Výsledky vyhledávání v sekci Kondice na dotaz potravin

4 věci pro jaro s lehkostí

access_time27.květen 2019personRedakce

Jaro je nový začátek. Odhoďte všechny pozůstatky po zimě!Vyčistěte lymfu, zabojujte proti jarní únavě a posilte imunitu!Místo ovocného čaje si dejte bylinnýBylinné čaje vás nejen vzpruží, ale nastartují také procesy detoxikace organismu. Výborné jsou čaje z přesličky nebo kopřivy. Dodržování pitného režimu pak můžete podpořit ještě neperlivou vodou, ovocnými a zeleninovými freshy.Po ránu se vzpružte citronovou vodouKaždé ráno vymačkejte půlku citrónu do převařené teplé vody. Tento nápoj pijte teplý před snídaní. Citrón je skvělý způsob, jak hned po ránu nastartovat organismus. Je zdrojem vitamínu C a má blahodárné účinky na trávení, čištění organismu a krve od škodlivých látek z těla a pomáhá i při hubnutí.Udělejte si doma vlastní jogurt a posilte imunituRuku v ruce s oteplením často přichází i sezona nemocí. Užívání antibiotik je často nevyhnutelné, ale dobrou zprávou je, že škody, které ve vašem těle napáchala lze účinně zlikvidovat probiotiky. Tyto látky mají pozitivní vliv na střevní mikroflóru po léčbě antibiotiky a jsou jednou z cest, jak si uchovat pevné zdraví. Pravidelná konzumace probiotických potravin dodá vašemu tělu potřebné látky. Jednou z nejznámějších probiotických potravin je jogurt s živými kulturami, zejména po domácku vyrobený. Poctivý jogurt je bohatý na probiotické kultury, které pomáhají při trávení a posilují obranyschopnost. Zkuste si jednoduše vyrobit kvalitní čerstvý jogurt bez chemie přímo u vás doma. Příprava je velice snadná a výsledek i chuť domácího jogurtu vás mile překvapí.Zahajte protiútok a zbavte se celulitidyCelulitida ale není vůbec o nadváze. Příčinou jejího vzniku je mnohdy nesprávná životospráva, kdy se tělo zanáší toxiny a trpí nedostatkem minerálů a vitamínů. K jejímu vzniku přispívá i nedostatek pohybu, sedavé zaměstnání, stres, kouření a strava bohatá na živočišné bílkoviny, tuky a cukry. Na náš seznam bychom měli zařadit pravidelný pohyb. Ideální je běh, který formuje postavu a zároveň čistí hlavu od negativních myšlenek. Zlepšuje naši soustředěnost, pozornost a pracovní výkonnost. Při vytrvalostním běhu se po několika minutách v těle uvolňují endorfiny, takzvané hormony štěstí, díky nimž dochází k pocitu štěstí. Místa „postižená“ celulitidou každý den sprchujte střídavě teplou a studenou vodou. Prokrvíte je a rozproudíte lymfu, která odvede škodliviny.

folder_openPřiřazené štítky

Projezte se čtyřmi patry k super siluetě do plavek

access_time27.květen 2019personRedakce

Už jste slyšeli o potravinové pyramidě? Ještě ne? Tak v tom případě byste měli zbystřit.Najdete v ní totiž přehledně rozřazené skupiny potravin a její tvar vám pak napoví, kolik byste měli z dané skupiny konzumovat tak, abyste nejen zhubli, ale i se skvěle cítili.patro – obiloviny, rýže, těstoviny, pečivo Tyto potraviny jsou hlavním zdrojem sacharidů, které potřebujeme pro energii. V malém množství obsahují i tuky, které jsou z hlediska svého složení pro náš organismus příznivé. Obiloviny jsou i zdrojem vitaminů, zejména skupiny B, minerálních látek a vlákniny. Tyto potraviny ze základny pyramidy by se na vašem talíři měly objevit v podobě tří až šesti porcí denně.patro – ovoce a zeleninaHlavní složkou ovoce a zeleniny je voda. Důvodem k jejich „druhému umístění“ je to, že jsou kvalitním zdrojem vitaminu C, vitaminů skupiny B a karotenoidů. Významný je také obsah vlákniny a dalších ochranných látek, především antioxidantů. Denně byste měli sníst tři až pět porcí ovoce a zeleniny.patro – mléko, mléčné výrobky, libové maso, drůbež, ryby, luštěniny, vejce, ořechyPotraviny z této skupiny jsou hlavním zdrojem bílkovin, ale také tuků a cholesterolu. Mléko a mléčné výrobky obsahují velmi kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B, A, D, karoteny a  minerály, zejména vápník. Skupina ryb, drůbeže, luštěnin, vajec, masa a ořechů je různorodá, co se týče kvality bílkovin. Luštěniny jsou dobrým zdrojem méně kvalitních bílkovin, zatímco maso a vejce obsahují ty vysoce kvalitní. Maso dodává tělu také železo, ryby zase jód a luštěniny vlákninu. Tato skupina je dobrým zdrojem vitaminů skupiny B, A, D a minerálních látek. V rybím tuku jsou obsaženy nenasycené mastné kyseliny, které mají význam v prevenci srdečně-cévních onemocnění. Ořechy obsahují mnoho nenasycených mastných kyselin a také hodně vitaminu E. Denně byste měli sníst dvě až tři porce mléka a mléčných výrobků a jednu až tři porce masa, drůbeže, ryb, vajec, luštěnin či ořechů.patro – sladkosti, tuky, sůlTato potravinová skupina je vrcholem pyramidy a tudíž by se měla ve vašem jídelníčku objevovat pouze v minimální míře. Sladkosti jsou zdrojem jednoduchých cukrů a také tuků a tak tělu slouží jak tzv. prázdné energie. Nepřináší totiž žádné jiné prospěšné látky, pouze onu zmíněnou energii. A je zde ještě jedna zrada – chuťové buňky si rychle zvyknou na sladkou chuť a potraviny méně sladké se jim pak zdají mdlé a chuťově nezajímavé. Jednoduché cukry jsou zároveň potravou pro bakterie v ústní dutině, které jsou zodpovědné za tvorbu zubního kazu. Co se týká soli, je její určitý příjem pro tělo nezbytný, denní příjem by ale neměl přesáhnout 5g.  Důležité je počítat s tím, že sůl je již obsažena v řadě potravin, které kupujeme hotové – například v pečivu, sýrech, masných výrobcích. I tuky jsou velmi důležitou složkou potravy, rozpouští se v nich vitaminy rozpustné v tucích, z cholesterolu se tvoří žlučové kyseliny, vitamin D a pohlavní hormony. Navíc tuk chrání orgány před nárazy a podílí se na regulaci teploty. Množství tuků potřebné pro organismus je ale mnohem menší než obvykle přijímáme. Potraviny ze špičky pyramidy by se měly na vašem talíři objevit nejlépe vůbec nebo maximálně v podobě dvou porcí denně.

folder_openPřiřazené štítky

Co s kily, která se vás drží po Vánocích?

access_time27.květen 2019personRedakce

Nejdůležitější je dobré trávení. Trávíme-li potravu dobře, získáváme dostatek živin a nepotřebujeme je ukládat ani se přejídat. Pro dobré trávení jsou důležitá střeva, játra, žaludek a slezina. Ledviny a lymfatický systém, plíce a kůže odvádějí z těla nežádoucí přebytky. Trávení odlehčíme, pokud na nějakou dobu vynecháme alkohol, kávu, slazené nápoje, cukr, bílou mouku, uzeniny a konzervované potraviny. Doporučuje se také snížit příjem mléčných výrobků a masa. Vhodné je pak stravu doplnit pitím vody s citrónem, bylinných čajů, zeleného čaje a vody vůbec. Střeva si vyčistíme dostatečným příjmem obilovin, měly by tvořit asi třetinu naší stravy, nejlépe v celozrnné formě. Dobrou funkci střev podpoří potraviny bohaté na enzymy, jako jsou různé kvašené zeleniny, sójová omáčka, miso. Příznivě působí kořenová zelenina, zejména mrkev, brokolice se doporučuje přímo proti ochabnutí střev a vláknina, například z tuhé zimní listové zeleniny jako kapusta a zelí. Z bylin se doporučuje například heřmánek, lopuch, mochna, proskurník, řepík, šalvěj, saturejka a třezalka, zeměžluč, medvědí česnek, dubová kůra, z exotických třeba dang shen, lapacho či eucommia.ŽALUDEK POTŘEBUJE VAŘENOU STRAVU!Diety na salátech a jogurtech ochlazují zažívání, tím ho zpomalují a způsobují podvýživu, zvýšené ukládání tuků do zásoby, jojo efekt. Ideální jsou polévky a jídla z jednoho hrnce, kořenová a kulatá zelenina – cibule, dýně a přírodně sladká chuť. Pravidelně bychom měli jíst menší porce. Z bylin na správnou funkci žaludku pomáhá pelyněk, puškvorec, zeměžluč, hořec, jetel, heřmánek, bazalka, dobromysl, hořčice, hřebíček, kmín a majoránka.Místo sladkostí si dejte hrst sušených brusinek. Zaženete chuť, dostanete do sebe antioxidanty a navíc prospějete i močovému ústrojí.CO PLATÍ OBECNĚ…Nehladovět. Jíst vyváženě, včetně přirozených cukrů, kvalitních tuků a dostatku bílkovin. Jíst pravidelně, ale malé porce, každé 2 – 3 hodiny. Důležitá je kvalita potravin, kvalitních potravin sníme méně a stačí nám. Den začínat teplou kaší. Poslední jídlo ideálně 3 hodiny před spaním. Maso málo, nejlépe v polévkách, polévky nebo „eintopfy“ by měly tvořit základ. Vysadit mléčné výrobky a pečivo, můžeme jen kváskové. Nemlsat, když tak oříšky nebo ovoce, ale málo (oříšky obsahují ve značném množství tuky, ovoce zase cukry). Z ovoce konzumujme nejlépe jablka a hrušky, případně sušené. Ovoce je jídlo ne předkrm nebo zákusek. Salát z kvašené zeleniny může být i svačina. Zachovat si dobrou mysl. Nevyčítat si, netrápit se. Spokojený člověk nemá tak velkou potřebu dělat si zásoby, mít věci „pro jistotu“. Důležité jsou dobré vztahy s nejbližšími. Hubne se i láskou. A lépe se shazuje s někým, ve dvou nebo skupince se i lépe cvičí. Hubne se i tancem, zpěvem a smíchem.Více na: www.akademielecivevyzivy.cz

folder_openPřiřazené štítky

Makrobiotika je životní styl

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Makrobiotická strava je velmi prospěšná pro naše zdraví. Jídelníček dle zásad makrobiotiky je vítaným doplňkem diet například pro potravinové alergie. Makrobiotika je zdravý životní styl.Díky makrobiotice ulevíte přecitlivělému imunitnímu systému alergika. Makrobiotika je životní filozofie spojená s kvalitní stravou, která je známa již po několik tisíc let. Navrací člověka zpět k přírodě a jejím zdrojům. Je také alternativním léčebným prostředkem.Stravovací zásadyZákladem je konzumace ovoce, zeleniny, obilovin a luštěnin. Důležité je důsledné omezení masa, sýrů a vajec, drůbeže a rafinovaných potravin s chemickými přísadami na naprosté minimum. Makrobiotik by se měl také vyhýbat cukru, tuku a soli. Makrobiotický jídelníček se skládá z 60 % z obilnin a z 30 % ze zeleniny, zbytek jeho potravinové pyramidy tvoří luštěniny, polévky, ochucovadla a ostatní potraviny.Pšenice, ječmen, pohankaMakrobiotická strava obsahuje konzumaci ryb jako náhradu za vepřové, hovězí a drůbeží maso. Makrobiotici konzumují sojové výrobky, které jim nahrazují mléko. Hlavní zásadou je konzumace potravin v co nejpřirozenějším stavu. Konzumují se celá neloupaná obilná zrna, která se připravují vařením. Ze zrn se užívá především neloupaná rýže, ječmen, kukuřice, pohanka, jáhly, oves, žito a pšenice. Sůl se užívá výhradně mořská a v malém množství. Důležitou potravinou jsou mořské řasy, které obsahují velké množství stopových prvků. Makrobiotická strava je vhodná také jako očistná kúra pro náš organizmus, zejména v jarním období. Nastartujte své tělo s makrobiotikou. 

