Výsledky vyhledávání v sekci Kondice na dotaz porcí ovoce

Projezte se čtyřmi patry k super siluetě do plavek

access_time27. may 2019 personRedakce

Už jste slyšeli o potravinové pyramidě? Ještě ne? Tak v tom případě byste měli zbystřit. Najdete v ní totiž přehledně rozřazené skupiny potravin a její tvar vám pak napoví, kolik byste měli z dané skupiny konzumovat tak, abyste nejen zhubli, ale i se skvěle cítili. patro – obiloviny, rýže, těstoviny, pečivo  Tyto potraviny jsou hlavním zdrojem sacharidů, které potřebujeme pro energii. V malém množství obsahují i tuky, které jsou z hlediska svého složení pro náš organismus příznivé. Obiloviny jsou i zdrojem vitaminů, zejména skupiny B, minerálních látek a vlákniny. Tyto potraviny ze základny pyramidy by se na vašem talíři měly objevit v podobě tří až šesti porcí denně. patro – ovoce a zelenina Hlavní složkou ovoce a zeleniny je voda. Důvodem k jejich „druhému umístění“ je to, že jsou kvalitním zdrojem vitaminu C, vitaminů skupiny B a karotenoidů. Významný je také obsah vlákniny a dalších ochranných látek, především antioxidantů. Denně byste měli sníst tři až pět porcí ovoce a zeleniny. patro – mléko, mléčné výrobky, libové maso, drůbež, ryby, luštěniny, vejce, ořechy Potraviny z této skupiny jsou hlavním zdrojem bílkovin, ale také tuků a cholesterolu. Mléko a mléčné výrobky obsahují velmi kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B, A, D, karoteny a  minerály, zejména vápník. Skupina ryb, drůbeže, luštěnin, vajec, masa a ořechů je různorodá, co se týče kvality bílkovin. Luštěniny jsou dobrým zdrojem méně kvalitních bílkovin, zatímco maso a vejce obsahují ty vysoce kvalitní. Maso dodává tělu také železo, ryby zase jód a luštěniny vlákninu. Tato skupina je dobrým zdrojem vitaminů skupiny B, A, D a minerálních látek. V rybím tuku jsou obsaženy nenasycené mastné kyseliny, které mají význam v prevenci srdečně-cévních onemocnění. Ořechy obsahují mnoho nenasycených mastných kyselin a také hodně vitaminu E. Denně byste měli sníst dvě až tři porce mléka a mléčných výrobků a jednu až tři porce masa, drůbeže, ryb, vajec, luštěnin či ořechů. patro – sladkosti, tuky, sůl Tato potravinová skupina je vrcholem pyramidy a tudíž by se měla ve vašem jídelníčku objevovat pouze v minimální míře. Sladkosti jsou zdrojem jednoduchých cukrů a také tuků a tak tělu slouží jak tzv. prázdné energie. Nepřináší totiž žádné jiné prospěšné látky, pouze onu zmíněnou energii. A je zde ještě jedna zrada – chuťové buňky si rychle zvyknou na sladkou chuť a potraviny méně sladké se jim pak zdají mdlé a chuťově nezajímavé. Jednoduché cukry jsou zároveň potravou pro bakterie v ústní dutině, které jsou zodpovědné za tvorbu zubního kazu. Co se týká soli, je její určitý příjem pro tělo nezbytný, denní příjem by ale neměl přesáhnout 5g.  Důležité je počítat s tím, že sůl je již obsažena v řadě potravin, které kupujeme hotové – například v pečivu, sýrech, masných výrobcích. I tuky jsou velmi důležitou složkou potravy, rozpouští se v nich vitaminy rozpustné v tucích, z cholesterolu se tvoří žlučové kyseliny, vitamin D a pohlavní hormony. Navíc tuk chrání orgány před nárazy a podílí se na regulaci teploty. Množství tuků potřebné pro organismus je ale mnohem menší než obvykle přijímáme. Potraviny ze špičky pyramidy by se měly na vašem talíři objevit nejlépe vůbec nebo maximálně v podobě dvou porcí denně.

folder_openPřiřazené štítky

Tablety na hubnutí. Víme, kdy fungují

access_time27. may 2019 personRedakce

O hubnoucích tabletách se toho napsalo už mnoho. V podstatě tady panuje jeden velký názor, že nefungují a že s nimi nezhubnete. Proč se ale tak dobře prodávají, když jim nikdo nevěří? Pátrali jsme.  Řekněme si to na rovinu. Trh s doplňky stravy slibujícími úbytek váhy prostě prosperuje. Lidé trpící nadváhou nebo jednoduše lidé, kteří nejsou spokojeni se svou siluetou, sáhnou nejprve po práškách. A přes informační šum okolo o neúčinnosti, je užívají. O tom, že jejich účinky nejsou jen řeči do větru mluví fakt, že si je ti samí lidé kupují opakovaně. Chyba tedy není v jejich účincích, ale v našem přístupu. Žádné prášky nehubnou za vás Co zaručeně nefunguje je spolknout dvě tablety a zajíst je smažákem s tím, že čekáte, že zítra se postavíte na váhu o 3 kila lehčí. Doplňky stravy a léky na hubnutí obecně i ty, které předepisuje lékař, vám mají spíše podat pomocnou ruku. Smýšlejte tedy o nich jako o tom, že když uděláte 30 % práce sami, oni vytáhnou efekt na 40 %, když uděláte 60 %, oni vám pomohu k 80 %. Práce na vás samozřejmě znamená dobře jíst, snídat, 2x během dne svačit, večeřet a dopřávat si cukry, tuky, bílkoviny zhruba v poměru 55 %: 10 %: 35 %. Tato čísla se mohou mírně lišit cca o 5 % v závislosti na vašich pohybových aktivitách, zaměstnání, zkrátka s ohledem na váš energetický výdej. Jak doplňky stravy fungují Většina doplňků je založena na tom, že se buď vážou na funkce omezující chuť k jídlu, či zrychlují spalování tuků a většinou ještě obsahují vlákninu, která zasytí. To je docela dobrá kombinace proto, potřebujete-li shodit pár kilo. V kombinaci s odlehčeným jídelníčkem, ze kterého vyřadíte tučná masa, příliš sladké přílohy a budete je nahrazovat více zeleninou, budete dostatečně pít a zvyknete si na pravidelnost porcí, tzn. jíst po 3 až 4 hodinách, můžete zhubnout celkem rychle a pokud po dobrání platíčka zase nezačnete nekontrolovatelně futrovat vše, co vás napadne i poměrně s dlouhotrvajícím účinkem. Zkuste: Green Cofee Plus, Alli, Acai Berry, Ultra Slim, Pipperin Organismus musí být na hubnutí připravený Na to se dost často zapomíná. Poikud se snažíte a ono to nejde, nebo to jde zoufale pomalu, je dost možné, že úbytku kilogramů brání špatná funkce organismu. Nejčastějšími problémy jsou pak zavodnění, překyselení nebo zanesení toxiny. I s tím vám pomohou některé doplňky stravy. Pomohou vám nastartovat správné metabolické procesy v těle a tělo vyčistí od odpadních látek. Odpad totiž zatěžuje orgány, jež se starají o látkovou výměnu a ten pak nedokáže správně a rychle pracovat.  I k doplňkům tohoto typu se musíte trochu snažit a to kombinací s odhlečenou detoxikační stravou. Co vás může překvapit je velmi rychlá ztráta kil. Pokud během týdne shodíte 4 kila, neděste se, je to normální. Znamená to, že jste konečně pustili zadržovanou vodu a nyní vám nic nebrání v dalším hubnutí – teď už tuků! Zkuste: Prodetox, Alo Vera, Jucca, Ostropestřec mariánský Pořiďte si dobrou váhu! Při jakémkoli hubnutí a užívání preparátů tohoto typu se jednou týdně vždy převažte na váze, která ukazuje hodnoty jako je tuk, svalová hmota a voda. Správně to je ve chvíli, kdy jde dolů voda a tuk. V žádném případě nesmíte tratit svalovou hmotu! Náš tip: Osobní váha Gallet, Euronics 549 Kč.

folder_openPřiřazené štítky

Chcete být ve formě? Osvojte si ranní rituály.

access_time27. may 2019 personRedakce

Nehladovte. Už stejně  víte, že zhubnete maximálně tři kila, odvodníte se, ztratíte na svalové hmotě a výsledek nemá dlouhého trvání. Změňte přístup k vlastnímu tělu. Některé věci se rády opakují ze setrvačnosti. Některé proto, že to bez nich opravdu nejde. U hubnutí prostě musíte chtít změnit životní styl. Správná výživa a pět porcí ovoce a zeleniny denně je jediná správná cesta k získání a hlavně udržení skvělé postavy. Zeptali jsme se Martina Hrazdila, fitness trenéra a nutričního specialisty Relax, jak správně začít. Mějte rádi rána „Pro hubnutí je nejdůležitější pozitivní naladění a motivující rituály,“ říká Martin Hrazdil. „Svým klientům radím nařídit si budík o půl hodiny dříve a vstávání si více užít.“ Jak na to? Vstávejte pomalu – začněte jemným protahováním. Přehrajte si v hlavě alespoň jednu věc, na kterou se těšíte a nalaďte úsměv, díky kterému si užijete pocit štěstí. Ještě před sprchou jemně promasírujte obličej, vsaďte na sílu aromaterapie: citrusy povzbuzují, levandule a pačuli evokují pohodu. Snídejte Každý den snídejte a dbejte na vyvážený poměr živin, snídaně by měla tvořit pětinu až čtvrtinu vaší denní energetické dávky. Na talíř si naservírujte kvalitní proteiny, komplexní sacharidy a kromě nezbytné kávy či čaje si dopřejte 200 ml sklenku 100% džusu Relax, která plnohodnotně nahradí jednu z pěti doporučených porcí ovoce a zeleniny denně. „Je prokázáno, že lidé, kteří nesnídají, se častěji uchylují k přejídání během dne a vyhledávají kaloričtější druhy pokrmů,“ radí nepodceňovat první denní jídlo Martin Hrazdil.  Ovoce a zelenina 5x denně? Dejte si! Doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) vyplývá z dlouhodobého sledování kondice 50 tisíc amerických zdravotních sester. Ty, které denně konzumovaly alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny, byly více fit, a to i ve vyšším věku. Jak toto doporučení převést do praxe? Porcí se rozumí takové množství, které se vejde do dlaně, pět porcí tedy zvládnete s trochou snahy snadno. „Ovoce a zelenina jsou ideální fitness pomocníci, neboť mají vyšší obsah vody a vlákniny a méně kalorií než jiné, méně zdravé svačinky. Dejte si mléko – jako když jste byli malí „Mléčný výrobek doporučuji k ovoci proto, že sníží jeho glykemický index, a cukr se tak do krve uvolňuje pozvolna. K obědu či večeři porci zeleniny uhradí zeleninová krémová polévka, míchaný salátek či příloha jako jsou zelené fazolky, špenát či hrášek.“ Mějte nohy na zemi „Stanovte si reálné cíle. Sepište si plusy a mínusy vaší postavy, čím konkrétněji, tím lépe. Pokud si nebudete vědět rady s pozitivy, požádejte svého partnera nebo kamarádku. Pak se zamyslete, které z negativních bodů je reálné změnit. A začněte na nich pracovat, krok za krokem. Za každý pokrok se odměňujte – ať už masáží, návštěvou kadeřníka nebo lekcí jógy,“ radí Martin Hrazdil.

