Výsledky vyhledávání v sekci Kondice na dotaz porcí ovoce

Projezte se čtyřmi patry k super siluetě do plavek

access_time27. may 2019personRedakce

Už jste slyšeli o potravinové pyramidě? Ještě ne? Tak v tom případě byste měli zbystřit.Najdete v ní totiž přehledně rozřazené skupiny potravin a její tvar vám pak napoví, kolik byste měli z dané skupiny konzumovat tak, abyste nejen zhubli, ale i se skvěle cítili.patro – obiloviny, rýže, těstoviny, pečivo Tyto potraviny jsou hlavním zdrojem sacharidů, které potřebujeme pro energii. V malém množství obsahují i tuky, které jsou z hlediska svého složení pro náš organismus příznivé. Obiloviny jsou i zdrojem vitaminů, zejména skupiny B, minerálních látek a vlákniny. Tyto potraviny ze základny pyramidy by se na vašem talíři měly objevit v podobě tří až šesti porcí denně.patro – ovoce a zeleninaHlavní složkou ovoce a zeleniny je voda. Důvodem k jejich „druhému umístění“ je to, že jsou kvalitním zdrojem vitaminu C, vitaminů skupiny B a karotenoidů. Významný je také obsah vlákniny a dalších ochranných látek, především antioxidantů. Denně byste měli sníst tři až pět porcí ovoce a zeleniny.patro – mléko, mléčné výrobky, libové maso, drůbež, ryby, luštěniny, vejce, ořechyPotraviny z této skupiny jsou hlavním zdrojem bílkovin, ale také tuků a cholesterolu. Mléko a mléčné výrobky obsahují velmi kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B, A, D, karoteny a  minerály, zejména vápník. Skupina ryb, drůbeže, luštěnin, vajec, masa a ořechů je různorodá, co se týče kvality bílkovin. Luštěniny jsou dobrým zdrojem méně kvalitních bílkovin, zatímco maso a vejce obsahují ty vysoce kvalitní. Maso dodává tělu také železo, ryby zase jód a luštěniny vlákninu. Tato skupina je dobrým zdrojem vitaminů skupiny B, A, D a minerálních látek. V rybím tuku jsou obsaženy nenasycené mastné kyseliny, které mají význam v prevenci srdečně-cévních onemocnění. Ořechy obsahují mnoho nenasycených mastných kyselin a také hodně vitaminu E. Denně byste měli sníst dvě až tři porce mléka a mléčných výrobků a jednu až tři porce masa, drůbeže, ryb, vajec, luštěnin či ořechů.patro – sladkosti, tuky, sůlTato potravinová skupina je vrcholem pyramidy a tudíž by se měla ve vašem jídelníčku objevovat pouze v minimální míře. Sladkosti jsou zdrojem jednoduchých cukrů a také tuků a tak tělu slouží jak tzv. prázdné energie. Nepřináší totiž žádné jiné prospěšné látky, pouze onu zmíněnou energii. A je zde ještě jedna zrada – chuťové buňky si rychle zvyknou na sladkou chuť a potraviny méně sladké se jim pak zdají mdlé a chuťově nezajímavé. Jednoduché cukry jsou zároveň potravou pro bakterie v ústní dutině, které jsou zodpovědné za tvorbu zubního kazu. Co se týká soli, je její určitý příjem pro tělo nezbytný, denní příjem by ale neměl přesáhnout 5g.  Důležité je počítat s tím, že sůl je již obsažena v řadě potravin, které kupujeme hotové – například v pečivu, sýrech, masných výrobcích. I tuky jsou velmi důležitou složkou potravy, rozpouští se v nich vitaminy rozpustné v tucích, z cholesterolu se tvoří žlučové kyseliny, vitamin D a pohlavní hormony. Navíc tuk chrání orgány před nárazy a podílí se na regulaci teploty. Množství tuků potřebné pro organismus je ale mnohem menší než obvykle přijímáme. Potraviny ze špičky pyramidy by se měly na vašem talíři objevit nejlépe vůbec nebo maximálně v podobě dvou porcí denně.

folder_openPřiřazené štítky

Tablety na hubnutí. Víme, kdy fungují

access_time27. may 2019personRedakce

O hubnoucích tabletách se toho napsalo už mnoho. V podstatě tady panuje jeden velký názor, že nefungují a že s nimi nezhubnete. Proč se ale tak dobře prodávají, když jim nikdo nevěří? Pátrali jsme. Řekněme si to na rovinu. Trh s doplňky stravy slibujícími úbytek váhy prostě prosperuje. Lidé trpící nadváhou nebo jednoduše lidé, kteří nejsou spokojeni se svou siluetou, sáhnou nejprve po práškách. A přes informační šum okolo o neúčinnosti, je užívají. O tom, že jejich účinky nejsou jen řeči do větru mluví fakt, že si je ti samí lidé kupují opakovaně. Chyba tedy není v jejich účincích, ale v našem přístupu.Žádné prášky nehubnou za vásCo zaručeně nefunguje je spolknout dvě tablety a zajíst je smažákem s tím, že čekáte, že zítra se postavíte na váhu o 3 kila lehčí. Doplňky stravy a léky na hubnutí obecně i ty, které předepisuje lékař, vám mají spíše podat pomocnou ruku. Smýšlejte tedy o nich jako o tom, že když uděláte 30 % práce sami, oni vytáhnou efekt na 40 %, když uděláte 60 %, oni vám pomohu k 80 %. Práce na vás samozřejmě znamená dobře jíst, snídat, 2x během dne svačit, večeřet a dopřávat si cukry, tuky, bílkoviny zhruba v poměru 55 %: 10 %: 35 %. Tato čísla se mohou mírně lišit cca o 5 % v závislosti na vašich pohybových aktivitách, zaměstnání, zkrátka s ohledem na váš energetický výdej.Jak doplňky stravy fungujíVětšina doplňků je založena na tom, že se buď vážou na funkce omezující chuť k jídlu, či zrychlují spalování tuků a většinou ještě obsahují vlákninu, která zasytí. To je docela dobrá kombinace proto, potřebujete-li shodit pár kilo. V kombinaci s odlehčeným jídelníčkem, ze kterého vyřadíte tučná masa, příliš sladké přílohy a budete je nahrazovat více zeleninou, budete dostatečně pít a zvyknete si na pravidelnost porcí, tzn. jíst po 3 až 4 hodinách, můžete zhubnout celkem rychle a pokud po dobrání platíčka zase nezačnete nekontrolovatelně futrovat vše, co vás napadne i poměrně s dlouhotrvajícím účinkem.Zkuste: Green Cofee Plus, Alli, Acai Berry, Ultra Slim, PipperinOrganismus musí být na hubnutí připravenýNa to se dost často zapomíná. Poikud se snažíte a ono to nejde, nebo to jde zoufale pomalu, je dost možné, že úbytku kilogramů brání špatná funkce organismu. Nejčastějšími problémy jsou pak zavodnění, překyselení nebo zanesení toxiny. I s tím vám pomohou některé doplňky stravy. Pomohou vám nastartovat správné metabolické procesy v těle a tělo vyčistí od odpadních látek. Odpad totiž zatěžuje orgány, jež se starají o látkovou výměnu a ten pak nedokáže správně a rychle pracovat.  I k doplňkům tohoto typu se musíte trochu snažit a to kombinací s odhlečenou detoxikační stravou. Co vás může překvapit je velmi rychlá ztráta kil. Pokud během týdne shodíte 4 kila, neděste se, je to normální. Znamená to, že jste konečně pustili zadržovanou vodu a nyní vám nic nebrání v dalším hubnutí – teď už tuků!Zkuste: Prodetox, Alo Vera, Jucca, Ostropestřec mariánskýPořiďte si dobrou váhu!Při jakémkoli hubnutí a užívání preparátů tohoto typu se jednou týdně vždy převažte na váze, která ukazuje hodnoty jako je tuk, svalová hmota a voda. Správně to je ve chvíli, kdy jde dolů voda a tuk. V žádném případě nesmíte tratit svalovou hmotu!Náš tip: Osobní váha Gallet, Euronics 549 Kč.

