Výsledky vyhledávání v sekci Kondice na dotaz kyselin

Projezte se čtyřmi patry k super siluetě do plavek

access_time27.květen 2019personRedakce

Už jste slyšeli o potravinové pyramidě? Ještě ne? Tak v tom případě byste měli zbystřit.Najdete v ní totiž přehledně rozřazené skupiny potravin a její tvar vám pak napoví, kolik byste měli z dané skupiny konzumovat tak, abyste nejen zhubli, ale i se skvěle cítili.patro – obiloviny, rýže, těstoviny, pečivo Tyto potraviny jsou hlavním zdrojem sacharidů, které potřebujeme pro energii. V malém množství obsahují i tuky, které jsou z hlediska svého složení pro náš organismus příznivé. Obiloviny jsou i zdrojem vitaminů, zejména skupiny B, minerálních látek a vlákniny. Tyto potraviny ze základny pyramidy by se na vašem talíři měly objevit v podobě tří až šesti porcí denně.patro – ovoce a zeleninaHlavní složkou ovoce a zeleniny je voda. Důvodem k jejich „druhému umístění“ je to, že jsou kvalitním zdrojem vitaminu C, vitaminů skupiny B a karotenoidů. Významný je také obsah vlákniny a dalších ochranných látek, především antioxidantů. Denně byste měli sníst tři až pět porcí ovoce a zeleniny.patro – mléko, mléčné výrobky, libové maso, drůbež, ryby, luštěniny, vejce, ořechyPotraviny z této skupiny jsou hlavním zdrojem bílkovin, ale také tuků a cholesterolu. Mléko a mléčné výrobky obsahují velmi kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B, A, D, karoteny a  minerály, zejména vápník. Skupina ryb, drůbeže, luštěnin, vajec, masa a ořechů je různorodá, co se týče kvality bílkovin. Luštěniny jsou dobrým zdrojem méně kvalitních bílkovin, zatímco maso a vejce obsahují ty vysoce kvalitní. Maso dodává tělu také železo, ryby zase jód a luštěniny vlákninu. Tato skupina je dobrým zdrojem vitaminů skupiny B, A, D a minerálních látek. V rybím tuku jsou obsaženy nenasycené mastné kyseliny, které mají význam v prevenci srdečně-cévních onemocnění. Ořechy obsahují mnoho nenasycených mastných kyselin a také hodně vitaminu E. Denně byste měli sníst dvě až tři porce mléka a mléčných výrobků a jednu až tři porce masa, drůbeže, ryb, vajec, luštěnin či ořechů.patro – sladkosti, tuky, sůlTato potravinová skupina je vrcholem pyramidy a tudíž by se měla ve vašem jídelníčku objevovat pouze v minimální míře. Sladkosti jsou zdrojem jednoduchých cukrů a také tuků a tak tělu slouží jak tzv. prázdné energie. Nepřináší totiž žádné jiné prospěšné látky, pouze onu zmíněnou energii. A je zde ještě jedna zrada – chuťové buňky si rychle zvyknou na sladkou chuť a potraviny méně sladké se jim pak zdají mdlé a chuťově nezajímavé. Jednoduché cukry jsou zároveň potravou pro bakterie v ústní dutině, které jsou zodpovědné za tvorbu zubního kazu. Co se týká soli, je její určitý příjem pro tělo nezbytný, denní příjem by ale neměl přesáhnout 5g.  Důležité je počítat s tím, že sůl je již obsažena v řadě potravin, které kupujeme hotové – například v pečivu, sýrech, masných výrobcích. I tuky jsou velmi důležitou složkou potravy, rozpouští se v nich vitaminy rozpustné v tucích, z cholesterolu se tvoří žlučové kyseliny, vitamin D a pohlavní hormony. Navíc tuk chrání orgány před nárazy a podílí se na regulaci teploty. Množství tuků potřebné pro organismus je ale mnohem menší než obvykle přijímáme. Potraviny ze špičky pyramidy by se měly na vašem talíři objevit nejlépe vůbec nebo maximálně v podobě dvou porcí denně.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zaujalo nás na dotaz kyselin

Vegetarianská dieta- jake jsou výhody

access_time23.leden 2020personRadka Eliášková

Peclive sestavena vegetarianská dieta ( s vyjimkou veganske, vitarianske a fruitarianske ) mohou mit i nektere prednosti:- sehrava ulohu pri prevenci, ale i lecbe nekterych chorobnych stavu ( redukce hmotnosti a snazsi udrzeni primerene vahy, redukce vysokeho krevniho tlaku, cevni onemocneni) - maji vyssi obsah vlakniny, nekterych vitaminu a mineralnich latek ( konzumace ovoce a zeleniny) - obsahuji mene tuku nez smisena strava - snizuji krevni hladinu lipidu vcetne cholesterolu Co zaverem? Z potreby prijmu vsech nezbytnych zivin v optimalnim mnozstvi vyplyva pozadavek pestrosti a rozmanitosti stravy. Splneni techto pozadavku je zejmena dulezite v obdobi, kdy jsou zvysene naroky na mnozstvi a slozeni stravy. Jedna se o detsky vek, a i obdobi tehotenstvi a kojeni.Alternativni vyziva pro deti ani tehotne a kojici zeny neni vhodna, je nutne zcela odmitnout veganstvi. Deti by pri alternativni vyzive mely byt vysetreny. Rizikovost je dolozena vyssim vyskytem nedostatku zeleza, vapniku,vit. B12 a nizkou hladinou nenasycenych mastnych kyselin.Ze zdravotniho hlediska, ale nemusime mit namitek vuci pestremu semivegetarianskemu stravovani. V nasich podminkach je mozne zajistit plnou podporu zdravi smisenou racionalni stravou, jejimz zakladem jsou potraviny rostlinneho puvodu ( ovoce, zelenina, celozrnne pecivo..) doplnene vyberem nizkotucnych mlecnych vyrobku, dostatecnou konzumaci ryb a hub, ale take konzumaci masa drubeze a jinych druhu s nizkym obsahem tuku. Nezanedbatelnym faktem ale zustava, ze rozvoj vedy neustale prichazi s novymi poznatky, a to i v oblasti vyzivy. To, co se drive povazovalo za vhodne, dnes jiz neplati a stejne tak muze dojit k tomu, ze vyvazena racionalni strava bude za nejakou dobu povazovana za neprijatelnou a nevhodnou. Vzdyt jiz nyni se objevuji zpravy, ktere naznacuji podporu veganske strave a to jak pro deti, tak i tehotne zeny. Je skutecne na kazdem z nas, jaky zpusob stravovani a vyber potravin si zvolime. Jezme to, co nam chutna, ale naucme se, aby nam chutnalo hlavne to, co je zdrave. Makrobiotika Makrobioticke diety jsou vegetarianske diety zalozene na rovnovaze potravin "jin" a " jang". Diety maji nekolik stupnu, od mene prisnych az po ten nejstriktnejsi stupen a to konzumaci pouhe neloupane ryze. Je to ale vice nez jen zpusob stravovani, je to filozofie, vira dosahujici nekdy az fanatickych rozsahu. Zaklad 50 - 60 % z celkoveho denniho prijmu tvori cela obilna zrna ( nehlazena ryze, jecmen - kroupy, oves, zito, kukurice, psenice, jahly, pohanka - pokud mozno biologicky pestovane ). 5 - 10 % tvori lusteniny, 20 - 25 % zelenina tepelne zpracovana, 5 -10 % zelenina prirozene kvasena, 5-10 % zeleninova nebo lusteninova polevka, 10 % ostatni ( ryby, ovoce, moucnik, napoje). K zakazovanym potravinam patri vsechny druhy masa ( s obcasnou vyjimkou rybiho), zivocisne tuky, mleko, mlecne vyrobky, cukr, cokolada, ostre koreni, uzeniny, alkohol, umela sladidla, kava, orechy, tropicke druhy ovoce, chemicke prisady, potraviny prumyslove zpracovane a z druhu zeleniny pak brambory, lilek, chrest, rajcata, spenat. Caje, ktere jsou aromaticke a povzbuzujici, taktez patri k zakazanym. Je samozrejme, ze takto omezena strava nemuze byt vyhovujici po nutricni strance, je nevhodna pro vsechny tim vice pro skupiny se zvlastnimi nutricnimi naroky jako jsou deti, tehotne zeny a osoby nemocne. Makrobioticky zivene deti jsou zpravidla mensi nez deti zivene smisenou stravou a jsou popsany rady pripadu nedostatecneho prijmu plnohodnotnych bilkovin a energie u takto zivenych deti. Take je v makrobioticke strave zpravidla nedostatecne zastoupen vit. C, kyselina listova, hlavne vit. B12. Stejne tak je organismus nedostatecne zasoben vapnikem, zelezem a vit. D. Organicka vyziva Mezi zpusoby alternativniho stravovani muzeme okrajove zaradit i konzum organickych potravin nebo biopotravin vypestovanych bez pouziti umelych hnojiv. Jde o zpusob vyzivy, ktery je velmi tezko realizovatelna ve vetsim rozsahu a ktery je i ekonomicky narocny.Suplementa Suplementa, kterymi si mnozi lide obohacuji stravu, se stavaji problemem.V pripade doporuceni lekarem, trpi-li clovek nedostatkem urcite latky, je jiste vyber patricneho potravinoveho doplnku vhodny. Ale plno laiku, kteri podlehaji mylnym a zkreslenym informacim o vyzive, o ruznych dietach, reklamam, konzumuje pripravky temer neomezene. V nekterych pripadech muze jit az o jiste nebezpeci pro obsah nadmerne davky nekterych vitaminu a mineralnich latek ktere mohou vzajemnym pusobenim s dalsimi latkami narusit normalni metabolicke pochody, v jinych pripadech o zbytecnost, ktera pripravuje lidi o penize. Z celeho sveta se neustale objevuji nove a nove informace o vyzive, vcetne vyzive alternativni. Z mnohych zprav se muzeme poucit jak zlepsit nasi vyzivu, ale jsou i informace, ktere by nas mely spise varovat.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zdraví na dotaz kyselin

Goji, konopí i chia. Dejte si semínka

access_time29.květen 2019personRedakce

Věděly o nich starověké civilizace, my na ně postupně přicházíme až dnes. Řeč je o tzv. superpotravinách. Dejte si na zdraví i na chuť!Superpotraviny jsou doslova poklady přírody. Díky svým blahodárným účinkům na lidské zdraví mohou nahrazovat některé doplňky stravy. „Jsou to obvykle plody malé velikosti, v sobě ukrývají ohromné množství nutričních hodnot. To je způsobeno tím, že rostou v dosti nehostinných podmínkách jako je poušť či vysoká nadmořská výška, proto byly rostliny nuceny uvnitř svých plodů koncentrovat velké množství výživných látek,“ vysvětluje Blanka Szabó, odbornice na zdravé stravování PestryJidelnicek.cz. Jak našemu zdraví pomáhají a jak je nejlépe zařadit do jídelníčku?Goji berry neboli Kustovnice čínskáPochází z Himalájí a je známá především pro svoje antioxidační účinky a pozitivní působení na podporu imunity. Dalším bonusem je vyrovnání ph v krvi a vysoký obsah betakarotenu.Tip na přípravu: sušené plody Goji jsou výborné do čaje, případně v RAW variantě na zdobení smoothies, salátů či dezertů.Acai berrySeznamte se s plody palem Střední a Jižní Ameriky. Vynikají zejména vysokým obsahem antioxidačních flavonoidů, vitaminu C a nenasycených mastných kyselin. Příznivě tedy působí na imunitu a cévní problémy. Plody Acai jsou výborným doplňkem stravy zejména při vyšší psychické a fyzické zátěži. Výborně se hodí do ranní dávky müsli.Konopná semínkaTrápí-li vás hormonální nerovnováha či problémy s vlasy, nehty nebo pokožkou, sáhněte po konopných semínkách. Nemusíte se bát, o žádnou drogu nejde. Tato superpotravina je známá především díky esenciálním mastným kyselinám blahodárně působícím na buňky lidského těla – stabilizuje produkci hormonů a viditelně zlepšuje stav pokožky. Příjemně oříšková chuť se bude vyjímat v nejrůznějších druzích salátů a doplní i ovesné vločky.Chia semínkaNe nadarmo se jim přezdívá „semínka běžců“. Málokterá potravina dokáže zajistit tak dokonalou hydrataci organismu. V dávných dobách je jedli Aztékové při dlouhých a náročných výpravách. Podporují psychickou koncentraci i fyzickou výdrž. Obsahují vysoké množství vápníku a mastných kyselin, které si lidské tělo nedokáže samo vyrobit. Přidejte chia semínka do svého jídelníčku hlavně v období stresové zátěže nebo, když vás čeká velký sportovní výkon. Výborně chutnají například s mozarellou, rajčaty a bazalkou zakápnutými olivový olejem.

