Výsledky vyhledávání v sekci Kondice na dotaz cholesterolu

Projezte se čtyřmi patry k super siluetě do plavek

access_time27.květen 2019personRedakce

Už jste slyšeli o potravinové pyramidě? Ještě ne? Tak v tom případě byste měli zbystřit.Najdete v ní totiž přehledně rozřazené skupiny potravin a její tvar vám pak napoví, kolik byste měli z dané skupiny konzumovat tak, abyste nejen zhubli, ale i se skvěle cítili.patro – obiloviny, rýže, těstoviny, pečivo Tyto potraviny jsou hlavním zdrojem sacharidů, které potřebujeme pro energii. V malém množství obsahují i tuky, které jsou z hlediska svého složení pro náš organismus příznivé. Obiloviny jsou i zdrojem vitaminů, zejména skupiny B, minerálních látek a vlákniny. Tyto potraviny ze základny pyramidy by se na vašem talíři měly objevit v podobě tří až šesti porcí denně.patro – ovoce a zeleninaHlavní složkou ovoce a zeleniny je voda. Důvodem k jejich „druhému umístění“ je to, že jsou kvalitním zdrojem vitaminu C, vitaminů skupiny B a karotenoidů. Významný je také obsah vlákniny a dalších ochranných látek, především antioxidantů. Denně byste měli sníst tři až pět porcí ovoce a zeleniny.patro – mléko, mléčné výrobky, libové maso, drůbež, ryby, luštěniny, vejce, ořechyPotraviny z této skupiny jsou hlavním zdrojem bílkovin, ale také tuků a cholesterolu. Mléko a mléčné výrobky obsahují velmi kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B, A, D, karoteny a  minerály, zejména vápník. Skupina ryb, drůbeže, luštěnin, vajec, masa a ořechů je různorodá, co se týče kvality bílkovin. Luštěniny jsou dobrým zdrojem méně kvalitních bílkovin, zatímco maso a vejce obsahují ty vysoce kvalitní. Maso dodává tělu také železo, ryby zase jód a luštěniny vlákninu. Tato skupina je dobrým zdrojem vitaminů skupiny B, A, D a minerálních látek. V rybím tuku jsou obsaženy nenasycené mastné kyseliny, které mají význam v prevenci srdečně-cévních onemocnění. Ořechy obsahují mnoho nenasycených mastných kyselin a také hodně vitaminu E. Denně byste měli sníst dvě až tři porce mléka a mléčných výrobků a jednu až tři porce masa, drůbeže, ryb, vajec, luštěnin či ořechů.patro – sladkosti, tuky, sůlTato potravinová skupina je vrcholem pyramidy a tudíž by se měla ve vašem jídelníčku objevovat pouze v minimální míře. Sladkosti jsou zdrojem jednoduchých cukrů a také tuků a tak tělu slouží jak tzv. prázdné energie. Nepřináší totiž žádné jiné prospěšné látky, pouze onu zmíněnou energii. A je zde ještě jedna zrada – chuťové buňky si rychle zvyknou na sladkou chuť a potraviny méně sladké se jim pak zdají mdlé a chuťově nezajímavé. Jednoduché cukry jsou zároveň potravou pro bakterie v ústní dutině, které jsou zodpovědné za tvorbu zubního kazu. Co se týká soli, je její určitý příjem pro tělo nezbytný, denní příjem by ale neměl přesáhnout 5g.  Důležité je počítat s tím, že sůl je již obsažena v řadě potravin, které kupujeme hotové – například v pečivu, sýrech, masných výrobcích. I tuky jsou velmi důležitou složkou potravy, rozpouští se v nich vitaminy rozpustné v tucích, z cholesterolu se tvoří žlučové kyseliny, vitamin D a pohlavní hormony. Navíc tuk chrání orgány před nárazy a podílí se na regulaci teploty. Množství tuků potřebné pro organismus je ale mnohem menší než obvykle přijímáme. Potraviny ze špičky pyramidy by se měly na vašem talíři objevit nejlépe vůbec nebo maximálně v podobě dvou porcí denně.

