Výsledky vyhledávání v sekci Kondice na dotaz lístky

Proč hubnou muži snadněji?

access_time01.listopad 2019personRedakce

Ráda soutěžíte a chtěla byste shodit pár kil? Potom pro vás máme jednu radu. Neporovnávejte se při hubnutí se svým protějškem. Je totiž dokázáno, že mužům jde hubnutí lépe.Může za to testosteron?Mužské tělo obsahuje v průměru o 40 procent více svalové hmoty než tělo ženské. Muži také mají více testosteronu, nutně potřebného pro výživu svalů.Takže pokud se váš miláček cpe na gauči čokoládou, část z ní se přirozeně spálí ve svalové hmotě. Kdyby se však, byť v dobrém, podělil s vámi, následky bohužel uvidíte již druhý den při zapínání kalhot.Když už je řeč o jídle, muži mají přirozeně větší „choutky“ na maso a vůbec na sytá, proteinová jídla. Mnozí z nich upřednostní propečený steak před chutným domácím koláčem. Berte si z toho příklad a nakrmte tělo potravinami s nízkým glykemickým indexem. To vám zaručí, že zůstanete déle s pocitem plného žaludku a nebudete muset doplňovat již hodinu po obědě ztracenou energii sušenkami.Muži se prostě netýrají hlady!Ukažte nám chlapa, který se rozhodne ráno posnídat vajíčko a půlku topinky, k obědu si dá zeleninový salát a večer se bude rozhodovat mezi grapefruitem a klíčky. Nad takovými dietami nejspíš váš přítel mávne rukou a jen se v koutku pousměje. Dokonce vám možná, velmi moudře, pohrozí rozchodem, pokud do takového drastického jídelníčku zapojíte celou rodinu. Takováto sebetrýzeň vám nanejvýš zpomalí metabolismus.Přestaňte si vyčítat těstoviny po osmé hodině (obzvlášť pokud vás čeká vášnivá noc a budete mít dost prostoru na spalování přijatých kalorií) a neomezujte se. Muže podle statistik v mnohem menší míře trápí emocionální přejídání. Jednoduše proto, že si nic neodpírají a jedí, když mají hlad, ne když jsou naštvaní. Vezměte si z nich příklad a nahromaděný stres a vztek si vybijte při libovolných fyzicky náročných aktivitách, ne při plenění ledničky. Budete se cítit a i vypadat lépe.Muži jsou tvrdohlavějšíŽe se vám to nezdá? Uvedu vám příklad svého kolegy Romana. Zčistajasna si před Vánocemi usmyslel, že zhubne. Začal denně cvičit, úplně překopal jídelníček a jak řekl, tak bylo. Žádné krize, žádné zaváhání. Jednoduše si dal cíl a my jen nevěřícně kroutíme hlavou a závidíme shozená kila. Ženské hubnutí je bohužel často založeno na rychlých, nereálných cílech. Následuje jo-jo efekt, zklamání, pocit prohraného boje a za čas se celý kolotoč opakuje….Pokud to tedy myslíte s hubnutím vážně, zaměřte se na samotný proces, ne na cíl. Radujte se z každého malého úspěchu. A odměňte se. Samozřejmě ne čokoládou, ale třeba lístky do kina.A co vy samy, milé dámy? Máte zkušenosti s hubnutím s vaším protějškem? Pokud ano, kdo vyhrál? Napište nám.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zaujalo nás na dotaz lístky