folder_openPřiřazené štítky

Co s kily, která se vás drží po Vánocích?

access_time27. may 2019 personRedakce

Nejdůležitější je dobré trávení. Trávíme-li potravu dobře, získáváme dostatek živin a nepotřebujeme je ukládat ani se přejídat. Pro dobré trávení jsou důležitá střeva, játra, žaludek a slezina. Ledviny a lymfatický systém, plíce a kůže odvádějí z těla nežádoucí přebytky. Trávení odlehčíme, pokud na nějakou dobu vynecháme alkohol, kávu, slazené nápoje, cukr, bílou mouku, uzeniny a konzervované potraviny. Doporučuje se také snížit příjem mléčných výrobků a masa. Vhodné je pak stravu doplnit pitím vody s citrónem, bylinných čajů, zeleného čaje a vody vůbec. Střeva si vyčistíme dostatečným příjmem obilovin, měly by tvořit asi třetinu naší stravy, nejlépe v celozrnné formě. Dobrou funkci střev podpoří potraviny bohaté na enzymy, jako jsou různé kvašené zeleniny, sójová omáčka, miso. Příznivě působí kořenová zelenina, zejména mrkev, brokolice se doporučuje přímo proti ochabnutí střev a vláknina, například z tuhé zimní listové zeleniny jako kapusta a zelí. Z bylin se doporučuje například heřmánek, lopuch, mochna, proskurník, řepík, šalvěj, saturejka a třezalka, zeměžluč, medvědí česnek, dubová kůra, z exotických třeba dang shen, lapacho či eucommia. ŽALUDEK POTŘEBUJE VAŘENOU STRAVU! Diety na salátech a jogurtech ochlazují zažívání, tím ho zpomalují a způsobují podvýživu, zvýšené ukládání tuků do zásoby, jojo efekt. Ideální jsou polévky a jídla z jednoho hrnce, kořenová a kulatá zelenina – cibule, dýně a přírodně sladká chuť. Pravidelně bychom měli jíst menší porce. Z bylin na správnou funkci žaludku pomáhá pelyněk, puškvorec, zeměžluč, hořec, jetel, heřmánek, bazalka, dobromysl, hořčice, hřebíček, kmín a majoránka. Místo sladkostí si dejte hrst sušených brusinek. Zaženete chuť, dostanete do sebe antioxidanty a navíc prospějete i močovému ústrojí. CO PLATÍ OBECNĚ… Nehladovět. Jíst vyváženě, včetně přirozených cukrů, kvalitních tuků a dostatku bílkovin. Jíst pravidelně, ale malé porce, každé 2 – 3 hodiny. Důležitá je kvalita potravin, kvalitních potravin sníme méně a stačí nám. Den začínat teplou kaší. Poslední jídlo ideálně 3 hodiny před spaním. Maso málo, nejlépe v polévkách, polévky nebo „eintopfy“ by měly tvořit základ. Vysadit mléčné výrobky a pečivo, můžeme jen kváskové. Nemlsat, když tak oříšky nebo ovoce, ale málo (oříšky obsahují ve značném množství tuky, ovoce zase cukry). Z ovoce konzumujme nejlépe jablka a hrušky, případně sušené. Ovoce je jídlo ne předkrm nebo zákusek. Salát z kvašené zeleniny může být i svačina. Zachovat si dobrou mysl. Nevyčítat si, netrápit se. Spokojený člověk nemá tak velkou potřebu dělat si zásoby, mít věci „pro jistotu“. Důležité jsou dobré vztahy s nejbližšími. Hubne se i láskou. A lépe se shazuje s někým, ve dvou nebo skupince se i lépe cvičí. Hubne se i tancem, zpěvem a smíchem. Více na: www.akademielecivevyzivy.cz

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Krása na dotaz porcí ovoce

4 důvody, proč v létě změnit parfém

access_time28. may 2019 personRedakce

Lehkost a svěžest jsou letní nutností. Vybírejte podle toho i vůni, která vás provede teplým letním obdobím. Máte k tomu minimálně 4 dobré důvody. „V létě se hodí nosit lehčí verze vašich oblíbených parfémů. Přednost dávejte toaletním nebo kolínským vodám, které obsahují pouze 4 až 8 procent vonných látek, zatímco parfémová voda obsahuje až 15 procent,“ říká Karel Brožek z Parfemy.cz DŮVOD Č. 1: BOLEST HLAVY Parfém, který používáte v zimě, se nehodí do letního počasí. Těžké kořeněné vůně, které jsou ideální na zimní večery, vám v létě mohou přinést spíše bolest hlavy než voňavé potěšení. DŮVOD Č. 2: NEŽÁDOUCÍ INTENZITA V teplých měsících se vyvarujte kořeněným a příliš sladkým vůním, které v teple ještě více naberou na své intenzitě a mohou být nepříjemně silné. DŮVOD Č. 3: KOŽNÍ REAKCE Navíc silné vůně mohou při střetu se sluníčkem vyvolat nepříjemné kožní reakce v podobě pigmentových skvrn. Ideální je zvolit voňavý koktejl ze svěžích citrusů, květin nebo exotického ovoce. I lehké toaletní vody raději nanášejte v létě na místa, kam se sluníčko nedostane, např. za uši nebo do vlasů, kde se vůně krásně rozvine. DŮVOD Č. 4: VŮNĚ MUTUJE Parfém, na který jste byla doposud zvyklá, může v létě také měnit vůni. To je dáno tím, že ve střetu se sluncem se rozvíjejí složky jinak, než obvykle. Většina parfémů není na vysoké teploty stavěná. Parfémy také nikdy nenechávejte na slunečném místě, zničí se tak rychleji vonné složky. Nejlepší je skladovat v původních krabičkách na místě, kde je cca 20 stupňů. ŽENA VÍ: Vzhledem k tomu, že parfémy voní na každém jinak, je nejlepší vyzkoušet je doslova na vlastní kůži, takže zapomeňte na papírové tyčinky. V jeden den se nedoporučuje zkoušet víc než tři až čtyři vůně, další už vaše čichové ústrojí nerozliší příliš dobře. V dobrých parfumeriích vám nabídnou dózu se zrnkovou kávou. Když k ní přičichnete, aroma kávy vůně ve vašem nose se zneutralizuje a vy tak můžete pokračovat ve výběru. Dobré je také zkoušet voňavky po ránu, kdy jsou vaše čichové buňky „ve střehu“ a nejsou unavené po celém dni. DVA TIPY PRO VOŇAVÉ LÉTO NAKONEC Vyzkoušet můžete třeba novinku od Bvlgari: Omnia Indian Garnet, vůně, která je inspirována exotickou Indií. Výborná je také květinová vůně Florabotanic od značky Balenciaga.

folder_openPřiřazené štítky

Peknyzadekznackahned: Řešení, které opravdu platí na celulitidu

access_time28. may 2019 personRedakce

„V boji proti celulitidě značně pomáhají zásady racionální výživy jako: hodně pít, jíst zeleninu a ovoce, pravidelně cvičit. Ovšem celulitidou trpí i vrcholoví sportovci, kteří často všechna pravidla správného životního stylu dodržují. Důvodem je, že je celulitida jako civilizační choroba bohužel dědičná a pokud ji máte v rodině, bude pro vás boj s ní mnohem náročnější,“ říká žilní specialista MUDr. Ota Schütz a dodává, že stejně jako u křečových žil, tak i u celulitidy je původcem nedostatečnost pojivové tkáně. Ta způsobuje poruchu elastických a kolagenních vláken a tím i ztrátu pružnosti a kvality kůže, a to právě díky úbytku povrchní vaskulární vrstvy. Cellu M6 – Seznamte se se zázrakem „K redukci celulitidy používáme nejnovější přístroj z generace Cellu M6, jehož pomocí dosahujeme hodnotitelných výsledků. Samotné léčbě předchází lékařské vyšetření, na jehož základě je sestaven konkrétní léčebný program, který na míru vytváříme každému klientovi,“ vysvětluje primář Žilní kliniky MUDr. Schütz a dodává, že pro dosažení absolutního vyhlazení pokožky je potřeba absolvovat kolem čtyřiceti ošetření. Výsledky jsou ovšem vidět už po absolvování prvních pár ošetření. Pro krásu se nemusí trpět Celé ošetření navíc působí velmi relaxačně. Jen si lehnete na lehátko a necháte se masírovat. Při masáži dochází ke zvýšení cévního prokrvení, zrychlení lymfatického oběhu, stimulaci kolagenních a elastických vláken, stimulaci svalové hmoty a k narušení a likvidaci celulitické tkáně s metabolickými zplodinami na ni vázanými. Pomocí přístroje tedy rychle docílíte hladké pokožky, ovšem z dlouhodobějšího hlediska nezanedbávejte ani tyto zásady, které vám pomohu udržet žádoucí stav: posilujte krevní oběh pohybem, pravidelně cvičte (chůze, jízda na kole) udržujte svou váhu v optimálních hodnotách jezte ovoce, zeleninu, nízkotučné mléčné výrobky, pijte dost tekutin nekuřte nenoste těsné oblečení, které zpomaluje krevní a lymfatický oběh nestůjte a neseďte dlouho bez pohybu

folder_openPřiřazené štítky

Hledáte parfém na zimu? Podívejte se, jaké jsme našli my.