folder_openPřiřazené štítky

Top 10 Nejúčinnějších sportů na hubnutí

access_time04.prosinec 2019personMarián Kroužel

Nestíháte? Žijete v poklusu a volný čas máte přesně vymezený? Nechcete ale maskovat rostoucí bříško nebo větší zadeček a hodláte s tím něco udělat? Jestli toužíte být sami se sebou spokojeni, zvolte si sport takový, který vás bude nejen bavit, ale přinese vám i vytoužené výsledky.Abyste se zbavili nechtěných faldíků, neexistuje jiná cesta než si přestat dopřávat (raději jezte pravidelně po malých porcích celý den) a vyrazit za pohybem. Vybrat si můžete z mnoha zábavných sportů. Vzhledem k téměř letnímu počasí se spíše zaměříme na aktivity provozující se v přírodě než ty v tělocvičnách.Berte v patrnost, že pohyb má pozitivní efekt pouze za těchto předpokladů:1. Nesmíte zvýšenou fyzickou zátěž kompenzovat jídlem. (Stačí si na dveře od ledničky napsat: Nech toho! J)2. Vyberte si aerobní pohybovou aktivitu, tedy takovou, která posiluje činnost srdce a je nejúčinnější pro spalování tuků.3. Neleňte a zařazujte běžný pohyb do každodenního života. Stačí oželet auto, jezdící schody, výtahy apod. a více chodit po svých. Na intenzivní pohyb byste si měli udělat čas dva- až třikrát týdně.4. Neopomíjejte známé pravidlo: Ke spalování tuků dochází při aerobní fázi pohybu a zhruba po 25 až 30 minutách.5. Nemyslete si, že čím více toho propotíte, tím lépe. K cílenému hubnutí byste se měli pohybovat od 50 do 60 procent své maximální tepové frekvence. Pokud to bude více či méně, dojde v těle k jiným procesům než ke spalování tuků. Maximální tepovou frekvenci si nechte zjistit na speciálním vyšetření (u lékaře) nebo si ji orientačně spočítejte (od 220 odečtěte hodnotu vašeho věku). Během pohybu pak používejte měřič tepové frekvence, abyste se drželi ve stanoveném pásmu hodnot.      6. Nemáte-li sporttester k dispozici, sledujte pozorně své tělo. Při pohybu v „hubnoucím pásmu“ byste měli vnímat zvýšené dýchání (ne lapání po dechu), zčervenání tváří (ne rudnutí až do běla), pocení, snesitelné známky únavy. Nesmí vám silně bušit srdce nebo píchat v boku.„Pokud všechny tyto podmínky splníte, přinese vám to odměnu v podobě zdravějšího složení těla – sníží se procento tuku v těle, zvýší se podíl aktivní svalové hmoty,“ doplňuje MUDr. Václava Kunová ze společnosti Stop obezitě „Svalová hmota spotřebovává mnohem více energie v klidu než tuková tkáň, vaše tělo tedy bude více energie vydávat i v klidu. Dochází k nápravě metabolických ukazatelů, například k poklesu hladiny cholesterolu v krvi nebo k zvýšení citlivosti tkání k inzulinu – může tak dojít ke zlepšení stavu u diabetiků. Zvyšuje se srdeční výkonnost a vysoký krevní tlak se normalizuje. Po určité době si pravděpodobně povšimnete i nižší chuti na potraviny s vysokým obsahem tuku. Kromě všech těchto příznivých metabolických změn má pohyb ještě jeden žádoucí efekt na naše chování ve vztahu k jídlu. Poté, co absolvujete cvičení, asi nebudete bojovat sami se sebou, zda se najíst více, než kolik jste si předem stanovili – přeci nezničíte celou námahu během několika minut!“Vliv na účinek pohybu má: Intenzita, s jakou zvolený pohyb vykonáváte. Doba strávená cvičením. Měla by být dlouhá nejméně pětačtyřicet minut. Teprve od 25. minuty pohybu dochází v těle ke spalování tuků. Vaše nálada. Jestli je vám do zpěvu, bude vás sportování bavit a dáte do něj veškerou energii. Což se ale nedá předpokládat v případě, kdy máte špatný den a nic moc vás nepotěší. Ale zkuste to i tak, třeba zrovna jízda na in-linech vás zbaví mrzutosti. Čas, kdy sportujete. Organismus je prý během dne nejaktivnější mezi 11. a 14. hodinou. Fyzická kondice. Pro někoho může být tři čtvrtě hodiny pohybu ažaž, někdo zvládne víc. Důležité také je, jak máte fyzicky náročné povolání. Adekvátně tomu si zvolte sport. Co sníte. Ne, že se těsně před cvičením nabaštíte. Bolel by vás žaludek a kvůli trávení byste toho moc neudělali. Dvě hodiny před pohybem si nic nedávejte. Co vypijete. V pití nealkoholických nápojů se neomezujte. Pijte před sportováním, v průběhu i po něm. Ne naráz, ale průběžně. Před cvičením i během pohybu vynechte bublinkové nápoje.TEN NEJ Jaký pohyb je nejvhodnější? Odpověď jsme našli v knize Hubneme s rozumem. MUDr. Markéta Pešková z Arthrocentra, soukromého zdravotnického zařízení orientujícího se na pohybový aparát, v ní tvrdí: „Pohybová aktivita má smysl, pokud je systematická, pravidelná a správně dávkovaná. Tímto způsobem můžeme vypěstovat přiměřeně silný svalový korzet, který pak udržuje jednotlivé segmenty těla v rovnováze a dobré funkční schopnosti. Vhodným pravidelným pohybem pro obézní je rychlá chůze, ne běh, protože ten zatěžuje klouby dolních končetin. Chůze by měla být po relativně rovném a měkkém terénu ve vhodné obuvi. Jízda na kole velice příznivě působí na svaly horních a dolních končetin, které se posilují, zlepšuje hybnost kloubů, ale nepřetěžuje je. I plavání dobře působí na pohybový aparát, protože procvičuje v odlehčení klouby končetin a proti odporu vody posiluje jejich svaly, ale i svaly celého trupu. Nejvhodnějším plaveckým stylem je znak. V zimě je dobrý běh na lyžích, který má podobné účinky jako chůze a významně připojuje ještě posilování svalů horních končetin. Pro spalování tuků, a tudíž snižování váhy je nutné aerobní cvičení – takový pohyb, při kterém sval pracuje s dostatečným přísunem kyslíku. Velmi vhodná a účinná pro obézního s bolestivými onemocněními dolních končetin a páteře je aqua gymnastika – cvičení ve vodě, při němž nepřetěžujeme dolní končetiny, ale cvičíme aerobně a posilujeme svalový korzet. Za zmínku stojí cvičení na fitballech, velkých gymnastických míčích. Dobré jsou jak na posilování nebo protahování svalů, tak i pro nácvik rovnováhy a stability. Nejdůležitější ze všeho je ovšem nutné dbát na zvýšení pravidelného denního rutinního pohybu.“Jízda na kole Kalorie: Podle vaší váhy a intenzity jízdy na kole a vzdálenosti, kterou ujedete, jich spálíte průměrně 680 za hodinu. Jízda na kole posiluje především spodní část těla. Nezatěžuje klouby a šlachy, je velmi šetrná k celému pohybovému aparátu. Na rozdíl od běhu bezesporu zvládnete na kole jezdit i delší dobu než jen tři čtvrtě hodiny. Tím zvýšíte účinky hubnutí. Mýtus: Když budu jezdit často, narostou mi z ježdění na kole velká stehna. Ale ne: Ženy nemají k nárůstu velkých svalů fyziologické dispozice (najdou se samozřejmě výjimky). Jde o mylný klam, kdy se vám po jízdě na kole svaly na dolních končetinách zpevňují, takže se můžete domnívat, že je máte větší. Pokud se na kolo dostanete třikrát týdně, nic podobného vám nehrozí.In-line brusle Kalorie: 400 za hodinu Posilují zvlášť dolní končetiny a hýždě, ale zaměstnávají i horní část těla. Prospívají kardiovaskulárnímu systému. Jízdu na kolečkových bruslích zvládnou všichni bez rozdílu věku i kondice. Najděte si jednoduchý terén (hladký asfalt je ideální), bez prudkých sjezdů a točitých zatáček. Neváhejte hned zpočátku s pořízením chráničů na dlaně, lokty a kolena – přistání na zemi se může konat, aniž byste to plánovali J. Rozedřené dlaně bolí (a dlouho). Jakmile zvládnete základní postoj a udržení se na bruslích, naučte se brzdit. Pokud bruslíte opravdu rychle, spálíte stejně kalorií jako při běhu, ovšem bez takového zatížení kloubů. Mýtus: Brusle jsou výsadou jen mladých. Ale ne: Jděte se podívat třeba do pražské Stromovky a uvidíte, kdo všechno na bruslích jezdí. A jak jim to sluší!Tenis Kalorie: 480 za hodinu Posiluje srdeční činnost, ale také rozvíjí koordinaci a rychlost. V raketových sportech musíte často zastavovat a zase se rozbíhat, je to tzv. start a stop sport, takže při častém hraní poměrně trpí vaše klouby. Je rozdíl, pokud na kurtu jen stojíte, nebo se snažíte běhat za každým míčkem. Mýtus: Tenis je pro snoby a je drahý. Ale ne: Pronájem kurtu se pohybuje různě, průměrná cena ve velkých městech je 100 Kč na hodinu (pro jednoho tedy 50 Kč). Rakety si lze vypůjčit či pořídit (cena pro začátečníky přibližně 1000 Kč).Běh Kalorie: 720 za hodinu (rychlostí 8 km/hod., tj. 7,5 min./km) Ideální sport pro hubnutí. Když víte o hezké trase a máte dobré boty, poběží vám to samo. V případě, že jste dlouho neběhali, začínejte postupně. Prokládejte běh svižnou chůzí. Časem zátěž zvyšujte. Nejdříve také běhejte po rovinách, poté členitým terénem, popřípadě do kopců. Dobře se běhá ve dvojici nebo ve skupince. Nevíte-li si rady, přijďte zdarma vyzkoušet tréninky (jen pro ženy) pod vedením odborníků 22. a 29. 5. v Praze (více na womensrun.cz). Mýtus: Čím víc oblečení si na sebe navléknu, tím více se zpotím a zhubnu. Ale ne: Pocením se z těla dostává pouze voda, kterou při prvním napití opět do těla dostanete. Spíš by se vám mohlo stát, že zkolabujete...Chůze a turistika Kalorie: 400 za hodinu Chůze nevyžaduje žádné speciální vybavení nebo dovednost. Tuto činnost můžete vykonávat kdekoliv a kdykoliv. Při chůzi to nejsou nohy ani paže, které určují pohyb, ale spíš vaše boky. Jejich pohyb dodává chůzi rytmus a rychlost, takže na ně zkuste myslet. Boky by se měly přirozeně pohybovat souběžně s tím, jak se zrychluje váš krok. Při postoji se předkloňte lehce vpřed – ne z pasu, ale z kotníků. Předklon vycházející z pasu namáhá vaše záda, která se tak mohou brzy unavit. Držte hlavu vzpřímenou a bradu mírně zvedněte. Pohyb paží dodává tělu zvýšenou aktivitu a měl by vycházet z ramen. Ruce pokrčte v loktech nebo je nechte volně svěšené. Při kroku pravou nohou vpřed jde souběžně dopředu levá paže. Mýtus: Chozením nic neshodím. Chce to intenzivnější pohyb. Ale ne: To byste se divili. Rychlá chůze je poměrně energeticky vydatná. Postupem času zvyšujte tempo i vzdálenost.Plavání Kalorie: 480 za hodinu Plavání má ráda většina z nás. Díky pohybu ve vodě téměř nezatěžujete klouby. Proto je pro mnoho starších či zdravotně postižených lidí jedním z mála druhů pohybu, který mohou vykonávat. Počet spálených kalorií závisí na stylu, kterým plavete, a samozřejmě také na rychlosti. Plavání zaujímá přední místo v aktivitách, které posilují srdeční činnost. Při plavání zapojujete a posilujete téměř všechny svalové skupiny – paže, záda, hrudník, hýždě i nohy. Nejvíce spálíte kraulem a delfínem, nejméně stylem prsa. (A pozor: Neplavte jako paní radová s hlavou nad hladinou a v záklonu. Přetěžujete tak krční páteř.) Mýtus: Ve studené vodě se nehubne. Ale ne: Chodíte snad plavat do zamrzlého rybníka?Aerobik Kalorie: 500 za hodinu Pokud jste úplný začátečník, zvolte si druh přiměřený vaší kondici a věku. Lekce aerobiku jsou přínosné, protože jste v pohybu po celou dobu cvičení. Je to výborné cvičení na nohy, také samozřejmě posilujete svoje srdce a plíce. V průběhu lekce se většinou procvičí nebo alespoň protáhne většina svalových skupin, takže se po hodině cítíte skvěle, zvlášť když jinak celý den sedíte. Spálené kalorie závisí na druhu, který si vyberete. Mezi intenzivní lekce patří kickbox aerobik, taebo, spinning, step apod. Mýtus: Aerobik je špatný na klouby. Ale ne: Vyrazíte-li na cvičení v jarmilkách nebo cvičkách starých sto let, určitě kloubům radost neuděláte. Noste kvalitní obuv určenou na aerobik. Dbejte také na technickou správnost prováděných cviků. Jestliže už bolestí kloubů trpíte, zvolte druh aerobiku, při němž se neskáče a „nehopsá“.Horolezectví Kalorie: 640 za hodinu Při horolezectví se zapojuje řada svalových skupin, když musíte nést celou váhu svého těla nahoru na skálu nebo cvičnou stěnu. Protože při horolezectví musíte zaujímat řadu různých pozic, používáte svaly, které zůstávají při jiných druzích pohybové aktivity v klidu. Důležitější než síla v horní polovině těla je síla v nohou. Ale nebojte se, po častém tréninku budete silní i vy. Mýtus: Mám slabé ruce, lezení po skalách není nic pro mě. Ale ne: Zkušení lezci vám potvrdí, že na síle rukou nezáleží. Jde o „grif“, který časem získáte.Vodní lyže Kalorie: 540 za hodinu Posílí celé tělo. Táhnout vás může člun nebo vlek. Jezdit můžete slalom, skoky nebo figurální jízdu. Jestli vůbec netušíte, o co jde, nebo byste toho rádi věděli víc, přihlaste se do kurzů vodního lyžování nebo wakeboardingu (lyžování na prkně). Cena jedné jízdy vodního lyžování stojí např. na Orlické přehradě 250 korun. Další vleky najdete třeba na Těrlické přehradě při TJ Havířov, v Hlučíně a ve Stráži pod Ralskem. Tato letní atraktivní zábava se asi nedá provozovat denně, ale příležitostné vyzkoušení stojí za neobyčejné zážitky. Mýtus: Jde o módní záležitost. Ale ne: Vodní lyžování má u nás více než čtyřicetiletou tradici.Plážový volejbal Kalorie: 720 za hodinu Hrát volejbal v písku dá pořádně zabrat. Ale když se sejde správná parta, skoro si toho ani nevšimnete. (To až druhý den vás budou bolet svaly.) Při rekreačním beachi lze hrát ve třech i čtyřech na každé straně. Není na škodu, když vám někdo zkušenější vysvětlí, jak správně odpalovat či přijímat míč. Prsty na rukou musíte mít od sebe a pokrčené. Stejně tak nohy nemějte v kolenou propnuté, ale stůjte v mírném podřepu. Podání můžete provádět vrchem nebo spodem, podle toho, jak vám co půjde. Plážovým volejbalem zaměstnáte svalové skupiny celého těla. Posílíte šlachy a vazy kloubů dolních končetin, přičemž nedochází k jejich opotřebení. Pískový podklad šetří meziobratlové destičky, protože tlumí všechny dopady. Hrou rozvíjíte obratnost, mrštnost i tvořivost. Beach volejbal nemá v létě chybu. Mýtus: Sport jen na dovolenou u moře. Ale ne: Existuje u nás už dostatek beach volejbalových kurtů. A k letní atmosféře nebudete ani potřebovat šplouchání moře.

