Výsledky vyhledávání v sekci Krása na dotaz lžíci neboli

Vůně píše váš příběh

access_time28. may 2019personRedakce

Je dokázáno, že vůně má velmi výrazný smyslový náboj. Muži si při osobním kontaktu vůně všimnou bezděčně daleko dřív, než třeba vašeho úsměvu nebo barvy očí. Pakliže vůni znova ucítí, vzpomenou si právě na onu situaci, kdy vás spatřili poprvé.Vůně propojuje zážitky. Spojovat vůni s příjemně prožitými chvílemi už zachránilo i pár vztahů. Stačí stejný parfém, který jste nosili na začátku vztahu, a staré růžové vzpomínky se vám velmi živě vybaví. Vůně zkrátka patří k  osobním záležitostem. Dokáže zvýraznit naše já nebo ovlivnit náladu i emoce.Osobní záležitostTaké se vám to určitě někdy stalo. Cítili jste krásný parfém, ale nebylo to ono. Proč? Protože každý člověk má svoji osobní vůni.  Vše závisí na vlastnostech kůže, způsobu výživy a životních zvyklostech. Může se totiž stát, že ta příjemná vůně, bude na vás vonět velmi rozdílně.Vaše vůně a vaše krevCoco Channel jednou prohlásila, že žena by si měla parfém nanášet na místa, kde by chtěla být políbená. „Nejlepším místa jsou ale ty, kde pulsuje krev, tzn. tam kde je pokožka nejteplejší, takže se vůně může dobře rozvinout. Nanášejte za ušní boltce, zápěstí nebo u loketního důlku. Voňavku si dávejte vždy před tím, než se obléknete, zabráníte tím nepříjemným flekům,“ říká Dagmar Korbová Krůzová z Parfemy.cz. Vůni můžete také zkusit nanést malinko do vlasů. Udělejte to ale z delší vzdálenosti, abyste vlasy parfémem příliš nevysušili.Čeho je moc… „Parfém obsahuje až 30 % vonné extrakce, parfémová voda neboli Eu de Parfum má až 15 %, toaletní voda (Eu de Toillete) obsahuje 4 až 8 % a nejjemnější složení má kolínská voda, ta má pouze 3 až 5 %.  V letním období je nejlepší toaletní voda nebo kolínská,“ říká Dagmar Korbová Krůzová z Parfemy.cz. Při výběru parfému není dobré spěchat. Nikdy se neřiďte pouze podle papírového testeru, ale nechte parfém provonět na vaší pokožce. Počkejte minimálně 20 minut, až se vůně rozvoní. Vůně zkoušejte nejlépe ráno, kdy jsou vaše smysly nejbdělejší a nejsou po celodenním maratonu vůní a pachu otupělé. Není dobré si čichat k více než 3 – 4 vůním, protože pak již začnou všechny splývat. Lahvička vůně by neměla být skladována na slunečném místě a neměla by být vystavována vyšším teplotám než je 20°C. Nic není nesmrtelné a to platí i o parfému. Po otevření vydrží vůně půl roku až rok. Pokud začne měnit barvu na tmavší, znamená to, že vůně již stárne.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zdraví na dotaz lžíci neboli