folder_openPřiřazené štítky

Chcete být ve formě? Osvojte si ranní rituály.

access_time27. may 2019personRedakce

Nehladovte. Už stejně  víte, že zhubnete maximálně tři kila, odvodníte se, ztratíte na svalové hmotě a výsledek nemá dlouhého trvání. Změňte přístup k vlastnímu tělu.Některé věci se rády opakují ze setrvačnosti. Některé proto, že to bez nich opravdu nejde. U hubnutí prostě musíte chtít změnit životní styl. Správná výživa a pět porcí ovoce a zeleniny denně je jediná správná cesta k získání a hlavně udržení skvělé postavy. Zeptali jsme se Martina Hrazdila, fitness trenéra a nutričního specialisty Relax, jak správně začít.Mějte rádi rána„Pro hubnutí je nejdůležitější pozitivní naladění a motivující rituály,“ říká Martin Hrazdil. „Svým klientům radím nařídit si budík o půl hodiny dříve a vstávání si více užít.“ Jak na to? Vstávejte pomalu – začněte jemným protahováním. Přehrajte si v hlavě alespoň jednu věc, na kterou se těšíte a nalaďte úsměv, díky kterému si užijete pocit štěstí. Ještě před sprchou jemně promasírujte obličej, vsaďte na sílu aromaterapie: citrusy povzbuzují, levandule a pačuli evokují pohodu.SnídejteKaždý den snídejte a dbejte na vyvážený poměr živin, snídaně by měla tvořit pětinu až čtvrtinu vaší denní energetické dávky. Na talíř si naservírujte kvalitní proteiny, komplexní sacharidy a kromě nezbytné kávy či čaje si dopřejte 200 ml sklenku 100% džusu Relax, která plnohodnotně nahradí jednu z pěti doporučených porcí ovoce a zeleniny denně. „Je prokázáno, že lidé, kteří nesnídají, se častěji uchylují k přejídání během dne a vyhledávají kaloričtější druhy pokrmů,“ radí nepodceňovat první denní jídlo Martin Hrazdil. Ovoce a zelenina 5x denně? Dejte si!Doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) vyplývá z dlouhodobého sledování kondice 50 tisíc amerických zdravotních sester. Ty, které denně konzumovaly alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny, byly více fit, a to i ve vyšším věku. Jak toto doporučení převést do praxe? Porcí se rozumí takové množství, které se vejde do dlaně, pět porcí tedy zvládnete s trochou snahy snadno. „Ovoce a zelenina jsou ideální fitness pomocníci, neboť mají vyšší obsah vody a vlákniny a méně kalorií než jiné, méně zdravé svačinky.Dejte si mléko – jako když jste byli malí„Mléčný výrobek doporučuji k ovoci proto, že sníží jeho glykemický index, a cukr se tak do krve uvolňuje pozvolna. K obědu či večeři porci zeleniny uhradí zeleninová krémová polévka, míchaný salátek či příloha jako jsou zelené fazolky, špenát či hrášek.“Mějte nohy na zemi„Stanovte si reálné cíle. Sepište si plusy a mínusy vaší postavy, čím konkrétněji, tím lépe. Pokud si nebudete vědět rady s pozitivy, požádejte svého partnera nebo kamarádku. Pak se zamyslete, které z negativních bodů je reálné změnit. A začněte na nich pracovat, krok za krokem. Za každý pokrok se odměňujte – ať už masáží, návštěvou kadeřníka nebo lekcí jógy,“ radí Martin Hrazdil.

folder_openPřiřazené štítky

Co s kily, která se vás drží po Vánocích?

access_time27. may 2019personRedakce

Nejdůležitější je dobré trávení. Trávíme-li potravu dobře, získáváme dostatek živin a nepotřebujeme je ukládat ani se přejídat. Pro dobré trávení jsou důležitá střeva, játra, žaludek a slezina. Ledviny a lymfatický systém, plíce a kůže odvádějí z těla nežádoucí přebytky. Trávení odlehčíme, pokud na nějakou dobu vynecháme alkohol, kávu, slazené nápoje, cukr, bílou mouku, uzeniny a konzervované potraviny. Doporučuje se také snížit příjem mléčných výrobků a masa. Vhodné je pak stravu doplnit pitím vody s citrónem, bylinných čajů, zeleného čaje a vody vůbec. Střeva si vyčistíme dostatečným příjmem obilovin, měly by tvořit asi třetinu naší stravy, nejlépe v celozrnné formě. Dobrou funkci střev podpoří potraviny bohaté na enzymy, jako jsou různé kvašené zeleniny, sójová omáčka, miso. Příznivě působí kořenová zelenina, zejména mrkev, brokolice se doporučuje přímo proti ochabnutí střev a vláknina, například z tuhé zimní listové zeleniny jako kapusta a zelí. Z bylin se doporučuje například heřmánek, lopuch, mochna, proskurník, řepík, šalvěj, saturejka a třezalka, zeměžluč, medvědí česnek, dubová kůra, z exotických třeba dang shen, lapacho či eucommia.ŽALUDEK POTŘEBUJE VAŘENOU STRAVU!Diety na salátech a jogurtech ochlazují zažívání, tím ho zpomalují a způsobují podvýživu, zvýšené ukládání tuků do zásoby, jojo efekt. Ideální jsou polévky a jídla z jednoho hrnce, kořenová a kulatá zelenina – cibule, dýně a přírodně sladká chuť. Pravidelně bychom měli jíst menší porce. Z bylin na správnou funkci žaludku pomáhá pelyněk, puškvorec, zeměžluč, hořec, jetel, heřmánek, bazalka, dobromysl, hořčice, hřebíček, kmín a majoránka.Místo sladkostí si dejte hrst sušených brusinek. Zaženete chuť, dostanete do sebe antioxidanty a navíc prospějete i močovému ústrojí.CO PLATÍ OBECNĚ…Nehladovět. Jíst vyváženě, včetně přirozených cukrů, kvalitních tuků a dostatku bílkovin. Jíst pravidelně, ale malé porce, každé 2 – 3 hodiny. Důležitá je kvalita potravin, kvalitních potravin sníme méně a stačí nám. Den začínat teplou kaší. Poslední jídlo ideálně 3 hodiny před spaním. Maso málo, nejlépe v polévkách, polévky nebo „eintopfy“ by měly tvořit základ. Vysadit mléčné výrobky a pečivo, můžeme jen kváskové. Nemlsat, když tak oříšky nebo ovoce, ale málo (oříšky obsahují ve značném množství tuky, ovoce zase cukry). Z ovoce konzumujme nejlépe jablka a hrušky, případně sušené. Ovoce je jídlo ne předkrm nebo zákusek. Salát z kvašené zeleniny může být i svačina. Zachovat si dobrou mysl. Nevyčítat si, netrápit se. Spokojený člověk nemá tak velkou potřebu dělat si zásoby, mít věci „pro jistotu“. Důležité jsou dobré vztahy s nejbližšími. Hubne se i láskou. A lépe se shazuje s někým, ve dvou nebo skupince se i lépe cvičí. Hubne se i tancem, zpěvem a smíchem.Více na: www.akademielecivevyzivy.cz