folder_openPřiřazené štítky

Trampolína vám vykouzlí sexy křivky

access_time27.prosinec 2019personRudolf Hentsel

Chcete-li zhubnout a dostat se do kondice, nemusíte hned začít zvedat stokilové činky a běhat maratón. Vybrali jsme pro vás něco lepšího – skákání na trampolíně! Garantujeme vám, že těžko najdete zábavnější způsob, jak si zpevnit postavu a odbourat tukové zásoby.Při skákání na trampolíně se skvěle pobavíte, zároveň spálíte kalorie a vytvarujete svou postavu. Skákání na trampolíně je totiž spojeno s velkým výdejem energie (zhruba 1 500 kJ za hodinu). To znamená, že spálíte více kalorií než při klasickém běhu a navíc nebudete zatěžovat klouby. Zároveň si zlepšíte stabilitu těla a posílíte celý svalový aparát včetně svalů vnitřních, o kterých většinou ani nevíte, že existují. Třeba vnitřní břišní svaly, jejichž zpevněním docílíte nejen správného držení těla, ale i plochého bříška. Zároveň posílíte svaly hýžďové, lýtkové, zádové, mezižeberní a stehenní. Na skákání je skvělé hlavně to, že během něj vůbec nebudete vnímat, že cvičíte a kolik svalů zapojujete. Fakt, že vaše tělo dostalo pořádně zabrat, pocítíte až druhý den. Zbavíte se celulitidySkákání je jedním z nejlepších způsobů, jak rozproudit lymfu v těle. Opakující se pohyb nahoru a dolů výrazně podporuje krevní oběh i lymfatický systém, a napomáhá tak k odplavování toxinů a škodlivých látek z těla. To má na náš organismus spoustu blahodárných účinků.Skákání zvyšuje imunitu organismu, posiluje srdce a plíce, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a bojuje proti celulitidě. Také rozvíjí rovnováhu, vede ke zpevnění kostí, a tím působí preventivně proti osteoporóze a civilizačním chorobám. Skákání rovněž podporuje uvolňování serotoninu (hormonu dobré nálady), dodává tělu energii a zbavuje ho stresu. Trampoliningu se dokonce úspěšně využívá i při terapiích psychických poruch. Napoprvé nepoletíte osm metrů vysokoIdeální je skákat v tričku a lehkých teplákách či legínách, které nebrání v pohybu. Boty nepotřebujete žádné, stačí jen silnější ponožky. Abyste si neodřeli lokty, hodí se dlouhý rukáv. Ze začátku byste se měli mírně pohupovat. Teprve až budete cítit, kam vás trampolína může vyhodit, začněte skákat. Postupně přidávejte na intenzitě, a tím i na výšce skoků.Zapomeňte na to, že hned napoprvé poletíte osm metrů vysoko. I metr bude docela dostačující a budete mít co dělat, abyste své tělo „uřídili“. I když se to nezdá, trampolína patří mezi pohybově náročnější sporty. Ale nebojte se. Pokud jste sportovně založeni, bude se vám na trampolíně líbit. Skákat můžete snožmo, roznožmo, ze strany na stranu, lehy na břicho a na záda, roznožky atd. Trojná salta a přemety ale raději přenechte profesionálům.Je libo adrenalin?Trampolín je nespočet druhů. Vybrat si můžete trampolínu kruhovou, obdélníkovou, malou i velkou. Pro děti je vhodná nafukovací trampolína, která neobsahuje žádné pevné součásti, a zajišťuje tak maximální bezpečnost. Pokud chcete zažít skutečný adrenalin, vyzkoušejte bungee trampolínu.Pevná konstrukce nad trampolínou umožňuje skokanovi, který je upnutý na pružných lanech, provádět třeba i několikanásobná salta a přemety a skákat až šest metrů vysoko. A pokud by vám to pořád ještě nestačilo, můžete se nechat uvázat do Aerotrimu – tří navzájem propojených kruhů, ve kterých se vlastní vahou a přenášením těžiště otáčíte na všechny strany, takže občas skončíte i hlavou dolů. Kde skákat?Trampolínu můžete umístit na zahradu, a pokud máte vyšší stropy, tak klidně i do bytu. Jste-li vlastníky nejen zahrady, ale i většího bazénu, popřemýšlejte o zakoupení speciální vodní trampolíny. U větších skákacích ploch, které budete umísťovat ven, je možné jejich částečné zapuštění do terénu.Pořídíte-li si venkovní typ trampolíny, nemusíte ji na zimu uklízet, stačí ji jen zakrýt povlakem. Chcete-li si užít o něco více zábavy, není problém si jít zaskákat do některých sportovních či rekreačních center, kempů, parků či hřišť. Případně se můžete domluvit s partou přátel a trampolínu si pronajmout. Pro koho je skákání vhodné?Skákání je stejně jako chůze jeden z nejpřirozenějších lidských pohybů. Při skákání nenamáháte klouby, dopady jsou naprosto měkké, takže skákat může prakticky každý, v každém věku. Této aktivity by se měli vyvarovat pouze lidé se srdečním onemocněním, nemocemi žil, kloubů, kostí či jiným závažným chronickým onemocněním.Profesionální skokani o skákání s nadsázkou tvrdí, že je „to sport jenom pro chytré“. Skákání na trampolíně je totiž koordinačně náročné a také je třeba si zapamatovat celé sestavy prvků, což není zrovna jednoduché.Co vám dá skákání* podporuje dobrou náladu* zpevňuje tělo* zbaví vás přebytečných kilogramů* bojuje proti celulitidě* posiluje imunitu* dodává tělu energii* pomáhá snižovat hladinu cholesterolu* posiluje srdce a plíce 

folder_openPřiřazené štítky

Čím podpořit myšlení a posílit paměť?

access_time01.únor 2020personRadka Eliášková

LecitinV mozkových a nervových buňkách se nachází lecitin. Vlastně bychom ho našli ve všech buňkách našeho těla. Jde o přírodní látku, která se vyskytuje např. v sojových bobech. Lecitin můžeme zakoupit ve formě kapslí, sypaný (užívá se samostatně, či přimíchán do mléka či jogurtu)nebo tekutý. Často bývá kombinován s vitamínem E. Mimo stimulaci myšlení, podporuje i hojení a centrální nervový systém. Zlepšuje vstřebávání vápníku, snižuje hladinu cholesterolu, játra ochrání proti tukové degeneraci, cirhóze a nádorům. Příznivě působí i na růst vlasů, nehtů, zlepšuje stav kůže a zpomaluje stárnutí.  Ginkgo BilobaGinkgo Biloba je strom mimořádně odolný vůči klimatickým změnám, a proto je jednou z nejstarších rostlin na naší planetě. Vyskytoval se již v období druhohor. Existují různé odrůdy Ginkgo – převislé, zakrslé, s různě barevnými listy. Největší exempláře mohou dorůst až 30 metrů. Listy obsahují látky rozšiřující cévy, tím zlepšují průtok krve v celém těle, a zlepšují tak činnost mozku a celkově napomáhají lepší koncentraci. Díky nim také odeznívá nepříjemný pocit studených končetin a mohou se zmírňovat i bolesti nohou. Výtažky z Ginkgo se v dnešní době řadí k nejpopulárnějším přírodním produktům a je o ně zájem na celém světě. Celkově posilují imunitu. Známé a oblíbené byly však již před mnoha tisíci lety v Číně. V čínské medicíně jsou využívány i plody rostliny k léčení astma, kašle a stabilizují prý i produkci spermatu. Plody mohou být konzumovány vařené i pečené jako hlavní potravina, nebo v nepatrném množství syrové. 

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zaujalo nás na dotaz cholesterolu