Goji, konopí i chia. Dejte si semínka

access_time29. may 2019personRedakce

Věděly o nich starověké civilizace, my na ně postupně přicházíme až dnes. Řeč je o tzv. superpotravinách. Dejte si na zdraví i na chuť!Superpotraviny jsou doslova poklady přírody. Díky svým blahodárným účinkům na lidské zdraví mohou nahrazovat některé doplňky stravy. „Jsou to obvykle plody malé velikosti, v sobě ukrývají ohromné množství nutričních hodnot. To je způsobeno tím, že rostou v dosti nehostinných podmínkách jako je poušť či vysoká nadmořská výška, proto byly rostliny nuceny uvnitř svých plodů koncentrovat velké množství výživných látek,“ vysvětluje Blanka Szabó, odbornice na zdravé stravování PestryJidelnicek.cz. Jak našemu zdraví pomáhají a jak je nejlépe zařadit do jídelníčku?Goji berry neboli Kustovnice čínskáPochází z Himalájí a je známá především pro svoje antioxidační účinky a pozitivní působení na podporu imunity. Dalším bonusem je vyrovnání ph v krvi a vysoký obsah betakarotenu.Tip na přípravu: sušené plody Goji jsou výborné do čaje, případně v RAW variantě na zdobení smoothies, salátů či dezertů.Acai berrySeznamte se s plody palem Střední a Jižní Ameriky. Vynikají zejména vysokým obsahem antioxidačních flavonoidů, vitaminu C a nenasycených mastných kyselin. Příznivě tedy působí na imunitu a cévní problémy. Plody Acai jsou výborným doplňkem stravy zejména při vyšší psychické a fyzické zátěži. Výborně se hodí do ranní dávky müsli.Konopná semínkaTrápí-li vás hormonální nerovnováha či problémy s vlasy, nehty nebo pokožkou, sáhněte po konopných semínkách. Nemusíte se bát, o žádnou drogu nejde. Tato superpotravina je známá především díky esenciálním mastným kyselinám blahodárně působícím na buňky lidského těla – stabilizuje produkci hormonů a viditelně zlepšuje stav pokožky. Příjemně oříšková chuť se bude vyjímat v nejrůznějších druzích salátů a doplní i ovesné vločky.Chia semínkaNe nadarmo se jim přezdívá „semínka běžců“. Málokterá potravina dokáže zajistit tak dokonalou hydrataci organismu. V dávných dobách je jedli Aztékové při dlouhých a náročných výpravách. Podporují psychickou koncentraci i fyzickou výdrž. Obsahují vysoké množství vápníku a mastných kyselin, které si lidské tělo nedokáže samo vyrobit. Přidejte chia semínka do svého jídelníčku hlavně v období stresové zátěže nebo, když vás čeká velký sportovní výkon. Výborně chutnají například s mozarellou, rajčaty a bazalkou zakápnutými olivový olejem.

folder_openPřiřazené štítky

Nepřítel zubní kaz? A nejste náhodou nepřáteli spíš sami sobě?

access_time29. may 2019personRedakce

To, že se čistí zuby ráno a večer je samozřejmé. Jenže daleko víc, než na tom, jak často si je čistíte závisí také na tom, jakým způsobem to děláte a jestli třeba chodíte na dentální hygienu.Ani byste nevěřili, kolik lidí přispívá ke kazivosti svých zubů jen špatnou technikou čištění. A to si klidně mohou čistit zuby po každém jídle a je to k ničemu. Právě proto je zde nesporný přínos ošetření na zubní hygieně, kde se to mimo jiné naučí a zjistí třeba, jak moc je důležité čistit si i mezizubní prostory. Při ošetření u dentálního hygienika  se navíc odstraňuje zubní kámen, který jednak zabraňuje dostatečnému vyčištění zubu a pak se pod ním může schovávat mikro kaz.Pozor na rizikaZubní lékařka MSc. Ekaterina Horáková z kliniky Clinident www.stomatologie-horakova.cz k problematice říká: „Zubní kaz je nejčastější onemocnění zubů. Zjednodušeně řečeno je to degenerace zubu zapříčiněná vylučováním kyselin bakteriemi množícími se v zubním plaku. Hlavní rizikové faktory pro vznik zubního kazu se dají shrnout do několika bodů:• Nedostatečná orální hygiena vedoucí k akumulaci zubního plaku, který pak umožňuje bakteriím se zachytit na tkáni zubů a množit se.• Přílišná konzumace sladkých nebo kyselých pokrmů, které slouží bakteriím jako potrava, respektive vytvářejí příhodné podmínky pro jejich existenci.• Přístupné profily zubů, například hluboké fisury (štěrbina uprostřed výrazně tvarovaného zubu), špatně přilehlé korunky nebo převislé plomby.• Nedostatečná slinivost úst. Kazivost zubů může mít samozřejmě i více příčin, toto jsou však ty nejhlavnější, dalšími faktory kazivosti jsou například cukrovka, užívání některých léků, kouření, a podobně.“Každý den jiný nepřítelNa zub útočí tisíce bakterií (konkrétně Lactobacillus či Streptococcus mutans), které se poměrně rychle množí. Dostávají se do ústní dutiny mnoha způsoby. Stačí třeba, že si olizujete prsty nebo do úst vkládáte předměty, na kterých ulpívají. Klasické příklady jsou, že nevědomky cucáte tužku, když přemýšlíte, jíte v restauraci příborem, který nemůže být 100 % sterilní nebo třeba otevřete sáček s tyčinkami zuby. Proti výpadům bakterií má zub ochránit zubní sklovina, která jej obklopuje a pak samozřejmě vaše práce – tedy důkladné čištění. Bakterie totiž v ústech rozkládají sacharidy na organické kyseliny, které zub narušují. Když si správně čistíte zuby pastou s fluorem, dokážou nerovnosti „vyžrané“ od kyselin vyrovnávat autoregenerační procesy. Pokud jich ale ale moc, vznikne skulinka, bakterie se tu ještě více namnoží a když je necháte, jsou schopny celý zub zlikvidovat a hned přeskočit na jiný a udělat s ním to samé.Vrtání? No není vždycky potřebaModerní medicína zná už nové postupy, díky kterým vrtání nebolí. Nástroje sice vrtačce podobné jsou, ale na konci je buď léčivé modré světlo, vstřikování ozonu nebo aplikátor laserového paprsku. Všechny tyto metody ošetří zub asi do jedné třetiny dentinu, takže je důležité přijít včas a nepodceňovat preventivní kontroly.

