už přehnala?  Ženy mají jednu neřest – řídí se chtíčem a touhou. A v takových případech ustupuje rozum i oko, které kouká do budoucnosti. Pak se jednoho dne probudí a zjistí, že kromě spousty krásných věcí, které jsou podpisovým vzorem jejich stylu nemají na zaplacení posledního nájemného a nikdo jim nepůjčí, protože jejich jméno dávno figuruje v registrech dlužníků – byť jen pro pozdní splátky. 1.      POČÍTEJTE DOPŘEDU Ať už vám padne do oka cokoli, co vás svádí k tomu si půjčit, mějte na paměti, že žádná půjčka není zadarmo, vždy půjčenou částku přeplatíte. V případě porušení smluvních podmínek se k úrokům přidávají sankce a smluvní pokuty, které půjčku dokáží hodně prodražit. 2.      MONITORUJTE Ne vždycky jen obchody, ale také to, kolik utrácíte. Mějte vždy přehled o svých příjmech, výdajích a dluzích. 3.      KONSOLIDUJTE Jestliže máte více dluhů, slučte je do jednoho – tzn. konsolidujte. Ušetříte nemalé poplatky a budete mít svůj dluh lépe pod kontrolou. 4.      ZJISTĚTE SI VÍCE O INSOLVENCI Pokud vám dluhy už přerostly přes hlavu, máte možnost se jich jednou provždy zbavit díky vyhlášení osobního bankrotu. Osobní bankrot (neboli insolvence) je forma řešení úpadku. Pokud máte pravidelný příjem a jste schopni splatit alespoň 30% svých dluhů během 5ti let, máte vyhráno. Po 5ti letech začínáte s čistým štítem bez dluhů. 5.      PŘEBÍREJTE POŠTU Mnoho lidí má zakořeněnou představu, že pokud si nepřevezmou poštu,  nenabyde právní moci. Jste na velkém omylu, existuje fikce doručení. Takže i když si obsílku nepřečtete, stejně vhozením do schránky běží lhůta pro možnost podání odporu z vaší strany. Pokud nereagujete, soud to bere jako potvrzení souhlasu z vaší strany a dané rozhodnutí nabyde právní moci.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Děti & Rodina na dotaz lžíci neboli

Inhalace: Víte, kdy ji naordinovat dítěti?