folder_openPřiřazené štítky

Nepřítel zubní kaz? A nejste náhodou nepřáteli spíš sami sobě?

access_time29.květen 2019personRedakce

To, že se čistí zuby ráno a večer je samozřejmé. Jenže daleko víc, než na tom, jak často si je čistíte závisí také na tom, jakým způsobem to děláte a jestli třeba chodíte na dentální hygienu.Ani byste nevěřili, kolik lidí přispívá ke kazivosti svých zubů jen špatnou technikou čištění. A to si klidně mohou čistit zuby po každém jídle a je to k ničemu. Právě proto je zde nesporný přínos ošetření na zubní hygieně, kde se to mimo jiné naučí a zjistí třeba, jak moc je důležité čistit si i mezizubní prostory. Při ošetření u dentálního hygienika  se navíc odstraňuje zubní kámen, který jednak zabraňuje dostatečnému vyčištění zubu a pak se pod ním může schovávat mikro kaz.Pozor na rizikaZubní lékařka MSc. Ekaterina Horáková z kliniky Clinident www.stomatologie-horakova.cz k problematice říká: „Zubní kaz je nejčastější onemocnění zubů. Zjednodušeně řečeno je to degenerace zubu zapříčiněná vylučováním kyselin bakteriemi množícími se v zubním plaku. Hlavní rizikové faktory pro vznik zubního kazu se dají shrnout do několika bodů:• Nedostatečná orální hygiena vedoucí k akumulaci zubního plaku, který pak umožňuje bakteriím se zachytit na tkáni zubů a množit se.• Přílišná konzumace sladkých nebo kyselých pokrmů, které slouží bakteriím jako potrava, respektive vytvářejí příhodné podmínky pro jejich existenci.• Přístupné profily zubů, například hluboké fisury (štěrbina uprostřed výrazně tvarovaného zubu), špatně přilehlé korunky nebo převislé plomby.• Nedostatečná slinivost úst. Kazivost zubů může mít samozřejmě i více příčin, toto jsou však ty nejhlavnější, dalšími faktory kazivosti jsou například cukrovka, užívání některých léků, kouření, a podobně.“Každý den jiný nepřítelNa zub útočí tisíce bakterií (konkrétně Lactobacillus či Streptococcus mutans), které se poměrně rychle množí. Dostávají se do ústní dutiny mnoha způsoby. Stačí třeba, že si olizujete prsty nebo do úst vkládáte předměty, na kterých ulpívají. Klasické příklady jsou, že nevědomky cucáte tužku, když přemýšlíte, jíte v restauraci příborem, který nemůže být 100 % sterilní nebo třeba otevřete sáček s tyčinkami zuby. Proti výpadům bakterií má zub ochránit zubní sklovina, která jej obklopuje a pak samozřejmě vaše práce – tedy důkladné čištění. Bakterie totiž v ústech rozkládají sacharidy na organické kyseliny, které zub narušují. Když si správně čistíte zuby pastou s fluorem, dokážou nerovnosti „vyžrané“ od kyselin vyrovnávat autoregenerační procesy. Pokud jich ale ale moc, vznikne skulinka, bakterie se tu ještě více namnoží a když je necháte, jsou schopny celý zub zlikvidovat a hned přeskočit na jiný a udělat s ním to samé.Vrtání? No není vždycky potřebaModerní medicína zná už nové postupy, díky kterým vrtání nebolí. Nástroje sice vrtačce podobné jsou, ale na konci je buď léčivé modré světlo, vstřikování ozonu nebo aplikátor laserového paprsku. Všechny tyto metody ošetří zub asi do jedné třetiny dentinu, takže je důležité přijít včas a nepodceňovat preventivní kontroly.

folder_openPřiřazené štítky

Ostropestřec mariánský - velmi účinná bylina

access_time09.červen 2019personRedakce

Ostropestřec mariánský ...už od pradávna známý Ostropestřec svými účinky předčí většinu uměle vytvořených léků…Mezi hlavní oblasti jeho působení patří především játra a žlučník. Díky vysokému obsahu flavonolignanů v prvotní, nekrystalické podobě, dokáže velmi efektivně detoxikovat celý organismus a mimo represivních účinků jako je čištění jater, regenerace při cirhóze (ztvrdnutí) a steatóze (ztučnění) jater, zajišťuje především preventivní ochranu. Flavonolignany zároveň zabraňují oxidativnímu stresu a současně chrání játra před poškozením způsobeným vnějšími toxickými látkami, popř. látkami, které se uvnitř organismu mění na toxické vlivem degradace jiných látek. Oxidativní stres je zodpovědný za rychlé stárnutí buněk a jejich poškození, které je jedním z faktorů civilizačních chorob (kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění atd.)Granulovaný plod obsahuje mimo jiné pro organismus nepostradatelnou kyselinu linolovou, vícenásobnou nenasycenou mastnou kyselinou ze skupiny omega-6, která je, mimo jiné, nezbytná k dobré funkci imunitního systému , metabolismu tuků, nebo třeba srážlivosti krve a musí být přijímána v potravě člověka. Z této esenciální mastné kyseliny si, mimo jiné, organismus syntetizuje ostatní mastné kyseliny a současně je základním stavebním prvkem pro buněčné stěny a membrány. Díky tomu, že přípravek je zpracován jako granulát, má po požití vysokou biodostupnost všech látek (především právě flavonolignanů), což přípravku zajišťuje kvalitní a efektivní účinek . Současně se do těla člověka dostává přírodní vitamin E (alfa-tokoferol). Přípravek je možné podávat samostatně, v jogurtu, müsli, nebo jako součást jídla. Granulovaný plod je také možno přimíchávat do těsta pro přípravu pečiva a dalších jídel teplé kuchyně typu pyré, kaší atp. Běžná denní dávka pro dospělého člověka by měla činit asi 7,5 g granulovaného přípravku, což odpovídá jedné rovné polévkové lžíci neboli dávce 300 mg flavonolignanů.Díky ostropestřci je možná i přirozená detoxikace, nikoliv jen metody, které při detoxikaci velmi zatěžují náš organizmus.Ostropestřec mariánský – granulovaný plod (Silybum Marianum)Mechanicky zpracovaný plod Ostropestřce mariánského je čistě přírodní produkt. Granulovaný Ostropestřec obsahuje komplex látek, které mají velmi pozitivní a silný vliv na pročištění organizmu. Tím prosím nechápejme, že nebudeme mít možnost opustit domov. :) JIž v dávné historii byla známá semena Ostropestřce mariánského a jejich schopnost podpory správné funkce jater a žlučníku (podpora produkce i uvolňování žluči).Co způsobuje tuto vlastnost přirozené detoxikace?Za těmito vlastnostmi stojí látky flavonoidní povahy, které se nazývají flavonolignany. Flavonolignany se z mechanicky upraveného plodu Ostropestřce mariánského uvolňují během zažívání.Tyto flavonolignany v těle pracují jako ochrana jaterních buněk a současně jako velmi silné antioxidanty. Tyto antioxidanty chrání před, dnes velmi zmiňovaným, tzv. oxidativním stresem, který je příčinou rychlého stárnutí buněk a jejich poškození. Tento oxidativní stres je dnes zmiňován v souvislosti s civilizačními neduhy, jako je prašné a nečisté ovzduší, stres, který způsobuje také překyselení organizmu. Toto překyselení samo o sobě je škodlivé pro organizmus samotný a působí dokonce i na nadváhu(tukové buňky se v překyseleném prostředí neodbourávají).Toto vše pak následně vede k jednomu z mnoha faktorů civilizačních chorob jako jsou kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění, diabetes atp.Flavonolignany jako jedny z mála látek mají i preventivní účinek na jaterní buňky ve smyslu snížení rizika jejich poškození toxickými látkami, které se do organismu dostávají z vnějšího prostředí nebo vznikají uvnitř organismu jako produkty degradace jiných látek. Protože játra hrají jednu z hlavních funkcí v detoxikaci organismu, je jejich správná funkce základním předpokladem zdraví člověka. Flavonolignany také mohou napomoci napravit zhoršený stav jater v případech jejího ztučnění (tzv. steatóza jater) nebo ztvrdnutí (tzv. cirhóza jater) způsobených vlivem onemocnění nebo nesprávné životosprávy.Vedle flavonolignanů obsahuje zpracovaný plod Ostropestřce mariánského i další důležité látky, mezi které patří zejména mastný olej s vysokým podílem esenciálních vícenásobně nenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny linolové. Kyselina linolová ze skupiny omega-6 mastných kyselin je pro organismus nepostradatelná a musí být přijímána v potravě člověka  – jedná se tzv. esenciální mastnou kyselinu.Její funkce v organismu je jedinečná v několika ohledech. Je základním stavebním prvkem, ze kterého si organismus syntetizuje nejen další nenasycené mastné kyseliny, ale také látky, které se podílejí na jiných procesech, jakými jsou např. funkce imunitního systému, metabolismus tuků, regulace srážení krve, zánětlivé procesy atd. Navíc je tato kyselina jednou ze základních součástí buněčných stěn a membrán, takže tvoří jeden ze strukturálních prvků našeho těla.Proč je vhodné používat mechanicky zpracovaný plod Ostropestřce mariánskéhoNa rozdíl od izolovaného komplexu flavonolignanů, tzv. silymarinu, který je znám z některých léčivých přípravků nebo potravních doplňků, jsou flavonolignany ve zpracovaném plodu Ostropestřce mariánské přítomny v prvotní nekrystalické podobě a to společně s dalšími látkami, které usnadňují jejich přechod ze zažívacího traktu do vnitřního prostředí organismu.Tím je dosaženo vysoké biodostupnosti, jinak minimálně ve vodě rozpustných přírodních látek, jakými flavonolignany jsou a je tak docíleno jejich efektivního využití z podaného produktu. Denní dávka zpracovaného plodu Ostropestřce je nastavena tak, aby odpovídala ve vztahu k obsahu flavonolignanů běžným potřebám organismu dospělého člověka.Zároveň se do organismu dostává i podstatná část esenciálních mastných kyselin z ostropestřcového oleje a také další látky, např. přírodní vitamín E (alfa-tokoferol), fytosteroly, fosfolipidy a další přírodní látky, které jsou v podstatné míře v ostropestřcovém oleji obsaženy. Jak užívat mechanicky zpracovaný plod Ostropestřce mariánskéhoPlod Ostropestřce mariánského v granulované formě prošel primární úpravou vysokotlakým procesem zastudena, kdy byl zbaven přebytku mastného oleje a následným procesem extruze, která zabezpečila jeho formu. Tyto procesy vedou k rozrušení buněčných stěn plodu, takže je umožněno uvolnění aktivních látek. Na druhou stranu je do doby rozpadu granule ve vodném prostředí zajištěna ochrana látek před jejich případnou oxidací, takže trvanlivost a odolnost produktu vůči žluknutí a podobným procesům je velmi vysoká.Granulovaný produkt je možno podávat suchý, např. zamíchaný do různých pokrmů typu „müsli“ nebo jiných suchých směsí, míchat s jogurty a jinými mléčnými výrobky, přimíchávat do pečiva i dalších produktů teplé kuchyně typů kaší, pyré atp. Nevhodná je tepelná úprava smažením, pečením na pánvi nebo fritováním.Běžná denní dávka pro dospělého člověka by měla činit asi 7,5 g granulovaného produktu, což odpovídá jedné rovné polévkové lžíci neboli dávce 300 mg flavonolignanů. Produkt je možno před použitím jakkoli nadrtit nebo rozdrobit a celkovou denní dávku je možno rozdělit do dvou nebo i více dílčích dávek. Pokud je produkt podáván samostatně, doporučuje se jej požít během jídla nebo bezprostředně po jídle.V případech akutních intoxikací organismu nebo jinak vyvolané potřeby zvýšeného příjmu flavonolignanů je možné denní dávku až zdvojnásobit na 15 g granulovaného produktu, což odpovídá dvěma rovným polévkovým lžícím neboli dávce 600 mg flavonolignanů. V tomto případě je nutno denní dávku rozdělit minimálně do dvou jednotlivých podání mezi kterými uplyne doba alespoň 6 hodin.Bezpečnost přípravkuMechanicky zpracovaný plod Ostropestřce mariánského je zcela netoxický přírodní produkt bez alergizujících účinků, který neohrožuje správnou funkci organismu a to ani v případech nadměrného podání vysoce překračujícího doporučené denní dávkování. Produkt lze podávat dlouhodobě bez omezení časové periody nebo nutnosti podávání přerušovat.Nejsou známy žádné interakce s jinými léky nebo potravinami.Podávání produktu nastávajícím a kojícím matkám je možné – informujte se u svého ošetřujícího lékaře.