access_time28. may 2019 personRedakce

Lehká vůně vás na podzim moc nedozdobí. Podívejte se raději po něčem výraznějším a nebojte se ani parfémů.  V létě si můžete dovolit toaletku. Vlivem tepla se vůně uvolňuje dostatečně, aby vás provázela celý den. V zimě se musíte spolehnout na svou pulzující krev, ale měly byste jí pomoci aspoň vůní, která bude o poznání pestřejší, než ta, kterou jste používala v létě. V chladném období lehké vůně na příliš chladné kůži zakryté mnoha vrstvami oblečení nevyniknou. Vsaďte na výrazné kořeněné a dřevité vůně Místo kolínské nebo toaletních vod sáhněte po parfémech či parfémových vodách. Do zimy se hodí kořeněné, dřevité parfémy s nádechem orientu. V chladném období také neuděláte chybu s parfémy v tónech čokolády, vanilky, kávy nebo exotického ovoce. Z koření je dobré vsadit na vanilkový lusk, kardamom, bergamot, uklidňující náladu dodávají esence santalu nebo cedru. Nebojte, nepřeženete to… „V zimě se nebojte si nanést parfému více – za uši nebo na předloktí, všude tam, kde dobře pulsuje krev. U silnějších parfémů máte pak jistotu, že budete krásně vonět po celý den, což u lehkých vůních není pravidlo. Lehce navonět si můžete třeba i kožíšek u zimní bundy. Nejlépe se vůně drží na přírodních materiálech. Parfém také krásně voní na umytých vlasech, především pokud máte vlasy dlouhé, tak se při každém pohybu hlavy kolem vás rozvoní krásná vůně,“ říká Dagmar Korbová Krůzová. Po ránu máte smysly nastražené Ať je léto nebo zima, při nákupu voňavky platí podobná pravidla. Nejlepší je na nákup hned po ránu, když náš čich není ještě po celém dni unaven. Dobré je také nekupovat voňavku ve stresu, nebo když jste nemocní.  Před tím než vyrazíte na nákup, je dobré nenanášet na ruce žádné vonné gely nebo krémy. Vůně by pak mohla mít na kůži jiný nádech. V obchodě si nečichejte k více než 4 vůním, protože poté jsou již čichové buňky unavené. Parfémy skladujte nejlépe v papírové krabičce.  Pokud krabičku nemáte, tak uchovejte na místě, kam nesvítí slunce a je zde okolo 20 stupňů Celsia.   Přivoňte si Tyhle vůně dostaly nás a rozhodně stojí za vyzkoušení. Mrkněte! VAN CLEEFARPELS feeriem100ml, 1065 Kč Chloe, 50ml 1270 Kč VAN_CLEEFARPELS oriens, 100m 1290 Kč Aigner Debut, 1490 Kč One Desire Dolce and Gabana, 30ml 999 Kč Balenciaga Florabotanica, 1609 Kč

folder_openPřiřazené štítky

Chraňte vlasy před vysušením – pečujte o ně oleji!

access_time28. may 2019 personRedakce

Že se obáváte toho, že budou zplihlé, těžké a mastné? Nemusíte! Nové receptury umožňují rovnoměrné nanášení a okamžité vstřebávání. Pečující látky tak mohou ihned začít působit, a proto vlasy vůbec nezatěžují. Špičkové vlasové přípravky vesměs pracují s mikroskopickými kapkami oleje. Minimální velikost olejových kapek je zárukou toho, že na porézních místech povrchu vlasu zůstane pouze správné množství pečujícího oleje. Ani kapička navíc vlasy zbytečně nezatíží. Kapky oleje v kombinaci s polymery povrch vlasů uhlazují a poskytují jim tak bohatý lesk a plnější vzhled. Kdy vlasové oleje používat? Při péči – Šampony s přídavkem oleje vlasy nejen čistí, ale zároveň o ně pečují. Pro vlasy je velmi důležité také to, aby se po umytí snadno rozčesávaly. Suché vlasy jsou velmi citlivé a hrubé rozčesávání by mohlo vést k jejich dalšímu poškození. Vhodné je proto používání kondicionéru s vydatným pečujícím olejem. Při stříhání – Pokud vlasy umyjete přípravky s obsahem oleje, budou dokonale strukturované, uhlazený povrch pak umožní dokonale přesný a rovnoměrný střih. Při barvení – Během procesu barvení se vlasové vlákno otevře a částečky oleje pomohou vstřebání většího množství pigmentu hlouběji do vlasového vlákna. Při stylingu – Oleje zvýrazňují texturu vlasů a dodávají jim úchvatnou hebkost a oslnivý lesk. Přípravky s olejem navíc chrání vlasy před působením tepla při fénování, žehlení či kulmování. Jak oleje nanášet? Zejména během letních měsíců je třeba dopřát vlasům pořádnou porci regenerace a péče. Pokud máte suché a poškozené vlasy, jsou k negativnímu působení vnějších vlivů ještě náchylnější. Výsledkem pak bývají roztřepené konečky i poškozené vlasové vlákno. V takových případech sáhněte po speciálních olejových přípravcích. Tyto oleje můžete použít jako účinné regenerační bezoplachové kúry. Vzhledem k tomu, že se olej z vlasů neoplachuje, neměli byste na vlasy nanést víc než dvě, tři kapky. Olej je lepší nanášet na suché vlasy. Pokud jsou vaše vlasy vlnité, opatrně olej vmasírujte do celých vlasů. Pro rovné vlasy platí, že byste měli olej nejprve rozetřít v obou rukách a potom s ním opatrně pohladit vnější plochy a konečky vlasů, přičemž olej neaplikujte ke kořínkům. Olej můžete také použít jako běžnou kúru na vlasy, kterou po uplynutí doby působení opláchnete. V takovém případě naneste olej po celé délce vlasů. Pro větší efekt můžete vlasy zabalit do horkého ručníku a nechat olej působit po dobu cca 20 minut. Olej následně odstraníte tak, že nejprve nanesete trochu šamponu do ošetřených suchých vlasů a opláchnete. To opakujte minimálně ještě jednou. Vyzkoušejte tyto oleje do 150 Kč Essence Ultime Crystal Shine, Schwarzkopf Gliss Kur Oil Beauty Oil Shauma Beauty Elixir Oil Syoss BC Oil Miracle Schwarzkopf Foto: archiv MC Consultant

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zaujalo nás na dotaz porcí ovoce

Jak zabránit vypadávání vlasů po těhotenství?

access_time09. december 2019 personMarián Kroužel

Těhotné ženy prodělávají úplně jiné zkušenosti, jak před porodem, tak i po porodu. Většina žen říká, že se jim těhotenství líbilo a že nabyly mnoho nových zkušeností. Však v těhotenství existují i negativní stránky a vedlejší účinky jako například vypadávání vlasů a lámání nehtů. Vypadávání vlasů po porodu je bohužel velmi běžné, což znamená, že se to může stát klidně i vám. Nicméně se nemusíte bát vedlejších účinků, pokud se na to řádně připravíte. Vypadávání vlasů po porodu je pouze dočasné, proto existují metody jak to zmírnit. Máme pro vás typy, které vám pomohou a zabrání vypadávání vlasů. Tipy proti vypadávání vlasů Přírodní vlasový cyklusVaše vlasy mají tři fáze růstu:První fáze je, že vlasy aktivně rostou řadu let.Druhá etapa zabraňuje růst vlasů, přibližně na 1-3 měsíců. Zatímco vlasy odpočívají, se dějí hodně chemických změn. Na konci klidové fáze nastává třetí fáze, která však může způsobit právě vypadávání vlasů. Můžete si všimnout, že každý den vypadne třeba 100 vlasů aniž byste věděli proč. Vypadané vlasy nahradí nové, nemusíte se obávat, však někdy nastane to, že další vlas ten vypadnutý nenahradí. Příčiny vypadávání vlasů Hlavní příčinou vypadávání vlasů po těhotenství je způsobeno hormonálními změnami, kterými ženské tělo prochází. Během těhotenství by ženy měly užívat vitamíny, které zabrání vypadávání vlasů a dodávají jim lesk a objem. Nicméně, hormony mohou způsobit problémy vypadávání vlasů poté, co ženy porodily dítě, nemusí všal vypadávat jen při těhotenství, ale i po porodu. Největší rozdíl si mohou ženy všimnout během 1-3 měsíců po porodu. Kromě hormonálních problémů, je to zcela normální vidět, že vlasy vypadávají, může to zapříčinit třeba i dieta. Dalším důvodem vypadávání vlasů po těhotenství může být nedostatek minerálů a vitamínů. Chcete-li vyřešit oba tyto problémy, začleňte více ovoce a zeleniny do vašeho jídelníčku. Obecné informace Přirozená délka života vašich vlasů je asi průměrně 5-7 let, to však pak závisí na jednotlivci. Vypadnuté vlasy vždy nahrazují nové, to však neplatí při těhotenství, to může vlas vypadnou a při klidové fázi vlas nenaroste. Když hormony dosáhnou opět normální stav po těhotenství, vlasy které nerostly během klidové fázi pak opět narostou. Může trvat až šest měsíců, aby se vlasy zase vrátily do normálu, můžete však udělat několik kroků, abyste urychlili růst a udrželi si vlasy. Běžná místa kde vlasy vypadávají Těhotenství oslabí všechny vlasy. Vypadávání vlasů může být nerovnoměrné, mohou být místa na pokožce, kde vlasů vypadá více a mohou být také místa, kde budete mít všechny vlasy. Můžete třeba zpozorovat řidší vlasy kolem čela nebo za ušima.Někteří lidé vidí vypadávání vlasů především na těchto místech, zatímco jiní mají jednu nebo dvě místa. Kdy je vypadávání vlasů už vážné? Vzhledem k tomu, že vypadávání vlasů může být způsobeno i něčím jiným než hormonální nerovnováhou, jako je třeba podvýživa, měli byste navštívit lékaře, který vám poradí co a jak. Jestliže vypadávají vlasy i po šesti týdnech po narození dítěte, neváhejte a běžte se poradit s lékařem. V některých případech mohou lékaři předepsat léky ve formě tabletách,aby zredukovaly vypadávání vlasů. Je důležité zmínit to, že se vypadávání vlasů často zastaví po šesti týdnech, tak již léky ani jiná medicína nebudou potřeba. Vyhněte se tahání vlasů Doporučujeme, abyste si nedělali účesy, které napínají vlasy. To zahrnuje těsné culíky nebo drdoly.Je často nepříjemné, že vlasy máte v obličeji, ale bohužel culíky zapříčiňují vypadávání, proto byste měli používat skřipce místo gumiček. Jak se starat o mokré vlasyPoužijte šampon a kondicionér, který obsahuje posilující složky, jako je křemičitý biotin nebo keratin. Vaše vlasy jsou neuvěřitelně zranitelné když jsou mokré, mokré vlasy způsobují lámavost a křehkost. Pokud máte mokré vlasy, zacházejte s nimi opatrně, aby nedošlo k vypadávání. Uděláte nejlépe, když používáte hřeben s velkými zuby na mokré vlasy. Buďte jemní při stylování vlasůKdykoliv je to možné, vyhněte se fénům, žehličkám na vlasy nebo kulmám. Dieta a výživa Jak již bylo zmíněno, váš zdravotní stav se odráží na vlasech, nehtech a kůži. Pokud se nestravujete zdravě, měli byste okamžitě začít, protože to ovlivňuje růst vlasů. Takže zařaďte ovoce a zeleninu do svého jídelníčku. Snadný začátek je, že alespoň před jedním jídlem sníte jednu misku zeleniny nebo ovoce. Je také důležité získat dostatek bílkovin ve stravě, to posílí vlasové kořínky a s touto výživou vlasy zachráníte před vypadáváním. Tyto tipy budou rovněž podporovat růst vlasů, který může být dále posílen i tím, že si dopřejete vitamíny jako je B komplex , biotin, vitamín C a zinek. Ve většině případů žen, které zažily vypadávání vlasů po těhotenství je velké riziko, že se tomu nikdy nevyhnou úplně. Ale pomocí tipů které jste se dočetly v článku, můžete zarazit vypadávání aniž byste se o ně musely nějak hodně starat.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zdraví na dotaz porcí ovoce