Vegetarianská dieta- jake jsou výhody

access_time23.leden 2020personRadka Eliášková

Peclive sestavena vegetarianská dieta ( s vyjimkou veganske, vitarianske a fruitarianske ) mohou mit i nektere prednosti:- sehrava ulohu pri prevenci, ale i lecbe nekterych chorobnych stavu ( redukce hmotnosti a snazsi udrzeni primerene vahy, redukce vysokeho krevniho tlaku, cevni onemocneni) - maji vyssi obsah vlakniny, nekterych vitaminu a mineralnich latek ( konzumace ovoce a zeleniny) - obsahuji mene tuku nez smisena strava - snizuji krevni hladinu lipidu vcetne cholesterolu Co zaverem? Z potreby prijmu vsech nezbytnych zivin v optimalnim mnozstvi vyplyva pozadavek pestrosti a rozmanitosti stravy. Splneni techto pozadavku je zejmena dulezite v obdobi, kdy jsou zvysene naroky na mnozstvi a slozeni stravy. Jedna se o detsky vek, a i obdobi tehotenstvi a kojeni.Alternativni vyziva pro deti ani tehotne a kojici zeny neni vhodna, je nutne zcela odmitnout veganstvi. Deti by pri alternativni vyzive mely byt vysetreny. Rizikovost je dolozena vyssim vyskytem nedostatku zeleza, vapniku,vit. B12 a nizkou hladinou nenasycenych mastnych kyselin.Ze zdravotniho hlediska, ale nemusime mit namitek vuci pestremu semivegetarianskemu stravovani. V nasich podminkach je mozne zajistit plnou podporu zdravi smisenou racionalni stravou, jejimz zakladem jsou potraviny rostlinneho puvodu ( ovoce, zelenina, celozrnne pecivo..) doplnene vyberem nizkotucnych mlecnych vyrobku, dostatecnou konzumaci ryb a hub, ale take konzumaci masa drubeze a jinych druhu s nizkym obsahem tuku. Nezanedbatelnym faktem ale zustava, ze rozvoj vedy neustale prichazi s novymi poznatky, a to i v oblasti vyzivy. To, co se drive povazovalo za vhodne, dnes jiz neplati a stejne tak muze dojit k tomu, ze vyvazena racionalni strava bude za nejakou dobu povazovana za neprijatelnou a nevhodnou. Vzdyt jiz nyni se objevuji zpravy, ktere naznacuji podporu veganske strave a to jak pro deti, tak i tehotne zeny. Je skutecne na kazdem z nas, jaky zpusob stravovani a vyber potravin si zvolime. Jezme to, co nam chutna, ale naucme se, aby nam chutnalo hlavne to, co je zdrave. Makrobiotika Makrobioticke diety jsou vegetarianske diety zalozene na rovnovaze potravin "jin" a " jang". Diety maji nekolik stupnu, od mene prisnych az po ten nejstriktnejsi stupen a to konzumaci pouhe neloupane ryze. Je to ale vice nez jen zpusob stravovani, je to filozofie, vira dosahujici nekdy az fanatickych rozsahu. Zaklad 50 - 60 % z celkoveho denniho prijmu tvori cela obilna zrna ( nehlazena ryze, jecmen - kroupy, oves, zito, kukurice, psenice, jahly, pohanka - pokud mozno biologicky pestovane ). 5 - 10 % tvori lusteniny, 20 - 25 % zelenina tepelne zpracovana, 5 -10 % zelenina prirozene kvasena, 5-10 % zeleninova nebo lusteninova polevka, 10 % ostatni ( ryby, ovoce, moucnik, napoje). K zakazovanym potravinam patri vsechny druhy masa ( s obcasnou vyjimkou rybiho), zivocisne tuky, mleko, mlecne vyrobky, cukr, cokolada, ostre koreni, uzeniny, alkohol, umela sladidla, kava, orechy, tropicke druhy ovoce, chemicke prisady, potraviny prumyslove zpracovane a z druhu zeleniny pak brambory, lilek, chrest, rajcata, spenat. Caje, ktere jsou aromaticke a povzbuzujici, taktez patri k zakazanym. Je samozrejme, ze takto omezena strava nemuze byt vyhovujici po nutricni strance, je nevhodna pro vsechny tim vice pro skupiny se zvlastnimi nutricnimi naroky jako jsou deti, tehotne zeny a osoby nemocne. Makrobioticky zivene deti jsou zpravidla mensi nez deti zivene smisenou stravou a jsou popsany rady pripadu nedostatecneho prijmu plnohodnotnych bilkovin a energie u takto zivenych deti. Take je v makrobioticke strave zpravidla nedostatecne zastoupen vit. C, kyselina listova, hlavne vit. B12. Stejne tak je organismus nedostatecne zasoben vapnikem, zelezem a vit. D. Organicka vyziva Mezi zpusoby alternativniho stravovani muzeme okrajove zaradit i konzum organickych potravin nebo biopotravin vypestovanych bez pouziti umelych hnojiv. Jde o zpusob vyzivy, ktery je velmi tezko realizovatelna ve vetsim rozsahu a ktery je i ekonomicky narocny.Suplementa Suplementa, kterymi si mnozi lide obohacuji stravu, se stavaji problemem.V pripade doporuceni lekarem, trpi-li clovek nedostatkem urcite latky, je jiste vyber patricneho potravinoveho doplnku vhodny. Ale plno laiku, kteri podlehaji mylnym a zkreslenym informacim o vyzive, o ruznych dietach, reklamam, konzumuje pripravky temer neomezene. V nekterych pripadech muze jit az o jiste nebezpeci pro obsah nadmerne davky nekterych vitaminu a mineralnich latek ktere mohou vzajemnym pusobenim s dalsimi latkami narusit normalni metabolicke pochody, v jinych pripadech o zbytecnost, ktera pripravuje lidi o penize. Z celeho sveta se neustale objevuji nove a nove informace o vyzive, vcetne vyzive alternativni. Z mnohych zprav se muzeme poucit jak zlepsit nasi vyzivu, ale jsou i informace, ktere by nas mely spise varovat.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zdraví na dotaz cholesterolu

10 přínosů zelených jablek pro naše zdraví

access_time19.prosinec 2019personMarián Kroužel

Zelená jablka poskytují širokou škálu zdravotních a kosmetických výhod, zejména ve srovnání s červenými jablky. Existují různé druhy jablek v čele se sladkými, které jsou nejběžnější. Zelená jablka jsou na druhé straně sladkokyselá a nejvíce se používají pro vaření.Tyto sladkokyselé odrudy jsou také úžasné. Zde jsou některé jejich obecné výhody a přínosy.Nabízejí obrovskou řadu zdravotních výhod, jsou používány při výrobě vína, ve vaření, a často jsou speciálně pěstovány pro své zdravé oleje.Zelená jablka mají lesklou slupku a šťavnatou dužinu. Jsou bohaté na vlákninu a pomáhají udržet trávicí trakt čistý a zdravý.To není všechno, samozřejmě – tyto podivuhodné plody nabízejí spoustu dalších efektů. Čtěte dál a dozvíte jak o přínosu zelených jablek pro zdraví, tak o jejich přínosu pro krásu.Různé zdravotní přínosy zeleného jablkaJak již bylo zmíněno, existují různé přínosy zelených jablek. Zde je jen výběr těch hlavních:1.) Obsah vlákniny. První a nejdůležitější výhodou zelených jablek je jejich dietní obsah vlákniny, která pomáhá při regulaci stolice a tím pomáhá v celkovém procesu trávení.2.) Snižuje možnost rakoviny tlustého střeva. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny, zelená jablka nabízí další velký přínos – drastické snížení možnosti rakoviny tlustého střeva.3.) Žádný cholesterol. Zelená jablka mají tu výhodu, že dají vašemu žaludku pocit spokojenosti, takže nemáte tendenci se s nimi přejídat. Kromě toho, zelená jablka neobsahují cholesterol. Proto lze snadno snížit svou váhu a stále si udržet zdraví konzumací těchto zelených jablek.4) Nižší cholesterol. Jak již bylo uvedeno, jedním z hlavních přínosů zelených jablek je vysoký obsah vlákniny. Tato vysoká hodnota vlákniny může pomoci ke snížení hladiny cholesterolu, který je již přítomný v těle.5.) Usnadnění trávení. Pokud jste konzumovali něco těžkého a máte obavy, zda to váš žaludek může ztrávit, nebojte se a dejte si zelené jablko. Zelená jablka mohou pomoci zmírnit trávení, vzhledem k enzymům v nich přítomných.6) Snížení problémů s jatry a trávicím ústrojím. Zelená jablka také snížit problémy s játry a mohou pomoci předcházet problémům zažívacího traktu.7) Prevence. Zelená jablka mohou pomoci předcházet průjmu, jakož i zácpě a dně. Obsahují jak vinnou, tak i maleinovou kyselinu, a tak přispívají ke snížení možnosti trávicích problémů.8.) Antioxidanty. Zelená jablka obsahují jak flavonoidy, tak i polyfenoly – všechny formy antioxidantů. Z tohoto důvodu mohou zabránit různým formám rakoviny a poškození DNA.9.) Kontrola chuťi k jídlu. Zelená jablka vylučují organické kyseliny, které mohou pomoci vaší chuťi k jídlu. Takže, pokud trpíte špatnou chuťí kvůli střevní peristaltice, můžete si pomoci tím, že budete jíst zelená jablka.10.) Energie. Zelená jablka jsou dárci energie. Obsahují sacharidy, které jsou zvláště vhodné pro lidi kteří provozují jakoukoliv formu sportu, nebo vede hektický život.Bonus: zelené jablko a jeho přínosy pro krásuZelená jablka jsou nejen dobrá pro své účinky na zdraví, ale jsou také jedením z nejlepších plodů, pokud jde o obnovení ztracené krásy. Obnova vaší krásy by mohla být samozřejmě považována za zdravotní přínos, protože tyto jablka pomáhají čistit pleť a aby byly vaše zuby a dásně zdravé. Proto jsou kromě poskytování zdravotních výhod také přírodním terapeutem krásy.Pokud jste člověk zaměřený na krásu a zdraví pokožky, pak budete jistě těžit z výhod zelených jablek. Zelená jablka obsahují jak vitamíny A, B, C, tak stejně tak i E. Proto mohou pomoci při bělení kůže – pomáhají ale také udržet vaši pokožku svěží a zářící.Kožní onemocnění mohou být také omezeny konzumací zelených jablek. Proto pokud vy, nebo někdo jiný ve vaší rodině trpí vyrážkou nebo jakýmkoliv jiným kožním problémem, můžete se vždy poučit z výhod těchto zelených jablek.Nakonec je tu seznam malých, ale důležitých přínosů těchto jablek: pomáhají čistit krev, udržují dásně zdravé (a tím i srdce), pomáhají udržovat zuby čisté, zlepšují paměť (a starší nervové problémy by mohly být omezeny), pomohou zabránit žlučovým kamenům, a stejně tak zabraňují vytváření revmatismu.