folder_openPřiřazené štítky

Těžké kovy - Detoxikační protokol - efektivní vylučování neurotoxinů

access_time09.červen 2019personRedakce

Neurotoxiny jsou substance, které se vyznačují silnou afinitou k nervovému systému savců. Jsou absorbovány nervovými zakončeními a jsou dále neurony transportovány k nervovým buňkám. Na této cestě ničí vitální funkce nervových buněk, jako například axonální dopravu živin, mitochondriální dýchání (přísun kyslíku) a DNA. Lidské tělo se snaží, pomocí všech dostupných čistících mechnismů, tyto neurotoxiny vylučovat: pomocí jater, ledvin, kůže a vydechovného vzduchu. Detoxikační mechanismy obsauhují acetylaci, sirné vazby, glucuronidizaci (proces vylučování apolárních látek přes játra a ledviny skrze vazbu na kyselinu glucoronovou), oxidaci a další. V tomto procesu hrají játra rozhodující úlohu. Většina škodlivin je vedena tekutinou žlučovou do tenkého střeva a vyloučena trávicím traktem. Kvůli lipofilním/neurotropním vlastnostem neurotoxinů, jsou tyto, díky nespočetným nervovým zakončením enterického nervového systému (ENS) ve střevní stěně, znovu absorbovány. Enterický nervový systém má více neuronů než páteř. Od okamžiku přijetí toxinů přes sliznici jsou k dispozici čtyři cesty:Přijetí nervy a axonálním transportem k páteři (sympatické neurony), nebo k mozkovému kmeni (parasympatiké neurony) - a odtud zpět do mozku.Přijetí krevním oběhem a dutou žílou zpět k játrům.Přijetí lymfatickým systémem a přes Thorax Ductus ke subklaviární žíle.Přijetí střevními bakteriemi a skrz střevní stěnu.Nekompletní seznam neurotoxinů podle důležitostiTěžké kovy jako rtuť, olovo, kadmium, hliník.Biotoxiny jako toxiny tetanu, botulinum (botox), toxiny ascarididae (střevní paraziti), nespecifické toxiny streptokoků, stafylokoků, borelií (např. Quinolinic acid), chlamydií, tuberkulózy, mykóz a toxinů produkovaných viry. Biotoxiny jsou nepatrné molekuly (200 - 1000 kilodaltonu) obsahující síru a dusík. Náleží ke skupině chemických poslíčků, které mikroorganismy používají při kontrole imunitního systému pacienta.Xenobiotika (lidmi vytvořené jedy v životním prostředí) jako dioxin, formaldehyd, insekticid, impregnační nátěry na dřevo, PCB atd.Konzervační látky, dráždivé látky jako Aspartam (sladidlo) a kosmetika, potravinová barviva, fluoridy, metyl a propyl paraben atd.Objevil jsem, že rtuť má ve všech svých chemických formách synergický efekt na všechny ostatní toxiny. Jakmile je rtuť odstraněna, začíná tělo vylučovat všechny ostatní toxiny, i když tyto nebyly aktivovány.Co jsou to symptomy?Každá nemoc může být neurotoxiny způsobena, ovlivněna, nebo zesílena. Únava, deprese, nespavost, ztráta paměti a otupění smyslů jsou obecné ranné symptomy.Jak je stanovena diagnóza?Anamnéza: měl jste někdy amalgámové plomby? Kousnutí klíštětem? atd.Symptomy: jakou máte krátkodobou paměť? Trpíte znecitlivěním některých částí těla, neobvyklými smyslovými vjemy?Laboratorní testy: kovy, vlasy, sérum, krev, moč: xenobiotika (jedy v životním prostředí) Biopsie tukové tkáně, krev, močAutonomní regulační diagnostika podle Dr.med. Dietricha Klinghardta.Bioenergetická vyšetření (EAV, kineziologie).Reakce na terapie.Functional Acuity Contrast Test (FACT): měření prokvení sítnice.LéčbaZ jakého důvodu je potřeba někoho léčit? Je to vůbec nutné? Nemůže tělo toxiny eliminovat přirozenou cestou?Zde je krátký seznam na sobě nezávislých rizikových faktorů, které způsobují nahromadění kovů v jinak zdravém organismu, nebo zpomalují, pořípadě blokují detoxikační schopnost těla.GenetikaKontakt s toxickými látkami v zaměstnáníDřívější chorobyOperaceUžívání léků, nebo „regeneračních“ látekEmocionální traumata, zvláště v raném dětstvíSociální postaveníPožívání velkého množství sacharidů v kombinaci s nedostatkem proteinů (zvláště u vegetariánů)Užívání homeopatické rtutiPotravinové alergieElektromagnetické prostředí pacienta (používání mobilních telefonů, bydliště v blízkosti vedení vysokého napětí atd.)ZácpaLymfatická drenáž v oblasti hlavy (sinusitis, jizvy po odebrání mandlí, špatný zubní skus)Počet amalgámových plomb pacienta v průběhu života, počet amalgámových plomb matky pacientaNa tomto místě budou zmíněny detoxikační preparáty, které jsou přírodní a stejně (nebo možná účinnější) učinné jako těch málo farmaceutických látek, jenž jsou k dispozici. Poněvadž tyto produkty nemohou být ani patentovány, a nemohou sloužit ani k neetickému obohacování, nenašly dost pozornosti v evroských a severoamerických lékařských výzkumech. Ty nejlepší vědecké studie na toto téma pocházejí z Asie.Základní program:Zvýšené dávky proteinů, minerálů, mastných kyselin a tekutin.Pozadí:Proteiny podporují nejen důležité základy endogenní detoxikace těžkých kovů, ale také transportní látky jako Coeruloplasmin, Metallothionin, Gluthation a další. Aminokyseliny s rozvětvenými řetězci v syrovátce z kravského a kozího mléka, působí rovněž detoxikačně.Kovy se shromažďují pouze na těch místech v organismu, která jsou pro napojení metalických iontů naprogramovaná. Každý nedostatek minerálů umožňuje toxickým kovům napojit se na volné vazby. Zdravý minerální základ je předpokladem pro všechny pokusy o detoxikaci (selén, zinek, mangan, germanium, molybden atd.) Už skrze samotnou podporu minerálů, může tělo samo začít toxiny vylučovat. Stejně důležité jsou také elektrolyty (natrium, kalium, kalcium, magnezium), tyto pomáhají při transportu toxického odpadu přes mezibuněčný prostor směrem k lymfatickým a venózním cévám.Lipidy (složené z mastných kyselin) tvoří 60-80% našeho centrálního nervového systému, a proto musí být neustále doplňovány. Každý nedostatek lipidů způsobuje náchylnost nervového systému pro vazby s kovy rozpustnými v tucích, např. metylrtuti, jako neviditelné výpary bez zápachu, neustále se uvolňující z amalgámových plomb.Nedostatečný přísun tekutin může vést k znečištětní ledvin kovy. To má za následek otok bazální membrány a ledviny tak nemají možnost toxiny odfiltrovat. Přidáním malého množství roztoku elektrolytu do vody, je udržována rovnováha fluida v intra a extracelalulárním prostoru.Koriandr (čínská petržel - cilantro):Toto kuchyňské koření má schopnost mobilizovat rtuť, kadmium, olovo a hliník z kostí a z nervového systému. Je to pravděpodobně jediná účinná látka, která mobilizuje rtuť uloženou ve vnitrobuněčném prostoru (ve spojení s mitochondriemi, tubulinem, lipozómy atd.) a v buněčném jádru (zrušení poškozování DNA, způsobované rtutí).Koriandr mobilizuje více toxinů, než je sám schopen z těla odstranit. Dochází k zaplavení vazivové tkáně (jsou zde umístěny nervy) kovy, které byly doposud uloženy na bezpečných místech. Tento proces se nazývá „zpětná otrava“. Tomuto může být snadno zabráněno dodáním látky, která jed ve střevech absorbuje. Po mnoha pokusech jsme zvolili řasu chlorella.Před nedávnem provedená studie na zvířatech ukázala rapidní odbourání hliníku ze skeletu pomocí chlorelly. Účinek řasy převážil všechny doposud známé detoxikační látky.Dávkování a užívání tinktury koriandru:Nedoporučuje se podávat před odstraněním amalgámových plomb!Tinktura se užívá vždy s horkou vodou, tím se neutralizuje jedna toxická látka. Na začátku dvakrát denně 10-20 kapek krátce před jídlem, nebo 30 minut po požití chlorelly (korinadr dává signál žlučovým šťávám, které obsahují vyloučené neurotoxiny, k transportu do tenkého střeva. Žluč se přirozeně uvolňuje při jídle a její množství je zvýšeno za přítomnosti koriandru. Za nepřítomnosti chlorelly, je většina neurotoxinů na své cestě do tenkého střeva reabsorbována volnými nervovými zakončeními enterického nervového systému). Pro plnou účinnost se dávka pomalu zvyšuje na 10 kapek 3 - 4 krát denně. Poslední dávka se podává těsně před spaním - spánek je hlavní detoxikační čas těla. V počáteční fázi vylučování se koriandr užívá nepřetržitě 2 týdny, poté následuje týdení přestávka.Další možnosti užití koriandru:5 kapek 2x denně vtírat do nožních kloubů, jsou tak aktivovány kovy ve všech orgánech, kloubech a strukturách pod bránicí. Vtíráním do zápěstí jsou aktivovány orgány, klouby a struktury nad bránicí. Zápěstí mají velmi hustou autonomní innervaci (axonální absorbce koriandru), dále zde vedou hlavní lymfatické kanály (lymfatická absorbce).Koriandrový čaj: 10 až 20 kapek přidat do šálku s horkou vodou a pomalu vypít. To způsobuje rychlejší očistu mozku od neurotoxinů. Doporučuje se při bolestech hlavy a jiných akutních symptomech. Bolesti kloubů, Angina: 10 až 20 kapek vtírat do postižených oblastí. Toto vede často k okamžitému uvonění bolestí.Chlorella:K dispozici jsou jak Chorella Pyrenoidosa (lepší schopnost absorbce toxinů, ale hůře stravitelná) tak i Chlorella Vulgaris/Chlorella Japan (vyšší obsah CGF - Chlorella Growth Factor, lépe stravitelná nižší kapacita absorbce kovů). Chlorella má komplexní, život podporující vlastnosti.Antivirální účinky (zvláště účinná proti viru Cytomegalie):Váže toxiny (mucopolysacharidní membrány), všechny známé toxické kovy, jedy z životního prostředí jako dioxiny a další.Léčí a aktivuje vlastní detoxikační funkce.Zřetelné zvýšení snížených hodnot glutathion.Sporopolenin je tak účinný jako cholestyramin ve vazbě neutoxinů, a ještě efektivnější ve vázání toxických kovů než každá doposud známá přírodní látka.Různorodé peptidy opravují coeruloplasmin a metallothionin.Alfa a gamma linoly mastné kyseliny (12,4%) pomáhají vyvážit zvýšený příjem rybího tuku při detoxikační kůře a jsou zodpovědné za mnoho jiných funkcí včetně tvorby peroxisomů.Methyl-Cobolamin je potrava nervového systému, opravuje poškozené neurony a má vlastní detoxikační účinek.Růstový faktor chlorelly (CGF) pomáhá tělu uvést do pohybu zásadní samodetoxikační mechanismy. Zdá se, že chlorella vyvinula za milióny let specifické detoxikační proteiny a peptidy proti jakémukoli toxickému kovu.Porfyriny chlorofylu mají zvláští účinek při vazbě těžkých kovů. Chlorofyl aktivuje mimo jiné receptor PPAR buněčného jádra, který zodpovídá za čtení DNA a kódování tvorby peroxisomů (viz. rybí tuk) a otevření buněčné stěny (neznámý mechnismus), které je podmínkou všech detoxikačních procesů. Normalizuje odpor inzulínu a mnoho jiného. Farmaceutické preparáty, které aktivují PPAR receptor jako např. Pioglitazon, se ukázaly jako efektivní při léčbě rakoviny prsu a prostaty.Vynikající potavina: 50-60% amonokyselin, ideální potrava pro vegetariány, Methyl-cobolamin - nejsnadněji absorbovatelná forma vitamínů B12, B6, minerály, chlorofyl a beta karoten atd.Posiluje imunitní systém.Pomáhá při trávení (stavící efekt).Alkalizuje (důležité u pacientů se zhoubnými nádory).Dávkování:Ze začátku 1 gram (= 4 tablety) 3 - 4x denně. To je standartní udržovací dávka pro dospělého při aktivní detoxikaci po dobu 6 až 24 měsíců. Během aktivnější fáze detoxikace (každě 2-4 týdny po dobu jednoho týdne), ve které je podáván také koriandr, může být dávka zvýšena až na 3 gramy 3 - 4x denně (po dobu jednoho týdne s následným