Zajímavosti o čaji

access_time26.leden 2020personRadka Eliášková

Kromě těchto 3 druhů dnes existuje i mnoho vyšlechtěných pododrůd a klonů.Čajovník roste ve nejlépe vyšších nadmořských výškách, ideálně kolem 1800 m, kde má dostatek vlhkosti díky častým mlhám, které zároveň zabraňují nadměrnému přístupu slunečního svitu. Tím je zajištěn pozvolný vývoj listů a výhonků. Rostliny se při pěstování ořezávají na maximální výšku 1 metru, aby umožňovali snadné zacházení.Při sběru se z keře odštipují pouze mladé koncové výhonky s maximálně 5 lístky. Pro lepší čaje jsou však sbírány pouze první dva lístky společně s výhonkem pokrytým bílým chmýřím, který je nejkvalitnější. Anglicky se nazývá pekoe. Takovýchto sběrů je v teplejších oblastech i několik v roce.Čaj jako produkt má na rozdíl od čajovníku stovky druhů. Hlavní třídění je však dáno způsobem zpracování. Podle něho rozeznáváme tyto kategorie:Zelený čajPo sklizni se lístky ihned nebo po krátkém zavadnutí zpracovávají prudkým zahřátím, aby se zastavila oxidace, která je někdy nesprávně nazývaná jako fermentace. Zelený čaj tedy oxidací neprochází. Zahřátí probíhá buď opražením na pánvi, což probíhá u 90% zpracovávaných zelených čajů v Číně, napařováním, což je typické pro Japonsko a poslední možností je pečení. Poté se lístky svinují a suší, což může probíhat i několikrát. Kvalitní zelené čaje se vyrábí převážně v Číně, Japonsku a na Tchaj-wanu.Černý čajČajové lístky černého čaje, který je v Číně nazývám červený, se nejprve nechávají několik hodin zavadnout, aby změkly a nepolámaly se při následném svinování. Cílem je narušení listů tak, aby se za přístupu vzduchu vlivem chemických látek nastartovala oxidace. Na této části zpracování nejvíce závisí výsledná chuť, vůně a barva čaje. Po zastavení oxidace prudkým zahřátím horkým vzduchem, které nejčastěji probíhá ve velkých pecích, se následně ještě dosušují např. pražením. Na závěr se suchý čaj zbavuje nečistot a třídí dle kvality. Z hlediska výroby nejvíce rozšířený druh dosahuje nejlepší kvality v Číně, Indii, Nepálu, Keni a na Srí Lance. Bílý čajJedná se o velmi vzácný a ceněný druh. Obsahuje velké množství ochmýřených, dosud nerozvinutých výhonků, někdy i s jedním nebo dvěma přilehlými lístky. Podobně jako zelený čaj se nechává zavadnout a po lehké oxidaci, která však někdy prakticky neprobíhá, se suší. Výsledný nápoj je bledě zelený až žlutý a má nasládlou chuť. Produkován je v Číně.OolongOolong patří někam mezi zelený a černý čaj, neboť prochází jen částečnou oxidací. Její délka je u jednotlivých druhů různá. Lístky na oolong jsou sbírány v plné zralosti. Nejprve se nechávají zavadnout na přímém slunci. Poté se protřásají v bambusových válcích, aby se narušili okraje listů a začala oxidace. Tento proces je zajímavý tím, že oxidace probíhá převážně na okrajích listů, které následně začnou červenat, zatímco střed zůstává zelený, což je ten pravý čas pro sušení vyšší teplotou než u jiných čajů. Díky tomu je čaj trvanlivější. Tyto čaje se vyrábí v Číně a na Tchaj-wanu a pokusy o výrobu probíhají též v Indické oblasti Darjeeling.Kromě popsaných možností existují ještě další způsoby zpracování, jejichž výsledkem jsou např. čaje ovoněné, zpracované nad kouřem (uzené) nebo opakovaně oxidované a uleželé mnoho let jako vyhlášený čaj Pchu-er (Pu-erh).