folder_openPřiřazené štítky

Lék na chřipku? Dobré jídlo.

access_time29. may 2019personRedakce

Začíná období, kdy vaše imunita potřebuje vaši pomoc víc, než kdykoli jindy.  Projezte se k takové síle, že si chřipka na vás vůbec netroufne.Fungující imunitní systém je v sychravém období základ. Nemoc buď nemá šanci propuknout anebo se s ní organismus dokáže lépe poprat. Je proto třeba se soustředit na přísun vitaminů a minerálů. Měli bychom dbát na pravidelné sportovní aktivity a vyhýbat se stresu. Jak můžeme imunitu pomocí jídla nejlépe nastartovat?Sbírejte céčka„Je to notoricky známé – vybírejte potraviny bohaté na vitamin C. Můžou to být citrusy, šípky, kiwi, ale i například rakytník, rybíz, rajčata, paprika, papája nebo špenát. Imunitní systém zásadně oslabují drastické diety a s nimi velmi úzce spjatý jojo efekt. Snažíte-li se hubnout, dbejte na pestrost a vyváženost svého jídelníčku, v žádném případě nesmíte hladovět“ vysvětluje Blanka Szabó, odbornice na zdravé stravování, Pestryjidelnicek.cz. Žena ví: V případě, že se nachlazení neubráníte, zařaďte do svého jídelníčku kromě citrusů ještě zázvor a česnek. Obojí konzumujte nejlépe v syrové podobě.Na bolest si dejte raději vodu a ořechyZařazením správných potravin do pravidelného jídelníčku se můžeme vyhnout užívání léků a zmírnit projevy některých zdravotních neduhů. Trpíte často migrénami? Soustřeďte se na to, ať v průběhu dne vypijete dostatečné množství vody (minimálně 3 litry) a zařaďte do jídelníčku ořechy. Ideální k jejich konzumaci je snídaně nebo dopolední svačina. „Ořechy fungují skvěle i při tzv. PMS neboli premenstruačním syndromu. K nim se osvědčilo zařadit do jídelníčku více listové zeleniny a potravin bohatých na hořčík – kromě ořechů to jsou například mořské plody a sušené ovoce různých druhů,“ doplňuje Blanka Szabó, odbornice na zdravé stravování, Pestryjidelnicek.cz. Žena ví:  Bezkonkurenční v boji s bolestí a zadržováním vody v období menstruace je pupalkový olej!Arónie. Už jste o ní slyšeli?Dvě mouchy jednou ranou zabijete s arónií. Umí nastartovat imunitní systém a zároveň pomáhá při pocitu těžkých a oteklých nohou, zmírňuje problémy s křečovými žilami. Žena ví: Chutný nápoj na podporu imunity a zdravého krevního oběhu si zvládnete připravit i doma! Ingredience: 300 g arónie, 300 g červené řepy, 1 dcl šťávy z rakytníku, 1 dcl šťávy z citronu, 1 kiwi. Vše rozmixujeme dohromady a podáváme denně po dobu alespoň čtyř týdnů.