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Krása na dotaz potravin

Eva Peltrámová: Jak rychle zhubnout? Rozhodně ne hladověním!

access_time17.prosinec 2019personRedakce

Eva Peltrámová z Prahy podniká v oblasti fyzioterapie a poradenství. Když jsme vybírali na přání čtenářů a čtenářek odborníka, kterého vyzpovídáme na tak populární téma, jako je hubnutí, chtěli jsme na to jít trochu jinak než módní časopisy, které přinášejí tipy na diety a odtučňovací kúry. Hledali jsme odborníka, který má na nadváhu a obezitu trochu jiný pohled. Přitom jsme si povídali i o tématech, jež mohou být zajímavá i pro ty z vás, které nadváha netrápí.Chodí k vám hodně zákazníků, kteří mají problémy s nadváhou? V čem vidíte ze své praxe největší příčiny nadváhy? Nemyslím tím jen takové ty obecně známé důvody jako nedostatek pohybu při kancelářské práci nebo přejídání.Chodí ke mně hodně zákazníků s nadváhou a tím, že se zabývám poměrně hodně reflexní diagnostikou z chodidel, zjišťuji často u pacientů nedostatečnou funkci vnitřních orgánů – hlavně dvanácterníku, slinivky břišní, žlučníku, jater a ledvin. Kvalitní trávení a vylučování je kromě jiného nezbytné i pro udržení štíhlé postavy. Reflexní diagnostika a terapie se provádí z chodidel a chodidla nelžou. Je to metoda stará více než pět tisíc let. Prozradí nervovou cestou oslabený orgán ještě dříve než například laboratorní nebo sonografické vyšetření. Tím, že se reflexní ploška chodidla ohlásí bolestí, nás varuje nebo upozorňuje, že si daný orgán zasluhuje větší péči, než se mu dostává. Dám příklad. Tím, že si člověk vezme na nadýmání Espumisan, neřeší příčinu problému, ale následek. Reflexní diagnostika prozradí příčinu. Proto ji doporučuji osobám s nadváhou. Tím se vracím k vaší otázce – příčinou nadváhy bývají podle mých zkušeností často problémy zdravotní, nikoliv jen nedostatek pohybu nebo chybné stravování.Jaké metody a jaké způsoby cvičení byste zákazníkům s nadváhou doporučila?Protože jsem vzděláním fyzioterapeut a zabývám se především bolestmi pohybového aparátu, doporučila bych jim svižnou chůzi, ať už v přírodě nebo na běžeckém pásu. Kdo má lehčí nadváhu a nemá problémy s klouby, tak tomu i běh. Důvodem je vzpřímené držení těla, kdy jsou meziobratlové ploténky rovnoměrně zatěžovány a při pohybu je rovnováha mezi flexí a extenzí končetin – tedy paže se předpažují i zapažují a dolní končetiny se přednožují i zanožují. Toto střídání je důležité pro regeneraci páteře a také proto, abychom neměli jednu svalovou skupinu přetíženou a druhou oslabenou. Další cvičení, které bych doporučila, je SM systém. Člověk se u tohoto cvičení zapotí a ještě si léčí páteř. Samozřejmostí je upravit si stravování a doplnit cílenou fytoterapii na oslabený orgán, protože zbavit se nadváhy rovná se ozdravit si metabolismus neboli látkovou přeměnu.Jak to děláte vy, že jste tak štíhlá? Jak se stravujete? Vím také, že si pravidelně kontrolujete kyselost organismu. Proč?Moje štíhlost je kromě genů hodně podmíněná tím, že odmalička sportuji. V dětství jsem dělala gymnastiku, od sedmnácti let lezu po skalách a horolezeckých stěnách, ráda běhám, občas si zahraji badminton nebo ping pong. Stravuji se celkem zdravě, ale vždy tomu tak nebylo. Vyrůstala jsem hodně na sladkých jídlech a tatrankách. Po druhém porodu se mi objevila lupénka a lehký stupeň osteoporózy, i když celé dětství jsem byla na mléku a sýrech. Vystudovala jsem Školu reflexní terapie u manželů Patakyových, kde jsem se poprvé dozvěděla o škodlivém překyselení organismu. Přečetla jsem několik knih na toto téma a začalo mi docházet, jaké škody na mém těle udělal bílý cukr a jiné kyselinotvorné dobroty. Do svého jídelníčku jsem zařadila hodně zásadotvorných potravin, aby mi tělo už nekradlo minerály ze tkání na zachování zásadité krve. Občas si zkontroluji pH moči lakmusovým papírkem.Hovoříte o SM systému. Co to je a proč byste ho doporučila? V čem je jeho výhoda oproti ostatním cvičebním metodám?SM systém (stabilizace a mobilizace – pevná a pohyblivá páteř) je metoda cvičení se speciálním elastickým lanem, která vás naučí správně zapojovat svaly do spirálních řetězců. Tato zřetězení vytváří v těle trakční sílu vzhůru, která odlehčuje tlak na meziobratlové ploténky a klouby, a tím umožňuje jejich výživu, regeneraci i léčbu. Zvětšením meziobratlového otvoru se zároveň zmenší tlak na nervový kořen, způsobující vystřelující bolest do končetin. Intenzivně se posilují šikmé břišní svaly, takže krásně posílíte bříško. Páteř se vyrovnává do střední linie, což ocení pacienti se skoliózou. Elastické lano umožňuje rozsáhlý pohyb končetin proti malé, postupně narůstající síle, která aktivuje svalové spirály. Lze ho uchytit třeba za nohu stolu, topení, kliku dveří, madlo nebo očko přivrtané do zdi, v přírodě za strom nebo větev. SM systém posiluje oslabené a zároveň protahuje zkrácené svaly, a tím navrací tělu optimální pohyblivost, stabilizuje chůzi. Autorem je MUDr. Richard Smíšek. Výhod cvičení je několik. Tím, že se cvičí vestoje a jsou zatížená chodidla, jsou zároveň drážděny receptory pohybu, uložené ve šlachách a svalech chodidla, a tím je dáván intenzivnější impulz do mozku a stimul pro zvýšení napětí břišních svalů. Cvičí se ve vzpřímeném držení těla, což je důležité pro rovnoměrné zatížení plotének. Je to dynamické cvičení – střídá se kontrakce a relaxace, to je podstatné pro prokrvení svalů a vyplavení laktátů ze svalů. Střídají se tam flekční a extenční pohyby, což třeba u jízdy na kole nebo rotopedu není možné. Aktivujeme šikmé břišní svaly, dochází k zúžení pasu a jsme přitom vzpřímení. Když někdo dělá sedy-lehy, rozšiřuje si pas, zvětšuje si tlak na přední pól plotének, opět tam chybí extenze paže a přetěžuje si krční svaly, které už tak lidé mají hodně přetížené. SM systém mohu doporučit tomu, kdo si chce zregenerovat nebo léčit páteř a celý pohybový aparát a samozřejmě spálit nějaké kalorie. Zabijí se tak dvě mouchy jednou ranou.Cvičí SM systém i vaše rodina a vy sama doma?Já cvičím, protože mám náročnou fyzickou práci a navíc jsem v dětství hrála šest let na housle – což představovalo asymetrické držení těla – a v patnácti mi lékař zjistil skoliózu. Už si nedovedu představit svou práci bez cvičení SM. Dává mě do kupy. Moje dcera provozuje závodně sportovní lezení, a protože každý vrcholový sport přetěžuje, cvičí SM každý den, aby se zregenerovala. Syn je po úraze, tak cvičí také. Jedině manžel odolává, ale zatím je bez problémů, uvidíme, jak v budoucnu.Jak těžké je v současné době samostatně podnikat? Co vás jako živnostníka trápí nejvíce?Člověk se musí hodně snažit, neboť konkurence přibývá, a když se člověk osamostatní, musí být trpělivý. Klientela se totiž tvoří několik let. Na druhé straně tím, že v životě lidí ubývá přirozeného pohybu a převažuje sedavý způsob života – na to zatím není páteř evolučně připravena – si myslím, že v tomto oboru bude stále práce dost i do budoucna. Mrzí mě hlavně to, že často chodím domů pozdě večer. Ne každý ke mně může přijít ráno a dopoledne, musím se přizpůsobit zákazníkům. Když jsem pracovala ve zdravotnickém zařízení na ambulanci jako fyzioterapeut, byla jsem doma v půl páté odpoledne. Ale s tím nic nenaděláte, to přináší samostatné podnikání.Jak jste se ke své práci vlastně dostala? A co byste poradila zájemcům, kteří by se chtěli pustit do podobného typu podnikání jako vy?Vždy jsem tíhla k péči o lidské tělo. Proto jsem šla po gymnáziu studovat medicínu, ale po čase jsem ze studií odešla a vystudovala střední školu, zdravotní obor fyzioterapie. Lákaly mne i alternativní metody, a tak jsem začala reflexní terapií a pak přibývaly i další kurzy různých druhů masáží. A co bych poradila případným zájemcům o podobnou práci? Základem je něco umět, tím myslím nabídnout více služeb než třeba jen jednu masáž. Nebát se konkurence, nabírat postupně zkušenosti a mít trpělivost. Já měla to štěstí, že mne ze začátku finančně podporoval manžel. Každopádně zahájení podnikání je potřeba uvážit a naplánovat.Všimla jsem si, že zákazníci po vás žádají i lymfodrenáž. Někteří odborníci však tvrdí, že lymfodrenáž je komerční nesmysl. Slyšela jsem od lékaře názor, že lymfu nikdy nikdo neviděl, proto zkrátka neexistuje. Co vy na to?Lymfodrenáž rozhodně není nesmysl. Pamatuji si ještě z pitev na medicíně na hrudní mízovod, který sbírá lymfu z celého těla. Jinak průběh lymfatického systému se dá znázornit lymfoscintigrafií. Také si vzpomínám na zkušenou lymfoterapeutku Hanku Váchovou, u které jsem se učila manuální lymfodrenáž. Ta se setkává i s těžkými případy lymfatických otoků, například s elefantiázou – sloní nemocí. Vyprávěla nám, že když jsou otoky dlouho přehlíženy a zanedbávány, lymfa si hledá cestu ven i rankami v kůži a pod tyto pacienty musela dávat hadry, jak z nich lymfa tekla. Viděli jsme spoustu fotek těžkých otoků před masáží a po ní. Ale takové případy se do masážních salónů vůbec nedostanou. Jinak lymfa je i výplní obyčejného puchýře. U člověka bez zjevných otoků lymfodrenáž vždy rozpohybuje tok lymfy, pomáhá detoxikovat organismus, neboť lymfa obsahuje i odpadní látky metabolismu. Ale klient to nemusí výrazně zaznamenat. Někdo chodí více močit nebo ho trochu rozbolí hlava. Nebo je jen ospalejší či naopak aktivnější. Nebo jsou mu kalhoty volnější. Ale ty masérské tahy jsou stejné jak u sloní nohy, tak u bezotokových klientů.Na závěr obligátní otázka. Jaká jsou vaše současná největší životní přání a sny?Vzhledem k současné ekonomické krizi a zastrašování, že nebude na důchody, si přeji být co nejdéle zdravá, abych svoji práci mohla dělat co nejdéle. Nedovedu si totiž představit práci někde v kanceláři sedět u počítače. Znám spoustu kolegů, kteří museli opustit tuto práci ze zdravotních důvodů. Mým tajným snem je, aby mi v práci v budoucnu trochu pomohla má dcerka (je jí čtrnáct), která k tomuto oboru trochu inklinuje, samozřejmě pokud ji to bude bavit. Abych v práci nemusela být od rána do večera a měla více času pro sebe a na koníčky, třeba více sportovat, cestovat… Ale to si přeje snad skoro každý.VIZITKAEva Peltrámová svoji praxi zahájila vystudováním střední zdravotní školy, oboru rehabilitační pracovník. Zhruba patnáct let se zabývá fyzioterapeutickými cvičeními pro odstranění potíží páteře a kloubů pohybového ústrojí. Během praxe prošla řadou různých vzdělávacích seminářů a kurzů.Škola reflexní terapie u manželů PatakyovýchManuální lymfodrenáž u Dexter AcademyLymfodrenáž nohou u MasérničkaSM systém – Úvodní, Pro pokročilé – u MUDr. Richarda SmíškaSM systém – Manuální techniky – u MUDr. Richarda SmíškaSM systém – Korekce skoliotického držení – u MUDr. Richarda SmíškaSM systém – Poruchy urogenitálního systému – u MUDr. Richarda SmíškaSM systém – Lektor cvičení SM systému – vede kurzy 1–2, Rehacentrum SmíšekMěkké a mobilizační techniky – Škola Buďfit