Čaj a JaponskoJaponsko bylo jednou z prvních zemí, jejíž kulturu pití čaje velmi ovlivnilo. Dostal se sem již v 6. století, kdy je jako vzácný dárek přiváželi muži vracející se z Číny. Dle japonských historických záznamů již v roce 729 císař Šomu pohostil sto mnichů.Znalosti spojené s jeho pěstováním, přípravou a kulturou Japonci převzali z Číny. V dalších stoletích si však získané zkušenosti přizpůsobili a přestože i dnes je mnoho znaků společných s Čínou, čajová kultura v Japonsku je dnes považována za zcela samostatnou.Semena čajovníku byla do země poprvé přivezena v roce 805 a posloužila jako základ první čajové plantáže. Přestože i v dalších desetiletích vznikaly další osazené plochy, byl čaj v Japonsku velmi vzácný a převážně se dovážel z Číny. Poté však v důsledku bouřlivého vývoje téměř ustaly veškeré styky s Čínou, což čajovou kulturu velmi oslabilo. Po uklidnění situace koncem 12. století bylo z Číny přivezeno větší množství semen čajovníku společně se znalostmi o jeho pěstování a zpracování a následně začaly vznikat čajové plantáže mnohem rychleji.Japonsko dnes až na malé výjimky produkuje pouze zelený čaj.Čaj v EvropěDo Evropy čaj jako zboží poprvé na svých lodích přivezli Holanďané v roce 1610 z Jávy, kam jej přivezli čínští obchodníci kolem roku 1607 a shodou okolností zřejmě i japonští obchodníci. Ještě dříve, v průběhu 16. století se sním při svých platbách museli setkat Portugalci, kteří možná i nějaký vzorek do Evropy přivezli, ale zřejmě je nezaujal jako obchodní artikl.Zpočátku se čaj prodával velmi draze jako zázračný lék, ale protože jeho popularita neustále stoupala, museli v roce 1637 představitelé holandské Východoindické společnosti svému zástupci na Jávě dopis, ve kterém uvedli, že na každé lodi očekávají i několik bedniček čínského a zeleného čaje.V dalších letech se čaj stával stále oblíbenějším a již kolem roku 1675 byl prodáván i v obchodech s potravinami. Z Holandska se čaj exportoval i do dalších zemí, např. do Británie, která jej však od roku 1669 prostřednictvím britské Východoindické společnosti začala dovážet sama.Čaj v RuskuPoprvé se čaj do Ruska dostal v roce 1618 jako čínský dar caru Michailu Fjodoroviči Romanovovi. Dovážen začal být po roce 1689 velbloudími karavanami, které jako protihodnotu z Ruska vozili kožešiny. Karavana byla složena z 200-300 velbloudů, kteří nesli každý 4 bedny s čajem a jedna cesta trvala až 18 měsíců. Obchod neustále narůstal a v roce 1796 již Rusové spotřebovali objem představující 6000 velbloudích nákladů. Před koncem 19. století se čaj pro jednodušší možnost přepravy začal lisovat do cihliček. Tento druh dovážení skončil na přelomu 19. a 20. století důsledkem modernějších a hlavně rychlejších způsobů. S Ruskem je dodnes spojena 1 velká tradice, kterou je příprava čaje v samovaru, což je kovová nádoba s kohoutkem, ve které vře neustále voda a ta se používá k ředění silné čajové esence.