folder_openPřiřazené štítky

Ostropestřec mariánský - velmi účinná bylina

access_time09. June 2019personRedakce

Ostropestřec mariánský ...už od pradávna známý Ostropestřec svými účinky předčí většinu uměle vytvořených léků…Mezi hlavní oblasti jeho působení patří především játra a žlučník. Díky vysokému obsahu flavonolignanů v prvotní, nekrystalické podobě, dokáže velmi efektivně detoxikovat celý organismus a mimo represivních účinků jako je čištění jater, regenerace při cirhóze (ztvrdnutí) a steatóze (ztučnění) jater, zajišťuje především preventivní ochranu. Flavonolignany zároveň zabraňují oxidativnímu stresu a současně chrání játra před poškozením způsobeným vnějšími toxickými látkami, popř. látkami, které se uvnitř organismu mění na toxické vlivem degradace jiných látek. Oxidativní stres je zodpovědný za rychlé stárnutí buněk a jejich poškození, které je jedním z faktorů civilizačních chorob (kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění atd.)Granulovaný plod obsahuje mimo jiné pro organismus nepostradatelnou kyselinu linolovou, vícenásobnou nenasycenou mastnou kyselinou ze skupiny omega-6, která je, mimo jiné, nezbytná k dobré funkci imunitního systému , metabolismu tuků, nebo třeba srážlivosti krve a musí být přijímána v potravě člověka. Z této esenciální mastné kyseliny si, mimo jiné, organismus syntetizuje ostatní mastné kyseliny a současně je základním stavebním prvkem pro buněčné stěny a membrány. Díky tomu, že přípravek je zpracován jako granulát, má po požití vysokou biodostupnost všech látek (především právě flavonolignanů), což přípravku zajišťuje kvalitní a efektivní účinek . Současně se do těla člověka dostává přírodní vitamin E (alfa-tokoferol). Přípravek je možné podávat samostatně, v jogurtu, müsli, nebo jako součást jídla. Granulovaný plod je také možno přimíchávat do těsta pro přípravu pečiva a dalších jídel teplé kuchyně typu pyré, kaší atp. Běžná denní dávka pro dospělého člověka by měla činit asi 7,5 g granulovaného přípravku, což odpovídá jedné rovné polévkové lžíci neboli dávce 300 mg flavonolignanů.Díky ostropestřci je možná i přirozená detoxikace, nikoliv jen metody, které při detoxikaci velmi zatěžují náš organizmus.Ostropestřec mariánský – granulovaný plod (Silybum Marianum)Mechanicky zpracovaný plod Ostropestřce mariánského je čistě přírodní produkt. Granulovaný Ostropestřec obsahuje komplex látek, které mají velmi pozitivní a silný vliv na pročištění organizmu. Tím prosím nechápejme, že nebudeme mít možnost opustit domov. :) JIž v dávné historii byla známá semena Ostropestřce mariánského a jejich schopnost podpory správné funkce jater a žlučníku (podpora produkce i uvolňování žluči).Co způsobuje tuto vlastnost přirozené detoxikace?Za těmito vlastnostmi stojí látky flavonoidní povahy, které se nazývají flavonolignany. Flavonolignany se z mechanicky upraveného plodu Ostropestřce mariánského uvolňují během zažívání.Tyto flavonolignany v těle pracují jako ochrana jaterních buněk a současně jako velmi silné antioxidanty. Tyto antioxidanty chrání před, dnes velmi zmiňovaným, tzv. oxidativním stresem, který je příčinou rychlého stárnutí buněk a jejich poškození. Tento oxidativní stres je dnes zmiňován v souvislosti s civilizačními neduhy, jako je prašné a nečisté ovzduší, stres, který způsobuje také překyselení organizmu. Toto překyselení samo o sobě je škodlivé pro organizmus samotný a působí dokonce i na nadváhu(tukové buňky se v překyseleném prostředí neodbourávají).Toto vše pak následně vede k jednomu z mnoha faktorů civilizačních chorob jako jsou kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění, diabetes atp.Flavonolignany jako jedny z mála látek mají i preventivní účinek na jaterní buňky ve smyslu snížení rizika jejich poškození toxickými látkami, které se do organismu dostávají z vnějšího prostředí nebo vznikají uvnitř organismu jako produkty degradace jiných látek. Protože játra hrají jednu z hlavních funkcí v detoxikaci organismu, je jejich správná funkce základním předpokladem zdraví člověka. Flavonolignany také mohou napomoci napravit zhoršený stav jater v případech jejího ztučnění (tzv. steatóza jater) nebo ztvrdnutí (tzv. cirhóza jater) způsobených vlivem onemocnění nebo nesprávné