folder_openPřiřazené štítky

Rakovina - léčba rakoviny

access_time19.prosinec 2019personMarián Kroužel

Dieta proti rakovině- neřiď se heslem: "jím, co mi chutná"- nepřejídej se, jez do polosyta- jez hodně syrové zeleniny, hodně ovoce, ořechy, lněná a slunečnicová semena(všeho s mírou)- zredukuj maso, mléko, co nejvíce vejce(hlavně ne žloutek)- úplně vynech uzeniny- vynech koncentráty(cukr, sádlo, máslo, káva, čaj, maso, alkohol) - minimálně omezZelenina obsahuje dusičňany, ale vit.C je blokátorem dalšího rozvojje dusičňanů v těle na dusitany( více viz Zelená kuchyně).Kapustová zelenina(např. zelí či brokolice) stimuluje enzym, který blokuje vznik karcinogenních látek. Doporučuje se ve větším množství jíst jablka, vlákninu, syrovou zeleninu a ovoce.Nutno se vyvarovat stresu - prováděj duševní psychohigienu.ROSTLINNÉ PODPŮRNÉ PROSTŘEDKY PŘI RAKOVINĚ:Měsíček lékařský, kakost smrdutý - onemocnění zažívacích orgánůRakytníkový olej - rakovina, vředy, rakovina gynekologických orgánůMumio balzám - posiluje organismus, prevence proti rakovině, 2krát denně 0,2g mumiaKořen tužebníku jilmového, zeměžluč, karotka, měsíček, výtažek z rezovce šikmého, některé druhy chorošů a hub.Čaj:List olše lepkavé, plod jalovce, nať třezalky, semeno kmínu, nať mateřídoušky, list kopytníku evropského, dubová kůra, oddenek puškvorce, list rakytníku řešetlákového, kořen rozchodnice růžové(Rhodiola rosea)Rakovina žaludku:Vlaštovičník větší, pryšec mandloňovitý - pozor! jsou jedovatéŠtětka soukenická - koncentrovaný odvar(též při vředové chorobě a rakovině prsu na vnější potíže)Rakovina jater:Čaj ze zěmědýmu lékařskéhoJmelí bílé - protinádorové i ve vodních výluzíchZVÝŠENÍ OBRANYSCHOPNOSTI ORGANISMU A NĚKDY ZAMEZENÍ METASTÁZVýtažek z eleutherococcus senticosus, Panax gin-seng, žen-šen, Rhodiola rosea - rozchodnice růžová - výtažky, leusea rhaponticum - parha léčivá, Echinacea purpurea - třapatka nachová.Jahodník Rakovina hrtanuListy osuš, zabal do tmavého papíru, nech několik dní v ledničce, pak usuš, napráškuj, požij 1lžičku denně či přidej do čajů. (Toto lze dělat i s listy jitrocele - mohutný biogenní stimulátor).Vrba úzkolistá - Epilobium angustifoliumKvěty obsahují protinádorové látky, hlavně u rakoviny dělohy a žaludkuKomejka lékařská - Lithosperum officinalisOvlivňuje činnost hypofýzy, snižuje různé hormony, které jsou teoreticky obviňovány z vyprovokování rakoviny a zvětšení štítné žlázyPREVENCE RAKOVINYKapusta, brokolice - speciální potravinyOkurky - povzbuzují vylučování cholesteroluPetržel - blokuje syntézu škodlivých prostandlandinů a ničí silně rakovinotvorný benzypyrénRozmarýn - povzbuzuje tvorbu detoxikačních enzymůLuštěniny - deaktivují škodlivé enzymyČesnek - může blokovat působení určitých karcinogenů a podněcovat prekarcinózní buňky k návratu do normáluZelený čínský čaj - blokuje účinek karcinogenů; přidáním rakytníku se stává velmi účinnou prevencíLékořice lysá - kořen; útočí na rakovinu více než česnek, přerušuje množení rychle se dělících buněk, brzdí syntézu prostaglandinů podporujících růst nádorů, brání působení estrogenů, které podporují rakovinu prsu a dělohy a podněcuje prekarcinózní buňky k návratu do normáluOVLIVNĚNÍ RAKOVINOVÉHO PROCESU- ne příliš mnoho tuků, kalorií - dostatek vlákniny- ne konzervované, uzené, smažené a potraviny pečené za vysokých teplot- dehty vznikající v přepalovaných tucích mají mutagenní účinkydehet je i na všech masech připravovaných na otevřeném ohni, dřevěném uhlí i na pražené kávě(v cigaretách)- nitráty v zelenině jsou také nebezpečné, ale částečně je odbourává vit.C(např. šípky)- kouření- přírodní strava a léčivé rostliny působí jako antioxidanty, které zabraňují procesu stárnutí a vzniku nádorů- vyhni se červeným masům, omez ryby, drůbež, králíky- dopřej si dostatečně pohybu, vyhni se mentálním a emocionálním stresům- dostatečně spi a relaxuj- k jídlům přidávej pivovarské kvysnice, droždí, mořské řasy, rybí tuk, šípky a syrovátku- vyhýbej se cukru, bílé mouce, kávě, tabáku, čaji vyjma zeleného, soli, konzervovaným, rafinovaným a znehodnoceným potravinám- požívej kyselé mléko, jogurty, kefír, podmáslí, kyselé zelí, kvašený chlébVit.C - hraje velkou úlohu v oxidačně-redukčních pochodech ve tkáních, pomáhá při otravách a infekcích- velký rozdíl je mezi přírodním a umělým(nemusí účinkovat)Každý muž nad 40 má konzumovat hodně černého rybízu, který je kombinací vit.C a E, což má vliv na funkci pohlavních orgánů( vztah mezi pohlavní funkcí a tvořením vrásek). Černý rybíz je navíc výbornou prevencí rakoviny.Semínka jako dýně, slunečnice, sezamová - velká biologická hodnota.Halva Rozemel sezamová semínka s medemZázračný omlazovací prostředek pro ženy k restauraci vitality a půvabuOchrana a stimulace žláz - pšeničné klíčky, olej z nich. sezamová semínka, med, pyl, mléko, netavené sýry, kvasnice

folder_openPřiřazené štítky

Kontaktní čočky a diabetici

access_time24.leden 2020personRadka Eliášková

Každý Čech může být hrdý na objev Otty Wichterleho, v celém světě považovaného za otce moderních, měkkých kontaktních čoček. Podobně jako brýle mohou kontaktní čočky korigovat optické vady očí – krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus. Již méně se ví, že existují i kontaktní čočky, které mohou současně korigovat vidění do dálky i vidění do blízka, jak je to potřeba s postupujícím věkem například při čtení. Na pohled nenápadné čočky toho však dokážou ještě mnohem více…Každý diabetik ví, jak je důležité pro něho udržet konstantní hladinu cukru v krvi. Možná, že brzy bude možno měřit hladinu cukru v krvi i ze slzného filmu pomocí speciálních kontaktních čoček. Vědci na Washingtonské univerzitě v Seatlu se zabývají vývojem speciálních kontaktních čoček a jako velmi pravděpodobná se ukazuje právě tato možnost.Neviditelný strážceNa obrázku vidíme návrh takové kontaktní čočky, která je pomocí antény napojena na přenosný počítač. Sluneční energií napájené zařízení kontinuálně vyhodnocuje pomocí biosenzoru slzný film, sleduje hladinu glukózy v krvi a dává přes řídicí obvod a vysílač informaci počítači, který může zajistit potřebné úkony podle typu léčby. Tyto kontaktní čočky mohou i nadále plnit svou základní funkci, kterou je korekce krátkozrakosti, dalekozrakosti nebo astigmatismu. Můžeme je použít i v případě, že žádnou korekci nepotřebujeme.Další možné využití kontaktních čočekMěření nemusí být omezeno pouze na měření glukózy, ale stejně dobře můžeme v budoucnu tímto způsobem pomocí sledovat i obsah cholesterolu a dalších látek, ale i biomarkerů, jako prevenci různých onemocnění. Futurolog Ian Pearson sice předvídá, že do deseti let bude možné umístit do kontaktní čočky i televizi, nezabývá se však zásadním problémem, a to jak přenést na kontaktní čočce vytvořený mikroobraz na sítnici oka. Jednoduchým výpočtem docházíme k závěru, že by k tomu bylo potřeba zvýšit optickou mohutnost oka o mnoho stovek dioptrií oproti pozorování předmětu v nekonečnu. Tato optická soustava by musela zobrazovat pouze televizní obraz a nesměla by kolidovat s pozorováním vnějších předmětů.I pokud by tento problém v budoucnu bylo možné řešit, je otázkou, zda by takové zařízení mělo vůbec nějaký smysl.