access_time29. may 2019 personRedakce

Chřipka postihne přibližně 5 – 15 % populace. A z ní velkou část právě té dětské. Holt kapénky si vybírají ty nejslabší… Zvláště u „školkařů“ se zejména v zimním období vyskytují poměrně často a vám i prckovi nezbývá, než s nimi úporně bojovat. I samotná rýma je nepříjemná pro dospělé, natož pro dítě. Odsávání přináší pouze krátkodobou úlevu a dny s rýmou či kašlem se zdají nekonečné. O nocích ani nemluvě, když dítě leží, je to ještě horší. Zná to každý rodič, který už uprostřed noci zapínal hlučný vysavač, aby svému pokladu alespoň trochu ulevil od ucpaného nosíku odsávačkou. Inhalační léčba patří k  moderním směrům, která přináší efektivní a účinnou úlevu. Jak správně inhalovat Chcete-li předcházet nemocem a dýchacím potížím, inhalujte jednou denně po dobu 10 – 15 minut. Je-li vaše dítě nachlazené nebo trpí opakovanými alergickými záchvaty, zvyšte frekvenci na dvě až tři inhalace denně. Prostřednictvím masky nebo náustku se do plic dostanou i ty nejmenší částečky užitečných minerálů, což při běžném „napařování “ nad hrncem s horkou vodou rozhodně nedocílíte. Aerosolová terapie umožňuje aplikaci léků přímo na potřebné místo dýchacího ústrojí. Na rozdíl od celkového podávání léků ústy, které ovlivňují celý organismus, umožňuje inhalace využití léčebného efektu jen v dýchacích cestách, tedy přesně tam, kde je to třeba. Pokud si však sami připravujete léčivo pro inhalaci, je velmi důležité, abyste dodržovali předepsané instrukce. Léčivo připravte dle předpisu či příbalového letáku. Na inhalaci je potřeba klid Inhalátor nemusí být strašák. Seznamte s ním děti prostřednictvím videa. Proto odborníci doporučují inhalovat nejlépe před spaním. Dohlédněte na to, aby vaše dítě pohodlně a vzpřímeně sedělo. Pokud je dítě netrpělivé či neposedné, zkuste mu během inhalace najít nějakou zábavu, např. společně můžete koukat třeba na pohádku. Nasaďte dítěti masku, zapněte inhalátor a nechte ho, ať pomalu a zhluboka dýchá, dokud nespotřebuje všechno. Pravidelné inhalování slouží jako účinná léčba i prevence celé řady respiračních onemocnění. Používání inhalátoru při prvních příznacích nachlazení zabrání propuknutí onemocnění do těžšího stadia a tím sníží i riziko nezbytnosti nasazení antibiotik. Co, kdy a jak? 3 otázky, které vás u inhalace zajímají Inhalátor je praktická věc pro celou rodinu. Tady se můžete podívat, jak jde například nastavit rozprašovač. Vysoce efektivní je vdechování aerosolu léčivých minerálních vod, například Vincentky.  Ve kterých obdobích roku je vhodné inhalovat, to záleží na druhu vašich potíží, při kterých je možné zvýšit počet inhalací na dvě až tři denně. opakující se virózy, chřipky a infekce dýchacích cest: odborníci doporučují inhalovat od podzimu do jara, především v obdobích různých epidemií alergie na roztoče či zvířata:potíže se obvykle zhoršují v topné sezoně, lze inhalovat i celoročně astma a jiné chronické plicní choroby:celoročně alergie na pyly či plísně:po celé období kvetení „vašeho“ alergenu Inhalátor je praktický, snadno přenosný, tichý a ocení ho celá rodina. Zvlhčení dýchacích cest totiž prospěje každému z nás, obzvláště v topné sezóně. Žena ví: Děti při pohldu na zvláštní nástroj mohou být vyděšené a odmítnout spolupráci. Zkuste zakoupit nhalátor OMRON s přibaleným edukačním CD, které obsahuje animované video „Ahoj, já jsem inhalátor“. Video dětem pomůže seznámit se s inhalací a přijmout fakt, že inhalace nebolí.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Recepty na dotaz lžíci neboli

