Výsledky vyhledávání v sekci Kondice na dotaz vajíčka

Bříško jako ze žurnálu…

access_time27.květen 2019personRedakce

Také pořád vybíráte volnější košile, kde nemáte pocit, že se vám vyboulí břicho jen co se nadýchnete na čerstvém vzduchu a jednou napijete? Než vyhodíte všechna upnutá trička, protože v nich nechcete chodit ani doma, dejte si 4týdenní program na ploché bříško. Když budete opravdu poctivé, začnete upnuté modely přímo vyhledávat. Programů na zploštěnmí břicha existuje několik. My doporučujeme cvičení s Jillian Michaels a její 30 Day Shred. Cvičení je rozděleno na 3 levely po dobu 30 dní. Prvních deset dní cvičíte level 1, dalších 10 dvojku a posledních 10 třetí část. U částéí se přitom zvyšuje náročnost, ale vzhledem k tomu, že i po 10 dnech ucítíte na sobě velký pokrok, nebude to pro vás tak „bolestné“. Cvičte ideálně po ránu.Ráno s lehkostíKdyž už se pustíte s odhodláním do cvičení, podpořte jej také odlehčeným jídelníčkem. Výsledky uvidíte rychleji a vůbec cvičení se s jídelníčkem skvěle doplňuje. Ráno začínejte zlehka, ale kvalitně. Prvních 14 dní snídejte sezamové chlebíčky namazané nízkotučným tvarohem. Zbylých 14 dní už je můžete postupně nahrazovat žitným chlebem s tvarohem a plátkem sýra nebo libové šunky s vysokým obsahem masa. Obědvejte v první fázi maso se zeleninovou přílohou. Dalších 14 dní můžete zařazovat těstoviny (ideálně celozrnné) nebo jinou sacharidovou přílohu. Večeřte bílkoviny – ideální jsou vajíčka, plátek ryby, hovězí steak, kuřecí plátek. Když máte chuť hřešit, neodpírejte si jí. Je lepší dát si jednou týdně dortík nebo sušenky, po čase vybouchnout a spořádat najednou 5 pytlíků chipsů.Rady pro začátečníkyJídlo si dávejte do malých krabiček vždy na celý den – noste si jej do práce. Jen málo restaurací má polední meníčka taková, že vám budou vyhovovat.Pijte – ráno je ideální voda s citronem.Cvičte ve speciálním oblečení, které jstge si určila na cvičení – vytvoříte si z cvičení lépe rituál.Vyčleňte si dobu, kdy budete cvičit. Ideální čas je ráno, než jdete do práce.Namísto činek si naplňte 2 půllitrové láhve vodou.Pijte bylinné čaje – ideální jsou ty detoxikační.Je to těžké, ale nepolevujte jen protože vás bolí svaly z předešlého dne – za 30 máte superodměnu.Zvyšte příjem mléčných produktů. Pokud máte hlad, můžete se jimi po večeři a po obědě přikrmovat. Dobrý je bílý jogurt s obsahem do 3 % tuku.Vařte s bylinkami. I jednoduché věci dostanou nový rozměr. Už jste ochutnala třeba rýži s koriandrem nebo s chilli papričkami?

folder_openPřiřazené štítky

TAKÉ JSTE MĚLI PRÁZDNINY V LÍNĚJŠÍM TEMPU? POMERANČOVÁ DIETA VÁS SROVNÁ.