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zaujalo nás na dotaz potravin

Vegetarianská dieta- jake jsou výhody

access_time23.leden 2020personRadka Eliášková

Peclive sestavena vegetarianská dieta ( s vyjimkou veganske, vitarianske a fruitarianske ) mohou mit i nektere prednosti:- sehrava ulohu pri prevenci, ale i lecbe nekterych chorobnych stavu ( redukce hmotnosti a snazsi udrzeni primerene vahy, redukce vysokeho krevniho tlaku, cevni onemocneni) - maji vyssi obsah vlakniny, nekterych vitaminu a mineralnich latek ( konzumace ovoce a zeleniny) - obsahuji mene tuku nez smisena strava - snizuji krevni hladinu lipidu vcetne cholesterolu Co zaverem? Z potreby prijmu vsech nezbytnych zivin v optimalnim mnozstvi vyplyva pozadavek pestrosti a rozmanitosti stravy. Splneni techto pozadavku je zejmena dulezite v obdobi, kdy jsou zvysene naroky na mnozstvi a slozeni stravy. Jedna se o detsky vek, a i obdobi tehotenstvi a kojeni.Alternativni vyziva pro deti ani tehotne a kojici zeny neni vhodna, je nutne zcela odmitnout veganstvi. Deti by pri alternativni vyzive mely byt vysetreny. Rizikovost je dolozena vyssim vyskytem nedostatku zeleza, vapniku,vit. B12 a nizkou hladinou nenasycenych mastnych kyselin.Ze zdravotniho hlediska, ale nemusime mit namitek vuci pestremu semivegetarianskemu stravovani. V nasich podminkach je mozne zajistit plnou podporu zdravi smisenou racionalni stravou, jejimz zakladem jsou potraviny rostlinneho puvodu ( ovoce, zelenina, celozrnne pecivo..) doplnene vyberem nizkotucnych mlecnych vyrobku, dostatecnou konzumaci ryb a hub, ale take konzumaci masa drubeze a jinych druhu s nizkym obsahem tuku. Nezanedbatelnym faktem ale zustava, ze rozvoj vedy neustale prichazi s novymi poznatky, a to i v oblasti vyzivy. To, co se drive povazovalo za vhodne, dnes jiz neplati a stejne tak muze dojit k tomu, ze vyvazena racionalni strava bude za nejakou dobu povazovana za neprijatelnou a nevhodnou. Vzdyt jiz nyni se objevuji zpravy, ktere naznacuji podporu veganske strave a to jak pro deti, tak i tehotne zeny. Je skutecne na kazdem z nas, jaky zpusob stravovani a vyber potravin si zvolime. Jezme to, co nam chutna, ale naucme se, aby nam chutnalo hlavne to, co je zdrave. Makrobiotika Makrobioticke diety jsou vegetarianske diety zalozene na rovnovaze potravin "jin" a " jang". Diety maji nekolik stupnu, od mene prisnych az po ten nejstriktnejsi stupen a to konzumaci pouhe neloupane ryze. Je to ale vice nez jen zpusob stravovani, je to filozofie, vira dosahujici nekdy az fanatickych rozsahu. Zaklad 50 - 60 % z celkoveho denniho prijmu tvori cela obilna zrna ( nehlazena ryze, jecmen - kroupy, oves, zito, kukurice, psenice, jahly, pohanka - pokud mozno biologicky pestovane ). 5 - 10 % tvori lusteniny, 20 - 25 % zelenina tepelne zpracovana, 5 -10 % zelenina prirozene kvasena, 5-10 % zeleninova nebo lusteninova polevka, 10 % ostatni ( ryby, ovoce, moucnik, napoje). K zakazovanym potravinam patri vsechny druhy masa ( s obcasnou vyjimkou rybiho), zivocisne tuky, mleko, mlecne vyrobky, cukr, cokolada, ostre koreni, uzeniny, alkohol, umela sladidla, kava, orechy, tropicke druhy ovoce, chemicke prisady, potraviny prumyslove zpracovane a z druhu zeleniny pak brambory, lilek, chrest, rajcata, spenat. Caje, ktere jsou aromaticke a povzbuzujici, taktez patri k zakazanym. Je samozrejme, ze takto omezena strava nemuze byt vyhovujici po nutricni strance, je nevhodna pro vsechny tim vice pro skupiny se zvlastnimi nutricnimi naroky jako jsou deti, tehotne zeny a osoby nemocne. Makrobioticky zivene deti jsou zpravidla mensi nez deti zivene smisenou stravou a jsou popsany rady pripadu nedostatecneho prijmu plnohodnotnych bilkovin a energie u takto zivenych deti. Take je v makrobioticke strave zpravidla nedostatecne zastoupen vit. C, kyselina listova, hlavne vit. B12. Stejne tak je organismus nedostatecne zasoben vapnikem, zelezem a vit. D. Organicka vyziva Mezi zpusoby alternativniho stravovani muzeme okrajove zaradit i konzum organickych potravin nebo biopotravin vypestovanych bez pouziti umelych hnojiv. Jde o zpusob vyzivy, ktery je velmi tezko realizovatelna ve vetsim rozsahu a ktery je i ekonomicky narocny.Suplementa Suplementa, kterymi si mnozi lide obohacuji stravu, se stavaji problemem.V pripade doporuceni lekarem, trpi-li clovek nedostatkem urcite latky, je jiste vyber patricneho potravinoveho doplnku vhodny. Ale plno laiku, kteri podlehaji mylnym a zkreslenym informacim o vyzive, o ruznych dietach, reklamam, konzumuje pripravky temer neomezene. V nekterych pripadech muze jit az o jiste nebezpeci pro obsah nadmerne davky nekterych vitaminu a mineralnich latek ktere mohou vzajemnym pusobenim s dalsimi latkami narusit normalni metabolicke pochody, v jinych pripadech o zbytecnost, ktera pripravuje lidi o penize. Z celeho sveta se neustale objevuji nove a nove informace o vyzive, vcetne vyzive alternativni. Z mnohych zprav se muzeme poucit jak zlepsit nasi vyzivu, ale jsou i informace, ktere by nas mely spise varovat.

folder_openPřiřazené štítky

Jak funguje lednička

access_time09.únor 2020personRadka Eliášková

Zajímali jste se už někdy o to, jak funguje lednička? Tento vynález je starý jen 200 let, ale princip chlazení znali již starověké civilizace. Podobu, jakou má dnes, však dostal až v 18. století, kdy francouzský vynálezce Focard Chateau sestrojil jakousi první novodobou ledničku. Byly to čtyři do sebe vložené skříňky, mezi nimiž byl led a ten i ochlazoval potraviny uvnitř. Princip ochlazování a chladícího efektu jak je známe teď ale vynalezli později.V roce 1834 zjistil Jacob Person, že některé tekutiny se vypařováním ochlazují. O necelých 30 let později už na mezinárodní výstavě spatřila světlo světa první lednička. V roce 1879 němec Karl von Linde vyrobil první domácí chladničku, která se dala používat iv domácnosti, přičemž na chlazení použil čpavek. V roce 1923, tedy až v 20. století, byla vyrobena první lednička, která na pohon kompresoru na chlazení používala elektromotor.Jak funguje lednička a celý princip moderního chlazení? Je to velmi jednoduché a vše se odehrává na základě zásad zkapalňování a vypařování. V chladničce se vzduch rozpíná, mimo chladničky zas stlačuje, na co slouží kompresor a mřížka na zadní straně chladničky. Chladnička odebírá teplo ze svého nitra, přenáší ho ven, kde se uvolňuje do vzduchu. Díky tomu se vzduch uvnitř ochlazuje. V pohybu udržuje chladivo právě kompresor, který čerpá kapalinu z výparníku do chladiče, která se vrací přes expanzní potrubí zpět už ochlazená. Kdysi se na chlazení používaly chemické látky jako například freon nebo jiné látky, které na první pohled vypadaly neškodné. Nebyly totiž jedovaté, vyparovali se při nízkých teplotách a nebyly drahé. Avšak když z použitých chladniček vytekly, způsobily v přírodě a v ozonové vrstvě velké škody. Proto koncem 20. století přišla snaha tyto chladící média nahradit něčím ekologičtějším. Tato látka se nazvala Greenfreeze, což v překladu znamená zelené ochlazení, respektive zelené zmrznutí. Je to láska, která nemá takové negativní účinky na životní prostředí než měli látky použité předtím. Látku vyrobili v roce 1992 a od té doby se stala běžnou součástí našich moderních chladniček. Teplota uvnitř chladničky ale není všude stejná. Například po otevření dveří chladničky vnikne z místnosti do vnitřního prostoru chladničky teplý vzduch. Jelikož teplý vzduch je lehčí než studený, hned stoupá do horní části chladničky az dolní části chladničky je studený vzduch vytlačena ven. Po uzavření dveří chladničky začne vzduch v chladničce ochlazovat a trvá určitou dobu než se dostane stav znovu do rovnováhy. Proto například i při rozložení jednotlivých potravin v chladničce ale i mrazničce dbáme na tento princip. Větší chladniček nás na to upozorňuje uvnitř i různými piktogramy. V principu tedy ty potraviny, které snesou vyšší teplotu, můžeme umisťovat výše, naopak, ty, které potřebují co nejnižší teplotu, dáváme do spodních příček. U starších chladničkách byl také běžný jev, že se zejména v horní části tvořil led, který snižoval efektivní chlazení a proto bylo třeba chladničky odmrazovat. Dnes se již v moderních chladničkách tvorbě ledu zabraňuje různými způsoby během chodu chladničky a není nutná tedy její nucena odstávka a rozmrazení. Nucenou cirkulací se vzduch uvnitř chladničky se tomuto negativnímu jevu zabraňuje a předchází. Kdysi se také výparník nacházel v horní části chladničky, moderní zařízení ho mají na celé zadní straně. Jak funguje lednička, jsme si tedy dnes komplexně objasnily a známe už nejen princip chlazení, ale i historii, která nás do dnešního stavu dovedla. V této oblasti se dělají i nadále četná zlepšení, avšak v dohledné době se neočekává zásadní změna v těchto principech a tedy chladničky v dnešní podobě přežijí pravděpodobně ještě velmi dlouho, mnohem déle než první modely.