životosprávy.Vedle flavonolignanů obsahuje zpracovaný plod Ostropestřce mariánského i další důležité látky, mezi které patří zejména mastný olej s vysokým podílem esenciálních vícenásobně nenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny linolové. Kyselina linolová ze skupiny omega-6 mastných kyselin je pro organismus nepostradatelná a musí být přijímána v potravě člověka  – jedná se tzv. esenciální mastnou kyselinu.Její funkce v organismu je jedinečná v několika ohledech. Je základním stavebním prvkem, ze kterého si organismus syntetizuje nejen další nenasycené mastné kyseliny, ale také látky, které se podílejí na jiných procesech, jakými jsou např. funkce imunitního systému, metabolismus tuků, regulace srážení krve, zánětlivé procesy atd. Navíc je tato kyselina jednou ze základních součástí buněčných stěn a membrán, takže tvoří jeden ze strukturálních prvků našeho těla.Proč je vhodné používat mechanicky zpracovaný plod Ostropestřce mariánskéhoNa rozdíl od izolovaného komplexu flavonolignanů, tzv. silymarinu, který je znám z některých léčivých přípravků nebo potravních doplňků, jsou flavonolignany ve zpracovaném plodu Ostropestřce mariánské přítomny v prvotní nekrystalické podobě a to společně s dalšími látkami, které usnadňují jejich přechod ze zažívacího traktu do vnitřního prostředí organismu.Tím je dosaženo vysoké biodostupnosti, jinak minimálně ve vodě rozpustných přírodních látek, jakými flavonolignany jsou a je tak docíleno jejich efektivního využití z podaného produktu. Denní dávka zpracovaného plodu Ostropestřce je nastavena tak, aby odpovídala ve vztahu k obsahu flavonolignanů běžným potřebám organismu dospělého člověka.Zároveň se do organismu dostává i podstatná část esenciálních mastných kyselin z ostropestřcového oleje a také další látky, např. přírodní vitamín E (alfa-tokoferol), fytosteroly, fosfolipidy a další přírodní látky, které jsou v podstatné míře v ostropestřcovém oleji obsaženy. Jak užívat mechanicky zpracovaný plod Ostropestřce mariánskéhoPlod Ostropestřce mariánského v granulované formě prošel primární úpravou vysokotlakým procesem zastudena, kdy byl zbaven přebytku mastného oleje a následným procesem extruze, která zabezpečila jeho formu. Tyto procesy vedou k rozrušení buněčných stěn plodu, takže je umožněno uvolnění aktivních látek. Na druhou stranu je do doby rozpadu granule ve vodném prostředí zajištěna ochrana látek před jejich případnou oxidací, takže trvanlivost a odolnost produktu vůči žluknutí a podobným procesům je velmi vysoká.Granulovaný produkt je možno podávat suchý, např. zamíchaný do různých pokrmů typu „müsli“ nebo jiných suchých směsí, míchat s jogurty a jinými mléčnými výrobky, přimíchávat do pečiva i dalších produktů teplé kuchyně typů kaší, pyré atp. Nevhodná je tepelná úprava smažením, pečením na pánvi nebo fritováním.Běžná denní dávka pro dospělého člověka by měla činit asi 7,5 g granulovaného produktu, což odpovídá jedné rovné polévkové lžíci neboli dávce 300 mg flavonolignanů. Produkt je možno před použitím jakkoli nadrtit nebo rozdrobit a celkovou denní dávku je možno rozdělit do dvou nebo i více dílčích dávek. Pokud je produkt podáván samostatně, doporučuje se jej požít během jídla nebo bezprostředně po jídle.V případech akutních intoxikací organismu nebo jinak vyvolané potřeby zvýšeného příjmu flavonolignanů je možné denní dávku až zdvojnásobit na 15 g granulovaného produktu, což odpovídá dvěma rovným polévkovým lžícím neboli dávce 600 mg flavonolignanů. V tomto případě je nutno denní dávku rozdělit minimálně do dvou jednotlivých podání mezi kterými uplyne doba alespoň 6 hodin.Bezpečnost přípravkuMechanicky zpracovaný plod Ostropestřce mariánského je zcela netoxický přírodní produkt bez alergizujících účinků, který neohrožuje správnou funkci organismu a to ani v případech nadměrného podání vysoce překračujícího doporučené denní dávkování. Produkt lze podávat dlouhodobě bez omezení časové periody nebo nutnosti podávání přerušovat.Nejsou známy žádné interakce s jinými léky nebo potravinami.Podávání produktu nastávajícím a kojícím matkám je možné – informujte se u svého ošetřujícího lékaře.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Žena, která ví na dotaz lžíci neboli