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Krása na dotaz porcí ovoce

4 důvody, proč v létě změnit parfém

access_time28. may 2019personRedakce

Lehkost a svěžest jsou letní nutností. Vybírejte podle toho i vůni, která vás provede teplým letním obdobím. Máte k tomu minimálně 4 dobré důvody.„V létě se hodí nosit lehčí verze vašich oblíbených parfémů. Přednost dávejte toaletním nebo kolínským vodám, které obsahují pouze 4 až 8 procent vonných látek, zatímco parfémová voda obsahuje až 15 procent,“ říká Karel Brožek z Parfemy.czDŮVOD Č. 1: BOLEST HLAVYParfém, který používáte v zimě, se nehodí do letního počasí. Těžké kořeněné vůně, které jsou ideální na zimní večery, vám v létě mohou přinést spíše bolest hlavy než voňavé potěšení.DŮVOD Č. 2: NEŽÁDOUCÍ INTENZITAV teplých měsících se vyvarujte kořeněným a příliš sladkým vůním, které v teple ještě více naberou na své intenzitě a mohou být nepříjemně silné.DŮVOD Č. 3: KOŽNÍ REAKCENavíc silné vůně mohou při střetu se sluníčkem vyvolat nepříjemné kožní reakce v podobě pigmentových skvrn. Ideální je zvolit voňavý koktejl ze svěžích citrusů, květin nebo exotického ovoce. I lehké toaletní vody raději nanášejte v létě na místa, kam se sluníčko nedostane, např. za uši nebo do vlasů, kde se vůně krásně rozvine.DŮVOD Č. 4: VŮNĚ MUTUJEParfém, na který jste byla doposud zvyklá, může v létě také měnit vůni. To je dáno tím, že ve střetu se sluncem se rozvíjejí složky jinak, než obvykle. Většina parfémů není na vysoké teploty stavěná. Parfémy také nikdy nenechávejte na slunečném místě, zničí se tak rychleji vonné složky. Nejlepší je skladovat v původních krabičkách na místě, kde je cca 20 stupňů.ŽENA VÍ:Vzhledem k tomu, že parfémy voní na každém jinak, je nejlepší vyzkoušet je doslova na vlastní kůži, takže zapomeňte na papírové tyčinky. V jeden den se nedoporučuje zkoušet víc než tři až čtyři vůně, další už vaše čichové ústrojí nerozliší příliš dobře. V dobrých parfumeriích vám nabídnou dózu se zrnkovou kávou. Když k ní přičichnete, aroma kávy vůně ve vašem nose se zneutralizuje a vy tak můžete pokračovat ve výběru. Dobré je také zkoušet voňavky po ránu, kdy jsou vaše čichové buňky „ve střehu“ a nejsou unavené po celém dni.DVA TIPY PRO VOŇAVÉ LÉTO NAKONECVyzkoušet můžete třeba novinku od Bvlgari: Omnia Indian Garnet, vůně, která je inspirována exotickou Indií. Výborná je také květinová vůně Florabotanic od značky Balenciaga.

folder_openPřiřazené štítky

Peknyzadekznackahned: Řešení, které opravdu platí na celulitidu

access_time28. may 2019personRedakce

„V boji proti celulitidě značně pomáhají zásady racionální výživy jako: hodně pít, jíst zeleninu a ovoce, pravidelně cvičit. Ovšem celulitidou trpí i vrcholoví sportovci, kteří často všechna pravidla správného životního stylu dodržují. Důvodem je, že je celulitida jako civilizační choroba bohužel dědičná a pokud ji máte v rodině, bude pro vás boj s ní mnohem náročnější,“ říká žilní specialista MUDr. Ota Schütz a dodává, že stejně jako u křečových žil, tak i u celulitidy je původcem nedostatečnost pojivové tkáně. Ta způsobuje poruchu elastických a kolagenních vláken a tím i ztrátu pružnosti a kvality kůže, a to právě díky úbytku povrchní vaskulární vrstvy.Cellu M6 – Seznamte se se zázrakem„K redukci celulitidy používáme nejnovější přístroj z generace Cellu M6, jehož pomocí dosahujeme hodnotitelných výsledků. Samotné léčbě předchází lékařské vyšetření, na jehož základě je sestaven konkrétní léčebný program, který na míru vytváříme každému klientovi,“ vysvětluje primář Žilní kliniky MUDr. Schütz a dodává, že pro dosažení absolutního vyhlazení pokožky je potřeba absolvovat kolem čtyřiceti ošetření. Výsledky jsou ovšem vidět už po absolvování prvních pár ošetření.Pro krásu se nemusí trpětCelé ošetření navíc působí velmi relaxačně. Jen si lehnete na lehátko a necháte se masírovat. Při masáži dochází ke zvýšení cévního prokrvení, zrychlení lymfatického oběhu, stimulaci kolagenních a elastických vláken, stimulaci svalové hmoty a k narušení a likvidaci celulitické tkáně s metabolickými zplodinami na ni vázanými. Pomocí přístroje tedy rychle docílíte hladké pokožky, ovšem z dlouhodobějšího hlediska nezanedbávejte ani tyto zásady, které vám pomohu udržet žádoucí stav:posilujte krevní oběh pohybem, pravidelně cvičte (chůze, jízda na kole)udržujte svou váhu v optimálních hodnotáchjezte ovoce, zeleninu, nízkotučné mléčné výrobky, pijte dost tekutinnekuřtenenoste těsné oblečení, které zpomaluje krevní a lymfatický oběhnestůjte a neseďte dlouho bez pohybu

folder_openPřiřazené štítky

Hledáte parfém na zimu? Podívejte se, jaké jsme našli my.