folder_openPřiřazené štítky

Jak (ne)nakupovat online

access_time12.únor 2020personRadka Eliášková

Nakupovat tzv. na síti je dnes nejen módní, ale mnohdy to šetří čas, který byste jinak ztratili procházením obchodů a prodíráním se k tomu nejlepšímu kousku. Výhod, které nabízí nakupování online, je hned několik. Od zmíněné úspory času až po možnost nechat si přivézt originální kousek klidně až z Číny. Na paměti je třeba mít i nevýhody a úskalí internetového prodeje. Pro a proti sítiU internetového nákupu se nemusíte nechat omezovat „otevírací dobou“ či pracovními dny. Nakoupit můžete kdykoli se vám to hodí, ihned vidíte cenu, popis a složení a pokud jste častými návštěvníky internetových obchodů, neunikne vám ani akční nabídka či slevové akce. Pokud toužíte po nějakém kousku oděvu, musíte počítat s tím, že ne všechno vám tzv. sedne. Každá oděvní společnost používá jiné číslování velikostí, a ne vše, co na modelce vypadá dobře, sedne i vám. Stejně tak si na síti nemůžete na oděv sáhnout. V případě, že nebudete se zbožím spokojeni, máte podle Občanského zákoníku právo odstoupit od smlouvy. Jako zákazník, který pořídil zboží na dálku, můžete do 14 dní od převzetí plnění od smlouvy odstoupit a máte nárok na vrácení částky.  Jak platitMožností, jak částku za zboží uhradit, je hned několik. První z nich je platba na dobírku, kdy je však potřeba počítat s navýšením ceny o poplatek za zaslání zboží. Platební karta na druhé straně je méně bezpečná varianta, některé internetové servery proto doporučují platbu provádět přes zabezpečené protokoly začínající https://. Internetové bankovnictví pomocí GSM banking nebo Telebanking je další možností platby, která probíhá v samotném systému banky, a je proto bezpečnější. Bankovní převod je také dobrým způsobem úhrady. Poté, co odešlete požadovanou částku na účet prodejce, obdržíte zboží do několika dní poštou. Pro konzervativnější typy se stále nabízí možnost zaslání faktury spolu ze zbožím na vaši adresu. Online aukce a tři její plusyV našich končinách existují celkem čtyři hlavní aukční servery (aukro.cz, odklepnuto.cz, ikup.cz a ebum.cz, mnohem známější je možná mezinárodní Ebay). Oproti klasickým obchodům mají aukce tu výhodu, že na nich seženete úplně všechno od céček až po nejnovější CD populárních zpěváků. Pokud máte chuť se aukce zúčastnit, musíte se zaregistrovat (zdarma) do dané aukce a pak už jen nabízíte cenu a čekáte, jestli vás někdo „přehodí“. Při registraci na českých serverech zadáváte běžné údaje – jméno, email, bydliště, ebay po vás např. vyžaduje jako jeden z identifikačních znaků a i číslo kreditní karty.  Na českých serverech je vyvolávací cena 1 koruna a přihodit vždy musíte minimálně stejnou částku. Aukce probíhají od jednoho dne až do dvou týdnů a nejvyšší nabídka přirozeně vyhrává. Mezi hlavní přednosti internetové aukce patří obrovský výběr zboží, a to nejen momentálně moderního, ale i několik let starého. Dále pak snadné vyhledávání zboží a přehlednost stránek, v neposlední řadě komunikace s prodejcem, který ve většině případech komunikuje obratem a s vidinou prodeje se snaží zodpovědět všechny vaše dotazy. Naopak se připravte na to, že o zboží budete muset doslova bojovat, pokud bude více zájemců, tak kontrola ceny výrobků tak bude na denním pořádku. Vyhrát může jen jeden.     Online je všechno i potravinyNení ojedinělé, že se dnes nakupují i potraviny online, které vám doručí domů do 24 hodin a při větším objemu nákupů máte dovoz zdarma. Seznam potravin můžete poslat emailem anebo zavolat přímo operátorovi. Pokud se rozhodnete pro email, nezapomeňte napsat seznam věcí podrobně. Nestačí napsat čtyři papriky, je vhodné napsat jejich barvu, přiblížit velikost, popř. cenový limit. A co je nejčastěji nakupuje online? Na serveru nabízejícím nákup potravin a nápojů online gigapult.cz jsou neprodávanějšími výrobky - loupaná pohanka (500g za 63Kč), Fragolino šumivé jahodové (0,75l za 95Kč), Red Bull Sugarfree (250mo za 37Kč) anebo Napoletana Panzani ( 425g za 64Kč). Internet vám ušetří stovky korunNakupovat letenky na internetu je dnes každodenní záležitostí. A není tajemstvím, že právě letenky zakoupené touto cestou, jsou o stovky korun levnější. Je to pochopitelné, celou rezervaci si děláte sami, takže operátoři, kteří by vám jinak všechno zadávali do počítače, se mohou věnovat jiným věcem. Opět tedy ušetříte, a to nejen cestu do cestovní kanceláře, ale i čas, který byste ztratili čekáním na volného operátora, ale i nějakou tu stovku. Platit online letenku je možné platební kartou, anebo si ji můžete přijít vyzvednout a zaplatit v hotovosti v kamenném obchodě prodejce. Stále více lidí si nakupuje online i zájezdy, protože je to po mnoha stránkách pohodlné.

folder_openPřiřazené štítky

Vše o česneku

access_time22.únor 2020personRadka Eliášková

Historie česnekuČesnek patří do rodu Allium,byl znám už v nejstarší době kamenné v Malé a Střední Asii a v Egyptě. PopisJde o cibulovinu s plochými listy, která má cibuli složenou z několika stroužků. Květní lodyha s lichookolíkem bělavých až fialových květů dorůstá do výšky dvou metrů. Rozdělují se na paličáky a nepaličáky.Česnek skladujeme odděleně od ostatních potravin.Optimálním způsobem konzervování užitkových a chuťových vlastností česneku se zdá být sušení a následné mletí na prášek. Tento způsob konzervace si zachovává vůni, chuť i léčivé účinky.Kromě použití v gastronomii a jako léčiva ve farmacii má česnek i další význam. Květy jsou medonosné, od července do září poskytuje pastvu pro včely. Má i fytoncidní účinek, čehož se využívá v ochraně rostlin. Česnek zasazený poblíž jabloní a broskvoní ovlivňuje výskyt mšic a plísní, zápar ze zelných listů česneku a cibule se zase používá proti strupovitosti jabloní, kadeřavosti broskvoní a bramborové plísni.Konzumace a její přínosČesnek obsahuje 65 - 70 % vody, 2 - 10 % cukrů, 1 - 2 % bílkovin, 0,15 % tuku, 0,15 % silice, bezdusíkaté látky, vlákninu, vitaminy A, B, C, D a P, jód a další látky. Léčivou obsahovou látku představuje nepříjemně páchnoucí silice allicin. Nositel pachu se vytváří až druhotně při poranění stroužku nebo destilací vodní parou. Čerstvý, neporaněný česnek obsahuje nepáchnoucí antibioticky neúčinný sirnatý alliin, který se až při narušení česnekového stroužku mění pomocí enzymu allináza na nestabilní meziprodukt, a poté na česnekem páchnoucí vysoce antibakteriální a antimykoticky účinný allicin. Česnek ovlivňuje lidský organismus velmi příznivě. Silně působí na bakterie, kvasinky, prvoky, plísně, houby a dokonce i na viry. Je prokázáno, že zvyšuje žaludečně-střevní pohyblivost - peristaltiku, ovlivňuje tvorbu a vylučování žluče, odstraňuje větry, říhání, plynové koliky a kvasnou dyspepsii. Zvyšuje sekreci žláz, působí detoxikačně proti jedovatým zplodinám a antibakteriálně účinkuje na střevní mikroflóru. Příznivě ovlivňuje spazmus žaludku a střev, působí tedy i proti křečím. Snižuje krevní tlak, omezuje možnost vzniku arteriosklerózy. Česnek je běžnou složkou antisklerotických a hypotonických čajovin. V dětském lékařství se česnek s oblibou využívá jako prostředek proti střevním parazitům. Otravy z nadměrného používání česneku nejsou známy, silice ale působí dráždivě na oční sliznici i ve formě par. U citlivějších lidí se působení silice může projevit kýcháním, svěděním nosu, zvýšenou sekrecí a začervenáním pokožky. Nejlépe je česnek konzumovat syrový a proti pachu z úst je vhodné požít petrželovou nať. Česnek se doporučuje užívat při paradontóze, na mokvavé rány, ale i v klimaktériu. Velmi účinný je i při profylaxi chřipky, proti otravě olovem a nikotinem. Tip :Česnek je vynikající přísada do mnoha jídel, kdy už malém množství má schopnost zvýraznit jejich chuť. Skvěle se hodí do dressingů, salátů a nepostradatelný je třeba v humusu nebo avokádové pomazánce.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zdraví na dotaz potravin

Lék na chřipku? Dobré jídlo.