Lék na chřipku? Dobré jídlo.

access_time29. may 2019 personRedakce

Začíná období, kdy vaše imunita potřebuje vaši pomoc víc, než kdykoli jindy.  Projezte se k takové síle, že si chřipka na vás vůbec netroufne. Fungující imunitní systém je v sychravém období základ. Nemoc buď nemá šanci propuknout anebo se s ní organismus dokáže lépe poprat. Je proto třeba se soustředit na přísun vitaminů a minerálů. Měli bychom dbát na pravidelné sportovní aktivity a vyhýbat se stresu. Jak můžeme imunitu pomocí jídla nejlépe nastartovat? Sbírejte céčka „Je to notoricky známé – vybírejte potraviny bohaté na vitamin C. Můžou to být citrusy, šípky, kiwi, ale i například rakytník, rybíz, rajčata, paprika, papája nebo špenát. Imunitní systém zásadně oslabují drastické diety a s nimi velmi úzce spjatý jojo efekt. Snažíte-li se hubnout, dbejte na pestrost a vyváženost svého jídelníčku, v žádném případě nesmíte hladovět“ vysvětluje Blanka Szabó, odbornice na zdravé stravování, Pestryjidelnicek.cz. Žena ví: V případě, že se nachlazení neubráníte, zařaďte do svého jídelníčku kromě citrusů ještě zázvor a česnek. Obojí konzumujte nejlépe v syrové podobě. Na bolest si dejte raději vodu a ořechy Zařazením správných potravin do pravidelného jídelníčku se můžeme vyhnout užívání léků a zmírnit projevy některých zdravotních neduhů. Trpíte často migrénami? Soustřeďte se na to, ať v průběhu dne vypijete dostatečné množství vody (minimálně 3 litry) a zařaďte do jídelníčku ořechy. Ideální k jejich konzumaci je snídaně nebo dopolední svačina. „Ořechy fungují skvěle i při tzv. PMS neboli premenstruačním syndromu. K nim se osvědčilo zařadit do jídelníčku více listové zeleniny a potravin bohatých na hořčík – kromě ořechů to jsou například mořské plody a sušené ovoce různých druhů,“ doplňuje Blanka Szabó, odbornice na zdravé stravování, Pestryjidelnicek.cz. Žena ví:  Bezkonkurenční v boji s bolestí a zadržováním vody v období menstruace je pupalkový olej! Arónie. Už jste o ní slyšeli? Dvě mouchy jednou ranou zabijete s arónií. Umí nastartovat imunitní systém a zároveň pomáhá při pocitu těžkých a oteklých nohou, zmírňuje problémy s křečovými žilami. Žena ví: Chutný nápoj na podporu imunity a zdravého krevního oběhu si zvládnete připravit i doma! Ingredience: 300 g arónie, 300 g červené řepy, 1 dcl šťávy z rakytníku, 1 dcl šťávy z citronu, 1 kiwi. Vše rozmixujeme dohromady a podáváme denně po dobu alespoň čtyř týdnů.

folder_openPřiřazené štítky

Krása začíná zevnitř

access_time09. june 2019 personRedakce

To, jak se stravujeme, má významný vliv na naše zdraví, ale i na krásu a kvalitu naší pleti. Ovoce a zelenina totiž obsahují antioxidanty, které zpomalují stárnutí kožních buněk a chrání i naše zdraví. Ani ten nejdražší kosmetický krém nemůže napravit chyby, které způsobujeme své pokožce nesprávným výběrem potravin. Pestrá a vyvážená strava nám pomůže např. v případech, kdy nás trápí suchá a podrážděná pokožka, akné nebo ekzémy. Proto nezapomínejte na dostatečný přísun vitamínů a minerálů nejen v podobě doplňků stravy, ale hlavně ve stravě. Vitamin C Jeden z hlavních antioxidantů, zpomaluje proces stárnutí a má vliv i na tvorbu kolagenu. Podle vědeckých studií mají ti, kteří jedí dostatek vitaminu C méně vrásek než ti, kteří ho opomíjejí. Vitamín C urychluje hojení a udržuje pokožku pružnou, protože pomáhá formovat a udržovat buňky. Vitamín C je obsažen ve velkém množství např. v nových bramborech, černém rybízu, brokolici a rajčatech. Jestliže ve vaší stravě vitamín C chybí, doporučujeme užívat jeho přírodní formu v potravním doplňku s koncentrátem z Acerola cherry.   Betakarotén Výborně regeneruje kožní tkáň a zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky. V komplexu s dalšími složkami se v organismu přeměňuje na vitamín A a působí jako silný antioxidant. Najdeme ho v ovoci a zelenině, které mají žlutou a červenou barvu jako např. , meruňky, mrkev, meloun, paprika. Jestliže ve vaší stravě není betakaroténu dostatek, doporučujme užívat komplexní doplněk stravy.   Vitamín B Je to komplex vitamínů, z nich některé mají zásadní vliv na kvalitu pokožky. Např. vitamín B2 - riboflavin přispívá ke krásné pokožce i zdravým nehtům. Máte popraskané rty a bolavé koutky? Pak ve vaší stravě určitě chybí vitamín B2 a také vitamin B3 – niacin, ten pomáhá urychlovat hojení pokožky. Kde tyto vitamíny najdeme? Především v luštěninách, droždí, vejcích. Pijete kávu, kouříte, jste vystaveni stresu? Pak vám pro doplnění komplexu vitamínů B doporučujeme užívat komplex vitamínu B z přírodních zdrojů.   Omega-3 mastné kyseliny Konzumací Omega 3 mastných kyselin prospějete vaší pleti, protože zlepšují stav pórů, ekzémů a zvyšují elasticitu pokožky. Navíc udržují pleť hydratovanou, nezapomínejte na ně především tehdy, trápí-li vás suchá pokožka. Najdete je v rybách, lnu - oleji nebo semínkách a obsahují je také ořechy. Pro zvýšení příjmu Omega 3 mastných kyselin doporučujeme přírodní doplněk stravy.

folder_openPřiřazené štítky

Potraviny se dnes vyrábí z náhražek!

access_time09. june 2019 personRedakce

Kupujete levnější jogurty, sýry nebo šunku? Vím, je to levné a dnes se snažíme všichni ušetřit. Ale pak dáváte tělu zároveň řádnou porci takzvaných "éček" - většinou bramborového škrobu a dalších náhražek za dražší maso nebo mléko. Dnes se náhražky přidávají do tisíců potravin. Levné přísady do mléka nebo masa používá většina firem. Proč? Důvod je jasný, lidé dnes při nákupu šetří a snaží se nakoupit co nejlevněji. A obchodník se snaží prodat a tlačí výrobce potravin ke stále nižším cenám.   Milan Teplý, šéf největších tuzemských mlékáren Madeta otevřeně přiznává: „Já obchodníkům klidně levný, nízkotučný sýr s náhražkou udělám. Ale nejím ho - a hlavně si ho pak musí prodávat pod svou privátní značkou."   Co je na bramborovém škrobu a dalších náhražkách vlastně tak špatného? Lidskému zdraví přímo neškodí. Ale kupujete si kvůli nim potraviny podřadné kvality, které tělu nedají živiny, které potřebuje.   „Zvláště maminky by přece jen neměly dávat dětem dlouhodobě levné potraviny" , říká expertka z Fóra zdravé výživy Jana Dostálová. Dětský organismu se vyvíjí bouřlivě a potřebuje dostatek biologicky aktivních živin. Každý z nás a děti zvláště by měl dostávat s každým jídlem přiměřenou dávku sacharidů, ale také kvalitní bílkoviny a vitamíny.   Díky nekvalitní stravě vznikají tzv. civilizační nemoci, kterými trpí stále více lidí. Doplňte stravu o biologicky aktivní látky v podobě doplňků stravy. Kontaktujete výživového poradce, který vyhodnotí vaše stravovací zvyky a poradí jak jíst zdravě.

folder_openPřiřazené štítky

Jsme tím, co jíme

access_time09. june 2019 personRedakce

Správné stravování je jednou z nejlepších investic, kterými můžete dlouhodobě prospět svému zdraví. Dobrá výživa upevňuje zdraví a zvyšuje kapacitu pro fyzickou a psychickou aktivitu. Zdravý životní styl může přispět k dosažení a udržení optimálního zdravotního stavu našeho těla a může také snížit nebezpečí vzniku onemocnění, které špatné stravování způsobuje. Žádné zaklínadlo nezajistí pevné zdraví, existují však důležité klíčové prvky, včetně pravidelného cvičení, odpočinku a vyvážené výživy, které nám ke zdraví mohou pomoci. Na vyvážené stravě je důležité zejména to, že různé potraviny obsahují, kromě dobře známých prospěšných základních makro- a mikroživin, různé zdraví prospěšné fytonutrienty (chemické či rostlinné sloučeniny, vitamíny a minerální látky). Proto je tak důležité, aby byla strava rozmanitá a obsahovala především ovoce a zeleninu. V uspěchaném světě, kde nám strava často nedodá potřebnou výživu, při stravování velice často zapomínáme na to nejdůležitější. Musíme si zajistit dostatek základních nutrientů, které potřebujeme pro optimální zdraví a duševní pohodu. Doplňky stravy jsou dobrým zdrojem některých chybějících nutrientů a mohou napomoci správnému stravování. Optimální spektrum nutrientů konkrétně pro potřeny vašeho organismu zjistí analýza prvků z vlasů.