Jak nebýt lifestylovou kráskou v dluhové pasti

access_time29. may 2019personRedakce

Pro lodičky Dior, kabelku od Vuittona nebo prsten z Alo Diamonds jsou ženy schopné udělat cokoli. Jak poznáte ale, že už to s nákupy přeháníte? A jak se dostat z dluhů, pokud jste to už přehnala? Ženy mají jednu neřest – řídí se chtíčem a touhou. A v takových případech ustupuje rozum i oko, které kouká do budoucnosti. Pak se jednoho dne probudí a zjistí, že kromě spousty krásných věcí, které jsou podpisovým vzorem jejich stylu nemají na zaplacení posledního nájemného a nikdo jim nepůjčí, protože jejich jméno dávno figuruje v registrech dlužníků – byť jen pro pozdní splátky.1.      POČÍTEJTE DOPŘEDUAť už vám padne do oka cokoli, co vás svádí k tomu si půjčit, mějte na paměti, že žádná půjčka není zadarmo, vždy půjčenou částku přeplatíte. V případě porušení smluvních podmínek se k úrokům přidávají sankce a smluvní pokuty, které půjčku dokáží hodně prodražit.2.      MONITORUJTENe vždycky jen obchody, ale také to, kolik utrácíte. Mějte vždy přehled o svých příjmech, výdajích a dluzích.3.      KONSOLIDUJTEJestliže máte více dluhů, slučte je do jednoho – tzn. konsolidujte. Ušetříte nemalé poplatky a budete mít svůj dluh lépe pod kontrolou.4.      ZJISTĚTE SI VÍCE O INSOLVENCIPokud vám dluhy už přerostly přes hlavu, máte možnost se jich jednou provždy zbavit díky vyhlášení osobního bankrotu. Osobní bankrot (neboli insolvence) je forma řešení úpadku. Pokud máte pravidelný příjem a jste schopni splatit alespoň 30% svých dluhů během 5ti let, máte vyhráno. Po 5ti letech začínáte s čistým štítem bez dluhů.5.      PŘEBÍREJTE POŠTUMnoho lidí má zakořeněnou představu, že pokud si nepřevezmou poštu,  nenabyde právní moci. Jste na velkém omylu, existuje fikce doručení. Takže i když si obsílku nepřečtete, stejně vhozením do schránky běží lhůta pro možnost podání odporu z vaší strany. Pokud nereagujete, soud to bere jako potvrzení souhlasu z vaší strany a dané rozhodnutí nabyde právní moci.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Děti & Rodina na dotaz lžíci neboli

Inhalace: Víte, kdy ji naordinovat dítěti?