access_time29.květen 2019personRedakce

Začíná období, kdy vaše imunita potřebuje vaši pomoc víc, než kdykoli jindy.  Projezte se k takové síle, že si chřipka na vás vůbec netroufne.Fungující imunitní systém je v sychravém období základ. Nemoc buď nemá šanci propuknout anebo se s ní organismus dokáže lépe poprat. Je proto třeba se soustředit na přísun vitaminů a minerálů. Měli bychom dbát na pravidelné sportovní aktivity a vyhýbat se stresu. Jak můžeme imunitu pomocí jídla nejlépe nastartovat?Sbírejte céčka„Je to notoricky známé – vybírejte potraviny bohaté na vitamin C. Můžou to být citrusy, šípky, kiwi, ale i například rakytník, rybíz, rajčata, paprika, papája nebo špenát. Imunitní systém zásadně oslabují drastické diety a s nimi velmi úzce spjatý jojo efekt. Snažíte-li se hubnout, dbejte na pestrost a vyváženost svého jídelníčku, v žádném případě nesmíte hladovět“ vysvětluje Blanka Szabó, odbornice na zdravé stravování, Pestryjidelnicek.cz. Žena ví: V případě, že se nachlazení neubráníte, zařaďte do svého jídelníčku kromě citrusů ještě zázvor a česnek. Obojí konzumujte nejlépe v syrové podobě.Na bolest si dejte raději vodu a ořechyZařazením správných potravin do pravidelného jídelníčku se můžeme vyhnout užívání léků a zmírnit projevy některých zdravotních neduhů. Trpíte často migrénami? Soustřeďte se na to, ať v průběhu dne vypijete dostatečné množství vody (minimálně 3 litry) a zařaďte do jídelníčku ořechy. Ideální k jejich konzumaci je snídaně nebo dopolední svačina. „Ořechy fungují skvěle i při tzv. PMS neboli premenstruačním syndromu. K nim se osvědčilo zařadit do jídelníčku více listové zeleniny a potravin bohatých na hořčík – kromě ořechů to jsou například mořské plody a sušené ovoce různých druhů,“ doplňuje Blanka Szabó, odbornice na zdravé stravování, Pestryjidelnicek.cz. Žena ví:  Bezkonkurenční v boji s bolestí a zadržováním vody v období menstruace je pupalkový olej!Arónie. Už jste o ní slyšeli?Dvě mouchy jednou ranou zabijete s arónií. Umí nastartovat imunitní systém a zároveň pomáhá při pocitu těžkých a oteklých nohou, zmírňuje problémy s křečovými žilami. Žena ví: Chutný nápoj na podporu imunity a zdravého krevního oběhu si zvládnete připravit i doma! Ingredience: 300 g arónie, 300 g červené řepy, 1 dcl šťávy z rakytníku, 1 dcl šťávy z citronu, 1 kiwi. Vše rozmixujeme dohromady a podáváme denně po dobu alespoň čtyř týdnů.

folder_openPřiřazené štítky

Krása začíná zevnitř

access_time09.červen 2019personRedakce

To, jak se stravujeme, má významný vliv na naše zdraví, ale i na krásu a kvalitu naší pleti. Ovoce a zelenina totiž obsahují antioxidanty, které zpomalují stárnutí kožních buněk a chrání i naše zdraví. Ani ten nejdražší kosmetický krém nemůže napravit chyby, které způsobujeme své pokožce nesprávným výběrem potravin. Pestrá a vyvážená strava nám pomůže např. v případech, kdy nás trápí suchá a podrážděná pokožka, akné nebo ekzémy. Proto nezapomínejte na dostatečný přísun vitamínů a minerálů nejen v podobě doplňků stravy, ale hlavně ve stravě.Vitamin CJeden z hlavních antioxidantů, zpomaluje proces stárnutí a má vliv i na tvorbu kolagenu. Podle vědeckých studií mají ti, kteří jedí dostatek vitaminu C méně vrásek než ti, kteří ho opomíjejí. Vitamín C urychluje hojení a udržuje pokožku pružnou, protože pomáhá formovat a udržovat buňky. Vitamín C je obsažen ve velkém množství např. v nových bramborech, černém rybízu, brokolici a rajčatech. Jestliže ve vaší stravě vitamín C chybí, doporučujeme užívat jeho přírodní formu v potravním doplňku s koncentrátem z Acerola cherry. BetakaroténVýborně regeneruje kožní tkáň a zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky. V komplexu s dalšími složkami se v organismu přeměňuje na vitamín A a působí jako silný antioxidant. Najdeme ho v ovoci a zelenině, které mají žlutou a červenou barvu jako např. , meruňky, mrkev, meloun, paprika. Jestliže ve vaší stravě není betakaroténu dostatek, doporučujme užívat komplexní doplněk stravy. Vitamín BJe to komplex vitamínů, z nich některé mají zásadní vliv na kvalitu pokožky. Např. vitamín B2 - riboflavin přispívá ke krásné pokožce i zdravým nehtům. Máte popraskané rty a bolavé koutky? Pak ve vaší stravě určitě chybí vitamín B2 a také vitamin B3 – niacin, ten pomáhá urychlovat hojení pokožky. Kde tyto vitamíny najdeme? Především v luštěninách, droždí, vejcích. Pijete kávu, kouříte, jste vystaveni stresu? Pak vám pro doplnění komplexu vitamínů B doporučujeme užívat komplex vitamínu B z přírodních zdrojů. Omega-3 mastné kyselinyKonzumací Omega 3 mastných kyselin prospějete vaší pleti, protože zlepšují stav pórů, ekzémů a zvyšují elasticitu pokožky. Navíc udržují pleť hydratovanou, nezapomínejte na ně především tehdy, trápí-li vás suchá pokožka. Najdete je v rybách, lnu - oleji nebo semínkách a obsahují je také ořechy. Pro zvýšení příjmu Omega 3 mastných kyselin doporučujeme přírodní doplněk stravy.

folder_openPřiřazené štítky

Potraviny se dnes vyrábí z náhražek!

access_time09.červen 2019personRedakce

Kupujete levnější jogurty, sýry nebo šunku? Vím, je to levné a dnes se snažíme všichni ušetřit. Ale pak dáváte tělu zároveň řádnou porci takzvaných "éček" - většinou bramborového škrobu a dalších náhražek za dražší maso nebo mléko.Dnes se náhražky přidávají do tisíců potravin. Levné přísady do mléka nebo masa používá většina firem. Proč? Důvod je jasný, lidé dnes při nákupu šetří a snaží se nakoupit co nejlevněji. A obchodník se snaží prodat a tlačí výrobce potravin ke stále nižším cenám. Milan Teplý, šéf největších tuzemských mlékáren Madeta otevřeně přiznává: „Já obchodníkům klidně levný, nízkotučný sýr s náhražkou udělám. Ale nejím ho - a hlavně si ho pak musí prodávat pod svou privátní značkou." Co je na bramborovém škrobu a dalších náhražkách vlastně tak špatného? Lidskému zdraví přímo neškodí. Ale kupujete si kvůli nim potraviny podřadné kvality, které tělu nedají živiny, které potřebuje. „Zvláště maminky by přece jen neměly dávat dětem dlouhodobě levné potraviny" , říká expertka z Fóra zdravé výživy Jana Dostálová. Dětský organismu se vyvíjí bouřlivě a potřebuje dostatek biologicky aktivních živin. Každý z nás a děti zvláště by měl dostávat s každým jídlem přiměřenou dávku sacharidů, ale také kvalitní bílkoviny a vitamíny. Díky nekvalitní stravě vznikají tzv. civilizační nemoci, kterými trpí stále více lidí. Doplňte stravu o biologicky aktivní látky v podobě doplňků stravy. Kontaktujete výživového poradce, který vyhodnotí vaše stravovací zvyky a poradí jak jíst zdravě.

folder_openPřiřazené štítky

Strava jako zdroj živin a biologicky důležitých látek

access_time09.červen 2019personRedakce

Jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují naše zdraví, je způsob, jakým se stravujeme. Mnohdy si ani neuvědomujeme, jak je vztah mezi nemocí a správnou výživou těsný. Není dobré jíst jen některé druhy potravin, i kdyby se jednalo o potraviny s mnoha pozitivními vlastnostmi.Životospráva a živinyMálokdo svede hlídat svůj jídelníček tak, aby obsahoval potřebné dávky všech látek, díky kterým umí tělo udržet potřebný výkon. Obecně platí, že se nám nedostává 60 % z doporučeného množství živin. Jejich přísun je tedy třeba pravidelně doplňovat.Zpracováváním velkého množství chemikálií, které jsou obsaženy v potravě je náš organismus velice zatěžován. Některé látky umí tělo přeměnit – metabolizovat ve svůj prospěch, ale většinu jedů je třeba odstranit – vyloučit. To však lidský organismus zvládne jen do jisté míry a za předpokladu, že má vhodně sestavený jídelníček. Každý denbychom měli, pokud možno, sníst především:Minimálně 500 g zeleniny:Nejvhodnější jsou čerstvé saláty. Čím větší množství druhů zeleniny se v jídelníčku vyskytne, tím lépe bude tělo zásobeno vitamíny, minerálními látkami a vlákninou.Přibližně 200 g ovoce:V zimním a předjarním období jsou výhodné citrusové plody, jinak lze vybírat jakékoli sezónní ovoce.Mléčné výrobky v množství 300 – 500 g:Mléčné výrobky jsou zdrojem kvalitních bílkovin vitamínů a zejména nedostatkového vápníku.Maso v množství 100 – 300 g:Na spodní hranici uvedeného rozmezí je maso hovězí nebo vepřové, na horní hranici rybí. Drůbeží maso je pak uprostřed uvedené hranice. Ideální frekvence ryb ve zdravém jídelníčku je dvakrát týdně.Pečivo v množství 2 – 4 kusy:Přednost je třeba dávat celozrnnému pečivu, pokud potřebujete snížit tělesnou hmotnost, pak raději jen 1 – 2 kusy denně.Přílohy k jídlu:brambory, rýže, těstoviny – stačí 1 – 2 porce.Tuky:1 – 2 polévkové lžíce (nejlépe olivový olej). Jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, které organismus potřebuje. Olivový olej je vhodný například na zeleninové saláty nebo jej lze přidat do hotových jídel.Ořechy:20 – 50 g. Raději ale ne slané buráky, jinak jsou skvělým zdrojem vitaminu E a přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob.Použitá literatura:Václava Kunová: Zdravá výživa a hubnutí v otázkách a odpovědích (Grada 2005)

folder_openPřiřazené štítky

Zdravější vaření

access_time09.červen 2019personRedakce

Chtěli byste vyměnit nezdravá jídla za mnohem zdravější, ale nevíte, jak na to? V prvé řadě tentokrát zapomeňte na hledání inspirace u svých babiček, tedy na doby, kdy jídlo mělo být především levné, co nejvíce zasytit a co nejlépe se beze zbytku zužitkovat… Hodně se zavařovalo a prototypem luxusu byl smažený řízek a bramborový salát nebo zapečené plátky masa s hranolky a tatarkou…Doba se mění, a tak se nechte inspirovat zdravými trendy a recepty! Pro začátek několik základních pravidel, jaké změny vás čekají.Méně znamená více – jakkoliv v současné době solíte, sladíte, zkuste od nynějška ubrat o polovinu. Stejně tak se zamyslete nad velikostí porcí jídel, které jste si zvykli připravovat.Každý je v životě nahraditelný – tedy i rafinovaný cukr a další nezdravé suroviny. Bílý cukr lze nahradit bez problémů medem, třtinovým cukrem, v některých případech můžete přestat sladit zcela.Kdo nechce, hledá důvod, kdo chce, ten hledá způsob – moc hezké přísloví, které se do vaší kuchyně také hodí. Nehledejte neustále důvody, že tahle surovina je sice zdravější než tamta, ale je hůře dostupná. V současné době je sortiment zdravých potravin rozšířen tak, že si i v nejbližším supermarketu něco vyberete. Způsob hledejte i z hlediska přípravy. Vynecháte smažení, raději duste, pečte, ale nejideálněji vařte či připravujte jídla v páře.Nebuďte konzervativní – ano, doslova jako konzerva, a na konzervování typu zavařování potravin přistupujte jen výjimečně. Suroviny jako jsou třeba ovoce a zelenina si dopřávejte raději přímo čerstvé a ne jako zavařeninu či kompot, který by byl plný cukru a různých chemických konzervačních látek, aby vydržel přes zimní období.Není důležitá kvantita, ale kvalita – neorientujte se při nákupu jen cedulkami „nejlevnější“ a nebo „akce“ a podobně. Raději si čtěte také nutriční informace na obalech potravin. Chcete-li se vyhnout nákupu chemicky upravovaných potravin, volte potraviny v bio kvalitě. Koutky se zdravou výživou dnes najdete i v supermarketech a nebo navštivte prodejny s biopotravinami.