folder_openPřiřazené štítky

Strava jako zdroj živin a biologicky důležitých látek

access_time09. june 2019 personRedakce

Jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují naše zdraví, je způsob, jakým se stravujeme. Mnohdy si ani neuvědomujeme, jak je vztah mezi nemocí a správnou výživou těsný. Není dobré jíst jen některé druhy potravin, i kdyby se jednalo o potraviny s mnoha pozitivními vlastnostmi. Životospráva a živiny Málokdo svede hlídat svůj jídelníček tak, aby obsahoval potřebné dávky všech látek, díky kterým umí tělo udržet potřebný výkon. Obecně platí, že se nám nedostává 60 % z doporučeného množství živin. Jejich přísun je tedy třeba pravidelně doplňovat. Zpracováváním velkého množství chemikálií, které jsou obsaženy v potravě je náš organismus velice zatěžován. Některé látky umí tělo přeměnit – metabolizovat ve svůj prospěch, ale většinu jedů je třeba odstranit – vyloučit. To však lidský organismus zvládne jen do jisté míry a za předpokladu, že má vhodně sestavený jídelníček. Každý denbychom měli, pokud možno, sníst především: Minimálně 500 g zeleniny: Nejvhodnější jsou čerstvé saláty. Čím větší množství druhů zeleniny se v jídelníčku vyskytne, tím lépe bude tělo zásobeno vitamíny, minerálními látkami a vlákninou. Přibližně 200 g ovoce: V zimním a předjarním období jsou výhodné citrusové plody, jinak lze vybírat jakékoli sezónní ovoce. Mléčné výrobky v množství 300 – 500 g: Mléčné výrobky jsou zdrojem kvalitních bílkovin vitamínů a zejména nedostatkového vápníku. Maso v množství 100 – 300 g: Na spodní hranici uvedeného rozmezí je maso hovězí nebo vepřové, na horní hranici rybí. Drůbeží maso je pak uprostřed uvedené hranice. Ideální frekvence ryb ve zdravém jídelníčku je dvakrát týdně. Pečivo v množství 2 – 4 kusy: Přednost je třeba dávat celozrnnému pečivu, pokud potřebujete snížit tělesnou hmotnost, pak raději jen 1 – 2 kusy denně. Přílohy k jídlu: brambory, rýže, těstoviny – stačí 1 – 2 porce. Tuky: 1 – 2 polévkové lžíce (nejlépe olivový olej). Jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, které organismus potřebuje. Olivový olej je vhodný například na zeleninové saláty nebo jej lze přidat do hotových jídel. Ořechy: 20 – 50 g. Raději ale ne slané buráky, jinak jsou skvělým zdrojem vitaminu E a přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob. Použitá literatura:Václava Kunová: Zdravá výživa a hubnutí v otázkách a odpovědích (Grada 2005)

folder_openPřiřazené štítky

Zdravější vaření

access_time09. june 2019 personRedakce

Chtěli byste vyměnit nezdravá jídla za mnohem zdravější, ale nevíte, jak na to? V prvé řadě tentokrát zapomeňte na hledání inspirace u svých babiček, tedy na doby, kdy jídlo mělo být především levné, co nejvíce zasytit a co nejlépe se beze zbytku zužitkovat… Hodně se zavařovalo a prototypem luxusu byl smažený řízek a bramborový salát nebo zapečené plátky masa s hranolky a tatarkou… Doba se mění, a tak se nechte inspirovat zdravými trendy a recepty! Pro začátek několik základních pravidel, jaké změny vás čekají. Méně znamená více – jakkoliv v současné době solíte, sladíte, zkuste od nynějška ubrat o polovinu. Stejně tak se zamyslete nad velikostí porcí jídel, které jste si zvykli připravovat. Každý je v životě nahraditelný – tedy i rafinovaný cukr a další nezdravé suroviny. Bílý cukr lze nahradit bez problémů medem, třtinovým cukrem, v některých případech můžete přestat sladit zcela. Kdo nechce, hledá důvod, kdo chce, ten hledá způsob – moc hezké přísloví, které se do vaší kuchyně také hodí. Nehledejte neustále důvody, že tahle surovina je sice zdravější než tamta, ale je hůře dostupná. V současné době je sortiment zdravých potravin rozšířen tak, že si i v nejbližším supermarketu něco vyberete. Způsob hledejte i z hlediska přípravy. Vynecháte smažení, raději duste, pečte, ale nejideálněji vařte či připravujte jídla v páře. Nebuďte konzervativní – ano, doslova jako konzerva, a na konzervování typu zavařování potravin přistupujte jen výjimečně. Suroviny jako jsou třeba ovoce a zelenina si dopřávejte raději přímo čerstvé a ne jako zavařeninu či kompot, který by byl plný cukru a různých chemických konzervačních látek, aby vydržel přes zimní období. Není důležitá kvantita, ale kvalita – neorientujte se při nákupu jen cedulkami „nejlevnější“ a nebo „akce“ a podobně. Raději si čtěte také nutriční informace na obalech potravin. Chcete-li se vyhnout nákupu chemicky upravovaných potravin, volte potraviny v bio kvalitě. Koutky se zdravou výživou dnes najdete i v supermarketech a nebo navštivte prodejny s biopotravinami.