folder_openPřiřazené štítky

Aranžování květin

access_time01.únor 2020personRadka Eliášková

Floristika se stává rozšířeným koníčkem a hobby markety i některá květinářství nabízejí spoustu pomůcek. Pokud nejste profesionál, ani zdaleka nemusíte kupovat všechno. Určitě však budete potřebovat aranžovací hmotu. Nejobvyklejší je zelená, k dostání je i růžová, červená, modrá, světle zelená či oranžová. Z tvarů je nejčastější kvádr, dále koule nebo kruh. Aranžovací hmota pro sušené květiny bývá šedá. Pro aranžování věnců vám dobře poslouží slaměné nebo polystyrenové podložky. Při práci budete potřebovat nůž, nůžky a štípací kleště na drátky - to nejspíš máte doma. Pomůže vám také sešívačka a různé druhy lepidel. K doplnění a zdobení aranžmá se vám budou hodit stuhy, barevná lýka, dekorační provázky, andělské vlasy apod. Podle sezony pak můžete používat i skořápky, mušličky od moře, korálky, vánoční ozdoby nebo jejich zbytky. Užijete i lesk na listy - někdy obsahuje také hnojivo či prostředek proti škůdcům, můžete ho tedy používat i na své pokojovky.Kam s nimi Jídelní stůl či konferenční stolek v obýváku, to jsou tradiční místa, kde řezané květiny obvykle bývají. Jenže jsou i jiné prostory, kde trávíte spoustu času a kde byste si je možná užili ještě víc. Projděte se po bytě a rozhlédněte se. Nechybějí vám někde? Ložnice V chladné ložnici vydrží řezané květiny déle než v obýváku, proto zde mnohdy také končí. Pokud však v ložnici opravdu jenom spíte, pracnějších aranžmá by sem bylo skoro škoda. Zvolte raději kvetoucí hrnkovou květinu nebo sem přeneste pokojovky, které nemají rády přílišné teplo. Koupelna Moc zeleně tu obvykle není, i když v koupelně bývá vlhko a to některým květinám vyloženě svědčí. Kromě těch hrnkových, třeba kapradin, ledviníku, parožnatky či kvetoucích chryzantém a orchidejí, koupelně můžete dopřát i misku plnou kopretin, kbelíček s gerberami nebo stabilní vázu s větvičkami jeřabin, které jste si přinesli z procházky. Nemáte v koupelně žádné okno, sprchový kout je malinký a všechny poličky jsou obsazené? Zkuste aspoň malou kytičku na pračku. Vždycky, když rozsvítíte, vás potěší. A co vaše pracoviště? Jste v práci osm hodin denně a zeleň reprezentuje jen uschlý tchynin jazyk na chodbě? Koukejte to honem napravit! Nemusíte mít zrovna luxusní kancelář, i na malý psací stůl v rohu nebo do kouta vedle šatních skříněk se hodí květiny. Hrnkové rostliny by měly být samozřejmostí. Nejenže zlepšují životní prostředí, ale každým očím pomůže, když mohou aspoň na chvilku koukat na něco zeleného. Řezané květiny ve váze pracoviště neuvěřitelně zůtulní, stačí jedna růžička nebo tulipán ze zahrádky. Zkuste si v pondělí ráno kromě svačiny připravit do práce také květiny. Nebo si je kupte cestou, některá květinářství mívají dokonce výrazné pondělní slevy. Uvidíte, že pracovní týden začnete s větší chutí. Hrnkové květiny Pokud nemáte čas, možnosti nebo náladu často měnit řezané květiny, oživujte interiér klasickými pokojovými rostlinami. A když začnou kvést, přeneste je na "významnější" místo, abyste si jejich krásu náležitě užili. Když se vám podaří barevně sladit ozdobný obal na květináč s barvou květu, efekt se minimálně ztrojnásobí. Pár rad na závěr Nepředkládáme vám instrukce, pouze inspirace, a proto naše návody nemusíte plnit přesně do puntíku. Nemáte listy aspidistry, kterou floristé často používají? Utrhněte list kany, udělá stejnou službu. Nemáte prorostlík? Projděte se po zahrádce, určitě najdete zelené lístky, které vaši kytici vhodně vyplní. Nechce se vám do květinářství pro gerberu? Zkuste kopretinu nebo třapatku ... Změna je život A ještě něco - měňte a měňte. Udělali jste krásné aranžmá ze sušených hortenzií či jeřabin do džbánku v chodbě a každý ho pochválí? Ne abyste ho tam nechali čtvrt roku, okoukalo by se vám i všem příchozím. Pamatujte, že změna je život. Proč byste ve své elegantní domácnosti nemohli mít pár dní umělého motýla? Vždyť je to legrace. Máte krásnou broušenou vázu, do které pravidelně aranžujete růže či lilie? Strčte ji s klidným svědomím do skříně a na komodu si postavte barevné plastové kelímky s ještě barevnějšími pryskyřníky. Hlavně že se vám to líbí a že vám to zlepší náladu.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Recepty na dotaz lístky