folder_openPřiřazené štítky

5 úžasných důvodů, proč jíst denně kurkumu

access_time19.prosinec 2019personMarián Kroužel

Nedávno jsme narazili na článek o osobě trpící rakovinou prsu, která použila zdravou výživu v boji proti této nemoci. Mluvilo se zde o ženě, které byla diagnostikována rakovina prsu, která odmítla tradiční léčebné procedury a rozhodla se najít lék na svou diagnózou ve zdravé výživě. Použila rozsáhlé množství zdravé výživy, včetně koření zvané kurkuma (zakoupíte v prodejnách BIO nebo asijských potravin) o kterém prohlašuje, že „donutí rakovinné buňky spáchat sebevraždu”. O čtyři roky později, se jí již žádné příznaky rakoviny nevrátily. Je to rána farmaceutickým společnostem, které budují svá impéria na tradiční moderní medicíně (i když uznáváme jejich podíl a místo v lékařské komunitě).V naší společnosti se doporučuje navštívit lékaře, aby mohli nám mohli předepisovat chemicky vyrobené léky, a dělat tyto farmaceutické společnosti bohatšími. Nemyslíme si, že by lidé měli být překvapeni, když se někteří jedinci vyléčit z nemocí jen pomocí přírodních prostředků, protože to je to, co lidé dělali po staletí před námi.Když uvažujeme o kurkumě, vzpomeneme si na indickou kuchyni. To ale neznamená, že neexistuje mnoho jiných způsobů, jak začlenit kurkumu do svého jídelníčku. Z kulinářského a lékařského hlediska, kari koření, je jedním z nejdůležitějších koření.Jíst kurkumu denně je prospěšné pro celkové zdraví, protože čistí váš systém a udržuje vaše orgány zdravé.5 úžasných důvodů, proč tedy denně jíst kurkumu1, Kurkuma stimuluje produkci žluče, která pomáhá rozložit tučná jídla, což vám může pomoci zhubnout. Brát jednu čajovou lžičku kurkumového prášku s každým jídlem, může pomoci při hubnutí. To samozřejmě nemění nic na skutečnosti, že musíte jíst zdravě a cvičit.2, Kurkuma má důležité antioxidační vlastnosti, které pomáhají v boji proti nemocem tím, že ničí volné radikály.3, Nejslibnější vlastnost kurkumy je schopnost prevence rakoviny. Tato potravina může zastavit rakovinu v bujení a šíření do dalších orgánů. To způsobí, že rakovinné buňky spáchají sebevraždu.4, Antibakteriální látky kurkumy mohou pomoci našemu tělu v boji proti nachlazení, kašli a chřipce. Klíčovou složkou kurkumy je kurkumín, který je známý pro své anti-bakteriální a anti-zánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci při léčení řezů a ran.5, Kurkuma zlepšuje funkci jater. K tomu dochází pomocí produkce enzymů, které štěpí toxiny do materiálů, které jsou snadno tělem odstraněny. Požívání kurkumy zvyšuje produkci těchto enzymů, čímž dojde ke zlepšení funkce jater.Zde jsou některé způsoby, jak zařadit kurkumu do svého jídelníčku:Zahrnout koření jako přísadu do svého pravidelného jídla.Můžete si udělat čaj z kurkumy. Vařte asi čtyři šálky vody se lžičkou kurkumy po dobu asi deset až patnáct minut. Přeceďte a pijte.Přidejte kurkumu do vašich každodenních koktejlů.Přidejte kurkumu do sklenice ekologického teplého mléka, které pomáhá v boji proti nachlazení a chřipce.Nebo můžete jednoduše denně používat jakékoliv doplňky z kurkumy.

folder_openPřiřazené štítky

Čisté střevo - základ zdraví

access_time01.únor 2020personRadka Eliášková

Vhodný výběr a kombinace potravy tvoří základ pro zdravé fungování našeho organismu. Jen málo z nás však zná princip oddělené stravy a tedy ani neví, co se děje v trávicím ústrojí při dennodenním klasickém stravování. Při nesprávném míchání potravin nejsou žaludeční šťávy schopny potravu plně natrávit. Ta pak prochází tenkým střevem, kde se vstřebává část užitečných látek a zbytek, který nebyl využit, se ukládá na stěnách a v záhybech střev, kde zahnívá, otravuje krev a stává se zdrojem většiny nemocí. Pokud k tomu přidáme nedostatečný pohyb a užívání řady léků s velkým množstvím vedlejších účinků, výsledkem je naše pomalá samolikvidace.Velká část nestrávené potravy se tedy ukládává ve vychlípeninách střeva, kde se z ní po nahromadění vytváří tuhá hmota, kalové kameny, které po celé roky zahnívají a tím vytváří zdroj otravy organismu. Takto nahromaděné kalové kameny zazdívají vstřebávací, trávicí a imunitní systém organismu. Tlusté střevo přeplněné zbytky staré potravy a kaly nabývá na objemu, a tím vytlačuje okolní orgány ze svým míst. Dochází k vytlačení jater, tlaku na ledviny, sevření močového a pohlavního systému. Tím trpí zejména dolní část hladkého střeva, kde se jsou žíly přiškrceny a začínají vznikat hemeroidy.Tlusté střevo by mělo tělu poskytovat výživné látky a vitamíny, a také především energii.Co však můžeme očekávat od stále zaneseného orgánu, jež zaplavuje naše tělo jedovatými látkami z hnijící potravy? Již řecký lékař Hippokrates v 5. století př. n. l. napsal, že člověk se rodí zdráv a všechny nemoci do něj vcházejí s jídlem. Při nemoci vylučovali staří Řekové ze stravy nejhůře stravitelné potraviny a promývali střeva klystýrem, aby z těla odstranili jedovaté látky. Na čistotu střev byl kladen velký důraz jako podmínku udržení zdraví.Klystýr neboli výplach střev, na rozdíl od různých projímadel nebo léků s mnoha vedlejšími účinky, které se stávají návykové a tím ještě více zhoršují činnosti střev a zácpy, je k našemu tělu velmi šetrný.Můžeme ho provádět postupně, abychom nejdříve vyplavili hrubé nečistoty, a poté ho můžeme použít pro důslednější očistu tlustého střeva.K očistné proceduře si koupíme v lékárně nádobku klystýru (irigátoru). Do 1,5 l převařené vody ochlazené na tělesnou teplotu (vyzkoušíme prstem nebo hřbetem ruky), přidáme nejlépe 100-200 ml vlastní moči buď čerstvé nebo odpařené na ½ nebo ¼ původního množství. Takto připravenou tekutinu nalijeme do irigátoru a zavěsíme ho v blízkosti toalety do výše 1-1,5 m nad zem. Poté si klekneme a zavedeme trubičku do konečníku a otevřeme kohoutek, aby mohla tekutina volně odtékat do střeva. Položíme lokty na zem a dýcháme ústy. Roztok necháme téct do pocitu většího tlaku, nikdy ne bolesti. Zpočátku se nám nepodaří přijmout celou dávku najednou, většinou na dvakrát, natřikrát. Tekutinu se snažíme v sobě udržet co nejdéle, alespoň 10 minut. Přitom si masírujeme střeva rukou. Po této očistě bychom si měli na chvíli odpočinout. Také bychom neměli vycházet hned z domu, protože střevo se může vyprazdňovat i po půl hodině.První očista střev by měla probíhat následovně:1. týden – denně2. týden – obden3. týden – ob dva dny4. týden – ob tři dny5. týden - jednou týdněPro dokonalou očistu a obnovu původního stavu tlustého střeva bychom měli tuto proceduru provádět první rok čtvrtletně, druhý rok pololetně, třetí a další roky jedenkrát ročně. Klystýry můžeme používat také podle potřeby častěji, např. po velkému přejedení, zabíjačce atd. Nezbytným doplňkem této očisty je správné stravování. Nejrychleji pocítí účinky klystýru ti, kteří trpí hemeroidy a zácpou. Ale i u ostatních se projeví zlepšení stavu pleti (při exému a akné) i zlepšení celkového stavu organismu.Pokud jsme se rozhodli, udělat něco pro své zdraví a chystáme se začít s očistou střev, nastudujme si nejdříve dostatek odborné literatury, abychom rozptýlili své obavy. 

