Zdraví keyboard_arrow_right Nezařazené keyboard_arrow_rightNebezpečný cholesterol - jak se jím ..

Obrázek příspěvku: Nebezpečný  cholesterol - jak se jím nenechat zabít

Nebezpečný cholesterol - jak se jím nenechat zabít

personaccess_time28.duben 2020chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye312 shlédnutí

Cholesterol – pojem, z něhož některým z nás běhá mráz po zádech.

Je to ale také velmi důležitá látka, kterou naše tělo potřebuje. Co konzumovat, aby se z cholesterolu stal náš kamarád, Vám poradí tento článek….

Dnešní doba je velice uspěchaná, a tak se lidé často stravují v rychlých občerstveních, protože je to rychlé a hlavně pohodlné. Konzumování jídel na většinou přepálených tucích a pití sladkých nápojů má však negativní vliv na naše zdraví. Konzumací takových potravin se nám dostává do těla „nepřítel“, který je příčinou mnoha závažných onemocnění – cholesterol.

Kde se bere cholesterol

Cholesterol je látka, kterou si tělo jednak vytváří samo v játrech, a jednak ho tělu dodáváme v potravě. Je obsažen především v potravinách živočišného původu – sádlo, tučná jídla, potraviny připravené z bílé mouky, sladkosti, mléko, vaječný žloutek atd. Jeho zvýšená hladina sebou nese riziko arteriosklerózy, infarktu a cévní mozkové příhody. Lidský organismus nedokáže nadbytečný cholesterol vyloučit, a tak je ten přebytečný ukládán do stěn cév, což může mít za následek zmíněné nemoci. Pokud budeme udržovat denní příjem tuku maximálně na 30%, nebo ještě lépe na 20% celkové kalorické spotřeby, tak se hladina cholesterolu významně nezvýší.

K čemu je cholesterol dobrý?

Nesmíme ale zapomínat na to, že tuky, a tudíž i cholesterol, lidské tělo potřebuje ke svému životu. Je například velmi důležitý pro tvorbu steroidních hormonů, je základní stavební jednotkou buněk, které díky němu mají ochranný obal, tzv. membránu. Rovněž je nepostradatelný pro tvorbu vitamínu D a je základem žlučových kyselin.

Co se s ním děje při úpravě jídel ?

Kulinářskou úpravou se cholesterol mění. Při zahřátí můžeCholesterol oxidovat a oxidace dále probíhá i během skladování. Tak vznikají látky – oxysteroly. Ty tvoří spolu s bílkovinami krevní plazmy nerozpustné produkty a mohou tak vznikat usazeniny.Oxysteroly jsou nebezpečné hlavně pro lidi, kteří trpí arteriosklerózou. Ale i u zdravých lidí jsou tyto látky daleko nebezpečnější než výchozí cholesterol.

Jak na to …

Omezte a vynechejte :

 

  • slaninu
  • sádlo
  • majonézy
  • paštiky
  • smetanu
  • omezte konzumaci másla
  • tučné mléčné a smetanové výrobky

 

Dopřejte si :

 

  • vlákninu
  • ovoce a zeleninu
  • olivový nebo řepkový olej
  • výrobky se sníženým obsahem tuku
  • neslazené nápoje, nejlépe minerálky

 

Cholesterol - náš přítel

Pokud budeme tuky užívat v přiměřené míře, pak cholesterol může být i náš kamarád a přítel. Pokud se stravujeme mimo domov, pak bychom měli volit ty restaurace, kde máme zaručeno, že jídlo je nám připravováno podle určitých standardů a norem. Každý z nás by měl snižovat příjem nevhodných potravin a omezovat kalorický příjem již jako prevenci velmi závažných onemocnění.

folder_openPřiřazené štítky

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články

10 přínosů zelených jablek pro naše zdraví

personMarián Krouželremove_red_eye471bookmarkNezařazené

Zelená jablka poskytují širokou škálu zdravotních a kosmetických výhod, zejména ve srovnání s červenými jablky. Existují různé druhy jablek v čele se sladkými, které jsou nejběžnější. Zelená jablka jsou na druhé straně sladkokyselá a nejvíce se používají pro ..