návratem ke standartní udržující dávce). Užívat 30 minut před každým jídlem a před spaním.Tímto způsobem se nachází chlorella přesně tam (část tenkého střeva), kde je při začátku jídla vtřikována žluč obsahující toxické kovy a další jedy. Tyto jsou buněčnou stěnou chlorelly navázány a vyloučeny trávicím traktem.2 dny před plánovaným odstranění amalgámových plomb by měla být dávka zvýšena a dále udržována po dobu 2 - 5ti dnů po zákroku. (čím více plomb je odstraněno tím déle by měla být dávka udržována, v časovém období zubařských zákroků by neměl být podávám žádný koriandr. Během této doby nepotřebujeme aktivovat žádné hlouběji uložené toxiny už k beztak vysoké expozici. Pokud při detoxikační kůře užíváte vitamín C, jezte jej v co možná nejvetším časovém odstupu po požití chlorelly, nejlépe po jídle).Vedlejší účinky:Většina vedlejších účinků reflektuje toxický účinek mobilizovaných toxických kovů při jejich transportu zkrze tělo. Tomuto problému se můžeme lehce vyhnout tím, že dávka chlorelly je podstatně zvýšena a ne snížena což znamená pouze zhoršení problému (nízká dávka chlorelly mobilizuje více kovů, než je sama ve střevě schopna absorbovat, vyšší dávka váže více toxinů, než jich mobilizuje).Někteří lidé mají zažívací obtíže s buněčnými membránamy chlorelly. Užívání enzymu celuláza odstraňuje tento problém.Enzym celuláza je k dostání v obchodech se zdravou výživou jako podpora zažívání. V některých případech pomáhá užívání chlorelly současně s jídlem, i když tento způsob není tak efektivní. Chlorella Vulgaris nebo také Japan má tenčí buněčnou stěnu a je tudíž pro osoby se zažívacími problémy vhodnější. Na trhu jsou k dispozici i extrakty chlorelly (PCA) bez buněčné stěny, které jsou velmi drahé a méně účinné, za to jsou ale snadno stravitelné.Chlorella Growth Factor (CGF):Toto je tepelně upravený extrahovaný koncentrát z chlorelly s určitými peptidy, proteiny a dalšímy látkami. Výzkum CGF ukazuje, že děti netrpí zubním kazem a jejich skus (čelisti a vývoj obličeje) jsou téměř dokonalé. Jsou méně nemocné a rostou rychleji.Mají vyšší IQ a vyvinutější sociální schopnosti.Existují případy pacientů se zhoubnými nádory, jejichž stav se dramaticky zlepšil při užívání vysokých dávek CGF. Z našich zkušeností ovlivňuje CGF pozitivně průběh detoxikace, ta je celkově kratší a efektivnější. Odpovídající výrobek je z řasy chlorella Vulgaris/Japan: CVE (Chlorella Vulgaris Extrakt) a je velmi efektivní při vylučování olova.Doporučená dávka:1 kapsle CGF při 20 tabletách chlorellyČesnek setý (allium sativum) a česnek medvědí (allium ursinum):Je dokázáno, že česnek chrání červené krvinky před nežádoucími oxidativními vlivy, které jsou vyvolány toxickými kovy v krevním řečišti při jejich transportu z těla ven. Kromě toho má česnek vastní detoxikační účinky. Česnek obsahuje početné sirné komponenty včetně vzácných skupin Sulf-hydrylů, které oxidují rtuť, kadmium a olovo a dělají je tak vodou rozpustné. To ulehčuje organismu tyto látky vyloučit.Česnek osahuje kromě jiného Alliin, který je enzymy přetvořen na Allicin - nejsilnější přírodní antibiokum. Pacienti otrávení těžkými kovy trpí většinou sekundárními infekcemi, které způsobují část symptomů. Česnek obsahuje také nejdůležitější minerál k ochraně před otravou rtutí: bioaktivní selén. Většina výrobků osahujích selén jsou těžce absorbovatelná a nedostanou se tak do částí těla, kde jsou nejvíce zapotřebí. Česenk-Selén je tedy nejlepší přírodní zdroj, který máme k dispozici. Česnek chrání před srdečními onemocněními a rakovinou. Biologický poločas rozpadu allicinu (poté co je česnek rozmačkán) je zhruba 14 dní.Většina výrobků, které jsou na trhu k dostání neobsahují žádné aktivní látky alicinu. Toto odlišuje česnek sušený mrazem od všech ostatních doplňků stravy. Tinktura česneku medvědího je vynikající při detoxikaci, ale je méně účinná jako antibiotikum.Dávkování:Závisí na obsahu alliinu. Česnek sušený mrazem od BioPure nebo od Heidelberger Chlorella jsou v současné době výrobky s nejvyšším obsahem alliinu: 26000 jednotek v jedné kapsli (produkty, které jsou k dostání v obchodech se zdravou výživou většinou neobsahují žádný alliin, nejlepší, které jsme testovaly, dosahovaly hodnot 3000 jednotek v jedné kapsli).Česnek sušený mrazem:1-3 kapsle česneku sušeného mrazem po každém jídle. Na začátku 1 kapsle denně po hlavním jídle a pomalu dávku zvyšovat. Na začátku může pacient silněji reagovat (způsobeno zabíjením patogenních plísní a bakteriálních organismů).Při detoxikaci používat nejprve česnek medvědí, poněvadž vybíjí méně patogenních zárodků a tudíž nedochází k Herxheimerově reakci (reakce těla na bakteriální jedy): užívejte 10-20 kapek česneku medvědího k jídlu minimálně 3 x denně.Rybí tuk Omega 3:Komplexy mastných kyselin EPA a DHA v rybím tuku udržují červené a bílé krvinky flexibilní a vytvářejí tak lepší mikrocirkulaci mozku, srdce a dalších tkání. Všechny detoxikační procesy závisejí na optimálním zásobování kyslíkem a proudění krve. EPA a DHA chrání mozek před virálními infekcemi a jsou zapotřebí při rozvoji inteligence a zraku. Nejdůležitější buněčnou organelou je Peroxisom. Jeho jemné struktury mají v buňce speciální funkci. V hypofýze je v peroxisomu vytvářen melatonin, v neuronech dopamin a norepinefrin atd.To je přesně to místo, kde se fixuje rtuť a ostatní toxické kovy a brání tak buňce provádět její funkci. Ostatní vědci se koncetrovali spíše na ostatní organely jako např. mitochondrie, které jsou podle našich zkušeností poškozezy až mnohem později. Buňka se dále snaží poškozené peroxisomy nahradit novými - pro tento úkol potřebuje velké množství mastných kyselin, především EPA a DHA. Donedávna se předpokládalo, že je tělo samo schopno z jiných omega 3 mastných kyselin, např. z rybího tuku, vytvářet vlastní EPA a DHA. Dnes víme, že tento proces je velmi pomalý a není schopen držet krok s velkou spotřebou EPA a DHA, která je podmíněna dnešní toxicitou našeho životního prostředí.Rybí tuk je dnes uznáván jako esenciální potravina, také pro vegetariány. Výzkumy posledních let odhalily, že vývoj inteligentních opic se odehrával v přímořských oblastech, kde opice začaly konzumovat velké množství ryb. Proč tedy nevyužijeme tohoto objevu a nekonzumujeme větší množství rybího tuku?Mastné kyseliny v rybím tuku jsou velmi citlivé na elektromagnetická pole, výkyvy teplot, světlo a další aspekty výroby a následného trasportu. Mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, degenerované tuky, ale i zoxidované a znečištěné tuky jsou často k nalezení v komerčních produktech. Ideálním způsobem by měl být rybí tuk skladován a přepravován v nepřerušeném chladícím řetězci, než se nakonec dostane do klientovi lednice. Zdroje rybího tuku by neměli být znečištěny, tedy prosté od rtuti, což je stálě složitější.Rybí tuk by měl mít lehkou rybí příchuť, ale ne příliš intenzivní. Pokud tato příchuť chybí tak je vitalita oleje špatným zpracováním a zacházením znehodnocena. Pokud olej zapáchá je to způsobeno jeho oxidací. Proto doporučuji užívat níže uvedený produkt (Premium kvalita), poněvadž je vyroben za maximálních podmínek. Klinické výsledky to dokládají.Dávkování:1 kapsle Omega-3 4x denně během aktivní detoxikační kůry. 1 kapsle 2x denně jako udržovací dávka. Nejlépe užívat společně s řasou Chlorella.Pro léčbu bipolárních chorob, post-partum deprese a jiné formy duševních onemocnění, potřebuje tělo 2000 mg EPA denně (David Horrobin). Při zhoubných onemocněních je nutná dávka 120 mg EPA denně. Pokud zohledníme údaje na etiketě, vypočítáme si snadno odpovídající dávku.Vyvážený roztok elektrolytů (Matrix Elektrolyte od BioPure):Autonomní nervový systém nefunguje dobře u většiny toxických pacientů. Impulzy v organismu nejsou přijímány, nebo jsou špatně vyhodnoceny a interpretovány. Toxiny nemohou být odtransportovány skrze extracelulární prostor. Užívání vyššího množství mořské soli (Keltská sůl) a vyřazení normální soli z jídelníčku se ukázalo při řešení většiny těchto problémů jako velmi účinné.Nejúčinnější se ukázal roztok vyvinutý americkým chemikem Ketkovským. Vynalezl velmi účinnou formuly k nahrazení elektrolytů, která byla následně vylepšena Caron Based Corp, a nyní nese jméno „Matrix Elektrolyte“. Všem mým pacientům tento výrobek doporučuji a sleduji, že se každý aspekt detoxikačního procesu zlepšuje. 5% populace je citlivé na natrium nebo chlorid - krevní tlak stoupá (lehce reverzibilní). U těchto pacientů trvá detoxikace déle a je složitější.Dávkování:1 ČL rozpustit v kvalitní vodě, 1 - 3 krát denně. V období zvýšeného stresu je možné zvýšit dávku na 1 až 3 ČL 3 krát denně.Agresivní metody jako glutathion, vitamin C, DMPS, Ca-EDTA a další by měly být ordinovány zkušeným terapeutem. Již existující nemoc v pokročilém stádiu, se často zhorší při nesprávném užívání výše uvedených látek (užívání, které nebylo řádně vytestováno ART - Autonomní Regulační Test). K vyvedení jedů ze všech ložisek je nejlépe navíc aplikovat psychoterapeutické intervence jako jsou Psycho - Kineziologie a MFT (Mental Field Therapy).Chlorella, koriandr, česnekové výrobky a mastné kyseliny se od sebe velmi liší jak v kvalitě a obsahu živin, tak i v obsahu škodlivin. Proto nemohu většinu výrobků doporučit, které neprošly naší kontrolou kvality nebo v ní neobstály. Výrobky INK GmbH a BioPure Ltd jsou velmi pěčlivě vybrány.Phospolipide Exchange (BioPure):Vědecky podložená a pečlivě vyvážená směs fosfolipidů, kyseliny Alfa-liponové, hořčíku a EDTA. Tento svébytný lék, působí na cévní stěně při detoxikaci těžkých kovů, toxinů borrelií, plísní a jiných jedů. Zesiluje také účinky dalších léků, zvláště ricinových olejů a rostlinných přípravků proti boreliím (Samento, Andrographis, Smilax(Sarsaparilla), Jpanese Knot Weed, Noni a Stephania Root) ve střevě a skrze fyziologickou membránu mezi krevním oběhem a CNS v mozku.KMT Frekvenční terapie:Přístroje KMT 24 a 440 byly vyvinuty k docílení terapeutických pokroků při léčbě rezistentních borelií. Výběr vlnových průběhů, vlnového vzestupu, vlnové délky, atd. byl určen podle nejnovějších vědeckých kriterií. Tyto frekvence pocházejí z genomového projektu a nesou název „mikrobial inhibition frequencies“ (frekvence, které zamezují růstu choroboplodných zárodků).Tyto frekvence jsou vysoce specifické pro potlačení rozmnožování borrelií, babézií, plísní, parazitů, virů a dalších vybraných patogenních zárodků. Léčba probíhá bezdrátově a může být prováděna během spánku. Mohli jsme prokázat, že detoxikace probíhá mnohem rychleji, pokud je doprovázena KMT terapií.Každá otrava neurotoxiny vede ke kultivaci patogenních zárodků v tkáni. Každá detoxikace toxinů by měla být doprovázena cílenou antimikrobiální léčbou (viz. Borelie - Protokol) Každé zatížení toxiny a chroboplodnými zárodky musí být spoluléčeno PK (Psycho-kineziologií).Doplňující protokoly pro cílené nasazení DMPS, DTPA, DMSA, a Kalcium-Di-Natrium EDTA budou zmíněny na jiném místě.