folder_openPřiřazené štítky

Osteoporóza

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Všichni víme co je to osteoporóza. Obáváme se jí, všichni víme, že je lepší jí předcházet než ji léčit. Ale daří se nám to? Osteoporóza je nemoc charakterizovaná úbytkem (prořídnutím) kosti, poruchami funkce a struktury kostní tkáně. Důsledkem je zvýšená náchylnost kostí ke zlomeninám. Jsou časté bolesti v zádech, objevuje se zvětšení předklonu - kulacení zad, snižuje se tělesná výškav ČR trpí touto nemocí 428 000 žen a 195 000 mužů nad 50 let to je 13-18% žen a 4- 8% mužů. Ročně dochází u žen k 12 000 zlomeninám krčků stehenních kostí. 4-11% umírá během hospitalizace, 20% umírá do jednoho roku po příhodě a 67% zůstává trvale invalidních po 1 roce. V roce 1977 stála léčba osteoporózy 708 miliónů Kč. 150 mil Kč- stála diagnostika. 66 mil- prevence pomocí hormonální léčby. Půl miliardy korun stály operace zlomenin krčku stehenní kosti. Vyplatí se prevence osteoporózy?Prevence platí pro všechny dospělé a pro obě pohlaví. Denní příjem vápníku 1 až 1,5 gr (realita v ČR 0,5 až 0,7 g/den). Denní příjem vitaminu D 400-800 IU. Je důležitá přiměřená fyzická aktivita a přestat kouřit.Základním stavebním prvkem kostí je vápník- kalcium a další minerály hořčík, fosfor, zinek, draslík. Ztráty kostní hmoty jsou nahrazovány novou kostní tkání.Na našem trhu se objevil zajímavý produkt, který se snaží respektovat složení kostí a zubůa zlepšovat vstřebávání minerálů. Jmenuje se CalQlat. Jeho hlavní součástí je kalciový komplex společnosti Glanbia Irského výrobce potravinových ingrediencí.Tato společnost prezentovala na mezinárodní výstavě FiE 2001 v Londýně přírodní mléčný komplex minerálních látek. Preparát zvaný TruCal se připravuje extrakcí z čerstvého mléka. Tento nový přípravek obsahuje vyváženou kompozici minerálních látek- vápníku, fosforu, hořčíku a draslíku- optimální pro výživu kostí. Poměr vápníku a fosforu (1,8 : 1) v přípravku je velmi podobný poměru těchto prvků v lidských kostech a mléce.TruCal je výrobek nevýrazné chuti a vůně s velmi dobrou rozpustností v kyselém prostředí.Jeho potenciální aplikace zahrnují doplňky stravy, nápoje pro sportovce, izotonické nápoje,Tyčinky s vysokou nutriční hodnotou, pekařské výrobky a mléčné výrobky obohacené vápníkem. Neobsahuje laktózu. Poměr minerálů v něm je podobný složení lidské kosti: vápník 25%, fosfor 14%, hořčík 1,5%, draslík 0,83%, zinek 0,009% Minerály jsou v biologických poměrech podobných hydroxyapatitu.Vápník a fosfor (poměr 1,8 : 1) vzájemně ovlivňují metabolismus, kdy snížení množství fosforu - zmenšuje vychytávání vápníku do kostí a zvýšené množství umožňuje - vznik vápníkových krystalů v tkáních.Fosfor a hořčík zlepšují vstřebávání vápníku ve střevě, draslík a zinek podporují nárůst minerální hustoty kostí (bone mineral density-BMD).Vápník- hlavní minerál kostí a zubů reguluje buněčné funkce, je důležitý při vedení nervových vzruchů, svalových kontrakcích, srážení krve, pomáhá regulovat spánkový cyklus.Vitamin D zvyšuje vstřebávání minerálů (Ca, P, Mg) ve střevě, zlepšuje mineralizaci kostí a zvětšuje kostní hmotu, snižuje kostní resorpci, zlepšuje nervově-svalové funkce. Je důležitý pro prevenci pádů.Galaktooligosacharidy (GOS) mají také velmi důležitou roli - při kvašení GOS se zvyšuje o 15% koncentrace vápníku a hořčíku v portální krvi (ze střeva) a dochází ke snížení plasmatických hladin cholesterolu.Fulváty jsou důležité pro vstřebávání. Vážou minerální látky a zajišťují jejich transport k buňkám, zlepšují vychytávání minerálů do kosti. Odstraňují těžké kovy z organismuČokoláda obsahuje psychoaktivní látky, které navozují "dobrou náladu", zvyšují pocit síly, stimulují smysly, Obsahuje flavonoidy, které snižují oxidaci LDL- cholesterolu a zvyšují hladinu HDL- cholesterolu.

folder_openPřiřazené štítky

Dieta při antikoagulační léčbě

access_time13.únor 2020personRadka Eliášková

Warfarin je lék, který lékaři předepisují k prevenci krevních sraženin v cévách a v srdci a funguje na principu blokování vitaminu K v organismu. Vitamín K se podílí na řadě důležitých tělních procesů jako je metabolismus proteinů na srážení krve, mineralizace kostí, správná funkce cévních stěn a buněčný růst. Jeho doporučená denní dávka je  80 µg pro muže a 70 µg pro ženy. Pokud příjem vitamínu K v potravě kolísá, mění se tím i srážlivost krve, a to může pacienta na warfarinu ohrozit. Z toho důvodu je často předepisovaná tzv. warfarinová dieta, někdy též nazývaná antikoagulační dieta.Warfarinová dieta / antikoagulační dietaDieta při užívání perorálních antikoagulancií je založena na udržování vyrovnané hodnoty vitaminu K, aby nedocházelo ke kolísání účinku nasazených léků a předešlo se krvácením. Utlumená činnost léků může vést k jejich nižší účinnosti až úplné neefektivitě. Může znovu dojít ke vzniku krevních sraženin, nebo dokonce k nárustu jejich počtu. Tím se pak stává braní warfarinu naprosto zbytečnou záležitostí.A naopak zvýšená aktivita léků může vést ke vznikům spontánních krvácení i při minimálním traumatu…stačí jen zakopnout, nebo do něčeho vrazit. Jedná se o stejné příznaky, jako při nedostatku vitaminu K. Dobře navržená dieta při antikoagulační léčbě by měla pacientovi dodat potřebné množství vitaminu K a přitom zabránit kolísání jeho hladiny v krvi.Příznaky nedostatku vitaminu KNedostatek vitaminu K vede k tvorbě modřin a podlitin, ke zvýšenému krvácení z nosu a dásní, k přítomnosti krve v moči (hematurii) nebo stolici (enteroragii), k těžkému menstruačnímu krvácení (menoragii) či k pooperačnímu krvácení. Také může vést ke krvácení do mozku. Vyšší dávky vitaminu K mohou naopak působení antikoagulačních léků (warfarinu) rušit.Dieta při antikoagulační léčběVždy je potřeba dbát na to, aby dieta splňovala základy zdravé výživy a byla bohatá na všechny vitamíny a minerály. Nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny vede k nedostatku vitaminů, minerálů a vlákniny. Nedostatek vlákniny v kombinaci s nadměrnou konzumací nasycených tuků vede ke vzniku zácpy, žlučníkovým obtížím, k vysokému cholesterolu a k na to navazujícím problémům jako jsou srdeční choroby, infarkt, mrtvice atd. Nedostatek vitaminu C vede ke snížení obranyschopnosti a zvýšenému počtu infekčních nemocí.Kromě obsahu vitaminu K v potravinách je nutné kontrolovat i požívání potravin, které obsahují vyšší množství vitaminů A a E a potraviny nebo léky ovlivňující střevní mikroflóru, tzn. antibiotika, chemoterapeutika a potraviny/potravinové doplňky obsahující  probiotické  bakterie (některé jogurty). Jídelníček je potřeba připravit pacientovi individuálně na míru a brát v potaz možná další dietní omezení, která musí pacient dodržovat pro jiné zdravotní potíže (zvýšený cholesterol, diabetes mellitus/cukrovka)Léčba perorálními antikoagulancií je dlouhodobá a vyžaduje čas. Může trvat půl roku, několik let, u některých pacientů je nutnost brát léky trvalá. Proto je tak důležité, aby si pacient osvojil zásady diety a naučil se znát potraviny s vysokým obsahem vitaminu K a ty pak omezit dle potřeby, aby byl příjem vitaminu K stabilní.