access_time28. may 2019personRedakce

Lehká vůně vás na podzim moc nedozdobí. Podívejte se raději po něčem výraznějším a nebojte se ani parfémů. V létě si můžete dovolit toaletku. Vlivem tepla se vůně uvolňuje dostatečně, aby vás provázela celý den. V zimě se musíte spolehnout na svou pulzující krev, ale měly byste jí pomoci aspoň vůní, která bude o poznání pestřejší, než ta, kterou jste používala v létě. V chladném období lehké vůně na příliš chladné kůži zakryté mnoha vrstvami oblečení nevyniknou.Vsaďte na výrazné kořeněné a dřevité vůněMísto kolínské nebo toaletních vod sáhněte po parfémech či parfémových vodách. Do zimy se hodí kořeněné, dřevité parfémy s nádechem orientu. V chladném období také neuděláte chybu s parfémy v tónech čokolády, vanilky, kávy nebo exotického ovoce. Z koření je dobré vsadit na vanilkový lusk, kardamom, bergamot, uklidňující náladu dodávají esence santalu nebo cedru.Nebojte, nepřeženete to…„V zimě se nebojte si nanést parfému více – za uši nebo na předloktí, všude tam, kde dobře pulsuje krev. U silnějších parfémů máte pak jistotu, že budete krásně vonět po celý den, což u lehkých vůních není pravidlo. Lehce navonět si můžete třeba i kožíšek u zimní bundy. Nejlépe se vůně drží na přírodních materiálech. Parfém také krásně voní na umytých vlasech, především pokud máte vlasy dlouhé, tak se při každém pohybu hlavy kolem vás rozvoní krásná vůně,“ říká Dagmar Korbová Krůzová.Po ránu máte smysly nastraženéAť je léto nebo zima, při nákupu voňavky platí podobná pravidla. Nejlepší je na nákup hned po ránu, když náš čich není ještě po celém dni unaven. Dobré je také nekupovat voňavku ve stresu, nebo když jste nemocní.  Před tím než vyrazíte na nákup, je dobré nenanášet na ruce žádné vonné gely nebo krémy. Vůně by pak mohla mít na kůži jiný nádech. V obchodě si nečichejte k více než 4 vůním, protože poté jsou již čichové buňky unavené. Parfémy skladujte nejlépe v papírové krabičce.  Pokud krabičku nemáte, tak uchovejte na místě, kam nesvítí slunce a je zde okolo 20 stupňů Celsia. Přivoňte siTyhle vůně dostaly nás a rozhodně stojí za vyzkoušení. Mrkněte!VAN CLEEFARPELS feeriem100ml, 1065 KčChloe, 50ml 1270 KčVAN_CLEEFARPELS oriens, 100m 1290 KčAigner Debut, 1490 KčOne Desire Dolce and Gabana, 30ml 999 KčBalenciaga Florabotanica, 1609 Kč

folder_openPřiřazené štítky

Chraňte vlasy před vysušením – pečujte o ně oleji!

access_time28. may 2019personRedakce

Že se obáváte toho, že budou zplihlé, těžké a mastné? Nemusíte! Nové receptury umožňují rovnoměrné nanášení a okamžité vstřebávání.Pečující látky tak mohou ihned začít působit, a proto vlasy vůbec nezatěžují. Špičkové vlasové přípravky vesměs pracují s mikroskopickými kapkami oleje. Minimální velikost olejových kapek je zárukou toho, že na porézních místech povrchu vlasu zůstane pouze správné množství pečujícího oleje. Ani kapička navíc vlasy zbytečně nezatíží. Kapky oleje v kombinaci s polymery povrch vlasů uhlazují a poskytují jim tak bohatý lesk a plnější vzhled.Kdy vlasové oleje používat?Při péči – Šampony s přídavkem oleje vlasy nejen čistí, ale zároveň o ně pečují. Pro vlasy je velmi důležité také to, aby se po umytí snadno rozčesávaly. Suché vlasy jsou velmi citlivé a hrubé rozčesávání by mohlo vést k jejich dalšímu poškození. Vhodné je proto používání kondicionéru s vydatným pečujícím olejem.Při stříhání – Pokud vlasy umyjete přípravky s obsahem oleje, budou dokonale strukturované, uhlazený povrch pak umožní dokonale přesný a rovnoměrný střih.Při barvení – Během procesu barvení se vlasové vlákno otevře a částečky oleje pomohou vstřebání většího množství pigmentu hlouběji do vlasového vlákna.Při stylingu – Oleje zvýrazňují texturu vlasů a dodávají jim úchvatnou hebkost a oslnivý lesk. Přípravky s olejem navíc chrání vlasy před působením tepla při fénování, žehlení či kulmování.Jak oleje nanášet?Zejména během letních měsíců je třeba dopřát vlasům pořádnou porci regenerace a péče. Pokud máte suché a poškozené vlasy, jsou k negativnímu působení vnějších vlivů ještě náchylnější. Výsledkem pak bývají roztřepené konečky i poškozené vlasové vlákno. V takových případech sáhněte po speciálních olejových přípravcích. Tyto oleje můžete použít jako účinné regenerační bezoplachové kúry. Vzhledem k tomu, že se olej z vlasů neoplachuje, neměli byste na vlasy nanést víc než dvě, tři kapky. Olej je lepší nanášet na suché vlasy. Pokud jsou vaše vlasy vlnité, opatrně olej vmasírujte do celých vlasů. Pro rovné vlasy platí, že byste měli olej nejprve rozetřít v obou rukách a potom s ním opatrně pohladit vnější plochy a konečky vlasů, přičemž olej neaplikujte ke kořínkům. Olej můžete také použít jako běžnou kúru na vlasy, kterou po uplynutí doby působení opláchnete. V takovém případě naneste olej po celé délce vlasů. Pro větší efekt můžete vlasy zabalit do horkého ručníku a nechat olej působit po dobu cca 20 minut. Olej následně odstraníte tak, že nejprve nanesete trochu šamponu do ošetřených suchých vlasů a opláchnete. To opakujte minimálně ještě jednou.Vyzkoušejte tyto oleje do 150 KčEssence Ultime Crystal Shine, SchwarzkopfGliss Kur OilBeauty Oil ShaumaBeauty Elixir Oil SyossBC Oil Miracle SchwarzkopfFoto: archiv MC Consultant

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zdraví na dotaz porcí ovoce

Lék na chřipku? Dobré jídlo.