Horoskop - Hodíme se k sobě? Blíženci

personRudolf Hentselremove_red_eye444bookmarkVztahy

Blíženci-Beran:Jste ideální dvojice, každý vidí, jak moc jste jeden do druhého zamilování. Mezi vámi existuje chemická i fyzická přitažlivost. Když jste spolu, každý úsměv a pohled věnujete pouze partnerovi.Blíženci-Býk: Jste jako pes a kočka. Nemůžete vydržet v jedné ..

Bolest při porodu

personRedakceremove_red_eye688bookmarkNezařazené

Těhotné poprvé rodící ženy jsou v průběhu očekávání narození dítěte zaměstnány mnoha otázkami. Jednou z nich může být také otázka bolesti při porodu. Na to ale není jednoduchá odpověď hlavně proto, že každá žena rodí jinak a každá má jiný práh bolesti. Ta je ..

Kosmetický salon – jak pečovat o Vaši krásu

personRadka Eliáškováremove_red_eye449bookmarkPéče o pleť

Každá žena se nechá ráda rozmazlovat. Tak proč si nenechat hýčkat službami kosmetického salonu. Navíc zde můžete načerpat inspiraci pro každodenní péči o Vaše tělo, kterou provádíte pravidelně doma. Zkušení odborníci Vám jistě skvěle poradí, které přípravky se hodí ..

Rizika obezity

personRadka Eliáškováremove_red_eye288bookmarkNezařazené

Obezita se považuje v nynější době za epidemii. Stejně jako jsou miliony lidí o hladu, existují i miliony obézních osob. Jistě každý ví, že tato nemoc přináší poměrně mnoho rizik a jednoznačně je spjata s vysokou pravděpodobností dřívějšího úmrtí (v ČR na nemoci ..

Cholesterol, triacylglyceroly, vysoká hladina cholesterolu, lipidy, tuky

personRadka Eliáškováremove_red_eye247languagezoufalemaminky.cz

Cholesterol Cholesterol je komplexní lipid (druh tuku). Patří do skupiny sterolů. Nachází se v živočišných potravinách. Naše tělo si cholesterol umí vyrobit v játrech. Cholesterol je důležitý stavební kámen ve stěnách našich buněk a tvoří izolační vrstvu nervových ..

Přednáška prof. Dowlinga - prenatální vývoj, těhotenství

personRadka Eliáškováremove_red_eye415languagezoufalemaminky.cz

To je velmi důležité pro pochopení těchto malých dětí – vidím tu teď v sále mnoho malých dětí – chceme-li pochopit, co potřebují, musíme také vědět, co znamená druhý porod. Zde máme znázorněny ty čtyři fáze, od početí, tam je genetika velmi důležitá. A pak je ..

Zelené potraviny

personRadka Eliáškováremove_red_eye237languagezoufalemaminky.cz

ZELENÉ POTRAVINYMladé výhonky pšenice konzumovali již ve starověkém Egyptě a Mezopotámii, sladkovodní řasy užívali dávní Aztékové a jejich odkaz potvrzují i moderní vědecké výzkumy, které doporučují tzv. Green Foods neboli konzumaci rostlinných potravin v syrovém stavu i ..

Lipom

personSimona Chvátilováremove_red_eye214languagekrasnazdrava.cz

Lipom (z řeckého slova lipos, které znamená tuk) je nezhoubný neboli benigní nádor vznikající z tukové tkáně, který se může objevit na libovolné části těla s podkožním tukem. Nejčastěji však vzniká v oblasti trupu, zad nebo předloktí. Lipom obvykle představuje pouze ..

Bouldering - vyšplhejte si krásnou postavu

personRadka Eliáškováremove_red_eye230languagezoufalemaminky.cz

Bouldering je druhem lezení, které nevyužívá jištění. Možná si představíte namakané borce, co pokořují nelítostné hory - a představujete si správně. Ale bouldering není jen pro muže, provozuje ho čím dál více žen. A to nejen kvůli okukování sošných mužných ..