folder_openPřiřazené štítky

Dieta při antikoagulační léčbě

access_time13.únor 2020personRadka Eliášková

Warfarin je lék, který lékaři předepisují k prevenci krevních sraženin v cévách a v srdci a funguje na principu blokování vitaminu K v organismu. Vitamín K se podílí na řadě důležitých tělních procesů jako je metabolismus proteinů na srážení krve, mineralizace kostí, správná funkce cévních stěn a buněčný růst. Jeho doporučená denní dávka je  80 µg pro muže a 70 µg pro ženy. Pokud příjem vitamínu K v potravě kolísá, mění se tím i srážlivost krve, a to může pacienta na warfarinu ohrozit. Z toho důvodu je často předepisovaná tzv. warfarinová dieta, někdy též nazývaná antikoagulační dieta.Warfarinová dieta / antikoagulační dietaDieta při užívání perorálních antikoagulancií je založena na udržování vyrovnané hodnoty vitaminu K, aby nedocházelo ke kolísání účinku nasazených léků a předešlo se krvácením. Utlumená činnost léků může vést k jejich nižší účinnosti až úplné neefektivitě. Může znovu dojít ke vzniku krevních sraženin, nebo dokonce k nárustu jejich počtu. Tím se pak stává braní warfarinu naprosto zbytečnou záležitostí.A naopak zvýšená aktivita léků může vést ke vznikům spontánních krvácení i při minimálním traumatu…stačí jen zakopnout, nebo do něčeho vrazit. Jedná se o stejné příznaky, jako při nedostatku vitaminu K. Dobře navržená dieta při antikoagulační léčbě by měla pacientovi dodat potřebné množství vitaminu K a přitom zabránit kolísání jeho hladiny v krvi.Příznaky nedostatku vitaminu KNedostatek vitaminu K vede k tvorbě modřin a podlitin, ke zvýšenému krvácení z nosu a dásní, k přítomnosti krve v moči (hematurii) nebo stolici (enteroragii), k těžkému menstruačnímu krvácení (menoragii) či k pooperačnímu krvácení. Také může vést ke krvácení do mozku. Vyšší dávky vitaminu K mohou naopak působení antikoagulačních léků (warfarinu) rušit.Dieta při antikoagulační léčběVždy je potřeba dbát na to, aby dieta splňovala základy zdravé výživy a byla bohatá na všechny vitamíny a minerály. Nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny vede k nedostatku vitaminů, minerálů a vlákniny. Nedostatek vlákniny v kombinaci s nadměrnou konzumací nasycených tuků vede ke vzniku zácpy, žlučníkovým obtížím, k vysokému cholesterolu a k na to navazujícím problémům jako jsou srdeční choroby, infarkt, mrtvice atd. Nedostatek vitaminu C vede ke snížení obranyschopnosti a zvýšenému počtu infekčních nemocí.Kromě obsahu vitaminu K v potravinách je nutné kontrolovat i požívání potravin, které obsahují vyšší množství vitaminů A a E a potraviny nebo léky ovlivňující střevní mikroflóru, tzn. antibiotika, chemoterapeutika a potraviny/potravinové doplňky obsahující  probiotické  bakterie (některé jogurty). Jídelníček je potřeba připravit pacientovi individuálně na míru a brát v potaz možná další dietní omezení, která musí pacient dodržovat pro jiné zdravotní potíže (zvýšený cholesterol, diabetes mellitus/cukrovka)Léčba perorálními antikoagulancií je dlouhodobá a vyžaduje čas. Může trvat půl roku, několik let, u některých pacientů je nutnost brát léky trvalá. Proto je tak důležité, aby si pacient osvojil zásady diety a naučil se znát potraviny s vysokým obsahem vitaminu K a ty pak omezit dle potřeby, aby byl příjem vitaminu K stabilní.

folder_openPřiřazené štítky

Jak je to vlastně s působením piva na organismus?

access_time19.únor 2020personRadka Eliášková

Pivo je staré jako lidstvo. Vyráběli tento lahodný zlatý mok, jemuž Češi přezdívají „tekutý chléb“,již před 7 tisíci lety ve starém Babylonu. Pivo odpradávna pomáhalo lidem uhasit žízeň v neposlední řadě jako vysoce energetický nápoj velmi dobře posloužilo při náročné fyzické práci kopáči kanálů.Rolníci jej vypili až 5 litrů denně, ale i ženy, co pracovaly v poli, též vypily do 2 litrů. Horší už to bylo s pitím v hospodě, kam žena směla pouze jako výčepní a nebo pokud přišla v pánském doprovodu, tak směla pít jenom vodu. První na světě Chammurapiho zákoník ze 17. století př. n. l.stanovil i trest pro ženu, jež tento zákaz poruší: „žena, která přijde do hospody na pivo, má být upálena“.Výroba piva v dávných dobách studeného středověku byla doménou žen. Dříve než začaly vznikat specializované „pivovárečné“ domy, rodilo se pivo díky šikovným ženským rukám v mnohých domácnostech. Ženy postupovaly velmi primitivním způsobem a vycházely pouze z vjemových poznatků a receptů, jež putovaly časem z generace na generaci. Nevěděly nic o vlivu sladových enzymů namladinu ani o kvasinkách a jejich enzymech, které při kvašení mění mladinu na pivo. Ženypřipravovaly z piva také polévky nebo omáčky, které se jako obzvláště sytý "tekutý chleba" podávalyv chudých rodinách až do poloviny 19. století.Pivo se postupně stalo zajímavým obchodním artiklem, takže měšťané zakládali od 14. století společné pivovary. V té době převzali dominantní úlohu ve výrobě i v prodeji piva muži. Na ženy zbyly pouze pomocné práce. Uplynula staletí a v dnešních pivovarech působí ženy většinou jen jako administrativní pracovnice. Naštěstí jsou i světlé výjimky. Najdeme je ve Velkém Březně a Přerově a vaří v tamních pivovarech znamenitého Březňáka či Zubra. Také na chuti hlučínského piva je rukopis ženy. Pivovarnictví je tedy, navzdory historii, považováno jako výlučně mužský obor. A jak je to s konzumací tohoto lahodného moku a jeho působením na ženský organismus? Nadměrná spotřeba sebezdravějších potravin a nápojů je škodlivá. U piva snad o to více, že obsahuje zákeřný návykový ethylalkohol, i když v jednom půllitru ve zcela neškodné a dokonce prospěšné míře (cca 20 ml alkoholu). Malé množství alkoholu v pivu není z energetického hlediska vůbec na závadu. Právě naopak! Při odbourávání alkoholu účinkem enzymu dehydrogenázy vznikají volné radikály, které vstupují do rozkladných procesů tuků a tím urychlují jejich energetické využití, namísto aby se tuky ukládaly.Jak alkohol, tak látky z chmelového extraktu zpomalují uvolňování vápníku z kostí, které je typické zejména pro starší ženy po menopauze a může být příčinou obávané osteoporózy. Správný pitný režim,obohacený v rozumné míře i pivem, znamená také dostatečné zavodnění ledvin, v nichž se tak usazuje méně vápenatých solí, které jsou příčinou tvorby kamenů. Třetinka nebo půllitr desetistupňového piva významně snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění, která se dnes nevyhýbají ani ženám. Pro ženy obzvláště vítaný je obsah kyseliny listové (vitaminu ze skupiny B) v pivu. Ta je nesmírně důležitá zejména pro ženy v reprodukčním věku. Z pivovarských kvasnic přechází do piva také vzácný chróm, kterého je v běžné stravě stále větší nedostatek, i když jeho denní potřeba nepřevyšuje desítky mikrogramů. Tento stopový prvek podporuje aktivitu hormonu insulinu, regulujícího hladinu cukru v krvi.Je-li chrómu nedostatek, hladina cukru může být rozkolísaná, což vede k pocitům neodolatelných chutí, zejména na sladké. Důsledkem potom bývá nadváha, s níž nezatočí žádná dieta tak spolehlivějako obohacování stravy chrómem. Proč tedy k populárním chrómovým a vlákninovým tabletám tedy ještě nepřidat třetinku piva denně? Nelze vyčerpat všechny zdravotní výhody, které mají původ ve složení piva, obsahujícím více než 2000 složek. Díky širokému spektru polyfenolů a dalších rostlinných antioxidantů, obsažených v pivu,není výzkum tohoto moku ještě zdaleka ukončen. To potvrzuje i poslední objev ze státu Oregonu(USA), který v pivním moku nalezl nový silný antioxidant. Jeho antioxidační "síla" má být jedna znejvyšších. Pro ženy, které alkohol ale nepijí, je tu výborná náhrada ve formě nealkoholického piva,které skoro nerozpoznáte od alkoholického.

folder_openPřiřazené štítky

Cukrovka se šíří: V roce 2035 jí bude trpět desetina světa!

access_time06.březen 2020personRadka Eliášková

Podle zprávy mezinárodní federace diabetiků se tato nemoc šíří neskutečně rychle. Čísla jsou až hrozivá. Zpráva říká, že už dnes trpí na celém světě touto nemocí 382 milionů lidí. Současně také předpovídá, že jen do roku 2035 budemít cukrovku neskutečných 592 milionů lidí, tedy každý desátý člověkna světě. Mnoho z nich podle předpovědi bude pocházet z rozvojových zemí, kde lékařská péče nedosahuje ani z daleka západní úrovně.Lékaři přitom už dříve hovořili o cukrovce jako o epidemii, protože díky narůstající obezitě a sedavému životnímu stylu této chorobě podléhá stále více obyvatel vyspělého světa. Určujícími faktory také může být stres, který většina z nás denně zažívá v práci.Současně také matky méně kojí své děti, což může zapříčinit slabší imunitu vůči nemocem.   Výrobci potravin tomu vůbec nepomáhají, protože ve výrobním procesu často nahrazují řepný cukr fruktózou, která je levnější a současně sladší. Nikdy se také nekonzumovalo tolik masa, jako dnes. Přitom prorostlé maso, uzeniny a tuky také napomáhají zvýšit počet nemocných diabetem. Alarmující čísla už nyní pocházejí z USA, kde by měl počet nemocných stoupnout ze současných 8% na 11% populace v roce 2035. Neskutečné je, že zde každých 6 sekund zemře člověk na problémy způsobené cukrovkou. Celkově to dělá ročně 1,5 milionu úmrtí. Omezit rizika onemocnění diabetem přitom lze snížením tělesné hmotnosti,zdravější stravou a pravidelným pohybem. 

folder_openPřiřazené štítky

Nebezpečný cholesterol - jak se jím nenechat zabít

access_time28.duben 2020personSimona Chvátilová

Cholesterol – pojem, z něhož některým z nás běhá mráz po zádech.Je to ale také velmi důležitá látka, kterou naše tělo potřebuje. Co konzumovat, aby se z cholesterolu stal náš kamarád, Vám poradí tento článek….Dnešní doba je velice uspěchaná, a tak se lidé často stravují v rychlých občerstveních, protože je to rychlé a hlavně pohodlné. Konzumování jídel na většinou přepálených tucích a pití sladkých nápojů má však negativní vliv na naše zdraví. Konzumací takových potravin se nám dostává do těla „nepřítel“, který je příčinou mnoha závažných onemocnění – cholesterol. Kde se bere cholesterolCholesterol je látka, kterou si tělo jednak vytváří samo v játrech, a jednak ho tělu dodáváme v potravě. Je obsažen především v potravinách živočišného původu – sádlo, tučná jídla, potraviny připravené z bílé mouky, sladkosti, mléko, vaječný žloutek atd. Jeho zvýšená hladina sebou nese riziko arteriosklerózy, infarktu a cévní mozkové příhody. Lidský organismus nedokáže nadbytečný cholesterol vyloučit, a tak je ten přebytečný ukládán do stěn cév, což může mít za následek zmíněné nemoci. Pokud budeme udržovat denní příjem tuku maximálně na 30%, nebo ještě lépe na 20% celkové kalorické spotřeby, tak se hladina cholesterolu významně nezvýší. K čemu je cholesterol dobrý?Nesmíme ale zapomínat na to, že tuky, a tudíž i cholesterol, lidské tělo potřebuje ke svému životu. Je například velmi důležitý pro tvorbu steroidních hormonů, je základní stavební jednotkou buněk, které díky němu mají ochranný obal, tzv. membránu. Rovněž je nepostradatelný pro tvorbu vitamínu D a je základem žlučových kyselin. Co se s ním děje při úpravě jídel ?Kulinářskou úpravou se cholesterol mění. Při zahřátí můžeCholesterol oxidovat a oxidace dále probíhá i během skladování. Tak vznikají látky – oxysteroly. Ty tvoří spolu s bílkovinami krevní plazmy nerozpustné produkty a mohou tak vznikat usazeniny.Oxysteroly jsou nebezpečné hlavně pro lidi, kteří trpí arteriosklerózou. Ale i u zdravých lidí jsou tyto látky daleko nebezpečnější než výchozí cholesterol. Jak na to …Omezte a vynechejte : slaninusádlomajonézypaštikysmetanuomezte konzumaci máslatučné mléčné a smetanové výrobky Dopřejte si : vlákninuovoce a zeleninuolivový nebo řepkový olejvýrobky se sníženým obsahem tukuneslazené nápoje, nejlépe minerálky Cholesterol - náš přítelPokud budeme tuky užívat v přiměřené míře, pak cholesterol může být i náš kamarád a přítel. Pokud se stravujeme mimo domov, pak bychom měli volit ty restaurace, kde máme zaručeno, že jídlo je nám připravováno podle určitých standardů a norem. Každý z nás by měl snižovat příjem nevhodných potravin a omezovat kalorický příjem již jako prevenci velmi závažných onemocnění.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Děti & Rodina na dotaz potravin