folder_openPřiřazené štítky

Lymská Borelióza #1 díl

access_time09.červen 2019personRedakce

V nové, probouzející se medicíně je stále více uznáván názor, že chronická onemocnění nejsou idiopatického nebo čistě psychosomatického původu, ale jsou způsobovány skrze stále vzrůstající toxickou zátěž organizmu a chronickými infekcemi, které se na tomto pozadí etablují. Rychlost a míra, s níž se toxiny ukládají je určována aktivitou a efektivitou molekulárních fyziologických mechanizmů, které jsou zodpovědné za detoxikaci organizmu. Tyto jsou opět kontrolovány velkým počtem genů, které nejsou u našich klientů buďto vůbec založeny nebo nefungují.Enzymům Glutation-S-transferáza a Metyltransferáza připadá tak zvláštní význam. Geny jsou regulovány epigenomem, mnohočetným řídícím mechanizmem, u nějž rozhodující roli hraje psychika a strava. Stejně tak je i imunitní systém etablován a regulován mechanizmy, které jsou určeny genetikou. Jména chronických infekcí, která jsou z pohledu školní medicíny zodpovědná za mnohá chronická onemocnění se v posledních letech změnila a jejich seznam se rozrostl. Existuje minimálně dvanáct choroboplodných zárodků, které jsou k nalezení v kloubech změněných arthritidou. U primární chronické polyarthritýdy nalézáme vždy přemrštěně reagující imunitní systém, který bojuje proti těmto zárodkům. Seznam zárodků, zodpovědných za chronický únavový syndrom, Morbus Alzheimer, rakovinu a další chronické nemoci zahrnuje následující: Mycoplasma, Herpes Typ 6 (HHV6), Trichomonaden, Chlamydia pneumoniae, Toxoplasmose, Rikettsien, Leptospirose, zmutované streptokoky, Tuberkulózu, Shigelleny, Lamblie a další.Novým choroboplodným zárodkem, který je považován za původce chronických onemocnění, je Borrelia burgdorferi (BB). Většina z nás terapeutů hledí již po řadu let na tento zárodek s velkou podezíravostí. Je pravděpodobné, že Borrelie otevírají dveře imunitního systému a mnohé infekce se následně mohou v systému rozšiřovat. Jsou to např. infekce Candidy, stále se vracející chřipkové infekce, Herpes Zoster atd. Často jsou tyto druhotné oportunistické (využívající příležitosti) infekce rozpoznány a léčeny, ale Borrelie v pozadí je často přehlédnuta. Mikrobioložka Gitte Jensen ve svých výzkumech dokázala, že naše DNA s narůstajícím věkem, obsahuje stále více sekvencí, které pocházejí od bakterií nebo virů. V okamžiku smrti je naše DNA téměř dvakrát tak dlouhá než při našem narození.Poněvadž je léčba Boreliózy nespecifická, nemůžeme vycházet z toho, že pacient opravdu boreliózou onemocněl, i když se skrze léčbu antibiotiky uzdravil. Cizí DNA a RNA, které se nacházejí v našich buňkách určí, kdo se z nás na konci života stane. Günter Enderlein již ve 30 letech minulého století prokázal, že mikroorganizmy neexistují ve stálé formě, ale pod vlivem prostředí se relativně rychle proměňují z jednoho zárodku do druhého. Borrélie nejsou v tomto procesu výjimkou. Toto chování je nazýváno polymorfizmus.Existuje více než 300 druhů Borrelií, z nichž ne všechny způsobují u člověka onemocnění. U našich pacientů nacházíme především tři různé druhy borrélií, které jsou i školní medicínou uznány jako spouštěče chronických nemocí:- Borrelia Burrgdorferi- Borrelia garinii- Borrelia afzeliiLékařské zprávy o Borreliích garinii a azfelii jsou k dispozici od roku 1966 (1,2). V knize „Lab 257“, vydaná před dvěma lety v USA, je uvedeno, že Borrelia Burgdorferi je mikrob, který byl okolo roku 1945 vypěstován v laboratoři. Německý mikrobiolog Traub byl vedoucím biologické válečné laboratoře za 2. světové války a experimentoval s Borreliemi. Velké pokusy probíhaly v Rusku, kdy byly Borrelie rozstřikovány německými letadly nad pastvinami. Cílem bylo dostat ruské zemědělství na kolena. Ten samý vědec byl okamžitě po válce zaměstnán, aby vystavěl biologickou laboratoř v USA. Byl vybrán malý poloostrov nedaleko New Yorku: Plum Island. Po úspěšném otevření laboratoře, ve které bylo převážně experimentováno s borreliemi, dostal Traub pozvání jako profesor na univerzitu v Tübingenu a odešel zpět do Německa. Laboratoř byla dále vedena poněkud naivními vědci z USA. Očití svědci dokládají, že v pokusném areálu laboratoře viděli divoké srny z blízkého lesa státu Conneticut, které se při odlivu přišli podívat, co že se to na poloostrově děje. Stěhovaví ptáci byli pravidelně pozorováni, jak na své každoroční pouti dělají na poloostrově přestávku. Městečko Lyme, Connecticut, kde byla v roce 1975 pozorována první epidemie Boreliózy, leží pouhých devět mil od Plum Island, přímo v letové dráze ptáků.Geneticky jsou tyto borrelie kombinací přirozeně se vyskytujících evropských variant a různých virů, které její infekčnost a agresivitu výrazně zvyšují. Z Plum Island se borrelie relativně rychle rozšířili po celých USA. Díky diferenční diagnóze, kterou dnes s borreliemi provádíme, můžeme přesně říci, kde ten který pacient nakazil. Tento test se jmenuje“Multi-Peptide Elisa Test“ od Immuno Sciences v Los Angeles.Jeden můj známý, původem němec, který žije již 23 let v USA, byl pozitivně testován na berrelia afilii, druh borrelie, který se vyskytuje hlavně ve Schwarzwaldu. U většiny Američanů je pozitivní test na borrelia burgdorferi. Podle prof. Mattmana jsou borrélie u 80% Američanů prokazatelné v krvi. Pouze u části infikovaných osob je pozitivní Western Blot test, který je možno interpretovat jako měřítko aktivity nemoci.V roce 1976 jsem strávil nějaký čas jako lékař asistent u prof. Dr. Fausta na oddělení neurologie při univerzitě ve Freiburku. Byl schopen podle neurologických symptomů a bez předchozího rozhovoru rozpoznat, z jakého údolí nebo vesnice ten který pacient pochází. Schwarzwaldské borrelie jsou schopné natolik mutovat a adaptovat, že se přizpůsobí svému prostředí. Skrze svou metabolickou aktivitu a své antigeny na povrchu, se od sebe natolik odlišují, že jimi vyvolané symptomy jsou tak specifické, že je možné je od sebe odlišit pouhým pozorováním.DiagnózaBorrélie dnes nacházíme u nejrůznějších onemocnění: sarkoidosa, multiple sklerosa, morbus parkinson, amiotrofická laterální skleróza (ALS), autizmus, kloubová artritýda, chronický únavový syndrom, fibromyalgie, citlivost na chemikálie, u různých karcinogenních nemocí a téměř u všech pacientů s psychiatrickými nemocemi.Zde vyvstává jedna důležitá otázka: způsobuje onemocnění sama infekce, nebo způsobí onemocnění oslabení imunitního a dalších systémů s následnými chorobami, které jsou zodpovědné za projevené symptomy. Moje zkušenost je založena na následujících diagnostických metodách:a. přímá imunofluorescentní mikroskopie k prokázání borréliíb. RD-diagnostika (6)c. stále rostoucí poznání nemoci s jejími četnými neurologickými, psychologickými, psychiatrickými a dalšími symptomy. Tato informace je mi především sdělována mými vědecky smýšlejícími pacienty.d. moje vlastní zkušenost z klinické praxe (30ti letá lékařská činnost)e. laboratorní parametry, které často u Boreliózy pozorujiBorrélie se v nás vyskytují ve třech variacích: 1. jako plně vyzrálé Spirochety (malinké vývrtky), 2. ve formě ochuzené o buněčnou stěnu, 3. v cystické formě. Borrélie infikují buňky a dnes je již známo, že žijí převážně uvnitř a ne nutně mimo buňku. Mimo jiné infikují také B-lymfocity a další složky imunitního systému, které jsou zodpovědné za tvorby protilátek. Diagnostika klasické medicíny spočívá na prokázání protilátek ELISA nebo Western Blot testem. Poněvadž je tvorba protilátek u infikovaných pacientů silně snížena, nedává tedy smysl tyto testy používat jako standart k prokázání infekce Boreliózy (7). Buňky imunitního systému nemohou produkovat protilátky!Kousnutí klíštětem by nemělo hrát dnes již žádnou roli a bráno jako kritérium při diagnóze Borrélie. Již od roku 1986 je známo, že v endemických oblastech v USA je 22% bodalek stájových a komárů (lit. 2,8,9,10) infikováno borréliemi a dalšími známými ko-infekcemi (babézia, ehrlichióza, rickettsia, mycoplazma, bartonella). V jedné československé studii je prokázáno, že 12% komárů je nositeli borrélií. Dále je známo, že mnoho druhů pavouků, blech, vší a další bodavý hmyz je infikován stejnými choroboplodnými zárodky. Jednoduché pozorování statistiky postačí: když vás v USA pětkrát píchne komár, máte stoprocentní statistické riziko, že jste infikováni borréliemi.V používání Western Blot a ELISA testu jako diagnostického nástroje je jeden paradox: Pacient musí být nejprve úspěšně léčen, aby se lymfocyty zotavily a mohli dále vytvářet protilátky. Teprve poté může být test pozitivně vyhodnocen.S pomocí regulační diagnostiky jsem šel jinou cestou. Rozděluji pacienty pouze do 3 skupin:1. pacienti, kteří nejsou infikovaní a trpí jiným onemocněním2. pacienti, kteří jsou infikovaní borréliemi, jejichž symptomy nejsou vyvolány borréliemi3. pacienti, kteří jsou infikování borréliemi a část jejich symptomů je vyvolána borréliemiDůležitá je diferenciální diagnostika nemocí způsobených neurotoxiny. Existují 4 v základě se lišící příčiny, které vedou k těm samým komplexním symptomům:1. chronická bakteriální infekce (borelióza a ko-infekce). Používáme naší testovací sadu se 7 zárodky.2. nemoci způsobené mykotoxiny (znečištění obydlí a těla plísněmi) Nejdůležitější jsou aspergilus, Mucor a různé penicilínové plísně (k testu používáme léky D5 firmy Sanum v přímém rezonančním testu)3. choroby způsobené životním prostředím (skrze petrochemikálie v pracovním prostředí nebo výpary jedů v obydlí, především z kobercových podlah a nábytku). Toluen, xylen a další látky k testování jsou k dostání u firmy Staufen Farma.4. Otrava těžkými kovy (rtuť, kadmium, olovo, hliník) a infekce v čelistní kosti (thioéter).Těžké kovy je možné prokázat podobně jako borrélie: nejdříve musí být provedena detoxikace, poté použijeme analýzu vlasů nebo minerální test erytrocytů, ke zjištění, které toxické kovy byly v posledních týdnech nebo měsících mobilizovány a nyní jsou prokazatelné v krvi, v červených krvinkách nebo ve vlasech.Velmi pečlivě rozlišujeme mezi ko-infekcemi borrélie a oportunními infekcemi. Ko-infekce jsou zárodky, které byly přeneseny při stejném hmyzím kousnutí jako vlastní borrélie. K těmto patří babesia microti, ehrlichiosa, rickettsia, chlamydia pneumoniae a několik dalších.Oportunní infekce jsou choroboplodné zárodky, které se dostanou do těla až po jeho oslabení borréliemi. Sem patří hlavně osm herpesvirů, na které je stále více nahlíženo jako na spouštěče mnoha dalších chorob. Epstein Bar virus je stále častěji brán v potaz při rakovině prsu, Herpes typ VI při chronickém únavovém syndromu, Herpes Simplex při psychiatrických onemocněních a ztrátě krátkodobé paměti, Herpes Typ 8 při roztroušené skleróze atd.Jedno z oportunních onemocnění, které je často přehlíženo je napadení červy. Škrkavky (ascaris) nacházíme nejčastěji, tasemnice (cestoidea) pak řidčeji. Červy mutují stejně jako bakterie a vyskytují se ve své známé morfologické formě, mohou však existovat i v mikroskopické velikosti (19).Je zřejmé, že jsou to ti samí pacienti, kteří jsou intoxikováni těžkými kovy, trpí zvýšenou citlivostí k chemikáliím a nejvíce trpí Borréliemi. Zabývali jsme se touto věcí opravdu pečlivě a zjistili jsme u většiny postižených pacientů genetickou blokádu. Blokáda enzymu glutation s-tranferázy je relativně snadné prokázat, testy enzymů cytochrom P450 Pathway jater, kódování enzymů pro acetylizaci a metalizaci jsou velmi drahé.Sám používám RD test, k rychlému určení diagnózy a následně laboratorní diagnostiku k jejímu podpoření. Při prokazování onemocnění plísněmi používám ELISA test, zjišťují se tak určité antigeny (Aspergilus niger, mucor, různé druhy penicilínu, stachybotrys). Nejsložitější a nejdražší je prokázání VOC (Volatile oganic compounds) jedů z životního prostředí. Zde používáme rozbor moči zaměřený na obsah organických kyselin. Tento obsah nepřímo poukazuje na otravu organizmu jedy. Pro prokazování Borrélií používáme v Německu výhradně test MELISA - laboratoř