access_time29. may 2019personRedakce

Začíná období, kdy vaše imunita potřebuje vaši pomoc víc, než kdykoli jindy.  Projezte se k takové síle, že si chřipka na vás vůbec netroufne.Fungující imunitní systém je v sychravém období základ. Nemoc buď nemá šanci propuknout anebo se s ní organismus dokáže lépe poprat. Je proto třeba se soustředit na přísun vitaminů a minerálů. Měli bychom dbát na pravidelné sportovní aktivity a vyhýbat se stresu. Jak můžeme imunitu pomocí jídla nejlépe nastartovat?Sbírejte céčka„Je to notoricky známé – vybírejte potraviny bohaté na vitamin C. Můžou to být citrusy, šípky, kiwi, ale i například rakytník, rybíz, rajčata, paprika, papája nebo špenát. Imunitní systém zásadně oslabují drastické diety a s nimi velmi úzce spjatý jojo efekt. Snažíte-li se hubnout, dbejte na pestrost a vyváženost svého jídelníčku, v žádném případě nesmíte hladovět“ vysvětluje Blanka Szabó, odbornice na zdravé stravování, Pestryjidelnicek.cz. Žena ví: V případě, že se nachlazení neubráníte, zařaďte do svého jídelníčku kromě citrusů ještě zázvor a česnek. Obojí konzumujte nejlépe v syrové podobě.Na bolest si dejte raději vodu a ořechyZařazením správných potravin do pravidelného jídelníčku se můžeme vyhnout užívání léků a zmírnit projevy některých zdravotních neduhů. Trpíte často migrénami? Soustřeďte se na to, ať v průběhu dne vypijete dostatečné množství vody (minimálně 3 litry) a zařaďte do jídelníčku ořechy. Ideální k jejich konzumaci je snídaně nebo dopolední svačina. „Ořechy fungují skvěle i při tzv. PMS neboli premenstruačním syndromu. K nim se osvědčilo zařadit do jídelníčku více listové zeleniny a potravin bohatých na hořčík – kromě ořechů to jsou například mořské plody a sušené ovoce různých druhů,“ doplňuje Blanka Szabó, odbornice na zdravé stravování, Pestryjidelnicek.cz. Žena ví:  Bezkonkurenční v boji s bolestí a zadržováním vody v období menstruace je pupalkový olej!Arónie. Už jste o ní slyšeli?Dvě mouchy jednou ranou zabijete s arónií. Umí nastartovat imunitní systém a zároveň pomáhá při pocitu těžkých a oteklých nohou, zmírňuje problémy s křečovými žilami. Žena ví: Chutný nápoj na podporu imunity a zdravého krevního oběhu si zvládnete připravit i doma! Ingredience: 300 g arónie, 300 g červené řepy, 1 dcl šťávy z rakytníku, 1 dcl šťávy z citronu, 1 kiwi. Vše rozmixujeme dohromady a podáváme denně po dobu alespoň čtyř týdnů.

folder_openPřiřazené štítky

Krása začíná zevnitř

access_time09. June 2019personRedakce

To, jak se stravujeme, má významný vliv na naše zdraví, ale i na krásu a kvalitu naší pleti. Ovoce a zelenina totiž obsahují antioxidanty, které zpomalují stárnutí kožních buněk a chrání i naše zdraví. Ani ten nejdražší kosmetický krém nemůže napravit chyby, které způsobujeme své pokožce nesprávným výběrem potravin. Pestrá a vyvážená strava nám pomůže např. v případech, kdy nás trápí suchá a podrážděná pokožka, akné nebo ekzémy. Proto nezapomínejte na dostatečný přísun vitamínů a minerálů nejen v podobě doplňků stravy, ale hlavně ve stravě.Vitamin CJeden z hlavních antioxidantů, zpomaluje proces stárnutí a má vliv i na tvorbu kolagenu. Podle vědeckých studií mají ti, kteří jedí dostatek vitaminu C méně vrásek než ti, kteří ho opomíjejí. Vitamín C urychluje hojení a udržuje pokožku pružnou, protože pomáhá formovat a udržovat buňky. Vitamín C je obsažen ve velkém množství např. v nových bramborech, černém rybízu, brokolici a rajčatech. Jestliže ve vaší stravě vitamín C chybí, doporučujeme užívat jeho přírodní formu v potravním doplňku s koncentrátem z Acerola cherry. BetakaroténVýborně regeneruje kožní tkáň a zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky. V komplexu s dalšími složkami se v organismu přeměňuje na vitamín A a působí jako silný antioxidant. Najdeme ho v ovoci a zelenině, které mají žlutou a červenou barvu jako např. , meruňky, mrkev, meloun, paprika. Jestliže ve vaší stravě není betakaroténu dostatek, doporučujme užívat komplexní doplněk stravy. Vitamín BJe to komplex vitamínů, z nich některé mají zásadní vliv na kvalitu pokožky. Např. vitamín B2 - riboflavin přispívá ke krásné pokožce i zdravým nehtům. Máte popraskané rty a bolavé koutky? Pak ve vaší stravě určitě chybí vitamín B2 a také vitamin B3 – niacin, ten pomáhá urychlovat hojení pokožky. Kde tyto vitamíny najdeme? Především v luštěninách, droždí, vejcích. Pijete kávu, kouříte, jste vystaveni stresu? Pak vám pro doplnění komplexu vitamínů B doporučujeme užívat komplex vitamínu B z přírodních zdrojů. Omega-3 mastné kyselinyKonzumací Omega 3 mastných kyselin prospějete vaší pleti, protože zlepšují stav pórů, ekzémů a zvyšují elasticitu pokožky. Navíc udržují pleť hydratovanou, nezapomínejte na ně především tehdy, trápí-li vás suchá pokožka. Najdete je v rybách, lnu - oleji nebo semínkách a obsahují je také ořechy. Pro zvýšení příjmu Omega 3 mastných kyselin doporučujeme přírodní doplněk stravy.

folder_openPřiřazené štítky

Potraviny se dnes vyrábí z náhražek!

access_time09. June 2019personRedakce

Kupujete levnější jogurty, sýry nebo šunku? Vím, je to levné a dnes se snažíme všichni ušetřit. Ale pak dáváte tělu zároveň řádnou porci takzvaných "éček" - většinou bramborového škrobu a dalších náhražek za dražší maso nebo mléko.Dnes se náhražky přidávají do tisíců potravin. Levné přísady do mléka nebo masa používá většina firem. Proč? Důvod je jasný, lidé dnes při nákupu šetří a snaží se nakoupit co nejlevněji. A obchodník se snaží prodat a tlačí výrobce potravin ke stále nižším cenám. Milan Teplý, šéf největších tuzemských mlékáren Madeta otevřeně přiznává: „Já obchodníkům klidně levný, nízkotučný sýr s náhražkou udělám. Ale nejím ho - a hlavně si ho pak musí prodávat pod svou privátní značkou." Co je na bramborovém škrobu a dalších náhražkách vlastně tak špatného? Lidskému zdraví přímo neškodí. Ale kupujete si kvůli nim potraviny podřadné kvality, které tělu nedají živiny, které potřebuje. „Zvláště maminky by přece jen neměly dávat dětem dlouhodobě levné potraviny" , říká expertka z Fóra zdravé výživy Jana Dostálová. Dětský organismu se vyvíjí bouřlivě a potřebuje dostatek biologicky aktivních živin. Každý z nás a děti zvláště by měl dostávat s každým jídlem přiměřenou dávku sacharidů, ale také kvalitní bílkoviny a vitamíny. Díky nekvalitní stravě vznikají tzv. civilizační nemoci, kterými trpí stále více lidí. Doplňte stravu o biologicky aktivní látky v podobě doplňků stravy. Kontaktujete výživového poradce, který vyhodnotí vaše stravovací zvyky a poradí jak jíst zdravě.