folder_openPřiřazené štítky

Zajímavosti z výživy

access_time13.únor 2020personRadka Eliášková

Výživa je v podstatě základním kamenem žití, mnohé dokáže, jen my o ni stále nevíme dostatek informací. Pojďme se tedy podívat na některé zajímavosti publikované ve studiích nedávno publikovaných.• Nízká hladina Vitaminu D se spojuje s vyšším rizikem infarktu myokardu i dalšími problémy s kardiovaskulárním systémem. Byla provedena studie, kdy bylo sledováno hladina vitaminu D společně s rizikem onemocnění srdce po dobu 5 let u 1739 lidí s průměrným věkem 59 let. Vědci zjistili, že lidé s nejnižší hladinou vitaminu D mají o 62% vyšší riziko onemocnění cévní soustavy než další skupina s mírně vyšší hladinou vitaminu D. Z tohoto důvodu vědci označují jeho nedostatečnost stejným rizikovým faktorem jako vysoká hladina škodlivého cholesterolu. Denně doporučují příjem vitaminu D pro mladé lidi 200 IU, pro dospělé 400 IU a pro starší 600 IU. Robert U. Simpson, jehož skupina jako první identifikovala receptory na srdečních buňkách, doporučuje dokonce 1000 IU až 2000 IU denně. V jiných skupinách jsou zatím s tímto vyjádřením opatrnější a chtějí počkat na prokazatelný účinek vysokých dávek vitamínu D. (7.1.2008 HealthDay News)• Mírně modifikovaná Atkinsonova dieta pomáhá lidem kontrolovat epileptické záchvaty. Toto tvrzení bylo již dříve potvrzeno u dětí, ovšem nyní se ukázalo pravdivé i u dospělých lidí. Pro studii byli určeni lidé, kteří trpěli v průměru 10ti záchvaty týdně. Dieta se skládala především z bílkovin a tuků, sacharidů bylo pouze 15g denně. Po jednom měsíci již lidé zaznamenali nižší výskyt záchvatů než u kontrolní skupiny, která brala pouze léčiva a po třech měsících diety již skupina s upravenou stravou zaznamenala pouze 50% výskytu záchvatů. Co se týče zvýšené hladiny cholesterolu a triglycidů, tak toto zvýšení bylo mírné. Dobrá zpráva tedy je, že opravdu se dají stravou kontrolovat i velmi závažné zdravotní potíže. Špatná zpráva je, že tento systém je velmi náročný na disciplínu (studii dokončilo pouze 50% účastníků).  (31.1.2008 HealthDay News)• Jak jíst hranolky a pečené brambory bezpečněji? Samozřejmě v jídelníčku by víceméně zastoupeny být vůbec neměly. Ale mimoto, že jsou velmi tučné a celkově nezdravé, vyznačují se vysokou hladinou karcinogenní látky – Acrilamid. Tato látka je obsažena ve všech potravinách s vysokým obsahem škrobu. Dá se ovšem hladina této látky snížit tím, že potraviny nejdříve namočíte před fritováním (smažením apod.) do vody. Studie byla provedena na potravinách namočených ve vodě po 30 minut až 2 hodiny, úroveň Acriamidu po tepelné úpravě se snížila o 23%, 38% a 48%. Další studie ještě budou probíhat, aby se maximálně snížilo riziko tvorby rakovinotvorných látek při úpravě stravy. (Journal of the Science of Food and Agriculture 2008)• Kdo nesnídá, má vyšší riziko výskytu obezity. Studie sledovala 2000 dospívajících lidí po dobu 5ti let, kteří detailně vyplňovali pravidelné dotazníky. Ukázalo se, že čím častěji korespondent konzumoval snídaní, tím měl menší tendenci k obezitě i nadváze. Ne nadarmo se říká, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne! (Pediatrics – březen 2008)• Zdravou výživou ke zdravým dětem. Tak by mohl znít verdikt studie, která sledovala souvislost denní konzumace zinku, folátu, vitamínu C, vitamínu E a beta-karotenu a genetickými abnormality ve spermatu mužů. Vědci zjistili, že muži s nejvyšším příjmem kys. listové (722 – 1150 mcg denně) měli o 20 – 30% snížený výskyt abnormalit v ejakulátu oproti ostatním skupinám. I když tato studie nepotvrdila přímou souvislost mezi kyselinou listovou a genetickými abnormalitami spermií, prokázala ovšem význam správné diety nejen u žen (která byla prokázána již dříve), ale i u mužů pro zdravé potomstvo. (Human Reproduction – březen 2008)• Na závěr dnešního povídání se podíváme na ovoce a zeleninu. Každý z nás by měl tuto součást stravy zařadit do svého jídelníčku alespoň v 1 až 2 porcích. Pojďme se podívat na pár zajímavých faktů o některých z nich.Avokádo – je skvělým zdrojem mononenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu. Je dále dobrým zdrojem Vitaminu E a luteinu, přírodního antioxidantu, jenž napomáhá zdraví zraku.Brokolice – je plná látek s názvy: isothiocyanate, sulforaphane a indoles, u kterých se věří, že snižují riziko rakoviny prsu, prostaty, děložního čípku, plic a dalších. Brokolice dále dodává tolik vitamínu C jako např. pomerančový džus (z čerstvého ovoce). Růžičková kapusta – obsahuje také sloučeniny pro boj s rakovinotvornými látkami. Dále mají vysoký obsah Vitaminu C, kys. listové, Vitamínu A a draslíku (neměly by se převařit).Kapusta je velmi dobrým zdrojem Vitaminu K, C a beta-karotenu. Půl šálku kapusty obsahuje 1,3g vlákniny při pouhým 20 kcal.Ibišek má velmi málo kalorií při opravdu vysokém obsahu rozpustitelné vlákniny a je zdrojem Vitamínu A.Limetky – toto ovoce obsahuje tolik Vitaminu C, že bylo dříve hlavním zdrojem vitaminu C na mořských plavbách.

folder_openPřiřazené štítky

Klimakterium - léčba

access_time05.březen 2020personRadka Eliášková

Aneb jaké jsou možnosti léčení při nepřijemných stavech souvisejících s přechodem HORMONÁLNÍ SUBSTITUČNÍ TERAPIE = náhrada ženských pohlavních hormonů estrogenů.(Zkratka HST, ev. z angl. HRT).HST je metoda, založená na podávání preparátů obsahujících ženský pohlavní hormona to ženám, které mají nedostatek ženských pohlavních hormonů léčbu může zahájit jen lékař - gynekolog ! Než se dáte do čtení dalších řádek, zkuste rychle zapomenout na tradované pověry(např. o tom, že hormony způsobují rakovinu, že přiberu strašně na váze,že budu "celá chlupatá",.......). Když potřebuje hormonální léčbu např. diabetik,kterému podáváme hormon inzulin, je to samozřejmé, ale pokud si dovolíme nahradit ženský pohlavní hormon estrogen, je to pro většinu ženské populace téměř vidina nastávající katastrofy ! Výpadek hormonu estrogenu, byť přichází s věkem přirozeně, může mít v pozdějších letech nežádoucí dopad na zdravotní stav ženy. Výsledkem mohou být tak závažné stavy jako je invalidizace nebo dokonce smrt vzniklá z komplikací (např. z komplikací osteoporotických zlomenin). Věda dala vznik i "přirozeným hormonům",které pomáhají ženám v přechodu, pokud se u nich vyskytnou nepříjemné příznaky!Mnoho žen se bojí přechodu, ale často se bojí i možnosti hormonální léčby!!Dosud se setkávám s názory, že se "to přece dá vydržet!! Vydržela to tvoje prababička, babička, proč to nemůžeš vydržet i ty ???" . Anebo že "je proti přírodě zasahovat do tohoto procesu! Přece to tak příroda chtěla!!" Zde je nutné použít argument,že příroda nám nadělila taky třeba pravé neštovice,..., a že jsme tedy na ně měli asi všichni pokorně zemřít !! Ne všechny ženy, které by měly dostat HST, ji dostanou, a mnoho žen, jimž je předepsána, ji užívají dostatečně dlouho na to, aby zabránila řídnutí kostí a ochránila je před onemocněním srdce (tedy tak dlouhou, aby se uplatnil jejich preventivní účinek).Pikantní poznámka: ženy, které DESÍTKY let užívaly v antikoncepčních pilulkách umělé hormony navíc, aniž by uvažovaly o možných vedlejších účincích, dostávají najednou strach z nahrazení přirozených chybějících hormonův přechodu……( když diabetikovi chybí hormon inzulin, vůbec se nepozastavujeme nad tím, že dostane injekce nebo tablety s tímto hormonem, když ale ženě chybí hormon estrogen, zavládne strach, někdy i panika,…) Dříve jsme měli k dispozici jen preparáty, které dokázaly snížit nebo dokonce na určitoudobu dokonce i "zlikvidovat" nepříjemné obtíže související s přechodem.Dnešní preparáty dovodou totéž, ale navíc dokáží "bojovat" proti nepříznivému poměru"zlého a ochranného" cholesterolu, chránit kost proti řídnutí, kůži před "vysoušením a vráskám",.........Jak dlouho užívat HST ?V současné době není jednotný názor na dobu užívání, ALE léčba by měla trvatněkolik let ( asi 5-10 let). Pokud by ale potíže i po této době pokračovaly, je možnopokračovat i po této době!!!Kdy podáváme HST nejčastěji ?Při příznacích jako jsou návaly horka a potu (které se vyskytují až u 80% žen).Zde by léčba mohla být i krátkodobá, ohraničená dobou trvání příznaků, řádovědo 5ti let.nebo optimální se jeví doba do 5 let po posledních menses, ale obecně lze říci,že lze začít kdykoliv, kdy ženu ohrožuje nebo již dokonce poškozujenedostatek hormonůKdy skončit ?Léčba by měla trvat těch 5-10 let, ideálně 10 let, aby se mohl plně rozvinout její ochranný charakter. Je třeba počítat s tím, že po vysazení bude dále pokračovat úbytek kostní hmoty, bude se zhoršovat ischemická nemoc srdeční!HST podávaná preventivně nebo jako léčba chronických poškození by měla trvat dlouhodobě, řádově 10 a více let.

folder_openPřiřazené štítky

Nebezpečný cholesterol - jak se jím nenechat zabít

access_time28.duben 2020personSimona Chvátilová

Cholesterol – pojem, z něhož některým z nás běhá mráz po zádech.Je to ale také velmi důležitá látka, kterou naše tělo potřebuje. Co konzumovat, aby se z cholesterolu stal náš kamarád, Vám poradí tento článek….Dnešní doba je velice uspěchaná, a tak se lidé často stravují v rychlých občerstveních, protože je to rychlé a hlavně pohodlné. Konzumování jídel na většinou přepálených tucích a pití sladkých nápojů má však negativní vliv na naše zdraví. Konzumací takových potravin se nám dostává do těla „nepřítel“, který je příčinou mnoha závažných onemocnění – cholesterol. Kde se bere cholesterolCholesterol je látka, kterou si tělo jednak vytváří samo v játrech, a jednak ho tělu dodáváme v potravě. Je obsažen především v potravinách živočišného původu – sádlo, tučná jídla, potraviny připravené z bílé mouky, sladkosti, mléko, vaječný žloutek atd. Jeho zvýšená hladina sebou nese riziko arteriosklerózy, infarktu a cévní mozkové příhody. Lidský organismus nedokáže nadbytečný cholesterol vyloučit, a tak je ten přebytečný ukládán do stěn cév, což může mít za následek zmíněné nemoci. Pokud budeme udržovat denní příjem tuku maximálně na 30%, nebo ještě lépe na 20% celkové kalorické spotřeby, tak se hladina cholesterolu významně nezvýší. K čemu je cholesterol dobrý?Nesmíme ale zapomínat na to, že tuky, a tudíž i cholesterol, lidské tělo potřebuje ke svému životu. Je například velmi důležitý pro tvorbu steroidních hormonů, je základní stavební jednotkou buněk, které díky němu mají ochranný obal, tzv. membránu. Rovněž je nepostradatelný pro tvorbu vitamínu D a je základem žlučových kyselin. Co se s ním děje při úpravě jídel ?Kulinářskou úpravou se cholesterol mění. Při zahřátí můžeCholesterol oxidovat a oxidace dále probíhá i během skladování. Tak vznikají látky – oxysteroly. Ty tvoří spolu s bílkovinami krevní plazmy nerozpustné produkty a mohou tak vznikat usazeniny.Oxysteroly jsou nebezpečné hlavně pro lidi, kteří trpí arteriosklerózou. Ale i u zdravých lidí jsou tyto látky daleko nebezpečnější než výchozí cholesterol. Jak na to …Omezte a vynechejte : slaninusádlomajonézypaštikysmetanuomezte konzumaci máslatučné mléčné a smetanové výrobky Dopřejte si : vlákninuovoce a zeleninuolivový nebo řepkový olejvýrobky se sníženým obsahem tukuneslazené nápoje, nejlépe minerálky Cholesterol - náš přítelPokud budeme tuky užívat v přiměřené míře, pak cholesterol může být i náš kamarád a přítel. Pokud se stravujeme mimo domov, pak bychom měli volit ty restaurace, kde máme zaručeno, že jídlo je nám připravováno podle určitých standardů a norem. Každý z nás by měl snižovat příjem nevhodných potravin a omezovat kalorický příjem již jako prevenci velmi závažných onemocnění.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Recepty na dotaz cholesterolu