access_time27.květen 2019personRedakce

O pomerančích je známo, že jsou nabité vitaminem C. Málo se ale o nich ví, že dokážou stát velmi efektivním nástrojem k tomu, jak harmonizovat zažívání, srovnat jídelníček, zastavit chutě a poměrně rychle a hlavně stabilně zhubnout. Připraveny na třítýdenní kúru? Jdeme na to. Hlavními hříchy prázdninového jídelníčku jsou nepravidelnost a sem tam nějaký Aperol u bazénu. Alkohol představuje prázdné kalorie, nepravidelný příjem kalorií zase nutí tělo ukládat a zabržďuje metabolismus. Tři týdny na pomerančích by ale měly všechno opět srovnat.V ČEM JE KOUZLO? Citrusy podporují tvorbu žluče, která řídí či lépe řečeno podporuje metabolismus tuků. Pomeranč sale obsahuje ještě jednu důležitou složku pro odvodnění organismu a tou je draslík. Jako benefity budete mít ochranu před volnými radikály a spoustu C vitaminu, který zocelí imunitu a to se vám na začátku podzimnígho nečasu bude náramně hodit.PRINCIP „ORANŽOVÉHO“STRAVOVÁNÍPomerančová dieta je založená na zvýšené konzumaci pomeranče. Důležité je ale dopřřávat si jej ráno k snídani, poté ke svačině a nejpozději v době oběda. Pomeranče obsahují mnoho fruktózy (a ta se, jako známo, též počítá mezi cukry), která se tělu nejlépe spaluje v brzkých dopoledních hodinách. Takovým příkladným jídelníčkem je dát si k snídani toast s nízkotučným tvarohem a třemi dílky pomeranče a dvě deci pomerančové šťávy (ne džusu!) nebo bílý jogurt okolo 3 % tuku s pomerančem a hrstí vloček a dvě deci šťávy z pomeranče.K dopolední svačině si dejte vždy pomeranč velikostí do dlaně a pomeramč přidejte i k obědu. Jeho základem by mělo být maso na velikost i tloušťku dlaně, ideálně krůtí nebo králičí, popřípadě filet z bílé ryby. První týden je vhodné zcela vynechat přílohy a nahradit jen zeleninovou složkou ve formě salátu. Právě do něj můžete pomeranč nakrájet. Jako obměnu můžete poobědvat kuře na pomerančích, od druhého týdne i s lehkou přílohou například ve formě rýže, nebo si udělat od druhého týdne udělat těstovinový salát s kuřecím masem a pomerančem s trochou medovo-hořčičné zálivky.K večeři zaostřete na bílkovinu. Můžete si dát vajíčka – i když s těmi opatrně. Žloutek byste do jídelníčku měli zařadit maximálně dvakrát týdně. Dobrou večeří je i restované nebo grilované maso s pečenou nebo grilovanou zeleninou, krůtí placičky z mletého masa v troubě pečené, pečené lilky nebo cukety plněné masovo-tvarohovou směsí.Stejně pomalý jako je přestup na pomerančovou dietau by měl být pozvolný i návrat k normálnímu jídleníčku. Dále byste měli dodržovat rovnováhu mezi energetickým příjmem a výdejem a jíst pravidelně po 3 hodinách v malých dávkách.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Sex Vztahy na dotaz vajíčka

Jeho a její pohled: V 11 doma!

access_time29.květen 2019personRedakce

Muži se baví rádi a poměrně často. Bez žen – samozřejmě. Jdou přece „s klukama“ a nikdy tam přece nedělají nic špatného, což je dle jejich logiky opravňuje k tomu vracet se za svítání. Vy si to ale dovolit nemůžete – jednoduše do 11 doma! Potvrzují to i Katka a Honza.Katka: O půlnoci doma …a i to je problémJeště se mi to nikdy nepodařilo pochopit, ale můj přítel, přímo nesnáší, když jdu někam večer s přáteli. Lépe řečeno s přítelkyněmi. Vždycky udělá takovou scénu, že mi to za ty pohledy a vyčítavé řeči snad ani nestojí. Chodím s kamarádkami minimálně. Raději se na něco vymluvím. Přeci jen říkat pořád dokolečka, že Jirka to a támhleto, mi přijde trapné. Nechápou to. Většina mých kamarádek žádný vážný vztah nemá. Vždycky to shrnou větou: Tak mu prostě řekneš, že jdeš ven a že nevíš, v kolik přijdeš no. Nebaví mě poslouchat už ani jeho, ani je. Už několikrát jsme to řešili. Domluvili jsme se, i že budeme chodit ve stejný den – každý zvlášť a třeba ve 2:00 se někde sejdeme a budeme pokračovat spolu, aby měl Jirka jistotu, že nemám „zaječí“ úmysly, z kterých mě léta žárlivě podezírá, ale ani tak to neklape. Zkusili jsme to jednou – volal mi celý večer, takže jsme s holkama nemohly sni nikam do klubu, které bývají v podzemí a není tam signál, a okolo půlnoci mě to přestalo bavit a odjela jsem domů. Jirka se vrátil ráno opilý, že nemohl stát jako vždycky, řekl mi pár jedovatých slov a upadl do postele. S holkama proto chodíme jen na večeře s vínem a už i tak poslouchám, že se nějak moc chystám a že bych si neměla brát tak vyzývavé tričko a taky, že mám zmalovaný oči atd. Kamarádky pak pokračujou dále, já jdu domů, aby nebyl oheň na střeše dalších x dní potom.Honza: Holky a kluci prostě nejsou totéž – nemůžou mít stejná párty právaBavím se rád. Moc rád. A taky nemám rád, když se baví moje přítelkyně. Nestydím se za to. Možná se vám tato filosofie zdá podivná, ale má opodstatnění. Jsem chlap – koukám po ženách. Vím, jak je prudí moji kamarádi, když jsme s partou venku. Jde jim o to dostat úlovek do postele. Já mám přítelkyni a jsem s ní poměrně rád, proto si tyto aktivity odpouštím. Nerad jí pouštím ven ze dvou důvodů – nechci, aby mi jí někdo okukoval, to je přece jasné – patří ke mně a pak ji nechci vystavovat tomuhle nebezpečí. Opilý chlap je vždycky nevyzpytatelný. Bojím se o ni. Nemůžu být v klidu doma s tím, že myslím každou sekundu na to, kdo jí zrovna zve na drink nebo jestli jí někdo nevhodně nekouká pod sukni. Nejraději jí mám doma Ještě raději, když mi po ránu udělá vajíčka, právě protože jsem přišel domů až ve 2:00 a po vodkách s Redbullem mi není zrovna dobře. My chlapi prostě potřebujeme mít jistotu. Jistotu, že je naše přítelkyně v pořádku a že nás neopustí, protože se ve skrytu duše bojíme, aby nepřišel někdo lepší.  To samé sice může namítat žena – že se bojí, že jí z místa slávy vyšoupne jiná konkurentka. Ale ona konkurentka je pro nás zajímavá maximálně na jednu noc (jestli vůbec) a to právě proto, že to není ta, která oddaně čeká doma. A ano. Vím, že je to strašně nespravedlivé. A možná se nám to jednou otočí v příštím životě, až budu ženou a má přítelkyně mužem.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zaujalo nás na dotaz vajíčka