folder_openPřiřazené štítky

Jsme tím, co jíme

access_time09. June 2019personRedakce

Správné stravování je jednou z nejlepších investic, kterými můžete dlouhodobě prospět svému zdraví. Dobrá výživa upevňuje zdraví a zvyšuje kapacitu pro fyzickou a psychickou aktivitu. Zdravý životní styl může přispět k dosažení a udržení optimálního zdravotního stavu našeho těla a může také snížit nebezpečí vzniku onemocnění, které špatné stravování způsobuje.Žádné zaklínadlo nezajistí pevné zdraví, existují však důležité klíčové prvky, včetně pravidelného cvičení, odpočinku a vyvážené výživy, které nám ke zdraví mohou pomoci. Na vyvážené stravě je důležité zejména to, že různé potraviny obsahují, kromě dobře známých prospěšných základních makro- a mikroživin, různé zdraví prospěšné fytonutrienty (chemické či rostlinné sloučeniny, vitamíny a minerální látky). Proto je tak důležité, aby byla strava rozmanitá a obsahovala především ovoce a zeleninu.V uspěchaném světě, kde nám strava často nedodá potřebnou výživu, při stravování velice často zapomínáme na to nejdůležitější. Musíme si zajistit dostatek základních nutrientů, které potřebujeme pro optimální zdraví a duševní pohodu.Doplňky stravy jsou dobrým zdrojem některých chybějících nutrientů a mohou napomoci správnému stravování. Optimální spektrum nutrientů konkrétně pro potřeny vašeho organismu zjistí analýza prvků z vlasů.

folder_openPřiřazené štítky

Strava jako zdroj živin a biologicky důležitých látek

access_time09. June 2019personRedakce

Jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují naše zdraví, je způsob, jakým se stravujeme. Mnohdy si ani neuvědomujeme, jak je vztah mezi nemocí a správnou výživou těsný. Není dobré jíst jen některé druhy potravin, i kdyby se jednalo o potraviny s mnoha pozitivními vlastnostmi.Životospráva a živinyMálokdo svede hlídat svůj jídelníček tak, aby obsahoval potřebné dávky všech látek, díky kterým umí tělo udržet potřebný výkon. Obecně platí, že se nám nedostává 60 % z doporučeného množství živin. Jejich přísun je tedy třeba pravidelně doplňovat.Zpracováváním velkého množství chemikálií, které jsou obsaženy v potravě je náš organismus velice zatěžován. Některé látky umí tělo přeměnit – metabolizovat ve svůj prospěch, ale většinu jedů je třeba odstranit – vyloučit. To však lidský organismus zvládne jen do jisté míry a za předpokladu, že má vhodně sestavený jídelníček. Každý denbychom měli, pokud možno, sníst především:Minimálně 500 g zeleniny:Nejvhodnější jsou čerstvé saláty. Čím větší množství druhů zeleniny se v jídelníčku vyskytne, tím lépe bude tělo zásobeno vitamíny, minerálními látkami a vlákninou.Přibližně 200 g ovoce:V zimním a předjarním období jsou výhodné citrusové plody, jinak lze vybírat jakékoli sezónní ovoce.Mléčné výrobky v množství 300 – 500 g:Mléčné výrobky jsou zdrojem kvalitních bílkovin vitamínů a zejména nedostatkového vápníku.Maso v množství 100 – 300 g:Na spodní hranici uvedeného rozmezí je maso hovězí nebo vepřové, na horní hranici rybí. Drůbeží maso je pak uprostřed uvedené hranice. Ideální frekvence ryb ve zdravém jídelníčku je dvakrát týdně.Pečivo v množství 2 – 4 kusy:Přednost je třeba dávat celozrnnému pečivu, pokud potřebujete snížit tělesnou hmotnost, pak raději jen 1 – 2 kusy denně.Přílohy k jídlu:brambory, rýže, těstoviny – stačí 1 – 2 porce.Tuky:1 – 2 polévkové lžíce (nejlépe olivový olej). Jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, které organismus potřebuje. Olivový olej je vhodný například na zeleninové saláty nebo jej lze přidat do hotových jídel.Ořechy:20 – 50 g. Raději ale ne slané buráky, jinak jsou skvělým zdrojem vitaminu E a přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob.Použitá literatura:Václava Kunová: Zdravá výživa a hubnutí v otázkách a odpovědích (Grada 2005)

folder_openPřiřazené štítky

Zdravější vaření

access_time09. June 2019personRedakce

Chtěli byste vyměnit nezdravá jídla za mnohem zdravější, ale nevíte, jak na to? V prvé řadě tentokrát zapomeňte na hledání inspirace u svých babiček, tedy na doby, kdy jídlo mělo být především levné, co nejvíce zasytit a co nejlépe se beze zbytku zužitkovat… Hodně se zavařovalo a prototypem luxusu byl smažený řízek a bramborový salát nebo zapečené plátky masa s hranolky a tatarkou…Doba se mění, a tak se nechte inspirovat zdravými trendy a recepty! Pro začátek několik základních pravidel, jaké změny vás čekají.Méně znamená více – jakkoliv v současné době solíte, sladíte, zkuste od nynějška ubrat o polovinu. Stejně tak se zamyslete nad velikostí porcí jídel, které jste si zvykli připravovat.Každý je v životě nahraditelný – tedy i rafinovaný cukr a další nezdravé suroviny. Bílý cukr lze nahradit bez problémů medem, třtinovým cukrem, v některých případech můžete přestat sladit zcela.Kdo nechce, hledá důvod, kdo chce, ten hledá způsob – moc hezké přísloví, které se do vaší kuchyně také hodí. Nehledejte neustále důvody, že tahle surovina je sice zdravější než tamta, ale je hůře dostupná. V současné době je sortiment zdravých potravin rozšířen tak, že si i v nejbližším supermarketu něco vyberete. Způsob hledejte i z hlediska přípravy. Vynecháte smažení, raději duste, pečte, ale nejideálněji vařte či připravujte jídla v páře.Nebuďte konzervativní – ano, doslova jako konzerva, a na konzervování typu zavařování potravin přistupujte jen výjimečně. Suroviny jako jsou třeba ovoce a zelenina si dopřávejte raději přímo čerstvé a ne jako zavařeninu či kompot, který by byl plný cukru a různých chemických konzervačních látek, aby vydržel přes zimní období.Není důležitá kvantita, ale kvalita – neorientujte se při nákupu jen cedulkami „nejlevnější“ a nebo „akce“ a podobně. Raději si čtěte také nutriční informace na obalech potravin. Chcete-li se vyhnout nákupu chemicky upravovaných potravin, volte potraviny v bio kvalitě. Koutky se zdravou výživou dnes najdete i v supermarketech a nebo navštivte prodejny s biopotravinami.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Žena, která ví na dotaz porcí ovoce