access_time29. may 2019personRedakce

Chřipka postihne přibližně 5 – 15 % populace. A z ní velkou část právě té dětské. Holt kapénky si vybírají ty nejslabší…Zvláště u „školkařů“ se zejména v zimním období vyskytují poměrně často a vám i prckovi nezbývá, než s nimi úporně bojovat. I samotná rýma je nepříjemná pro dospělé, natož pro dítě. Odsávání přináší pouze krátkodobou úlevu a dny s rýmou či kašlem se zdají nekonečné. O nocích ani nemluvě, když dítě leží, je to ještě horší. Zná to každý rodič, který už uprostřed noci zapínal hlučný vysavač, aby svému pokladu alespoň trochu ulevil od ucpaného nosíku odsávačkou. Inhalační léčba patří k  moderním směrům, která přináší efektivní a účinnou úlevu.Jak správně inhalovatChcete-li předcházet nemocem a dýchacím potížím, inhalujte jednou denně po dobu 10 – 15 minut. Je-li vaše dítě nachlazené nebo trpí opakovanými alergickými záchvaty, zvyšte frekvenci na dvě až tři inhalace denně. Prostřednictvím masky nebo náustku se do plic dostanou i ty nejmenší částečky užitečných minerálů, což při běžném „napařování “ nad hrncem s horkou vodou rozhodně nedocílíte. Aerosolová terapie umožňuje aplikaci léků přímo na potřebné místo dýchacího ústrojí. Na rozdíl od celkového podávání léků ústy, které ovlivňují celý organismus, umožňuje inhalace využití léčebného efektu jen v dýchacích cestách, tedy přesně tam, kde je to třeba. Pokud si však sami připravujete léčivo pro inhalaci, je velmi důležité, abyste dodržovali předepsané instrukce. Léčivo připravte dle předpisu či příbalového letáku.Na inhalaci je potřeba klidInhalátor nemusí být strašák. Seznamte s ním děti prostřednictvím videa.Proto odborníci doporučují inhalovat nejlépe před spaním. Dohlédněte na to, aby vaše dítě pohodlně a vzpřímeně sedělo. Pokud je dítě netrpělivé či neposedné, zkuste mu během inhalace najít nějakou zábavu, např. společně můžete koukat třeba na pohádku. Nasaďte dítěti masku, zapněte inhalátor a nechte ho, ať pomalu a zhluboka dýchá, dokud nespotřebuje všechno. Pravidelné inhalování slouží jako účinná léčba i prevence celé řady respiračních onemocnění. Používání inhalátoru při prvních příznacích nachlazení zabrání propuknutí onemocnění do těžšího stadia a tím sníží i riziko nezbytnosti nasazení antibiotik.Co, kdy a jak? 3 otázky, které vás u inhalace zajímajíInhalátor je praktická věc pro celou rodinu. Tady se můžete podívat, jak jde například nastavit rozprašovač.Vysoce efektivní je vdechování aerosolu léčivých minerálních vod, například Vincentky.  Ve kterých obdobích roku je vhodné inhalovat, to záleží na druhu vašich potíží, při kterých je možné zvýšit počet inhalací na dvě až tři denně.opakující se virózy, chřipky a infekce dýchacích cest: odborníci doporučují inhalovat od podzimu do jara, především v obdobích různých epidemiíalergie na roztoče či zvířata:potíže se obvykle zhoršují v topné sezoně, lze inhalovat i celoročněastma a jiné chronické plicní choroby:celoročněalergie na pyly či plísně:po celé období kvetení „vašeho“ alergenuInhalátor je praktický, snadno přenosný, tichý a ocení ho celá rodina. Zvlhčení dýchacích cest totiž prospěje každému z nás, obzvláště v topné sezóně.Žena ví: Děti při pohldu na zvláštní nástroj mohou být vyděšené a odmítnout spolupráci. Zkuste zakoupit nhalátor OMRON s přibaleným edukačním CD, které obsahuje animované video „Ahoj, já jsem inhalátor“. Video dětem pomůže seznámit se s inhalací a přijmout fakt, že inhalace nebolí.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Recepty na dotaz lžíci neboli