Velikonoce - svátky jara.

access_time03.únor 2020personRadka Eliášková

Velikonoce- svátek ke kterému podle křesťanské víry došlo třetího dne po jeho ukřižování.Jsou to svátky jara, které oslavují probouzení přírody, její plodnost, naději a lásku. Velikonoční zvykya tradice se lišily vesnici od vesnice a dřív probíhaly během velikonočního období, které trvalo šest neděl. Jejich úkolem bylo zbavit se všeho starého, očistit domácnost i tělo od chorob, připravit se na znovuzrození přírody.Velikonoce jsou svátkem pohyblivým,který připadá každý rok na jiné datum – na neděli následující po prvním jarním úplňku. Pokud první jarní úplněk připadne na neděli, slaví se Velikonoce až další neděli. Pondělí velikonoční podle těchto pravidel tak může připadnout na den v rozmezí od 23. března do 26. dubna. „Velikonoční neděle (Boží hod velikonoční) je největším svátkem celého liturgického roku. Jedly se pokrmy posvěcené v kostele a každý, kdo do domácnosti přišel, musel být takovým jídlem obdarován. Hospodář odnášel na zahradu, na pole a do studně kousek svěceného mazance, vejce a vína, aby měl hojnost ovoce, obilí a měl vždy dobrou vodu. Rolníci nechávali na polích svěcené kočičky a křížky,“ uvádí Mgr. Radoslav VLK, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně. „Pondělí Velikonoční je pro většinu z nás spojeno s novodobými oslavami Velikonoc a praktikováním tradičních zvyků. Dnes je nejoblíbenějším dnem hlavně mužů.V tento den se mělo darovat červené vejce a dívka měla být vyšlehána, aby byla celý rok zdravá. Pondělí velikonoční nebo také „červené“ je ve znamení tolik očekáváného koledování, pomlázky, šmigrustu, buďačky, mrskútu atd., kdy chodí chlapci s pomlázkami (tatary, březovými větvičkami, jalovcovou větvičkou) vyšlehat, vymrskat děvčata. V mnoha vesnicích se již od ranních hodin číhávalo na děvčata, když šla z kostela. Na Valašsku zase ráno mládenci polévali děvčata vodou. Hospodář na Pondělí velikonoční „našupal“ všem děvčatům v rodině pomlázkou, aby byly po celý rok zdravé a čilé. Odpoledne pak patřilo dětem. Za vesnicí bylo vždy živo, protože se tam hrály různé hry o vajíčka. A večer pak patřil mládeži už odrostlejší, která se účastnila zábavy při muzice v sále hospody,“ dodává Radoslav Vlk.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zdraví na dotaz vajíčka