folder_openPřiřazené štítky

Pitný režim

access_time27. october 2019 personRedakce

Když se řekne pitný režim, automaticky si všichni vybavíme hlásání povinně vypít alespoň 2 – 3 litry nejlépe čisté vody denně. Ale už se nikdo nezaobírá tím, kolik vypijeme za ten den kávy, kolik přijmeme tekutin potravou – ať jsou to polévky, ovocné  a zeleninové šťávy nebo případně zelenina –  např. okurky, rajčata, meloun či ovoce kterými také dostáváme do těla tekutiny jež se započítávají do celkového příjmu tekutin za den. Na druhou stranu nikdo ani neřeší otázku jestli má do sebe dostat stejný poměr tekutin dívka/slečna, která váží 50 kilogramů a sedí celý den v kanceláři za pc anebo  muž těžce  fyzicky pracující o váze 120 kilogramů. Nad tímto faktem se nikdo nepozastavuje nebo jen málokdo. Jen nás všichni nutí pít a pít a pít. Ale je to tak úplně v pořádku? Proč vlastně potřebuje tělo vodu? Proč je potřeba pít?Každý člověk denně vyloučí průměrně cca 2,5 litru vody močí, stolicí, dýcháním i kůží. A jelikož organismus musí mít vyrovnanou vodní bilanci a tak, aby tyto ztráty uhradil, musí vodu i přijímat.Přibližně třetina litru „nové“ vody se denně vytvoří v těle metabolickou činností, vody vázané v potravě přijmeme asi 900 ml. To znamená, že zbytek (asi 1,5 litru) je třeba do těla dodat přímo ve formě tekutin. Každý den a po celý život.V přepočtu to průměrně tedy představuje za 70 let 40 tisíc litrů vody (tekutin). Kvalita těchto tekutin a jejich průběžný příjem ve správném množství jsou důležitým předpokladem zachování zdraví, duševní pohody i pracovní výkonnosti.Dostatek tekutin zajišťuje mimo látkové výměny i správou funkci ledvin – tedy vylučování škodlivých látek, které v těle vznikají. Také ale umožňuje plnou výkonnost doslova všech ostatních orgánů, tělesných i duševních funkcí a v neposlední řadě stojí i podpora normálního vzhledu pokožky.Naopak nedostatek vody v organismu (tzv. dehydratace) může způsobovat problémy akutní i chronické povahy.Mezi akutní příznaky mírné dehydratace patří například  bolesti hlavy, únava a malátnost, pokles fyzické a duševní výkonnosti včetně poklesu koncentrace. Ztráta tekutin na úrovni 2 % tělesné hmotnosti představuje ztrátu až 20 % výkonu. U dětí se tak snižuje schopnost sledovat vyučování, což může nepříznivě ovlivnit jejich školní výsledky. Při 5 % dehydrataci již hrozí přehřátí, oběhové selhání a šok. Mírný, ale dlouhodobý nedostatek tekutin, který v denním shonu mnohdy ani neregistrujeme, pak může mít za následek i vážné zdravotní poruchy. Vedle opakované bolesti hlavy nebo zácpy může docházet k poruchám funkce ledvin a vzniku ledvinových a močových kamenů. Dehydratací se také zvyšuje riziko vzniku infekce močových cest, zánětu slepého střeva, některých druhů rakoviny (např. rekta a močového měchýře) i kardiovaskulárních chorob. Navíc se předpokládá, že i řada jiných tzv. civilizačních chorob je důsledkem nesprávné životosprávy včetně nedostatku tekutin, resp. že některé civilizační choroby jsou buď prvním příznakem nebo následkem trvalé mírné dehydratace.V poslední době slýcháme či čteme, že bychom měli denně vypít nejméně 2 až 3 nebo dokonce 3 až 4 litry vody (tekutin), toto množství je ale pro většinu populace neadekvátně nadsazené doporučení, které spíše platí v extrémně horké dny nebo při enormně velké fyzické zátěži, ale v běžném životě je toto množství pro mnohé až příliš vysoké.Potřeba příjmu tekutin je skutečně přísně individuální záležitost, která záleží na spoustě vnějších i vnitřních faktorech – což jsou např. na tělesná hmotnost, věk a pohlaví, dále také složení a množství stravy (obsah vody, soli, bílkovin a kalorií), tělesná aktivita, teplota a vlhkosti prostředí, mezi méně důležité patří druh oblečení a teplota těla, aktuální zdravotní stavu, zavodnění organismu atd.U každého je potřeba příjmu tekutin jiná a v průběhu života se mění…Může se pohybovat od méně než jednoho litru za den (u člověka se sedavým zaměstnáním, který konzumuje převážně zeleninová, obilninová a luštěninová jídla s nízkým obsahem soli) až po několik litrů za den (u člověka, který konzumuje příliš slanou i sladkou stravu s malým obsahem tekutin a vysokým obsahem energie a fyzicky intenzivně pracuje, sportuje nebo se pohybuje v horkém prostředí). U druhé kategorie pak může denní potřeba přesáhnout třeba i pět litrů. Každý jedinec si sám musí najít optimální a dostatečně vhodný příjem tekutin.Na potřebu pití nás často upozorní žízeň, ale ta není včasným ani správným signálem potřeby vody, neboť žízeň se objevuje až v okamžiku dehydratace a s vyšším věkem se pocit žízně navíc snižuje. Zvýšený pocit žízně může být i příznakem některých onemocnění (např. cukrovky), ale existuje i tzv. návyková žízeň, a ta nemusí být známkou potřeby tekutin.Vyšší riziko dehydratace hrozí u malých dětí, které mají malý objem celkové tělesné vody a běžné denní ztráty představují jeho značný podíl, a u starých lidí, u nichž se objem celkové tělesné vody rovněž snižuje a zhoršuje se i schopnost ledvin vstřebávat vodu a pocit žízně bývá oslaben.Mezi příznaky nedostatku tekutin může být mimo pocitu žízně také sucho v ústech, oschlé rty a jazyk, malé množství tmavě žluté moči, tendence k zácpě, škytavka při jídle, tlak v okolí žaludku nebo suchá pokožka. Naopak mezi příznaky nadbytku tekutin patří například časté močení (zvláště v noci), klidové pocení v normálních teplotních podmínkách, vlhké ruce či nohy, bolestivost bodu vzadu uprostřed lýtka (při stisku prstem).Přestože nedostatek tekutin s sebou nese více zdravotních rizik, je nutné říct, že ani stálý nadbytek tekutin – tedy pití výrazně vyššího množství než tělo potřebuje také není pro organismus zdravý, neboť tím dochází k přetěžování ledvin a srdce, což může postupně vést k oslabování až selhávání jejich funkcí.Vhodné/nevhodné nápojeKe stálému pití jsou nejvhodnější čisté vody – pitné z vodovodu (studny) nebo balené kojenecké, pramenité a slabě mineralizované přírodní minerální vody bez oxidu uhličitého. Mezi vhodné tekutiny patří také vodou ředěné ovocné a zeleninové šťávy, neslazené a ne moc silné čaje (ideální jsou zvláště čaje zelené – ale v letních měsících neboť zelený čaj vnitřně ochlazuje) nebo nápoje z praženého obilí. Bylinné čaje, pokud nejde o cílenou léčbu, by se měly pít spíše slabé a v omezeném množství a mimo jiné  je vhodné je střídat.Mezi nápoje, které nejsou příliš vhodné nebo se doporučuje je pít pouze v omezeném množství a spíše výjimečně, patří především různé „soft drinky“: limonády, kolové nápoje, ochucené minerální vody, energetické nápoje, nektary apod.Jedním z důvodů proč není vhodné je pít ve větším množství je obsažený cukr, který jen zvyšuje pocit žízně, a jeho „prázdné kalorie“; a dále také umělá sladidla – ta zvyšují chuť k jídlu, nebo oxid uhličitý, který spolu organickými kyselinami (ochucovadla) poškozuje zubní sklovinu…Naopak Kofein který je obsažen v kolových nápojích je diuretikum (zvyšuje tvorbu moči, a tím pádem i odvodňuje více než je pro tělo vhodné). A mimo jiné to také lehce návyková látka, která u dětí může vést k mírné hyperaktivitě. A Kyselina fosforečná, která je také obsažena v kolových nápojích, s největší pravděpodobností zvyšuje riziko osteoporózy.Káva (kofein) a alkoholické nápoje nepatří zahrnout do pitného režimu  Ani zdravý dospělý člověk by neměl vypít denně víc než 0,5 litru piva nebo 0,2 litru vína. Káva by se měla pít se sklenicí čisté vody. Obecně platí pravidlo že na jeden hrnek kávy, připadají 2 hrnky vody neboť káva je silné diuretikum (odvodňuje, ale více, než je žádoucí)Pro „zdravou“ hydrataci není důležitý jen příjem tekutin ale i složení stravy.Je nutné pít v průběhu celého dne a to již od rána. Spotřebu tekutin je nutné regulovat podle aktuální zátěže a potřeby.Nejvhodnější tekutiny pro horké počasí je čistá voda nebo také nakyslé/nahořklé nápoje. Sladké ale také přechlazené nápoje zvyšují pocit žízně.Minerální vody středně a silně mineralizované by se kojencům neměly vůbec dávat.U vrcholového sportu a některých náročných profesí můžeme zařadit i jiné druhy nápojů – iontové, obohacené, energetické, proteinové apod. Většiny lidí je příjem těchto nápojů zbytečný a jejich konzumace ve větším množství může být dokonce škodlivá           Jedno lidové rčení říká: "Alkohol je metla lidstva." Své o tom teď ví i Petr Harazin z havířovské kapely Nebe, která má na svém kontě hity "Pláštěnky", "Než se rozední", "Vteřina", "Padáky", "Legosvět" a další. V posledních měsících bojoval s tím, aby si přiznal narůstající problém, kdy se mu alkohol vpíjel do žil více, než je zdrávo, a nakonec se s tím rozhodl něco udělat.  

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Žena, která ví na dotaz porcí ovoce

Kariéristka nebo máma?

access_time29. may 2019 personRedakce

Také si nemůžete vybrat? Chtěla byste ve své práci něčeho dosáhnout, ale na druhou stranu se nechcete ve 35 letech „probrat“ s letargie a zjistit, že kromě peněz a uznání nemáte to, co ženu skutečně naplňuje? Pak je načase seznámit se s termínem work-life balance. Je to v podstatě návod na to, jak zvládnout všechny životní role a jak zoptimalizovat svůj čas a energii a vytěžit z nich maximum. A také jak v dnešní době plné informací, stresu, tlaku a rychlých změn žít zdravým životním stylem. Mámy v poklusu Z vlastní zkušenosti vím, jak náročné pro mě bylo období, kdy jsem měla malé děti. A že nebylo krátké, jsou tři, a tak doba, kdy jsem byla zaměstnanou ženou na plný úvazek a zároveň matkou vodící a vyzvedávající děti ze školky a školy, trvalo mnoho let. Když na to vzpomínám, byla to pro mě doba velkého stresu. Babičky byly ještě plně zaměstnané, manžel pracoval v padesát kilometrů vzdáleném městě, a tak vše bylo na mě. Přitom jsem pracovat musela, abychom se uživili. Každý den jsem ze zaměstnání běhala jako o život, abych stihla tu tramvaj, která mě ještě dovezla do školky včas. Pokud se tak nestalo, čekaly mě slzičky dcery, sedící jako poslední nevyzvednuté dítě ve školce a pohoršený výraz paní učitelky. Možnost pracovat alespoň pár dní v týdnu z domova tehdy neexistovala. O firemní školce jsem si mohla nechat jen zdát. Zkrácení pracovní doby by znamenalo také zkrácení finanční odměny, ovšem za stejné množství práce. A tak jsem, stejně jako většina ostatních matek, podnikala každý týden stejné, stresující a vysilující martýrium. Dnes to jde jinak Koncept work–life balance vychází z předpokladu, že většina stresu, úzkosti a nespokojenosti nejen pracujících žen-matek, ale i všech ostatních, nevychází z jejich neschopnosti svůj život nebo zaměstnání zvládnout, ale z nedostatečně promyšlené organizace činností a neodhadnutí skutečné důležitosti jednotlivých věcí a aktivit. A z toho, že právě s těmito faktory se dá něco udělat. Řada zaměstnavatelů si už dnes uvědomuje, že nejen prací je člověk živ. A pro žádného z nich přece není cílem, aby se jeho lidé upracovali. Pro některé skupiny zaměstnanců je navíc rovnováha mezi prací a soukromím naprosto klíčová, a to z různých důvodů: například právě kvůli péči o dítě, ale jsou i další – třeba časově náročné koníčky či osobní preference. Využitím prvků work-life balance můžou zaměstnavatelé u svých zaměstnanců nejen zvýšit spokojenost a tím i motivaci, ale také včas předejít syndromu vyhoření a odchodům kvalitních schopných lidí. Spokojenost na všech stranách Sladění profesního a soukromého života lidí se stává fenoménem dnešní doby a personální úseky i vedení organizací se s touto realitou postupně vyrovnávají. Samozřejmě ne všechny druhy zaměstnání je možné provozovat ve volnějším režimu. Mnozí zaměstnanci (například zdravotníci, úředníci, kteří pracují v provozních hodinách, dělníci ve výrobě) musí striktně dodržovat pracovní dobu a být přítomni na stanoveném místě. U pracovníků na pozicích, které nejsou vázány těmito podmínkami, je však možné, aby si zvolili flexibilnější rozložení práce během dne, a lépe tak skloubili pracovní a soukromé potřeby. V řadě profesí je možné, pokud je k tomu nakloněný zaměstnavatel, zastat některé pracovní povinnosti  večer nebo o třeba víkendu a vyřídit si v průběhu dne neodkladné soukromé záležitosti bez nutnosti čerpání pracovního volna. Nabídka možnosti flexibilního rozložení pracovní doby je dnes u velkých, většinou nadnárodních organizací už standardem a využívají ji desítky procent zaměstnanců v nich. Malé a střední podniky tento trend následují a v posledních letech volnější pracovní dobu také umožňují. Zaměstnanci těchto firem si tak mohou posunout začátku či konce pracovní doby, zkrátit pracovní úvazek, částečně pracovat z domova apod. A firmy pak sklízí ovoce v podobě  vyššího výkonu a efektivity práce zaměstnanců, předcházení syndromu vyhoření, vyšší loajalita zaměstnanců, snížení fluktuace.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Děti & Rodina na dotaz porcí ovoce