Kariéristka nebo máma?

access_time29. may 2019personRedakce

Také si nemůžete vybrat? Chtěla byste ve své práci něčeho dosáhnout, ale na druhou stranu se nechcete ve 35 letech „probrat“ s letargie a zjistit, že kromě peněz a uznání nemáte to, co ženu skutečně naplňuje? Pak je načase seznámit se s termínem work-life balance.Je to v podstatě návod na to, jak zvládnout všechny životní role a jak zoptimalizovat svůj čas a energii a vytěžit z nich maximum. A také jak v dnešní době plné informací, stresu, tlaku a rychlých změn žít zdravým životním stylem.Mámy v poklusuZ vlastní zkušenosti vím, jak náročné pro mě bylo období, kdy jsem měla malé děti. A že nebylo krátké, jsou tři, a tak doba, kdy jsem byla zaměstnanou ženou na plný úvazek a zároveň matkou vodící a vyzvedávající děti ze školky a školy, trvalo mnoho let. Když na to vzpomínám, byla to pro mě doba velkého stresu. Babičky byly ještě plně zaměstnané, manžel pracoval v padesát kilometrů vzdáleném městě, a tak vše bylo na mě. Přitom jsem pracovat musela, abychom se uživili. Každý den jsem ze zaměstnání běhala jako o život, abych stihla tu tramvaj, která mě ještě dovezla do školky včas. Pokud se tak nestalo, čekaly mě slzičky dcery, sedící jako poslední nevyzvednuté dítě ve školce a pohoršený výraz paní učitelky. Možnost pracovat alespoň pár dní v týdnu z domova tehdy neexistovala. O firemní školce jsem si mohla nechat jen zdát. Zkrácení pracovní doby by znamenalo také zkrácení finanční odměny, ovšem za stejné množství práce. A tak jsem, stejně jako většina ostatních matek, podnikala každý týden stejné, stresující a vysilující martýrium.Dnes to jde jinakKoncept work–life balance vychází z předpokladu, že většina stresu, úzkosti a nespokojenosti nejen pracujících žen-matek, ale i všech ostatních, nevychází z jejich neschopnosti svůj život nebo zaměstnání zvládnout, ale z nedostatečně promyšlené organizace činností a neodhadnutí skutečné důležitosti jednotlivých věcí a aktivit. A z toho, že právě s těmito faktory se dá něco udělat. Řada zaměstnavatelů si už dnes uvědomuje, že nejen prací je člověk živ. A pro žádného z nich přece není cílem, aby se jeho lidé upracovali. Pro některé skupiny zaměstnanců je navíc rovnováha mezi prací a soukromím naprosto klíčová, a to z různých důvodů: například právě kvůli péči o dítě, ale jsou i další – třeba časově náročné koníčky či osobní preference. Využitím prvků work-life balance můžou zaměstnavatelé u svých zaměstnanců nejen zvýšit spokojenost a tím i motivaci, ale také včas předejít syndromu vyhoření a odchodům kvalitních schopných lidí.Spokojenost na všech stranáchSladění profesního a soukromého života lidí se stává fenoménem dnešní doby a personální úseky i vedení organizací se s touto realitou postupně vyrovnávají. Samozřejmě ne všechny druhy zaměstnání je možné provozovat ve volnějším režimu. Mnozí zaměstnanci (například zdravotníci, úředníci, kteří pracují v provozních hodinách, dělníci ve výrobě) musí striktně dodržovat pracovní dobu a být přítomni na stanoveném místě. U pracovníků na pozicích, které nejsou vázány těmito podmínkami, je však možné, aby si zvolili flexibilnější rozložení práce během dne, a lépe tak skloubili pracovní a soukromé potřeby. V řadě profesí je možné, pokud je k tomu nakloněný zaměstnavatel, zastat některé pracovní povinnosti  večer nebo o třeba víkendu a vyřídit si v průběhu dne neodkladné soukromé záležitosti bez nutnosti čerpání pracovního volna. Nabídka možnosti flexibilního rozložení pracovní doby je dnes u velkých, většinou nadnárodních organizací už standardem a využívají ji desítky procent zaměstnanců v nich. Malé a střední podniky tento trend následují a v posledních letech volnější pracovní dobu také umožňují. Zaměstnanci těchto firem si tak mohou posunout začátku či konce pracovní doby, zkrátit pracovní úvazek, částečně pracovat z domova apod. A firmy pak sklízí ovoce v podobě  vyššího výkonu a efektivity práce zaměstnanců, předcházení syndromu vyhoření, vyšší loajalita zaměstnanců, snížení fluktuace.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Děti & Rodina na dotaz porcí ovoce

Podzimní rady (nejen) pro rozzářené září

access_time29. may 2019personRedakce

Vychutnejte si podzim ve veselých barvách, s úsměvem a dobrou náladou.Teplotní rozdíl oproti letním měsícům bude markantní. Pokud se navíc vyplní některé negativní předpovědi počasí, čeká nás velmi sychravý podzim. Co udělat, aby se o nás neokoušela negativní nálada, deprese nebo každoroční chřipkové epidemie?Pijte vitamínyZařaďte do pitného režimu stoprocentní ovocné a zeleninové šťávy. Vitamíny, které obsahují, podpoří imunitní systém a nakopnou váš organismus. Dodržujte také známou poučku o pěti porcích ovoce a zeleniny denně. Citrusové plody dokáží díky obsahu vitamínu C pořádně zamávat nejen s viry, ale také snižují únavu. Pokud nejste milovníky ovoce a zeleniny, určitě byste měli v chmurnějším počasí dodat tělu vitamín C alespoň formou vitamínových doplňků.Doplňte ztracenou energiiPotřebnou energii můžete na podzim dopřát organismu také pitím zeleného čaje, který nejen povzbudí tělo i mysl, ale zároveň funguje jako přírodní antioxidant. Blahodárné účinky zeleného čaje objevili již staří Číňané, kteří věřili, že pitím tohoto zázračného moku vyléčíte i mnoho nemocí a bolestí.Deprese je minulostKaždodenní pracovní vypětí, stres a nepřízeň počasí mají negativní vliv na vznik depresí. Předejít jim můžete i správnými bylinkami. Vyzkoušejte třeba třezalku, kozlík lékařský nebo meduňku. Můžete si je dopřát jako čaje nebo ve formě tabletek. Kozlík a meduňka pomáhají spíše u lehčích podráždění a stavů napětí. Třezalka pak působí především jako středně účinné přírodní antidepresivum a dobré nervinum, které pomáhá obnovit ztracenou duševní pohodu.Mlsejte medMed má téměř zázračné schopnosti ničit řadu mikroorganismů, takže se mu někdy přezdívá přírodní antibiotikum. Je důležité začít ho užívat už při prvních příznacích nemocí a pravidelně několikrát denně až do úplného vyléčení. Pamatujte si však, že med nepatří do horkého čaje, protože při teplotách vyšších než 50 °C se ničí jeho účinné látky. „Zkusit můžete také vylepšený med Apiglukan, který se skládá z pastového včelího medu a beta-glukanu. Obsahuje pouze přírodní látky, které významně posilují odolnost organismu. Doporučuji ho v případech oslabení organismu, virových a bakteriálních infekcích či zánětech i při celkové únavě a stresu. Ale pozor, v případě alergie na včelí produkty užívejte jen přípravek se samotným beta glukanem“ radí MUDr. Pavel Šácha z internetového obchodu Prozdravi.cz.Na viry i na upíryNastartujte obranyschopnost organismu česnekem. Vezměte si denně několik stroužků česneku. Polykáte-li jej vcelku nebo na dvě části, z typického zápachu nemusíte mít strach. Aromatické silice se totiž uvolňují pouze lisováním či drcením. Zapijte jej vodou, jako když polykáte pilulku. „Česnek působí jako přírodní obdoba antibiotik a posiluje obranyschopnost organismu a pomáhá mu v boji s řadou bakterií a virů,“ vysvětluje MUDr. Pavel Šácha z Prozdravi.cz. Případně můžete zvolit česnekovou tinkturu Allivictus, která je tvořena z 60 % z výtažku česneku a posiluje imunitu a také detoxikuje organismus.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Recepty na dotaz porcí ovoce