Parazity – tasemnice

access_time28.leden 2020personRadka Eliášková

Známe mnoho známých parazitů: tasemnice dvanáctníku, škrkavka dětská, roup lidský, motolice, tasemnice, tenkohlavec. Něco více o tasemnici: lat. Taenia saginata (tasemnice bezbranná) a Taenia solium (tasemnice dlouhočlenná). Tasemnice bezbranná dosahuje délky 3-10 metrů, přičemž tasemnice dlouhočlenná 2-3 metry. Taeniasis je střevní onemocnění způsobené tasemnicí. Může být vyvolána konzumaci syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného mraženého masa. Parazity, jak tasemnice dlouhočlenná může vyvolat také nemoc, zvanou cysticercosis. Endoparazité se vyskytují v chudších zemích, kde obyvatelé žijí v přímém kontaktu s prasaty a konzumují nedostatečně tepelně upravené vepřové maso. Zde je převaha výskytu parazitů typu Taenia solium. V naší zemi se tento parazit vyskytuje vzácně, ale nákaza se k nám může dostat zvenčí. Člověk je pro tyto tasemnice nejlepším hostitelem. Pokud se tasemnice oplodní, jejich vajíčka se přenášejí výkaly. Ve venkovním prostředí prožívají vajíčka tasemnice několik dnů až měsíců. Zárodky nákazy se uhnízdí ve střevech zvířete a po proniknutí přes střevní stěnu příčně pruhovaných svalů, se z nich následně zformuje úhoř tzv. cysticerkus.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Recepty na dotaz vajíčka