Podzimní rady (nejen) pro rozzářené září

access_time29. may 2019 personRedakce

Vychutnejte si podzim ve veselých barvách, s úsměvem a dobrou náladou. Teplotní rozdíl oproti letním měsícům bude markantní. Pokud se navíc vyplní některé negativní předpovědi počasí, čeká nás velmi sychravý podzim. Co udělat, aby se o nás neokoušela negativní nálada, deprese nebo každoroční chřipkové epidemie? Pijte vitamíny Zařaďte do pitného režimu stoprocentní ovocné a zeleninové šťávy. Vitamíny, které obsahují, podpoří imunitní systém a nakopnou váš organismus. Dodržujte také známou poučku o pěti porcích ovoce a zeleniny denně. Citrusové plody dokáží díky obsahu vitamínu C pořádně zamávat nejen s viry, ale také snižují únavu. Pokud nejste milovníky ovoce a zeleniny, určitě byste měli v chmurnějším počasí dodat tělu vitamín C alespoň formou vitamínových doplňků. Doplňte ztracenou energii Potřebnou energii můžete na podzim dopřát organismu také pitím zeleného čaje, který nejen povzbudí tělo i mysl, ale zároveň funguje jako přírodní antioxidant. Blahodárné účinky zeleného čaje objevili již staří Číňané, kteří věřili, že pitím tohoto zázračného moku vyléčíte i mnoho nemocí a bolestí. Deprese je minulost Každodenní pracovní vypětí, stres a nepřízeň počasí mají negativní vliv na vznik depresí. Předejít jim můžete i správnými bylinkami. Vyzkoušejte třeba třezalku, kozlík lékařský nebo meduňku. Můžete si je dopřát jako čaje nebo ve formě tabletek. Kozlík a meduňka pomáhají spíše u lehčích podráždění a stavů napětí. Třezalka pak působí především jako středně účinné přírodní antidepresivum a dobré nervinum, které pomáhá obnovit ztracenou duševní pohodu. Mlsejte med Med má téměř zázračné schopnosti ničit řadu mikroorganismů, takže se mu někdy přezdívá přírodní antibiotikum. Je důležité začít ho užívat už při prvních příznacích nemocí a pravidelně několikrát denně až do úplného vyléčení. Pamatujte si však, že med nepatří do horkého čaje, protože při teplotách vyšších než 50 °C se ničí jeho účinné látky. „Zkusit můžete také vylepšený med Apiglukan, který se skládá z pastového včelího medu a beta-glukanu. Obsahuje pouze přírodní látky, které významně posilují odolnost organismu. Doporučuji ho v případech oslabení organismu, virových a bakteriálních infekcích či zánětech i při celkové únavě a stresu. Ale pozor, v případě alergie na včelí produkty užívejte jen přípravek se samotným beta glukanem“ radí MUDr. Pavel Šácha z internetového obchodu Prozdravi.cz. Na viry i na upíry Nastartujte obranyschopnost organismu česnekem. Vezměte si denně několik stroužků česneku. Polykáte-li jej vcelku nebo na dvě části, z typického zápachu nemusíte mít strach. Aromatické silice se totiž uvolňují pouze lisováním či drcením. Zapijte jej vodou, jako když polykáte pilulku. „Česnek působí jako přírodní obdoba antibiotik a posiluje obranyschopnost organismu a pomáhá mu v boji s řadou bakterií a virů,“ vysvětluje MUDr. Pavel Šácha z Prozdravi.cz. Případně můžete zvolit česnekovou tinkturu Allivictus, která je tvořena z 60 % z výtažku česneku a posiluje imunitu a také detoxikuje organismus.

folder_openPřiřazené štítky

Potřebují kojenci vitamin C?

access_time21. november 2019 personRedakce

Vitamin C patří k nemnoha důležitým látkám, které si naše tělo nedokáže vyrobit. Stačí ale kojencům množství získané z mateřského mléka nebo náhradní výživy? Dospělí mohou čerpat vitamin C z různých druhů ovoce, u kojenců to tak lehce nejde.Podle lékařů z Fakultní nemocnice v Martině vyplývá z dosavadních průzkumů, že mateřské mléko je nejideálnější výživou dětí do šestého měsíce věku. S výjimkou vitaminů D, K a C, u nichž dosahuje pouze hraničních hodnot, zajišťuje mléko dostatek vody, minerálů i dalších biologicky aktivních látek. Předpokladem je ale dostatečná výživa matky.Mateřské mléko obsahuje v průměru 4,3 mg vitaminu C ve 100 ml mléka. Dříve bylo doporučováno od šestého týdne kojencům podávat 50 mg vitaminu C denně. Tato dávka se ale dnes zdá některým pediatrům příliš vysoká. Jde totiž o denní doporučenou dávku včetně přísunu z mléka. Proto je tedy spíše na zvážení rodičů, jestli kojenci mladšímu 6 měsíců přidávat vitamin C nebo ne. Nejlepší je asi situaci konzultovat s pediatrem, kterému matka sdělí, jak často a kolik asi mléka dítě vypije.Náhradní kojenecká výživa dnes počítá s přísunem vitaminu C. Podle směrnic EU je minimální množství 4,8 mg na 100 ml roztoku, ovšem některá sušená mléka obsahují až 7 mg na 100 ml a snadno tedy zajistí doporučenou denní dávku.Od šestého měsíce, kdy se začíná s příkrmy, může být přísun vitaminu C stravou ještě vyšší, protože dokrmujeme bramborem, mrkví, kapustou, jablky... ovšem i tak může dítě dostávat vitaminu C málo. Vitamin totiž nepříznivě reaguje na světlo, na teplotu, jeho množství dokonce snižuje i strouhání. Proto pediatři doporučují doplnění vitaminu C u nedonošených dětí, u kojenců, kteří čelí anémii, infekcím a v dalších podobných případech.

folder_openPřiřazené štítky

Za zdravé zuby budoucích maminek a jejich dětí

access_time07. december 2019 personMarián Kroužel

Čištění zubů nepatří mezi nejoblíbenější činnosti člověka. Převážná většina lidí považuje poškození zubních tkání a dásní za nutné zlo, jemuž nelze ani sebelepším čištěním zubů zcela zabránit. Nesprávně se lidé domnívají, že příčinou vzniku zubního kazu je měkká sklovina, dědičnost, těhotenství apod.Panuje názor, že zuby nejsou životně důležité a navíc přece existují „zubaři“, kteří je v případě potřeby spraví nebo nahradí. Zubní kaz je bohužel stále a zcela zbytečně nejrozšířenějším onemocněním lidského těla, které ovlivňuje naše celkové zdraví mnohem víc, než si myslíme. Zdá se však, že řešení této situace je začarovaným kruhem, protože nesprávné hygienické návyky se stále dědí v rodině z generace na generaci.Péče o zuby budoucích maminek a jejich dětí je důležitáUdržet si zdravý chrup po celý život by mělo být cílem každého z nás. U dětí však největší zodpovědnost mají rodiče. Právě na nich záleží, jak povedou své dítě ke zdravému životnímu stylu a příkladné osobní hygieně. Proto je nutné, aby již nastávající maminky byly plně informovány o tom, jaké změny v jejich ústech mohou během těhotenství nastat a jak pečovat o pusinku a zoubky svého dítěte. Poměrně velké procento malých dětí bohužel nemá chrup zcela v pořádku a musí absolvovat nepříjemné a bolestivé ošetření u zubního lékaře. Po takových zážitcích se pak dítě stává „neošetřitelným“ pacientem, což může přetrvávat do dospělosti.Těhotenství vyvolává v mateřském organismu řadu změn souvisejících se zajištěním vývoje plodu, přípravou na porod a kojení. Proto je každá nastávající maminka preventivně pod lékařským dohledem, je jí vystavena „Průkazka pro těhotné“ a je pravidelně zvána do těhotenské poradny. Při první návštěvě je sepsána anamnéza a provedeno celkové orientační vyšetření. S těhotenskou průkazkou by měla žena absolvovat ještě další vyšetření, mimo jiné i stomatologické. Bylo by vhodné, aby již gynekolog těhotnou ženu poučil a náležitě motivoval k péči o její chrup. Zásadním problémem je, že většina těhotných žen se do stomatologické ordinace vůbec nedostaví. Může to být jednak ze strachu ze stomatologického ošetření nebo nedostatečnou informovaností od svého gynekologa o důležitosti tohoto vyšetření. V těhotenské průkazce je však kolonka věnována péči o chrup, a pokud nastávající mamince nedoporučí návštěvu zubního lékaře gynekolog, měla by se k němu objednat sama. Zubní lékař by měl provést podrobné klinické vyšetření dutiny ústní budoucí maminky a na jeho základě pak sestavit plán případného ošetření, přičemž v prvním trimestru se obvykle odloží ta ošetření, která nejsou nezbytná. Druhý trimestr je pro zubní ošetření optimální. Ve třetím trimestru, tedy v pokročilém stupni těhotenství se doporučuje provádět jen neodkladné výkony, neboť žena v tomto období snáší jakoukoliv zátěž hůře. Součástí návštěvy těhotné pacientky u stomatologa nebo dentální hygienistky by mělo být vhodné poučení budoucí matky, jak předcházet zubnímu kazu nejen u ní, ale zejména u dítěte. Měla by dostat informace o významu dietních opatření a o přípravcích s obsahem fluoru a jejich efektu v prevenci zubního kazu. Správně poučená maminka by měla vědět, že zubní kaz není dědičné onemocnění. „Dědičné“ jsou jen návyky v oblasti výživy a ústní hygieny. Zdravý vývoj dítěte, včetně jeho zoubků, v největší míře závisí na péči a správné výživě budoucí matky. Ideální samozřejmě je, když jí v tom pomáhají nejen gynekologové, zubní lékaři, dentální hygienistky a další odborníci, ale také ostatní členové rodiny.Proč se těhotným ženám více kazí zuby?U těhotných žen dochází k odlišnému vnímání chuti jídla i změnám životních návyků. U mnoha stoupá konzumace sladkostí, které mohou snižovat dávivý reflex a zvracení nebo konzumace kyselých a slaných jídel, tedy potravin, které zvyšují riziko zubního kazu. U řady těhotných klesá úroveň ústní hygieny z důvodu strachu ze zvýšeného krvácení dásní, které jsou v těhotenství často citlivější a v ústech pak dochází ke zvýšenému ukládání plaku a stoupá počet mikroorganismů, které zapřičiňují zubní kaz. V případě častého zvracení se v dutině ústní vytváří kyselé prostředí, jehož vlivem dochází k odvápnění skloviny a snížení její odolnosti vůči činnosti mikroorganismů. To jsou nejčastější mechanizmy, které vedou ke zvýšené kazivosti zubů a onemocnění dásní u těhotných žen. Takzvaná těhotenská gingivitida, tedy zánět dásní, který se projevuje jejich krvácením, je způsobena hormonálními změnami v těhotenství, které snižují odolnost dásní vůči průniku škodlivin z dentálního plaku do gingivy (dásní). Zvláště u žen, kterým se objevovalo krvácení dásní již před těhotenstvím, dochází v začátku těhotenství poměrně náhle k většímu krvácení z gingivy. To ženu samozřejmě překvapí, zalekne se a omezí čištění chrupu. Následkem je další hromadění plaku v ústech a zhoršení stavu gingivy. Je velmi důležité vědět, že krvácení z dásní není přímo způsobeno drážděním zubního kartáčku, ale zánětlivým onemocněním dásní, které může ve svém důsledku vést až ke ztrátě zubů a které dokonce přispívá i k onemocnění vnitřních tělesných orgánů. Krvácení dásní, lze zastavit pouze důslednou ústní hygienou. Proto by nejen těhotná žena, ale každý kdo zjistí byť i občasné krvácení z dásní, měl neprodleně navštívit zubního lékaře či dentální hygienistku, kteří jí po nezbytném ošetření chrupu a odstranění případného zubního kamene dráždícího dásně, také odborně poradí, jak správně a šetrně čistit zuby i měkké tkáně v ústech.Výživa a ústní hygiena v těhotenstvíTěhotenství je pro ženu určitým „zátěžovým obdobím“, kdy dochází ke změnám na úrovni metabolismu všech živin. Většina změn je reakcí vnitřního prostředí na zajištění růstu plodu. V 1. trimestru gravidity je nárok na energetický přívod ze stravy nižší, v průběhu 2. a 3. trimestru s růstem plodu energetický příjem stoupá na 1260 kJ/den. Je proto nutné dbát na správný podíl základních živin ve stravě. Mezi základní živiny patří bílkoviny, tuky, sacharidy, minerály a vitamíny. Bílkovin má těhotná žena přijímat asi 100 g denně a to rostlinných a živočišných ve stejném poměru. Část má být ve formě mléka a mléčných výrobků, čímž je zajištěn i přísun minerálů (CA, P) a vitamínů.Tuky se zásadně omezují, ve stravě jich nemá být více než 80–90 g denně. Sacharidy mají být ve stravě zastoupeny méně, než mimo graviditu. Jejich denní množství nemá přesáhnout 350–400 g. Minerály a vitamíny mají být v těhotenství ve stravě bohatě zastoupeny podáváním ovoce a zeleniny. Vyšší spotřebu železa zabezpečí konzumace vajíček, zeleného salátu, kakaa a mořských ryb. Těhotná žena by se měla vyvarovat nadměrného energetického příjmu (nad 11300 kJ/den), omezit nebo lépe vyloučit uzené pokrmy, výrobky s kofeinem (káva, čaj, Coca-Cola, čokoláda), alkohol a vyvarovat se kouření. Správná ústní hygiena u těhotné ženy znamená odstraňování zbytků jídel a povlaku ze zubů 2x denně – tzn. ráno po snídani a večer před spaním zubním kartáčkem. Zubní kartáček má mít co nejmenší pracovní část (hlavičku se štětinkami), aby nevyvolával dávivý reflex. U žen, které mají problémy při čištění zubů je vhodný jednosvazkový zubní kartáček. Některé ženy nesnášejí v těhotenství zubní pasty. Když jim nevyhovuje žádný typ zubní pasty, mohou si zuby čistit bez ní a po vyčištění si vyplachovat ústa jednu minutu ústní vodou s fluorem. Mezizubní prostory je nutné čistit dentální nití nebo interdentálním kartáčkem dle doporučení ošetřujícího stomatologa nebo dentální hygienistky. Po dobu těhotenství by měla budoucí maminka navštívit zubního lékaře nebo dentální hygienistku nejméně 3x. V rámci první návštěvy obvykle dostane všechny potřebné informace o správné výživě, ústní hygieně a fluoridaci. Při druhé návštěvě zubní lékař nebo dentální hygienistka zkontrolují, jak si žena osvojila správné návyky ústní hygieny a fluoridace a pomohou jí odstranit všechny zjištěné nedostatky. V druhém trimestru je vhodné ošetřit všechny zubní kazy. Ve třetí návštěvě v posledních třech měsících těhotenství zubní lékař nebo dentální hygienistka zkontrolují těhotné ženě stav chrupu a ústní hygieny. V tomto období poučí budoucí maminku také o tom, jak se bude starat o dutinu ústní svého dítěte.Budoucí maminka si udrží zdravé zuby a dobře se postará o zuby svého dítěte, když bude vědět že:1. Zubní kaz v období těhotenství vznikne jen její vlastní vinou, a to nesprávnou výživou – hlavně zvýšeným příjmem sladkostí a nedostatkem potřebných živin ve stravě a především nesprávnou ústní hygienou, tedy nedostatečným čištěním zubů. 2. V období těhotenství musí alespoň třikrát navštívit zubního lékaře nebo dentální hygienistku. Dentální hygienistka správně motivuje a instruuje v používání dentálních pomůcek a zubní lékař kontroluje a v případě potřeby ošetřuje její chrup.3. Rodiče se často ptají, zda jejich dítě bude mít pěkné zuby a my jim odpovíme: „Rodiče, kteří jsou správně informovaní a tyto informace svědomitě přenáší do praxe v rodině, budou mít dítě, které nepozná bolest zubů a strach z ošetření u zubního lékaře.      