Období grilovaček zahájeno, přinášíme několik osvědčených receptů

access_time09.červen 2019personRedakce

Kuřecí stehna v meduPříprava: 20 minut + 60 minut grilováníPro 4 osoby* 4 kuřecí stehna * 3 lžíce medu * 2-3 lžíce vinného octa * 1 lžíce rozmarýnu * 4 lžíce olivového oleje * 200 ml pivaNa pečené brambory* 8 brambor * olivový olej * 16 lístků šalvěje * hrubá mořská sůl1. V misce prošleháme med, ocet, rozmarýn, olivový olej a pivo na marinádu. Kuřecí stehna omyjeme, osušíme, osolíme a vložíme do mísy. Přelijeme marinádou a necháme v chladu nejméně 2 hodiny odležet. Brambory vydrhneme kartáčkem, osušíme je, propícháme vidličkou a každou bramboru položíme na kus alobalu. Potřeme je olejem, poklademe lístky šalvěje a zabalíme.2. Brambory pečeme na rozpáleném grilu asi hodinu a během pečení je otáčíme. Asi půl hodiny před dopečením brambor vložíme na gril marinovaná stehna a grilujeme za občasného otáčení a potírání zbylou marinádou asi 30-40 minut. Stehna necháme před podáváním chvíli odležet, brambory posypeme hrubou mořskou solí.Cejn s citronemPříprava: 4 hodiny 45 minutPro 4 osoby• 2-4 celí vykuchaní cejni, celkem asi 1,2-1,4 kg ryb (po 600-700 nebo po 400 g) * 200 ml olivového oleje * 3 lžíce provensálského koření * hrubě drcený pepř * 2 citrony, bio, dobře omyté * 4 zelené chilli papričky * hrubá mořská sůl1. Vykuchané ryby dobře omyjeme a osušíme. Břišní dutinu osolíme a vysypeme lžičkou koření. Šikmo od páteře uděláme ostrým nožem po obou stranách několik zářezů a do každého zasuneme plátek citronu. Zbylé koření promícháme s olejem, směsí potřeme připravené ryby, posypeme pepřem a necháme v chladu několik hodin uležet. Před grilováním necháme okapat přebytečný olej.2. Grilujeme zprudka na rozpáleném grilu potřeném olejem. Pak dopékáme na mírnějším žáru, celkem asi 15-20 minut. Během grilování rybu potíráme zbylou marinádou. V polovině grilování dáme na gril omyté a osušené chilli papričky a grilujeme je dohněda.Tajemný hermelínNa 8 špízů potřebujete:*1 hermelín * 35 dkg dobré anglické slaniny * 2 fenyklyFenykl očistěte a nakrájejte na měsíčky (podobné cibuli), hermelín nakrájejte na menší kostičky. Každou kostičku hermelínu důkladně obalte ve dvou plátcích slaniny a hotový balíček poté napíchněte na špízovou jehlu tak, aby ho z obou stran kryly plátky fenyklu. Na grilu stačí nechat 6 minut a pak ještě za tepla podávat.Bedlová miminkaVětší, ale ještě nerozevřené bedly potřeme olejem, naplníme masovou směsí jako na karbanátky, přiklopíme plátkem slaniny nebo měkkého salámu a pečeme na rozpálené žule. Je to překvapivě dobréGrilstounova míchaniceTvrdší druhy hub (holubinky, mladší hříbky, babky, klouzky, lišky apod.) pokrájíme na větší kousky. Dále pokrájíme na plátky uzenou slaninu (asi 10% objemu hub), na kolečka dvě větší cibule, nadrobno nasekaný česnek (je lepší než utřený, nevysmahne se a lépe drží chuť). Nesolíme, chuť dodá slanina a dosolujeme eventuelně až hotové. Směs promícháme a rozprostřeme na rozpálený grilovací kámen. Širokou špachtlí nebo obracečkou směs občas promícháváme a pečeme do té doby než cibule zrůžoví. Pak přidáme větší kousky masitých rajčat (nejlepší jsou cherry napůl) a ještě několikrát otočíme až rajčata změknou, nikoli rozvaří. Podáváme s chlebem.Chalupářský špízNa 8 špízů potřebujete:*500 g vepřové kýty * 4 lžíce olivového oleje * 3 stroužky česneku * sůl a pepř * 2 nožky pikantní klobásy * 2 cibule, 2 papriky, 4 středně velké předvařené brambory.Vepřovou kýtu nakrájejte na kostky, zakapejte olejem, promíchejte s propasírovaným česnekem, solí a pepřem. Nechte několik hodin uležet. Klobásu nakrájejte na kolečka, cibuli na měsíčky, papriky na kostky a brambory na plátky. Brambory můžete ještě lehce potřít olejem. Vše postupně navlékněte na špízové jehly a grilujte 10-15 minut. Při použití Grilstone není třeba napichovat na jehlu, ale směs vysypat na desku a občas promíchat.Nebezpečný zázvorNa 8 špízů potřebujete:*20 kloboučků žampionů * 300 g kuřecího masa * sůl a pepř * 4 lžíce sójové omáčky * olivový olej * zázvor * 1 větší cibuliKloboučky žampionů oloupejte, maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a naložte ve směsi oleje a sójové omáčky. Nezapomeňte k tomu přidat i kousek najemno strouhaného zázvoru. Cibuli nakrájejte na měsíčky. Na jehle poté vystřídejte kousky masa, celé kloboučky žampionů a cibuli. Opékejte, dokud není kuřecí maso hotové. Při použití Grilstone není třeba napichovat na jehlu, ale směs vysypat na desku a občas promíchat.Šťavnatá rajčátkaNa 8 špízů potřebujete:*300 g kuřecích prsních řízků * 4 lžíce sójové omáčky * 2 lžíce oleje * sůl a pepř * 1 menší cuketu * 20 cherry rajčátekKuřecí maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a naložte do sójové omáčky a oleje. Cuketu důkladně omyjte a nakrájejte na plátky. Na špízové jehly potom kombinujte maso, cuketu a celá cherry rajčátka. Grilujte, dokud není kuřecí maso krásně měkké.Rajčátka na griluStředně velká, tvrdší rajčata rozkrojíme napůl a lžičkou vydlabeme vnitřek, popřípadě seřízneme trochu špičku (ne skrz), aby rajčata stála.. Podle počtu rajčat rozklepneme do misky vajíčka, vidličkou rozšleháme, nesolíme. Nastrouháme tvrdý sýr v množství přibližně odpovídajícím objemu vajec, vmícháme do vajec, můžeme přidat nasekanou petržel nebo pažitku. Směsí naplníme rajčata a přiklopíme plátkem anglické slaniny. Postavíme na rozpálenou žulovou desku slaninou nahoru a vyčkáme až vnitřek trochu ztuhne, pak již pečeme ze všech stran. Je to dobrůtka.

folder_openPřiřazené štítky