Období grilovaček zahájeno, přinášíme několik osvědčených receptů

access_time09.červen 2019personRedakce

Kuřecí stehna v meduPříprava: 20 minut + 60 minut grilováníPro 4 osoby* 4 kuřecí stehna * 3 lžíce medu * 2-3 lžíce vinného octa * 1 lžíce rozmarýnu * 4 lžíce olivového oleje * 200 ml pivaNa pečené brambory* 8 brambor * olivový olej * 16 lístků šalvěje * hrubá mořská sůl1. V misce prošleháme med, ocet, rozmarýn, olivový olej a pivo na marinádu. Kuřecí stehna omyjeme, osušíme, osolíme a vložíme do mísy. Přelijeme marinádou a necháme v chladu nejméně 2 hodiny odležet. Brambory vydrhneme kartáčkem, osušíme je, propícháme vidličkou a každou bramboru položíme na kus alobalu. Potřeme je olejem, poklademe lístky šalvěje a zabalíme.2. Brambory pečeme na rozpáleném grilu asi hodinu a během pečení je otáčíme. Asi půl hodiny před dopečením brambor vložíme na gril marinovaná stehna a grilujeme za občasného otáčení a potírání zbylou marinádou asi 30-40 minut. Stehna necháme před podáváním chvíli odležet, brambory posypeme hrubou mořskou solí.Cejn s citronemPříprava: 4 hodiny 45 minutPro 4 osoby• 2-4 celí vykuchaní cejni, celkem asi 1,2-1,4 kg ryb (po 600-700 nebo po 400 g) * 200 ml olivového oleje * 3 lžíce provensálského koření * hrubě drcený pepř * 2 citrony, bio, dobře omyté * 4 zelené chilli papričky * hrubá mořská sůl1. Vykuchané ryby dobře omyjeme a osušíme. Břišní dutinu osolíme a vysypeme lžičkou koření. Šikmo od páteře uděláme ostrým nožem po obou stranách několik zářezů a do každého zasuneme plátek citronu. Zbylé koření promícháme s olejem, směsí potřeme připravené ryby, posypeme pepřem a necháme v chladu několik hodin uležet. Před grilováním necháme okapat přebytečný olej.2. Grilujeme zprudka na rozpáleném grilu potřeném olejem. Pak dopékáme na mírnějším žáru, celkem asi 15-20 minut. Během grilování rybu potíráme zbylou marinádou. V polovině grilování dáme na gril omyté a osušené chilli papričky a grilujeme je dohněda.Tajemný hermelínNa 8 špízů potřebujete:*1 hermelín * 35 dkg dobré anglické slaniny * 2 fenyklyFenykl očistěte a nakrájejte na měsíčky (podobné cibuli), hermelín nakrájejte na menší kostičky. Každou kostičku hermelínu důkladně obalte ve dvou plátcích slaniny a hotový balíček poté napíchněte na špízovou jehlu tak, aby ho z obou stran kryly plátky fenyklu. Na grilu stačí nechat 6 minut a pak ještě za tepla podávat.Bedlová miminkaVětší, ale ještě nerozevřené bedly potřeme olejem, naplníme masovou směsí jako na karbanátky, přiklopíme plátkem slaniny nebo měkkého salámu a pečeme na rozpálené žule. Je to překvapivě dobréGrilstounova míchaniceTvrdší druhy hub (holubinky, mladší hříbky, babky, klouzky, lišky apod.) pokrájíme na větší kousky. Dále pokrájíme na plátky uzenou slaninu (asi 10% objemu hub), na kolečka dvě větší cibule, nadrobno nasekaný česnek (je lepší než utřený, nevysmahne se a lépe drží chuť). Nesolíme, chuť dodá slanina a dosolujeme eventuelně až hotové. Směs promícháme a rozprostřeme na rozpálený grilovací kámen. Širokou špachtlí nebo obracečkou směs občas promícháváme a pečeme do té doby než cibule zrůžoví. Pak přidáme větší kousky masitých rajčat (nejlepší jsou cherry napůl) a ještě několikrát otočíme až rajčata změknou, nikoli rozvaří. Podáváme s chlebem.Chalupářský špízNa 8 špízů potřebujete:*500 g vepřové kýty * 4 lžíce olivového oleje * 3 stroužky česneku * sůl a pepř * 2 nožky pikantní klobásy * 2 cibule, 2 papriky, 4 středně velké předvařené brambory.Vepřovou kýtu nakrájejte na kostky, zakapejte olejem, promíchejte s propasírovaným česnekem, solí a pepřem. Nechte několik hodin uležet. Klobásu nakrájejte na kolečka, cibuli na měsíčky, papriky na kostky a brambory na plátky. Brambory můžete ještě lehce potřít olejem. Vše postupně navlékněte na špízové jehly a grilujte 10-15 minut. Při použití Grilstone není třeba napichovat na jehlu, ale směs vysypat na desku a občas promíchat.Nebezpečný zázvorNa 8 špízů potřebujete:*20 kloboučků žampionů * 300 g kuřecího masa * sůl a pepř * 4 lžíce sójové omáčky * olivový olej * zázvor * 1 větší cibuliKloboučky žampionů oloupejte, maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a naložte ve směsi oleje a sójové omáčky. Nezapomeňte k tomu přidat i kousek najemno strouhaného zázvoru. Cibuli nakrájejte na měsíčky. Na jehle poté vystřídejte kousky masa, celé kloboučky žampionů a cibuli. Opékejte, dokud není kuřecí maso hotové. Při použití Grilstone není třeba napichovat na jehlu, ale směs vysypat na desku a občas promíchat.Šťavnatá rajčátkaNa 8 špízů potřebujete:*300 g kuřecích prsních řízků * 4 lžíce sójové omáčky * 2 lžíce oleje * sůl a pepř * 1 menší cuketu * 20 cherry rajčátekKuřecí maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a naložte do sójové omáčky a oleje. Cuketu důkladně omyjte a nakrájejte na plátky. Na špízové jehly potom kombinujte maso, cuketu a celá cherry rajčátka. Grilujte, dokud není kuřecí maso krásně měkké.Rajčátka na griluStředně velká, tvrdší rajčata rozkrojíme napůl a lžičkou vydlabeme vnitřek, popřípadě seřízneme trochu špičku (ne skrz), aby rajčata stála.. Podle počtu rajčat rozklepneme do misky vajíčka, vidličkou rozšleháme, nesolíme. Nastrouháme tvrdý sýr v množství přibližně odpovídajícím objemu vajec, vmícháme do vajec, můžeme přidat nasekanou petržel nebo pažitku. Směsí naplníme rajčata a přiklopíme plátkem anglické slaniny. Postavíme na rozpálenou žulovou desku slaninou nahoru a vyčkáme až vnitřek trochu ztuhne, pak již pečeme ze všech stran. Je to dobrůtka.