Za zdravé zuby budoucích maminek a jejich dětí

access_time07.prosinec 2019personMarián Kroužel

Čištění zubů nepatří mezi nejoblíbenější činnosti člověka. Převážná většina lidí považuje poškození zubních tkání a dásní za nutné zlo, jemuž nelze ani sebelepším čištěním zubů zcela zabránit. Nesprávně se lidé domnívají, že příčinou vzniku zubního kazu je měkká sklovina, dědičnost, těhotenství apod.Panuje názor, že zuby nejsou životně důležité a navíc přece existují „zubaři“, kteří je v případě potřeby spraví nebo nahradí. Zubní kaz je bohužel stále a zcela zbytečně nejrozšířenějším onemocněním lidského těla, které ovlivňuje naše celkové zdraví mnohem víc, než si myslíme. Zdá se však, že řešení této situace je začarovaným kruhem, protože nesprávné hygienické návyky se stále dědí v rodině z generace na generaci.Péče o zuby budoucích maminek a jejich dětí je důležitáUdržet si zdravý chrup po celý život by mělo být cílem každého z nás. U dětí však největší zodpovědnost mají rodiče. Právě na nich záleží, jak povedou své dítě ke zdravému životnímu stylu a příkladné osobní hygieně. Proto je nutné, aby již nastávající maminky byly plně informovány o tom, jaké změny v jejich ústech mohou během těhotenství nastat a jak pečovat o pusinku a zoubky svého dítěte. Poměrně velké procento malých dětí bohužel nemá chrup zcela v pořádku a musí absolvovat nepříjemné a bolestivé ošetření u zubního lékaře. Po takových zážitcích se pak dítě stává „neošetřitelným“ pacientem, což může přetrvávat do dospělosti.Těhotenství vyvolává v mateřském organismu řadu změn souvisejících se zajištěním vývoje plodu, přípravou na porod a kojení. Proto je každá nastávající maminka preventivně pod lékařským dohledem, je jí vystavena „Průkazka pro těhotné“ a je pravidelně zvána do těhotenské poradny. Při první návštěvě je sepsána anamnéza a provedeno celkové orientační vyšetření. S těhotenskou průkazkou by měla žena absolvovat ještě další vyšetření, mimo jiné i stomatologické. Bylo by vhodné, aby již gynekolog těhotnou ženu poučil a náležitě motivoval k péči o její chrup. Zásadním problémem je, že většina těhotných žen se do stomatologické ordinace vůbec nedostaví. Může to být jednak ze strachu ze stomatologického ošetření nebo nedostatečnou informovaností od svého gynekologa o důležitosti tohoto vyšetření. V těhotenské průkazce je však kolonka věnována péči o chrup, a pokud nastávající mamince nedoporučí návštěvu zubního lékaře gynekolog, měla by se k němu objednat sama. Zubní lékař by měl provést podrobné klinické vyšetření dutiny ústní budoucí maminky a na jeho základě pak sestavit plán případného ošetření, přičemž v prvním trimestru se obvykle odloží ta ošetření, která nejsou nezbytná. Druhý trimestr je pro zubní ošetření optimální. Ve třetím trimestru, tedy v pokročilém stupni těhotenství se doporučuje provádět jen neodkladné výkony, neboť žena v tomto období snáší jakoukoliv zátěž hůře. Součástí návštěvy těhotné pacientky u stomatologa nebo dentální hygienistky by mělo být vhodné poučení budoucí matky, jak předcházet zubnímu kazu nejen u ní, ale zejména u dítěte. Měla by dostat informace o významu dietních opatření a o přípravcích s obsahem fluoru a jejich efektu v prevenci zubního kazu. Správně poučená maminka by měla vědět, že zubní kaz není dědičné onemocnění. „Dědičné“ jsou jen návyky v oblasti výživy a ústní hygieny. Zdravý vývoj dítěte, včetně jeho zoubků, v největší míře závisí na péči a správné výživě budoucí matky. Ideální samozřejmě je, když jí v tom pomáhají nejen gynekologové, zubní lékaři, dentální hygienistky a další odborníci, ale také ostatní členové rodiny.Proč se těhotným ženám více kazí zuby?U těhotných žen dochází k odlišnému vnímání chuti jídla i změnám životních návyků. U mnoha stoupá konzumace sladkostí, které mohou snižovat dávivý reflex a zvracení nebo konzumace kyselých a slaných jídel, tedy potravin, které zvyšují riziko zubního kazu. U řady těhotných klesá úroveň ústní hygieny z důvodu strachu ze zvýšeného krvácení dásní, které jsou v těhotenství často citlivější a v ústech pak dochází ke zvýšenému ukládání plaku a stoupá počet mikroorganismů, které zapřičiňují zubní kaz. V případě častého zvracení se v dutině ústní vytváří kyselé prostředí, jehož vlivem dochází k odvápnění skloviny a snížení její odolnosti vůči činnosti mikroorganismů. To jsou nejčastější mechanizmy, které vedou ke zvýšené kazivosti zubů a onemocnění dásní u těhotných žen. Takzvaná těhotenská gingivitida, tedy zánět dásní, který se projevuje jejich krvácením, je způsobena hormonálními změnami v těhotenství, které snižují odolnost dásní vůči průniku škodlivin z dentálního plaku do gingivy (dásní). Zvláště u žen, kterým se objevovalo krvácení dásní již před těhotenstvím, dochází v začátku těhotenství poměrně náhle k většímu krvácení z gingivy. To ženu samozřejmě překvapí, zalekne se a omezí čištění chrupu. Následkem je další hromadění plaku v ústech a zhoršení stavu gingivy. Je velmi důležité vědět, že krvácení z dásní není přímo způsobeno drážděním zubního kartáčku, ale zánětlivým onemocněním dásní, které může ve svém důsledku vést až ke ztrátě zubů a které dokonce přispívá i k onemocnění vnitřních tělesných orgánů. Krvácení dásní, lze zastavit pouze důslednou ústní hygienou. Proto by nejen těhotná žena, ale každý kdo zjistí byť i občasné krvácení z dásní, měl neprodleně navštívit zubního lékaře či dentální hygienistku, kteří jí po nezbytném ošetření chrupu a odstranění případného zubního kamene dráždícího dásně, také odborně poradí, jak správně a šetrně čistit zuby i měkké tkáně v ústech.Výživa a ústní hygiena v těhotenstvíTěhotenství je pro ženu určitým „zátěžovým obdobím“, kdy dochází ke změnám na úrovni metabolismu všech živin. Většina změn je reakcí vnitřního prostředí na zajištění růstu plodu. V 1. trimestru gravidity je nárok na energetický přívod ze stravy nižší, v průběhu 2. a 3. trimestru s růstem plodu energetický příjem stoupá na 1260 kJ/den. Je proto nutné dbát na správný podíl základních živin ve stravě. Mezi základní živiny patří bílkoviny, tuky, sacharidy, minerály a vitamíny. Bílkovin má těhotná žena přijímat asi 100 g denně a to rostlinných a živočišných ve stejném poměru. Část má být ve formě mléka a mléčných výrobků, čímž je zajištěn i přísun minerálů (CA, P) a vitamínů.Tuky se zásadně omezují, ve stravě jich nemá být více než 80–90 g denně. Sacharidy mají být ve stravě zastoupeny méně, než mimo graviditu. Jejich denní množství nemá přesáhnout 350–400 g. Minerály a vitamíny mají být v těhotenství ve stravě bohatě zastoupeny podáváním ovoce a zeleniny. Vyšší spotřebu železa zabezpečí konzumace vajíček, zeleného salátu, kakaa a mořských ryb. Těhotná žena by se měla vyvarovat nadměrného energetického příjmu (nad 11300 kJ/den), omezit nebo lépe vyloučit uzené pokrmy, výrobky s kofeinem (káva, čaj, Coca-Cola, čokoláda), alkohol a vyvarovat se kouření. Správná ústní hygiena u těhotné ženy znamená odstraňování zbytků jídel a povlaku ze zubů 2x denně – tzn. ráno po snídani a večer před spaním zubním kartáčkem. Zubní kartáček má mít co nejmenší pracovní část (hlavičku se štětinkami), aby nevyvolával dávivý reflex. U žen, které mají problémy při čištění zubů je vhodný jednosvazkový zubní kartáček. Některé ženy nesnášejí v těhotenství zubní pasty. Když jim nevyhovuje žádný typ zubní pasty, mohou si zuby čistit bez ní a po vyčištění si vyplachovat ústa jednu minutu ústní vodou s fluorem. Mezizubní prostory je nutné čistit dentální nití nebo interdentálním kartáčkem dle doporučení ošetřujícího stomatologa nebo dentální hygienistky. Po dobu těhotenství by měla budoucí maminka navštívit zubního lékaře nebo dentální hygienistku nejméně 3x. V rámci první návštěvy obvykle dostane všechny potřebné informace o správné výživě, ústní hygieně a fluoridaci. Při druhé návštěvě zubní lékař nebo dentální hygienistka zkontrolují, jak si žena osvojila správné návyky ústní hygieny a fluoridace a pomohou jí odstranit všechny zjištěné nedostatky. V druhém trimestru je vhodné ošetřit všechny zubní kazy. Ve třetí návštěvě v posledních třech měsících těhotenství zubní lékař nebo dentální hygienistka zkontrolují těhotné ženě stav chrupu a ústní hygieny. V tomto období poučí budoucí maminku také o tom, jak se bude starat o dutinu ústní svého dítěte.Budoucí maminka si udrží zdravé zuby a dobře se postará o zuby svého dítěte, když bude vědět že:1. Zubní kaz v období těhotenství vznikne jen její vlastní vinou, a to nesprávnou výživou – hlavně zvýšeným příjmem sladkostí a nedostatkem potřebných živin ve stravě a především nesprávnou ústní hygienou, tedy nedostatečným čištěním zubů. 2. V období těhotenství musí alespoň třikrát navštívit zubního lékaře nebo dentální hygienistku. Dentální hygienistka správně motivuje a instruuje v používání dentálních pomůcek a zubní lékař kontroluje a v případě potřeby ošetřuje její chrup.3. Rodiče se často ptají, zda jejich dítě bude mít pěkné zuby a my jim odpovíme: „Rodiče, kteří jsou správně informovaní a tyto informace svědomitě přenáší do praxe v rodině, budou mít dítě, které nepozná bolest zubů a strach z ošetření u zubního lékaře.      

folder_openPřiřazené štítky