Roketový salát s houbami

access_time09. June 2019personRedakce

Suroviny:1 stroužek česneku, oloupaný1/4 čajové lžičky soli1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy1/2 šálku octové zálivky s opečeným česnekem (viz recept) nebo nízkotučného salátového dresinku1 polévková lžíce čerstvé nasekané petrželky¼ čajové lžičky čerstvě namletého černého pepře3 šálky omytých a osušených roketových lístků2 šálky na plátky nakrájených hub1 šálek cherry rajčatPříprava:1. Nasekejte česnek nahrubo. Posypte solí a plochou stranou nože česnek utřete na pastu; přeneste do velké salátové mísy. Našlehejte s citronovou šťávou, octovou zálivkou s opečeným česnekem a petrželí. Okořeňte pepřem.2. Přidejte roketu, houby a rajčata. Protřeste, aby se vše obalilo dresinkem.Velikost porce: asi 1 šálek salátuVýživové informace:Počet porcí 4Na 1 porci:Kalorie: 113Uhlohydráty: 9 gTuk: 3 gVláknina: 2 gBílkovina: 3 gNasycené tuky: 1 gSodík: 211 mg

folder_openPřiřazené štítky

Grilovaný garnát v kokosu s pikantní ananasovou omáčkou

access_time09. June 2019personRedakce

Suroviny:Na pikantní ananasovou omáčku:1 1/2 šálku ananasového kompotu nebo čerstvého rozmačkaného ananasu, bez šťávy1 mexická pálivá paprička jalapeño, zbavená semínek a pokrájená na kostičky2 polévkové lžíce čerstvé limetkové šťávysůl podle chutiNa grilované garnáty:1/2 šálku nízkokalorického kokosového mléka2 polévkové lžíce čerstvé limetkové šťávy1 polévková lžíce sojové omáčky s nízkým obsahem sodíku1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaného zázvorového kořene1 polévková lžíce hnědého cukru20 velkých garnátů, oloupaných a odžilkovanýchčerstvě namletý černý pepř3 šálky uvařené rýže1/2 šálku výhonků koriandru4 kovové nebo bambusové (namočené do vody) špízové jehlyPříprava:Pikantní ananasová omáčka:1. Ananas, papričku jalapeño a červenou papriku dejte do misky a zamíchejte, aby se suroviny spojily. Podle chuti dochuťte limetkovou šťávou a solí. Před podávání dejte vychladit.(Omáčku si můžete připravit předem a skladovat v lednici až 3 dny).Grilovaný garnát:2. Smíchejte kokosové mléko, limetkovou šťávu, sojovou omáčku, zázvor a hnědý cukr v mělké misce. Přidejte garnáty, protřeste tak, aby se ve směsi rovnoměrně obalili a dejte vychladit nejméně na 30 minut nebo přes noc.3. Předehřejte gril na střední teplotu.4. Vyndejte garnáty z kokosové směsi. Dochuťte solí a pepřem a na každou jehlu napíchněte 5 garnátů.5. Dejte špízy na gril a grilujte asi 3 – 4 minuty po obou stranách.6. Při servírování dejte na každý talíř lžíci rýže basmati, garnáty sundejte ze špízové jehly a navrch dejte pikantní omáčku. Ozdobte koriandrem a podávejte.Velikost porce: 5 garnátů s 3/4 šálkem rýže a 1/2 šálkem omáčkyVýživové informace:Počet porcí 4Na 1 porci:Kalorie: 329Uhlohydráty: 52 gTuk: 3 gVláknina: 3 gBílkovina: 22 gNasycené tuky: 1 gSodík: 406 mg

folder_openPřiřazené štítky

Nízkotučný čokoládový pudink

access_time09. June 2019personRedakce

Suroviny1/3 šálku nektaru z agáve nebo baleného světle hnědého cukru2 čajové lžičky kukuřičného škrobušpetka soli2 plechovky nízkotučného kondenzovaného mléka2 bílky, lehce našlehané1 polévková lžíce a 1 čajová lžička vanilkového extraktu2 polévkové lžíce nastrouhané bílé čokolády1/4 šálku neslazeného kakaového prášku2 polévkové lžíce nastrouhané polosladké čokolády a další čokoládové kousky na ozdobuPřípravaNašlehejte nektar z agáve, kukuřičný škrob a sůl v hrnci se zesíleným dnem. Přidejte kondenzované mléko a bílky a šlehejte, dokud se směs dobře nespojí. Nastavte teplotu sporáku na střední stupeň a za stálého šlehání povařte asi 10 minut, dokud nezačne směs bublat a houstnout. Odstavte hrnec ze sporáku a vmíchejte 1 čajovou lžičku vanilky.Přendejte 1 šálek směsi do středně velké misky, přidejte nastrouhanou bílou čokoládu a zbývající 1 čajovou lžičku vanilky. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidejte kakaový prášek a nastrouhanou poloslanou čokoládu do zbývajícího pudinku a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.Rozdělte čokoládový pudink na talířky a navrch dejte vanilkový pudink. Zakryjte potravinovou fólií a nechte ztuhnout v ledničce nejméně 2 hodiny. Vršek posypte kousky čokolády.Na porci: kalorie 228; tuk 3 g (nasycený 2 g); cholesterol 2 mg; sodík 214 mg; uhlohydráty 38 g; vláknina 1 g; bílkoviny 10 g.

folder_openPřiřazené štítky