folder_openPřiřazené štítky

V hlavní roli vejce

access_time03.únor 2020personRadka Eliášková

Vejce, jak je obecně známo, je počátečním vývojovým stadiem mnoha druhů živočichů (ptáků, plazů, ryb a obojživelníků). Vzniká v těle samice, která ho pak klade do vhodného prostředí, kde se vyvíjí samostatně až do vylíhnutí mláděte. Velikost vejce se liší podle druhu živočicha. Všem je pak společný pevný povrch, skořápka, která chrání vajíčko a představuje již zmiňované bezpečí a úkryt. Dále se pak vajíčko skládá z bílku, jehož součástí jsou poutka, která drží žloutek. Ten je nejdůležitější součástí vajíčka, nebot se v jeho vnitřku ukrývá zárodečný terčík - zárodek, z něhož se může i nemusí vyvinout mládě. Nejtypičtější v našem jídelníčku jsou samozřejmě vejce slepičí. Jíme je nejen samotná míchaná, natvrdo, naměkko, nahniličko, jsou i jednou z nejdůležitějších surovin při vaření, pečení a smažení. Zkrátka a dobře bez vajíček si těžko dokážeme představit náročnější jídlo. Dříve se vajíčka používala často i v syrovém stavu. Mluvilo se například o jejich přínosném vlivu na hlas. V posledních letech se však neustále připomíná riziko salmonelózy. Pokud toužíte po vlastním "vaječňáku", je lepší vědět, z jakého zdroje pocházejí vejce, která chcete použít. Nejlepší je, když ten zdroj je přímo váš, ale je jasné, že chovat v paneláku slepici kvůli troše likéru je trochu zbytečné. Obecně se jako nejlepší metoda na zpracování vajec doporučuje vařit je natvrdo, u ostatních postupů hrozí, že některé části zůstanou tepelně neupravené. Kromě vajec slepičích jsou stále více populární vejce křepelčí. Pro svou menší velikost (jsou 4-5krát menší než slepičí) se vyjímají zvláště dobře na různých jednohubkách nebo jako ozdoby na chlebíčkách. Často jsou také doporučována pro množství člověku přínosných živin. Mají vysoký obsah železa, hořčíku, vápníku, fosforu, zinku, mědi a vitaminů, velmi nízkou hladinou cholesterolu a obsahují vysoce hodnotné bílkoviny.Zřídka se na našich stolech objevují vejce pštrosí. K dostání jsou pouze v období od dubna do září a většinou jen přímo u chovatelů. Pštrosí vejce má jiný obsah a konzistenci bílku a žloutku než vejce slepičí. Žloutek je větší, bílek je zase hustší, a proto se lépe šlehá do pěny. Výhodou pštrosích vajec je nejen větší obsah hmoty (jedno pštrosí vejce vydá přibližně na 25 slepičích vajíček), ale také záruka jejich nezávadnosti. Pštrosi jsou chováni na farmách, kde podléhají přísným vyšetřením na salmonelu a různé parazity. Z jejich vajec si tak můžete s čistým svědomím udělat výborný likér. Nejlepší jsou jako smažená. Můžete si je dát i natvrdo, pokud chcete podstoupit riziko, že vám bude manžel reptat za zády, proč vám příprava večeře trvá hodinu. Naši předkové převážně na venkově měli v oblibě také vejce kachní a husí. Jejich konzumace klesla se zjištěním, že se v nich velice dobře daří bakteriím, hlavně salmonele. Je tedy potřeba používat je jedině opravdu čerstvá.Jíst se dají i další vajíčka - například racčí či holubí. Jestliže ovšem nechcete odchytávat racky na Karlově mostě, nebude lehké je sehnat. Mnoho lidí se bojí jíst vajíčka kvůli obsahu cholesterolu. Jejich škodlivost však vůbec není tak zásadní, jak se lidé domnívají. Doktoři dokonce v posledních letech obtátili a naopak vyzdvihují jejich pozitivní vliv na zdraví člověka. Vejce obsahují plnohodnotné lehce stravitelné bílkoviny a tuk bohatý na nenasycené mastné kyseliny, dále důležité minerální látky (vápník, fosfor, hořčík) a vitaminy. Díky obsahu lecitinu také povzbuzují paměť. Pokud máte doma studenta, který se horečnatě připravuje na zkoušky, zkuste mu pro svůj vlastní klid udělat trochu míchanice. Představa, že ,nám konzumace vajíček kvůli vysokému obsahu cholesterolu