v Brmémách (26). V USA pak test Western Blot v laboratoři IgeneX (Nick Harris, PhD).Jako vědec zastávám následující názor: v evoluci lidstva tomu bylo dříve tak, že přežili pouze ti nejsilnější, krutí a nejagresivnější. Dnes jsou to ti, kteří mají dobré detoxikační enzymy. Naše práce lékaře nebo léčitele je vlastně kontra-evoluční. Stojíme evoluci v cestě.Tři složky Lymské BoreliózySložka 1:Přítomnost borrélií, ko-infekcí a oportunních infekcí.Svou metabolickou aktivitou, vylučováním peptidů, které pak řídí hostitelský organizmus a dále skrze své odpadní látky a samou svou přítomností vytvářejí mikroby změnu prostředí což se v nejrůznějších podobách projevuje na zdraví organizmu. Dochází ke změně hodnot pH, obsahu elektrolytů, změně permeability buněčné stěny, ke změnám reakce -schopnosti střevního systému atd.V tomto aspektu léčby se všeobecně přistupuje k léčbě antibiotiky. Sám upřednostňuji pečlivý výběr antibioticky působících bylin, dále vhodných minerálů a ortomolekulárních látek. Jako doplněk používám pulzních elektromagnetických polí. Technologie, kterou používáme, je známa pod jménem KMT (Klinghardt-Matrix-Therapie). Ve spolupráci s jednou japonskou firmou jsme vyvinuli sérii nástrojů, které se používají podobně jako přístroje TENS. Přístroje jsou složené z počítačového zařízení a čtyř elektrod, které je možné použít třemi různými způsoby:1. elektrody se položí nebo přilepí a převádějí pulzní proudy do pacientova těla2. elektrody se přiloží k pacientovi a vytvářejí neviditelná pulzní světelná pole, která modulují a strukturují biofotonní pole pacienta3. elektrody jsou vloženy do vany a přenášejí tak pulzní pole do vody a následně do pacientova těla (17).Přístroje jsou v USA schváleny FDA (státní zdravotnická organizace). Přístroj vytváří současně několik vysokofrekvenčních polí o biologické vlnové délce. Tyto vlny jsou modulovány tak, aby interferenční vzorce vytvářely požadovanou pulzní frekvenci. Současně vznikají synergetické harmonické alikvotní tóny, které dodávají přístroji hlubokou působnost. Vlnové nosiče jsou modulovány tzv. „Microbial Inhibition Frequencies“. To jsou vědou uveřejněné frekvence, které omezují nebo zastavují růst určitých zárodků. Předchůdci této metody byly ve 30. letech Dr. Royal Rife v Kalifornii a Hulda Clark, která technologii dále rozvíjela. Více jak 100 krát za sekundu měří tento přístroj kožní odpor a nastavuje tak sílu proudu vůči neustále se měnícímu kožnímu odporu. Díky tomu nedochází k adaptaci organizmu na proud a mikrovlny prostupují volně všemi tkáněmi. Přístroj nabízí pro každý choroboplodný zárodek desítky různých frekvencí. Některé z těchto vln omezují sexuální aktivitu mikrobů, jiné zase štěpení DNA a řízení reprodukce atd. Používáme pouze vědecky podložené frekvence, ne empirické frekvence z oblasti esoterické medicíny. Tyto frekvence mají také enormní vliv na řízení imunitního systému. Mají určitý tréninkový vliv na buňky imunitního systému, které po léčbě dokáží lépe identifikovat příslušné mikroby a následně je dokáží lépe rozpoznat od vlastních tělních tkání. Dále řídí tyto frekvence také přijímání léků v různých tkáních. Podaná léčiva nejsou vedena pouze do mikroby zasažených tkání, ale koncentrují se také jiných oblastí těla. (Drug Uptake Enhancement).Složka 2:Exo a endotoxiny vytvářené mikroorganizmy.Téměř všechny toxiny produkované mikroby patří do velké skupiny neurotoxinů, některé také do skupiny s“. karcinogenů. Existují ale také toxiny, které blokují receptor T3 na buněčné stěně atd. Snížená hormonální produkce gonád a nadledvinek je u Lyme-pacientů častým problémem způsobeným neurotoxiny. Centrální blokáda epifýzy, hypotalamu a hypofýzy je téměř vždy přítomná a často vyžaduje zvláštní lékařské nebo léčitelské opatření. Nejefektivnější metody jsou zde Psycho-Kineziologie a neurální terapie. Biotoxiny mikroorganizmů mají synergetický efekt spolu s těžkými kovy, jedy z životního prostředí a thioéterem (infekce v čelistní kosti a nicoléze), a také typickými jedy ze zubů s kanálkovou výplní.Mnou uveřejněný protokol k detoxikaci neurotoxinů je důležitou součástí léčby Borrélií. (6, Hier&Jetzt, vydání 4/2001).Používáme látky s vazebnou schopností neurotoxinů jako např. vláknitou, nevařenou zeleninu, samento, cholesryramin (13), beta-sitosterol, řasy chlorella, jablečný pektin a fazolový prášek mucuna (14). V první fázi léčby by měl být vypracován efektivní detoxikační protokol. Šetrné a účinné vyloučení těžkých kovů je z velké části věda, ale trochu také umění. Nutné informace k tématu jsou dnes snadno dostupné. (15).Těžký krok v detoxikaci neurotoxinů je jejich samotné uvolnění ze stávajících vazeb. Teprve poté mohou být dopraveny do jater a dále vyloučeny přes žluč a střeva. Z tohoto místa mohou vazebné látky toxiny vyvést z těla. Toxiny, které blokují T3 receptor, mohou být vyloučeny podle Wilsonova protokolu orálním T3. Toxiny, které blokují Cortisol receptor mohou být vyvedeny ayurvédským rostlinným přípravkem Forskolinem.Samento (14), CGF (Chlrella Grow Factor, Chlorella Extract) a koriandr společně s neozářeným práškem z fazolí mucuna (14) zvládnou vyvést z tkáně téměř vše ostatní. SH Glutation nitrožilně, orálně nebo inhalačně napomáhá vyvést neurotoxiny z buňky. DMPS a kalcium EDTA a nitrožilně podaný vitamín C dopravují jedy v mezibuněčném prostoru k vylučovacím orgánům. Kyselina Alfa-liponová pomáhá vylučovat těžké kovy navázané na glutation v játrech a žlučníku. „Novou“, nejdůležitější látkou, která pomáhá vyvést neurotoxiny z nitra buňky, jsou fosfolipidy. Již po dva roky používáme s úspěchem „Phospolipid Exchange“ - energeticky upravená kombinace sojových fosfolipidů, EDTA, kyseliny alfa-liponové a hořčíku (14).Tento detoxikační prostředek je v současnosti pro naše pacienty trpící lymskou boreliózou nejefektivnější a je nejlépe snášen. KMT mikrofrekvenční přístroj může vylučování toxinů značně urychlit, především tam, kde biochemické substance neuspěly (17). Psychoterapeutické intervence jako PK nebo MFT (15), techniky s intencí odhalení a léčení starých traumat, mají často hlubší efekt na vyvazování a následné vylučování neurotoxinů z tkáně právě tam, kde ostatní metody neuspěly.Před každým MFT/PK sezením premedikujeme pacienta chlorellou a CGF/Chlorella Extrakt. Někdy je nutná extrakce mrtvého zubu nebo injekce autonomního ganglionu Glutathion nebo jiným chalátem ke zrychlení vyplavení neurotoxinů. Lymfatická drenáž a colonhydroterapie mohou pomoci vyplavit toxiny z těchto systémů. Klinghardtova Matrix Terapie spojuje všechny tyto elementy v jednoduché a snadno naučitelné metodě.Složka 3:Reakce imunitního systému způsobená toxiny a mikrobyJsou známy tři varianty modifikace imunitního systému Lymskou boreliózouZpůsob jakým imunitní systém reaguje na přítomnost mikrobů je z větší části závislý na stavu a životních podmínkách hostitele:- geneticky naprogramovaná kvalita a množství detoxikačních enzymů- raná onemocnění- dětská traumata- elektromagnetický stres (místo na spaní, používání mobilního telefonu, vystavení elektromagnetickým polím v autě, na pracovišti)- potravinové alergie a stravovací návyky- sociálně ekonomické vlivy- operace a prodělané choroby- výživa- nedostatek pohybu- stres- zatížení zubů jedy (amalgám, snížený skus, kanálkové výplně, infekce v čelistní kosti)Anergie - chybějící adekvátní reakce imunitního systémuZnámý mechanizmus, který mikroby používají k vyřazení imunitního systému se nazývá hyperkoagulace. Mikroby se především usazují v cévním endotelu, kde mají nepřeberný dostatek živin. Aby nebyly buňkám imunitního systému nápadné, řídí mechanizmus koagulace hostitele. V krvi je tvořeno nadměrné množství fibrinu, který je následně ukládán v endotelu a vytváří nad mikroby něco jako přikrývku. Živiny se mohou skrze tuto přikrývku dostat, ale imunitní systém není schopen mikroby rozpoznat. Laboratorní test, který je schopen tento problém prokázat je krevní test na „rozpustné monomery fibrinu“. K terapii používáme opět KMT technologii k oživení buněk imunitního systému.Rechtsregulat je enzymatický nápoj vedoucí k rozpouštění patologických fibrinových monomerů a odstraňuje tak tento aspekt. V našich vyšetřeních jsme zjistili, že Rechtsregulat je efektivnější nežli dvojitá denní injekce Heparinu. Navržené dávkování: 2 denně polévkové lžíce ve sklenici vody. Dalším známým obranným mechanizmem mikrobů je tzv. „Molecular Mimicry“ - buněčná stěna spirochet obsahuje molekuly cukru a stavební prvky proteinů, které jsou identické s myelinem nervových pochev. Z toho důvodu nás už nepřekvapuje, že u 60ti % našich pacientů s MS nacházíme infekci borreliózy.Alergie:Pod tímto pojmem rozumíme přiměřenou nebo přemrštěnou reakci imunitního systému na přítomné jedy a mikroby.Klasická medicína měří hlavně dva aspekty:1. T -Help-Suppressor-RatioKdyž je přítomno více pomocných T-lymfocytů než supresoních buněk, dochází k přemrštěné imunitní reakci. V opačném případě je imunitní reakce snížena. U Lymské borreliózy dochází k oběma reakcím. U T-pomocných buněk rozlišujeme mezi reakcemi TH 1 a TH2. Dříve se v němčině zjednodušeně nazývaly celulární a humorální imunitní reakce. 80 procent pacientů s boreliózou má příliš aktivní imunitní systém. K regulaci imunitního systému je zatím nejvhodnější desenzibilizace pomocí PK nebo MFT (15). Pacient drží alergen (např. bakterielní kulturu), během této doby je jeho autonomní nervový systém držen ve stavu uvolnění. Používáme techniku poklepávání na akupunkturní body a hypnoterapeutické techniky, které se učíme, v rámci psycho kineziologie (PK). Další efektivní metoda jak vyvážit TH 1 a TH 2 reakce je terapie vlastní močí. Pacientova vlastní moč je filtrovací jehlou natažena do stříkačky a dvakrát týdně jsou injektovány 2 kubíky hluboko do svalu. Po čtvrté injekci je pacientovi často lépe. Jako doprovodnou léčbu dávám sérii 12ti injekcí.Autoimunita - toxiny a mikroby jako haptenyI když u toho kterého pacienta nepůsobí těžké kovy a bakterie jako alergeny, mohou se „nalepit“ na pacientovu vlastní buněčnou stěnu. V této kombinaci působí jako alergeny a imunitní systém útočí na vlastní buňky pacienta, ve kterých jsou tyto hapteny uloženy. Toto je hlavní mechanizmus autoimunních onemocnění. Důležitá je zde biologická detoxikace těžkých kovů.Spirochety vyvinuly ještě další trik. Jde o interakci mezi specifickým virulescentním faktorem (OspE = outer surface protein E) a hostitelským proteinem jménem fuH. Tyto mechanizmy mohou být zbaveny účinku pomocí KMT - technologie.Mnoho lékařů v Evropě před několika málo lety naskočilo na již jedoucí vlak v léčbě Lymské borreliózy a snaží se udělat si jméno kopírováním knih a webových stránek amerických autorů jako je např. Joe Burrescano, MD. Nováčka poznáte podle toho, že vám stále tvrdohlavě předepisuje antibiotika, která všeobecně vedou ke krátkodobému zlepšení, ale z dlouhodobého hlediska přinášejí jen málo úspěchů. V současnosti je známo, pokud vezmeme v potaz všechny mechanizmy, které borrélie vyvinuly, že k dosažení uzdravení je nutné léčit antibiotiky minimálně 18 měsíců (25). Pozorujeme trvalé vedlejší účinky této terapie, např. selhání ledvin, tinitus, slábnutí imunity atd. Pokud věříme vědě a literatuře a bydlíme v prostředí jako Schwarzwald, kde je 12-22 % mušek a komárů přenašeči borreliózy, trvá to pouze několik týdnů, kdy bude uzdravený pacient znovu infikován. Nedává žádný smysl léčit antibiotiky 1 a 1/2 roku, abychom docílili několika týdnů bez symptomů, před tím, než bude opět nutno podstoupit léčbu. V žádném případě nejsem nepřítelem léčby antibiotiky. Antibiotika pomohla mnoha mým pacientům dostat se z nejhoršího ven. Jakmile ale pacient začne opět myslet a fungovat, měla by být léčba okamžitě upravena na již zmíněné metody. Při zohlednění již popsaných synergetických principů se pacienti zotaví a mohou pak vést plnohodnotný život. Některé aspekty léčby by měly být vedeny dále po zbytek života. Pokračovat na další díl.