V hlavní roli vejce

access_time03.únor 2020personRadka Eliášková

Vejce, jak je obecně známo, je počátečním vývojovým stadiem mnoha druhů živočichů (ptáků, plazů, ryb a obojživelníků). Vzniká v těle samice, která ho pak klade do vhodného prostředí, kde se vyvíjí samostatně až do vylíhnutí mláděte. Velikost vejce se liší podle druhu živočicha. Všem je pak společný pevný povrch, skořápka, která chrání vajíčko a představuje již zmiňované bezpečí a úkryt. Dále se pak vajíčko skládá z bílku, jehož součástí jsou poutka, která drží žloutek. Ten je nejdůležitější součástí vajíčka, nebot se v jeho vnitřku ukrývá zárodečný terčík - zárodek, z něhož se může i nemusí vyvinout mládě. Nejtypičtější v našem jídelníčku jsou samozřejmě vejce slepičí. Jíme je nejen samotná míchaná, natvrdo, naměkko, nahniličko, jsou i jednou z nejdůležitějších surovin při vaření, pečení a smažení. Zkrátka a dobře bez vajíček si těžko dokážeme představit náročnější jídlo. Dříve se vajíčka používala často i v syrovém stavu. Mluvilo se například o jejich přínosném vlivu na hlas. V posledních letech se však neustále připomíná riziko salmonelózy. Pokud toužíte po vlastním "vaječňáku", je lepší vědět, z jakého zdroje pocházejí vejce, která chcete použít. Nejlepší je, když ten zdroj je přímo váš, ale je jasné, že chovat v paneláku slepici kvůli troše likéru je trochu zbytečné. Obecně se jako nejlepší metoda na zpracování vajec doporučuje vařit je natvrdo, u ostatních postupů hrozí, že některé části zůstanou tepelně neupravené. Kromě vajec slepičích jsou stále více populární vejce křepelčí. Pro svou menší velikost (jsou 4-5krát menší než slepičí) se vyjímají zvláště dobře na různých jednohubkách nebo jako ozdoby na chlebíčkách. Často jsou také doporučována pro množství člověku přínosných živin. Mají vysoký obsah železa, hořčíku, vápníku, fosforu, zinku, mědi a vitaminů, velmi nízkou hladinou cholesterolu a obsahují vysoce hodnotné bílkoviny.Zřídka se na našich stolech objevují vejce pštrosí. K dostání jsou pouze v období od dubna do září a většinou jen přímo u chovatelů. Pštrosí vejce má jiný obsah a konzistenci bílku a žloutku než vejce slepičí. Žloutek je větší, bílek je zase hustší, a proto se lépe šlehá do pěny. Výhodou pštrosích vajec je nejen větší obsah hmoty (jedno pštrosí vejce vydá přibližně na 25 slepičích vajíček), ale také záruka jejich nezávadnosti. Pštrosi jsou chováni na farmách, kde podléhají přísným vyšetřením na salmonelu a různé parazity. Z jejich vajec si tak můžete s čistým svědomím udělat výborný likér. Nejlepší jsou jako smažená. Můžete si je dát i natvrdo, pokud chcete podstoupit riziko, že vám bude manžel reptat za zády, proč vám příprava večeře trvá hodinu. Naši předkové převážně na venkově měli v oblibě také vejce kachní a husí. Jejich konzumace klesla se zjištěním, že se v nich velice dobře daří bakteriím, hlavně salmonele. Je tedy potřeba používat je jedině opravdu čerstvá.Jíst se dají i další vajíčka - například racčí či holubí. Jestliže ovšem nechcete odchytávat racky na Karlově mostě, nebude lehké je sehnat. Mnoho lidí se bojí jíst vajíčka kvůli obsahu cholesterolu. Jejich škodlivost však vůbec není tak zásadní, jak se lidé domnívají. Doktoři dokonce v posledních letech obtátili a naopak vyzdvihují jejich pozitivní vliv na zdraví člověka. Vejce obsahují plnohodnotné lehce stravitelné bílkoviny a tuk bohatý na nenasycené mastné kyseliny, dále důležité minerální látky (vápník, fosfor, hořčík) a vitaminy. Díky obsahu lecitinu také povzbuzují paměť. Pokud máte doma studenta, který se horečnatě připravuje na zkoušky, zkuste mu pro svůj vlastní klid udělat trochu míchanice. Představa, že ,nám konzumace vajíček kvůli vysokému obsahu cholesterolu podlomí zdraví, je dosti scestná. Zdravému člověku nemůže pouze konzumace vajíček hladinu cholesterolu zvýšit. Ostatně lecitin, který vejce obsahují, má příznivý vliv na snižování cholesterolu v krvi. Ale i lidé, kteří mají cholesterolové hodnoty vyšší, mohou sníst 2-4 vajíčka týdně. Je třeba však počítat i s vajíčky již obsaženými v různých potravinách - v pečivu, zmrzlinách, majonézách. Také teorie o křepelčích vajíčkách jako "zdravé" náhradě slepičích vajec není úplně pravdivá. Samozřejmě že jedno křepelčí vajíčko obsahuje méně cholesrerolu než slepičí, ale je to jen proto, že je výrazně menší. Z hlediska stravitelnosti jsou nejlehčí vajíčka naměkko či míchaná, vejce natvrdo jsou naopak těžko stravitelná. Nejméně zdravá jsou bohužel vajíčka zpracovaná tak, jak je máme nejraději, v pečivu a smažená. V žaludku nám udělá nepořádek i další oblíbená kombinace - s luštěninami a tukem. Možná jste fanatickým zastáncem zdravé výživy a vajíčko byste nepozřela ani za nic. Možná se vajíček opravdu musíte vzdát, protože se po nich pokaždé osypete. Alergie na vejce není ničím neobvyklým, je jednou z nejčastějších alergií. Patříte-li do jedné či do druhé skupiny, neznamená to, že byste se nutně musela vzdávat jídel, v nichž jsou vajíčka nezbytnou ingrediencí. Existuje totiž několik způsobů, jak vajíčka nahradit. Například jeden sáček kypřicího prášku do pečiva nebo jeden balíček rozpustného droždí se rovná 1-2 vejcím. Další možností je želatina (jedním sáčkem nahradíme až tři vajíčka) nebo bramborový a kukuřičný škrob a pudinkový prášek. Plnohodnotnou náhražkou je tzv. vajahit, který má navíc oproti vejcím minimální množství cholesterolu. Syrové, či vařené? Potřebujete rozeznat syrové vajíčko od vařeného a nechcete rozbíjet skořápku? Je na to poměrně jednoduchý trik. Roztočte vejce dvěma prsty na mělkém talíři. Vařené vejce se točí mnohem rychleji než syrové. To je dokonce velice těžké vůbec roztočit. Skladování Vejce by se překvapivě neměla skladovat ve dvířkách ledničky, jak činí většina z nás, ale v její hlavní části, v misce, aby k nim mohl ze všech stran proudit vzduch. Měla by směřovat ostřejší špičkou dolů, aby bílek zůstal ve středu a nebyl v kontaktu se vzduchovou kapsou. V lednici vydrží až tři týdny.Test čerstvosti Pokud máte nějaké pochybnosti o tom, zda ještě můžete použít vajíčka, která máte v ledničce, zkuste tento test. Vložte vejce do sklenice naplněné studenou vodou. Bílek a žloutek se ve vajíčku postupem času zmenšují, čímž vzniká vzduchová bublina. Čerstvé vajíčko tak zůstane ležet na dně sklenice, týden staré vejce se vznáší lehce nakloněné zaobleným koncem vzhůru, vejce starší delší dobu než tři týdny plave na hladině a vyčnívá z vody. Dalším znakem čerstvosti je, když se po rozklepnutí vajíčka neslévá žloutek s bílkem. Slavná vejce Vejce Fabergé - Velikonoční vejce vyrobil slavný petrohradský zlatník Peter Carl Fabergé pro dva poslední cary Alexandra III. a Mikuláše II. Jsou nejcennější památkou z dob carského Ruska. Každé je zdobené drahoamy a perlami, dají se otevřít, uvnitř jsou miniatury kočárů, slepiček, květin a lodí. Kolumbovo vejce - Historku o Kryštofu Kolumbovi a vejci, které postavil na špičku, zná snad každý. Ustálený pojem Kolumbovo vejce pak vyjadřuje zdánlivě složitý problém, který má ale velice jednoduché řešení. Kinder vajíčko - Zklamání, když se v Kinder vajíčku skrývalo skládací autíčko místo figurky z aktuální sady, pocítila asi většina dětí. Hračky ukryté v čokoládě jsou nejen mezi dětmi jedním z nejúspěšnějších sběratelských předmětů všech dob. Pan Vajíčko - Oblíbená postavička, která se k nám v letech 1967-1989 snášela na televizních obrazovkách den co den na baloncích s nápisem REKLAMA.

folder_openPřiřazené štítky