podlomí zdraví, je dosti scestná. Zdravému člověku nemůže pouze konzumace vajíček hladinu cholesterolu zvýšit. Ostatně lecitin, který vejce obsahují, má příznivý vliv na snižování cholesterolu v krvi. Ale i lidé, kteří mají cholesterolové hodnoty vyšší, mohou sníst 2-4 vajíčka týdně. Je třeba však počítat i s vajíčky již obsaženými v různých potravinách - v pečivu, zmrzlinách, majonézách. Také teorie o křepelčích vajíčkách jako "zdravé" náhradě slepičích vajec není úplně pravdivá. Samozřejmě že jedno křepelčí vajíčko obsahuje méně cholesrerolu než slepičí, ale je to jen proto, že je výrazně menší. Z hlediska stravitelnosti jsou nejlehčí vajíčka naměkko či míchaná, vejce natvrdo jsou naopak těžko stravitelná. Nejméně zdravá jsou bohužel vajíčka zpracovaná tak, jak je máme nejraději, v pečivu a smažená. V žaludku nám udělá nepořádek i další oblíbená kombinace - s luštěninami a tukem. Možná jste fanatickým zastáncem zdravé výživy a vajíčko byste nepozřela ani za nic. Možná se vajíček opravdu musíte vzdát, protože se po nich pokaždé osypete. Alergie na vejce není ničím neobvyklým, je jednou z nejčastějších alergií. Patříte-li do jedné či do druhé skupiny, neznamená to, že byste se nutně musela vzdávat jídel, v nichž jsou vajíčka nezbytnou ingrediencí. Existuje totiž několik způsobů, jak vajíčka nahradit. Například jeden sáček kypřicího prášku do pečiva nebo jeden balíček rozpustného droždí se rovná 1-2 vejcím. Další možností je želatina (jedním sáčkem nahradíme až tři vajíčka) nebo bramborový a kukuřičný škrob a pudinkový prášek. Plnohodnotnou náhražkou je tzv. vajahit, který má navíc oproti vejcím minimální množství cholesterolu. Syrové, či vařené? Potřebujete rozeznat syrové vajíčko od vařeného a nechcete rozbíjet skořápku? Je na to poměrně jednoduchý trik. Roztočte vejce dvěma prsty na mělkém talíři. Vařené vejce se točí mnohem rychleji než syrové. To je dokonce velice těžké vůbec roztočit. Skladování Vejce by se překvapivě neměla skladovat ve dvířkách ledničky, jak činí většina z nás, ale v její hlavní části, v misce, aby k nim mohl ze všech stran proudit vzduch. Měla by směřovat ostřejší špičkou dolů, aby bílek zůstal ve středu a nebyl v kontaktu se vzduchovou kapsou. V lednici vydrží až tři týdny.Test čerstvosti Pokud máte nějaké pochybnosti o tom, zda ještě můžete použít vajíčka, která máte v ledničce, zkuste tento test. Vložte vejce do sklenice naplněné studenou vodou. Bílek a žloutek se ve vajíčku postupem času zmenšují, čímž vzniká vzduchová bublina. Čerstvé vajíčko tak zůstane ležet na dně sklenice, týden staré vejce se vznáší lehce nakloněné zaobleným koncem vzhůru, vejce starší delší dobu než tři týdny plave na hladině a vyčnívá z vody. Dalším znakem čerstvosti je, když se po rozklepnutí vajíčka neslévá žloutek s bílkem. Slavná vejce Vejce Fabergé - Velikonoční vejce vyrobil slavný petrohradský zlatník Peter Carl Fabergé pro dva poslední cary Alexandra III. a Mikuláše II. Jsou nejcennější památkou z dob carského Ruska. Každé je zdobené drahoamy a perlami, dají se otevřít, uvnitř jsou miniatury kočárů, slepiček, květin a lodí. Kolumbovo vejce - Historku o Kryštofu Kolumbovi a vejci, které postavil na špičku, zná snad každý. Ustálený pojem Kolumbovo vejce pak vyjadřuje zdánlivě složitý problém, který má ale velice jednoduché řešení. Kinder vajíčko - Zklamání, když se v Kinder vajíčku skrývalo skládací autíčko místo figurky z aktuální sady, pocítila asi většina dětí. Hračky ukryté v čokoládě jsou nejen mezi dětmi jedním z nejúspěšnějších sběratelských předmětů všech dob. Pan Vajíčko - Oblíbená postavička, která se k nám v letech 1967-1989 snášela na televizních obrazovkách den co den na baloncích s nápisem REKLAMA.

folder_openPřiřazené štítky