folder_openPřiřazené štítky

Krása začíná zevnitř

access_time09.červen 2019personRedakce

To, jak se stravujeme, má významný vliv na naše zdraví, ale i na krásu a kvalitu naší pleti. Ovoce a zelenina totiž obsahují antioxidanty, které zpomalují stárnutí kožních buněk a chrání i naše zdraví. Ani ten nejdražší kosmetický krém nemůže napravit chyby, které způsobujeme své pokožce nesprávným výběrem potravin. Pestrá a vyvážená strava nám pomůže např. v případech, kdy nás trápí suchá a podrážděná pokožka, akné nebo ekzémy. Proto nezapomínejte na dostatečný přísun vitamínů a minerálů nejen v podobě doplňků stravy, ale hlavně ve stravě.Vitamin CJeden z hlavních antioxidantů, zpomaluje proces stárnutí a má vliv i na tvorbu kolagenu. Podle vědeckých studií mají ti, kteří jedí dostatek vitaminu C méně vrásek než ti, kteří ho opomíjejí. Vitamín C urychluje hojení a udržuje pokožku pružnou, protože pomáhá formovat a udržovat buňky. Vitamín C je obsažen ve velkém množství např. v nových bramborech, černém rybízu, brokolici a rajčatech. Jestliže ve vaší stravě vitamín C chybí, doporučujeme užívat jeho přírodní formu v potravním doplňku s koncentrátem z Acerola cherry. BetakaroténVýborně regeneruje kožní tkáň a zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky. V komplexu s dalšími složkami se v organismu přeměňuje na vitamín A a působí jako silný antioxidant. Najdeme ho v ovoci a zelenině, které mají žlutou a červenou barvu jako např. , meruňky, mrkev, meloun, paprika. Jestliže ve vaší stravě není betakaroténu dostatek, doporučujme užívat komplexní doplněk stravy. Vitamín BJe to komplex vitamínů, z nich některé mají zásadní vliv na kvalitu pokožky. Např. vitamín B2 - riboflavin přispívá ke krásné pokožce i zdravým nehtům. Máte popraskané rty a bolavé koutky? Pak ve vaší stravě určitě chybí vitamín B2 a také vitamin B3 – niacin, ten pomáhá urychlovat hojení pokožky. Kde tyto vitamíny najdeme? Především v luštěninách, droždí, vejcích. Pijete kávu, kouříte, jste vystaveni stresu? Pak vám pro doplnění komplexu vitamínů B doporučujeme užívat komplex vitamínu B z přírodních zdrojů. Omega-3 mastné kyselinyKonzumací Omega 3 mastných kyselin prospějete vaší pleti, protože zlepšují stav pórů, ekzémů a zvyšují elasticitu pokožky. Navíc udržují pleť hydratovanou, nezapomínejte na ně především tehdy, trápí-li vás suchá pokožka. Najdete je v rybách, lnu - oleji nebo semínkách a obsahují je také ořechy. Pro zvýšení příjmu Omega 3 mastných kyselin doporučujeme přírodní doplněk stravy.