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Recepty na dotaz porcí ovoce

Roketový salát s houbami

access_time09. june 2019 personRedakce

Suroviny: 1 stroužek česneku, oloupaný 1/4 čajové lžičky soli 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy 1/2 šálku octové zálivky s opečeným česnekem (viz recept) nebo nízkotučného salátového dresinku 1 polévková lžíce čerstvé nasekané petrželky ¼ čajové lžičky čerstvě namletého černého pepře 3 šálky omytých a osušených roketových lístků 2 šálky na plátky nakrájených hub 1 šálek cherry rajčat Příprava: 1. Nasekejte česnek nahrubo. Posypte solí a plochou stranou nože česnek utřete na pastu; přeneste do velké salátové mísy. Našlehejte s citronovou šťávou, octovou zálivkou s opečeným česnekem a petrželí. Okořeňte pepřem. 2. Přidejte roketu, houby a rajčata. Protřeste, aby se vše obalilo dresinkem. Velikost porce: asi 1 šálek salátu Výživové informace: Počet porcí 4Na 1 porci:Kalorie: 113Uhlohydráty: 9 gTuk: 3 gVláknina: 2 gBílkovina: 3 gNasycené tuky: 1 gSodík: 211 mg

folder_openPřiřazené štítky

Grilovaný garnát v kokosu s pikantní ananasovou omáčkou

access_time09. june 2019 personRedakce

Suroviny: Na pikantní ananasovou omáčku: 1 1/2 šálku ananasového kompotu nebo čerstvého rozmačkaného ananasu, bez šťávy 1 mexická pálivá paprička jalapeño, zbavená semínek a pokrájená na kostičky 2 polévkové lžíce čerstvé limetkové šťávy sůl podle chuti Na grilované garnáty: 1/2 šálku nízkokalorického kokosového mléka 2 polévkové lžíce čerstvé limetkové šťávy 1 polévková lžíce sojové omáčky s nízkým obsahem sodíku 1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaného zázvorového kořene 1 polévková lžíce hnědého cukru 20 velkých garnátů, oloupaných a odžilkovaných čerstvě namletý černý pepř 3 šálky uvařené rýže 1/2 šálku výhonků koriandru 4 kovové nebo bambusové (namočené do vody) špízové jehly Příprava: Pikantní ananasová omáčka: 1. Ananas, papričku jalapeño a červenou papriku dejte do misky a zamíchejte, aby se suroviny spojily. Podle chuti dochuťte limetkovou šťávou a solí. Před podávání dejte vychladit. (Omáčku si můžete připravit předem a skladovat v lednici až 3 dny). Grilovaný garnát: 2. Smíchejte kokosové mléko, limetkovou šťávu, sojovou omáčku, zázvor a hnědý cukr v mělké misce. Přidejte garnáty, protřeste tak, aby se ve směsi rovnoměrně obalili a dejte vychladit nejméně na 30 minut nebo přes noc. 3. Předehřejte gril na střední teplotu. 4. Vyndejte garnáty z kokosové směsi. Dochuťte solí a pepřem a na každou jehlu napíchněte 5 garnátů. 5. Dejte špízy na gril a grilujte asi 3 – 4 minuty po obou stranách. 6. Při servírování dejte na každý talíř lžíci rýže basmati, garnáty sundejte ze špízové jehly a navrch dejte pikantní omáčku. Ozdobte koriandrem a podávejte. Velikost porce: 5 garnátů s 3/4 šálkem rýže a 1/2 šálkem omáčky Výživové informace: Počet porcí 4 Na 1 porci: Kalorie: 329 Uhlohydráty: 52 g Tuk: 3 g Vláknina: 3 g Bílkovina: 22 g Nasycené tuky: 1 g Sodík: 406 mg

folder_openPřiřazené štítky

Nízkotučný čokoládový pudink

access_time09. june 2019 personRedakce

Suroviny 1/3 šálku nektaru z agáve nebo baleného světle hnědého cukru 2 čajové lžičky kukuřičného škrobu špetka soli 2 plechovky nízkotučného kondenzovaného mléka 2 bílky, lehce našlehané 1 polévková lžíce a 1 čajová lžička vanilkového extraktu 2 polévkové lžíce nastrouhané bílé čokolády 1/4 šálku neslazeného kakaového prášku 2 polévkové lžíce nastrouhané polosladké čokolády a další čokoládové kousky na ozdobu Příprava Našlehejte nektar z agáve, kukuřičný škrob a sůl v hrnci se zesíleným dnem. Přidejte kondenzované mléko a bílky a šlehejte, dokud se směs dobře nespojí. Nastavte teplotu sporáku na střední stupeň a za stálého šlehání povařte asi 10 minut, dokud nezačne směs bublat a houstnout. Odstavte hrnec ze sporáku a vmíchejte 1 čajovou lžičku vanilky. Přendejte 1 šálek směsi do středně velké misky, přidejte nastrouhanou bílou čokoládu a zbývající 1 čajovou lžičku vanilky. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidejte kakaový prášek a nastrouhanou poloslanou čokoládu do zbývajícího pudinku a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Rozdělte čokoládový pudink na talířky a navrch dejte vanilkový pudink. Zakryjte potravinovou fólií a nechte ztuhnout v ledničce nejméně 2 hodiny. Vršek posypte kousky čokolády.Na porci: kalorie 228; tuk 3 g (nasycený 2 g); cholesterol 2 mg; sodík 214 mg; uhlohydráty 38 g; vláknina 1 g; bílkoviny 10 g.

folder_openPřiřazené štítky