Jak neljépe konzervovat houby

access_time09. june 2019 personRedakce

Houbařská sezóna je v plném proudu. Úlovky z lesa můžeme rozličně zpracovat. Vítanou a zdravou úpravou je zejména konzervace hub, která má však několik pravidel, kterými se musíme řídit. Samozřejmostí je sbírat jen ty houby, které bezpečně známe, případně se obrátit pro radu na nejbližší mykologickou stanici. Nasbírané houby ihned očistíme, rozkrojíme a rozložíme, aby se nezapařily. Co nejdříve je zpracujeme. Můžeme je smažit, vařit a konzervovat. K nejčastějším způsobům konzervace řadíme sušení nebo nakládání hub do soli a octa, existují však i méně známé konzervační techniky. Sušení hub. Sušíme jen ty houby, které nejsou rozměklé a příliš staré. Tvrdé houby jako jsou křemenáče, havelky a nebo ryzci sušíme i uschováváme zvlášť. Před upotřebením je totiž nutné, namáčet je po delší dobu ve studené vodě a také déle vařit. Pro sušení se nehodí lišky, jsou příliš tvrdé. Houby v prášku. Zajímavé koření můžeme získat následovně: sušené houby utlučeme v hmoždíři a uchováme v lahvi se zátkou, aby neztratily svou vůni. Houbová tresť. Jedna z méně známých konzervačních technik. Pokud máme úrodnou houbařskou sezónu a doslova nevíme co s nasbíranými houbami, pak je vhodný udělat z méně pěkných hub výtažek neboli houbovou tresť. Houby nakrájíme, osolíme a dusíme do té doby, dokud nepustí šťávu, kterou sléváme do zvláštní nádoby. Houbovou šťávu pak vaříme do zhoustnutí a plníme do sklenic s uzávěrem. Houby ve vlastní šťávě. Tato konzervace se hodí jen pro čerstvé a pěkné houby. Houby nakrájíme, osolíme a podusíme do vysmahnutí, dáme do menších sklenic a sterilizujeme při 100 stupních Celsia po dobu jedné hodiny.   Houby v kvalitním rostlinném tuku. Konzervace se hodí pro pěkné a čerstvé houby. Hlavičky nakrájíme a necháme na 3 hodiny uschnout. Připravíme si sklenice, do kterých dáme houby a zaléváme je horkým nálevem. Nálev vyrobíme z horké vody a rozpuštěného a osoleného rostlinného tuku, který převaříme. Naléváme po vrstvách a nálev ukončíme vrstvou rostlinného tuku a zakryjeme uzávěrem. Houby v tuku se výborně hodí do polévek a omáček.

folder_openPřiřazené štítky

Grilovaný garnát v kokosu s pikantní ananasovou omáčkou

access_time09. june 2019 personRedakce

Suroviny: Na pikantní ananasovou omáčku: 1 1/2 šálku ananasového kompotu nebo čerstvého rozmačkaného ananasu, bez šťávy 1 mexická pálivá paprička jalapeño, zbavená semínek a pokrájená na kostičky 2 polévkové lžíce čerstvé limetkové šťávy sůl podle chuti Na grilované garnáty: 1/2 šálku nízkokalorického kokosového mléka 2 polévkové lžíce čerstvé limetkové šťávy 1 polévková lžíce sojové omáčky s nízkým obsahem sodíku 1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaného zázvorového kořene 1 polévková lžíce hnědého cukru 20 velkých garnátů, oloupaných a odžilkovaných čerstvě namletý černý pepř 3 šálky uvařené rýže 1/2 šálku výhonků koriandru 4 kovové nebo bambusové (namočené do vody) špízové jehly Příprava: Pikantní ananasová omáčka: 1. Ananas, papričku jalapeño a červenou papriku dejte do misky a zamíchejte, aby se suroviny spojily. Podle chuti dochuťte limetkovou šťávou a solí. Před podávání dejte vychladit. (Omáčku si můžete připravit předem a skladovat v lednici až 3 dny). Grilovaný garnát: 2. Smíchejte kokosové mléko, limetkovou šťávu, sojovou omáčku, zázvor a hnědý cukr v mělké misce. Přidejte garnáty, protřeste tak, aby se ve směsi rovnoměrně obalili a dejte vychladit nejméně na 30 minut nebo přes noc. 3. Předehřejte gril na střední teplotu. 4. Vyndejte garnáty z kokosové směsi. Dochuťte solí a pepřem a na každou jehlu napíchněte 5 garnátů. 5. Dejte špízy na gril a grilujte asi 3 – 4 minuty po obou stranách. 6. Při servírování dejte na každý talíř lžíci rýže basmati, garnáty sundejte ze špízové jehly a navrch dejte pikantní omáčku. Ozdobte koriandrem a podávejte. Velikost porce: 5 garnátů s 3/4 šálkem rýže a 1/2 šálkem omáčky Výživové informace: Počet porcí 4 Na 1 porci: Kalorie: 329 Uhlohydráty: 52 g Tuk: 3 g Vláknina: 3 g Bílkovina: 22 g Nasycené tuky: 1 g Sodík: 406 mg

folder_openPřiřazené štítky