folder_openPřiřazené štítky

Strava jako zdroj živin a biologicky důležitých látek

access_time09.červen 2019personRedakce

Jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují naše zdraví, je způsob, jakým se stravujeme. Mnohdy si ani neuvědomujeme, jak je vztah mezi nemocí a správnou výživou těsný. Není dobré jíst jen některé druhy potravin, i kdyby se jednalo o potraviny s mnoha pozitivními vlastnostmi.Životospráva a živinyMálokdo svede hlídat svůj jídelníček tak, aby obsahoval potřebné dávky všech látek, díky kterým umí tělo udržet potřebný výkon. Obecně platí, že se nám nedostává 60 % z doporučeného množství živin. Jejich přísun je tedy třeba pravidelně doplňovat.Zpracováváním velkého množství chemikálií, které jsou obsaženy v potravě je náš organismus velice zatěžován. Některé látky umí tělo přeměnit – metabolizovat ve svůj prospěch, ale většinu jedů je třeba odstranit – vyloučit. To však lidský organismus zvládne jen do jisté míry a za předpokladu, že má vhodně sestavený jídelníček. Každý denbychom měli, pokud možno, sníst především:Minimálně 500 g zeleniny:Nejvhodnější jsou čerstvé saláty. Čím větší množství druhů zeleniny se v jídelníčku vyskytne, tím lépe bude tělo zásobeno vitamíny, minerálními látkami a vlákninou.Přibližně 200 g ovoce:V zimním a předjarním období jsou výhodné citrusové plody, jinak lze vybírat jakékoli sezónní ovoce.Mléčné výrobky v množství 300 – 500 g:Mléčné výrobky jsou zdrojem kvalitních bílkovin vitamínů a zejména nedostatkového vápníku.Maso v množství 100 – 300 g:Na spodní hranici uvedeného rozmezí je maso hovězí nebo vepřové, na horní hranici rybí. Drůbeží maso je pak uprostřed uvedené hranice. Ideální frekvence ryb ve zdravém jídelníčku je dvakrát týdně.Pečivo v množství 2 – 4 kusy:Přednost je třeba dávat celozrnnému pečivu, pokud potřebujete snížit tělesnou hmotnost, pak raději jen 1 – 2 kusy denně.Přílohy k jídlu:brambory, rýže, těstoviny – stačí 1 – 2 porce.Tuky:1 – 2 polévkové lžíce (nejlépe olivový olej). Jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, které organismus potřebuje. Olivový olej je vhodný například na zeleninové saláty nebo jej lze přidat do hotových jídel.Ořechy:20 – 50 g. Raději ale ne slané buráky, jinak jsou skvělým zdrojem vitaminu E a přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob.Použitá literatura:Václava Kunová: Zdravá výživa a hubnutí v otázkách a odpovědích (Grada 2005)

folder_openPřiřazené štítky

Zajímavosti z výživy

access_time13.únor 2020personRadka Eliášková

Výživa je v podstatě základním kamenem žití, mnohé dokáže, jen my o ni stále nevíme dostatek informací. Pojďme se tedy podívat na některé zajímavosti publikované ve studiích nedávno publikovaných.• Nízká hladina Vitaminu D se spojuje s vyšším rizikem infarktu myokardu i dalšími problémy s kardiovaskulárním systémem. Byla provedena studie, kdy bylo sledováno hladina vitaminu D společně s rizikem onemocnění srdce po dobu 5 let u 1739 lidí s průměrným věkem 59 let. Vědci zjistili, že lidé s nejnižší hladinou vitaminu D mají o 62% vyšší riziko onemocnění cévní soustavy než další skupina s mírně vyšší hladinou vitaminu D. Z tohoto důvodu vědci označují jeho nedostatečnost stejným rizikovým faktorem jako vysoká hladina škodlivého cholesterolu. Denně doporučují příjem vitaminu D pro mladé lidi 200 IU, pro dospělé 400 IU a pro starší 600 IU. Robert U. Simpson, jehož skupina jako první identifikovala receptory na srdečních buňkách, doporučuje dokonce 1000 IU až 2000 IU denně. V jiných skupinách jsou zatím s tímto vyjádřením opatrnější a chtějí počkat na prokazatelný účinek vysokých dávek vitamínu D. (7.1.2008 HealthDay News)• Mírně modifikovaná Atkinsonova dieta pomáhá lidem kontrolovat epileptické záchvaty. Toto tvrzení bylo již dříve potvrzeno u dětí, ovšem nyní se ukázalo pravdivé i u dospělých lidí. Pro studii byli určeni lidé, kteří trpěli v průměru 10ti záchvaty týdně. Dieta se skládala především z bílkovin a tuků, sacharidů bylo pouze 15g denně. Po jednom měsíci již lidé zaznamenali nižší výskyt záchvatů než u kontrolní skupiny, která brala pouze léčiva a po třech měsících diety již skupina s upravenou stravou zaznamenala pouze 50% výskytu záchvatů. Co se týče zvýšené hladiny cholesterolu a triglycidů, tak toto zvýšení bylo mírné. Dobrá zpráva tedy je, že opravdu se dají stravou kontrolovat i velmi závažné zdravotní potíže. Špatná zpráva je, že tento systém je velmi náročný na disciplínu (studii dokončilo pouze 50% účastníků).  (31.1.2008 HealthDay News)• Jak jíst hranolky a pečené brambory bezpečněji? Samozřejmě v jídelníčku by víceméně zastoupeny být vůbec neměly. Ale mimoto, že jsou velmi tučné a celkově nezdravé, vyznačují se vysokou hladinou karcinogenní látky – Acrilamid. Tato látka je obsažena ve všech potravinách s vysokým obsahem škrobu. Dá se ovšem hladina této látky snížit tím, že potraviny nejdříve namočíte před fritováním (smažením apod.) do vody. Studie byla provedena na potravinách namočených ve vodě po 30 minut až 2 hodiny, úroveň Acriamidu po tepelné úpravě se snížila o 23%, 38% a 48%. Další studie ještě budou probíhat, aby se maximálně snížilo riziko tvorby rakovinotvorných látek při úpravě stravy. (Journal of the Science of Food and Agriculture 2008)• Kdo nesnídá, má vyšší riziko výskytu obezity. Studie sledovala 2000 dospívajících lidí po dobu 5ti let, kteří detailně vyplňovali pravidelné dotazníky. Ukázalo se, že čím častěji korespondent konzumoval snídaní, tím měl menší tendenci k obezitě i nadváze. Ne nadarmo se říká, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne! (Pediatrics – březen 2008)• Zdravou výživou ke zdravým dětem. Tak by mohl znít verdikt studie, která sledovala souvislost denní konzumace zinku, folátu, vitamínu C, vitamínu E a beta-karotenu a genetickými abnormality ve spermatu mužů. Vědci zjistili, že muži s nejvyšším příjmem kys. listové (722 – 1150 mcg denně) měli o 20 – 30% snížený výskyt abnormalit v ejakulátu oproti ostatním skupinám. I když tato studie nepotvrdila přímou souvislost mezi kyselinou listovou a genetickými abnormalitami spermií, prokázala ovšem význam správné diety nejen u žen (která byla prokázána již dříve), ale i u mužů pro zdravé potomstvo. (Human Reproduction – březen 2008)• Na závěr dnešního povídání se podíváme na ovoce a zeleninu. Každý z nás by měl tuto součást stravy zařadit do svého jídelníčku alespoň v 1 až 2 porcích. Pojďme se podívat na pár zajímavých faktů o některých z nich.Avokádo – je skvělým zdrojem mononenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu. Je dále dobrým zdrojem Vitaminu E a luteinu, přírodního antioxidantu, jenž napomáhá zdraví zraku.Brokolice – je plná látek s názvy: isothiocyanate, sulforaphane a indoles, u kterých se věří, že snižují riziko rakoviny prsu, prostaty, děložního čípku, plic a dalších. Brokolice dále dodává tolik vitamínu C jako např. pomerančový džus (z čerstvého ovoce). Růžičková kapusta – obsahuje také sloučeniny pro boj s rakovinotvornými látkami. Dále mají vysoký obsah Vitaminu C, kys. listové, Vitamínu A a draslíku (neměly by se převařit).Kapusta je velmi dobrým zdrojem Vitaminu K, C a beta-karotenu. Půl šálku kapusty obsahuje 1,3g vlákniny při pouhým 20 kcal.Ibišek má velmi málo kalorií při opravdu vysokém obsahu rozpustitelné vlákniny a je zdrojem Vitamínu A.Limetky – toto ovoce obsahuje tolik Vitaminu C, že bylo dříve hlavním zdrojem vitaminu C na mořských plavbách.

folder_openPřiřazené štítky

Nebezpečný cholesterol - jak se jím nenechat zabít

access_time28.duben 2020personSimona Chvátilová

Cholesterol – pojem, z něhož některým z nás běhá mráz po zádech.Je to ale také velmi důležitá látka, kterou naše tělo potřebuje. Co konzumovat, aby se z cholesterolu stal náš kamarád, Vám poradí tento článek….Dnešní doba je velice uspěchaná, a tak se lidé často stravují v rychlých občerstveních, protože je to rychlé a hlavně pohodlné. Konzumování jídel na většinou přepálených tucích a pití sladkých nápojů má však negativní vliv na naše zdraví. Konzumací takových potravin se nám dostává do těla „nepřítel“, který je příčinou mnoha závažných onemocnění – cholesterol. Kde se bere cholesterolCholesterol je látka, kterou si tělo jednak vytváří samo v játrech, a jednak ho tělu dodáváme v potravě. Je obsažen především v potravinách živočišného původu – sádlo, tučná jídla, potraviny připravené z bílé mouky, sladkosti, mléko, vaječný žloutek atd. Jeho zvýšená hladina sebou nese riziko arteriosklerózy, infarktu a cévní mozkové příhody. Lidský organismus nedokáže nadbytečný cholesterol vyloučit, a tak je ten přebytečný ukládán do stěn cév, což může mít za následek zmíněné nemoci. Pokud budeme udržovat denní příjem tuku maximálně na 30%, nebo ještě lépe na 20% celkové kalorické spotřeby, tak se hladina cholesterolu významně nezvýší. K čemu je cholesterol dobrý?Nesmíme ale zapomínat na to, že tuky, a tudíž i cholesterol, lidské tělo potřebuje ke svému životu. Je například velmi důležitý pro tvorbu steroidních hormonů, je základní stavební jednotkou buněk, které díky němu mají ochranný obal, tzv. membránu. Rovněž je nepostradatelný pro tvorbu vitamínu D a je základem žlučových kyselin. Co se s ním děje při úpravě jídel ?Kulinářskou úpravou se cholesterol mění. Při zahřátí můžeCholesterol oxidovat a oxidace dále probíhá i během skladování. Tak vznikají látky – oxysteroly. Ty tvoří spolu s bílkovinami krevní plazmy nerozpustné produkty a mohou tak vznikat usazeniny.Oxysteroly jsou nebezpečné hlavně pro lidi, kteří trpí arteriosklerózou. Ale i u zdravých lidí jsou tyto látky daleko nebezpečnější než výchozí cholesterol. Jak na to …Omezte a vynechejte : slaninusádlomajonézypaštikysmetanuomezte konzumaci máslatučné mléčné a smetanové výrobky Dopřejte si : vlákninuovoce a zeleninuolivový nebo řepkový olejvýrobky se sníženým obsahem tukuneslazené nápoje, nejlépe minerálky Cholesterol - náš přítelPokud budeme tuky užívat v přiměřené míře, pak cholesterol může být i náš kamarád a přítel. Pokud se stravujeme mimo domov, pak bychom měli volit ty restaurace, kde máme zaručeno, že jídlo je nám připravováno podle určitých standardů a norem. Každý z nás by měl snižovat příjem nevhodných potravin a omezovat kalorický příjem již jako prevenci velmi závažných onemocnění.

folder_openPřiřazené štítky