Jak neljépe konzervovat houby

access_time09. June 2019personRedakce

Houbařská sezóna je v plném proudu. Úlovky z lesa můžeme rozličně zpracovat. Vítanou a zdravou úpravou je zejména konzervace hub, která má však několik pravidel, kterými se musíme řídit. Samozřejmostí je sbírat jen ty houby, které bezpečně známe, případně se obrátit pro radu na nejbližší mykologickou stanici. Nasbírané houby ihned očistíme, rozkrojíme a rozložíme, aby se nezapařily. Co nejdříve je zpracujeme. Můžeme je smažit, vařit a konzervovat. K nejčastějším způsobům konzervace řadíme sušení nebo nakládání hub do soli a octa, existují však i méně známé konzervační techniky.Sušení hub.Sušíme jen ty houby, které nejsou rozměklé a příliš staré. Tvrdé houby jako jsou křemenáče, havelky a nebo ryzci sušíme i uschováváme zvlášť. Před upotřebením je totiž nutné, namáčet je po delší dobu ve studené vodě a také déle vařit. Pro sušení se nehodí lišky, jsou příliš tvrdé.Houby v prášku.Zajímavé koření můžeme získat následovně: sušené houby utlučeme v hmoždíři a uchováme v lahvi se zátkou, aby neztratily svou vůni.Houbová tresť.Jedna z méně známých konzervačních technik. Pokud máme úrodnou houbařskou sezónu a doslova nevíme co s nasbíranými houbami, pak je vhodný udělat z méně pěkných hub výtažek neboli houbovou tresť. Houby nakrájíme, osolíme a dusíme do té doby, dokud nepustí šťávu, kterou sléváme do zvláštní nádoby. Houbovou šťávu pak vaříme do zhoustnutí a plníme do sklenic s uzávěrem.Houby ve vlastní šťávě.Tato konzervace se hodí jen pro čerstvé a pěkné houby. Houby nakrájíme, osolíme a podusíme do vysmahnutí, dáme do menších sklenic a sterilizujeme při 100 stupních Celsia po dobu jedné hodiny. Houby v kvalitním rostlinném tuku.Konzervace se hodí pro pěkné a čerstvé houby. Hlavičky nakrájíme a necháme na 3 hodiny uschnout. Připravíme si sklenice, do kterých dáme houby a zaléváme je horkým nálevem. Nálev vyrobíme z horké vody a rozpuštěného a osoleného rostlinného tuku, který převaříme. Naléváme po vrstvách a nálev ukončíme vrstvou rostlinného tuku a zakryjeme uzávěrem. Houby v tuku se výborně hodí do polévek a omáček.

folder_openPřiřazené štítky

Grilovaný garnát v kokosu s pikantní ananasovou omáčkou

access_time09. June 2019personRedakce

Suroviny:Na pikantní ananasovou omáčku:1 1/2 šálku ananasového kompotu nebo čerstvého rozmačkaného ananasu, bez šťávy1 mexická pálivá paprička jalapeño, zbavená semínek a pokrájená na kostičky2 polévkové lžíce čerstvé limetkové šťávysůl podle chutiNa grilované garnáty:1/2 šálku nízkokalorického kokosového mléka2 polévkové lžíce čerstvé limetkové šťávy1 polévková lžíce sojové omáčky s nízkým obsahem sodíku1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaného zázvorového kořene1 polévková lžíce hnědého cukru20 velkých garnátů, oloupaných a odžilkovanýchčerstvě namletý černý pepř3 šálky uvařené rýže1/2 šálku výhonků koriandru4 kovové nebo bambusové (namočené do vody) špízové jehlyPříprava:Pikantní ananasová omáčka:1. Ananas, papričku jalapeño a červenou papriku dejte do misky a zamíchejte, aby se suroviny spojily. Podle chuti dochuťte limetkovou šťávou a solí. Před podávání dejte vychladit.(Omáčku si můžete připravit předem a skladovat v lednici až 3 dny).Grilovaný garnát:2. Smíchejte kokosové mléko, limetkovou šťávu, sojovou omáčku, zázvor a hnědý cukr v mělké misce. Přidejte garnáty, protřeste tak, aby se ve směsi rovnoměrně obalili a dejte vychladit nejméně na 30 minut nebo přes noc.3. Předehřejte gril na střední teplotu.4. Vyndejte garnáty z kokosové směsi. Dochuťte solí a pepřem a na každou jehlu napíchněte 5 garnátů.5. Dejte špízy na gril a grilujte asi 3 – 4 minuty po obou stranách.6. Při servírování dejte na každý talíř lžíci rýže basmati, garnáty sundejte ze špízové jehly a navrch dejte pikantní omáčku. Ozdobte koriandrem a podávejte.Velikost porce: 5 garnátů s 3/4 šálkem rýže a 1/2 šálkem omáčkyVýživové informace:Počet porcí 4Na 1 porci:Kalorie: 329Uhlohydráty: 52 gTuk: 3 gVláknina: 3 gBílkovina: 22 gNasycené tuky: 1 gSodík: 406 mg

folder_openPřiřazené štítky