Výsledky vyhledávání v sekci Kondice na dotaz vajíčko

Proč hubnou muži snadněji?

access_time01.listopad 2019personRedakce

Ráda soutěžíte a chtěla byste shodit pár kil? Potom pro vás máme jednu radu. Neporovnávejte se při hubnutí se svým protějškem. Je totiž dokázáno, že mužům jde hubnutí lépe.Může za to testosteron?Mužské tělo obsahuje v průměru o 40 procent více svalové hmoty než tělo ženské. Muži také mají více testosteronu, nutně potřebného pro výživu svalů.Takže pokud se váš miláček cpe na gauči čokoládou, část z ní se přirozeně spálí ve svalové hmotě. Kdyby se však, byť v dobrém, podělil s vámi, následky bohužel uvidíte již druhý den při zapínání kalhot.Když už je řeč o jídle, muži mají přirozeně větší „choutky“ na maso a vůbec na sytá, proteinová jídla. Mnozí z nich upřednostní propečený steak před chutným domácím koláčem. Berte si z toho příklad a nakrmte tělo potravinami s nízkým glykemickým indexem. To vám zaručí, že zůstanete déle s pocitem plného žaludku a nebudete muset doplňovat již hodinu po obědě ztracenou energii sušenkami.Muži se prostě netýrají hlady!Ukažte nám chlapa, který se rozhodne ráno posnídat vajíčko a půlku topinky, k obědu si dá zeleninový salát a večer se bude rozhodovat mezi grapefruitem a klíčky. Nad takovými dietami nejspíš váš přítel mávne rukou a jen se v koutku pousměje. Dokonce vám možná, velmi moudře, pohrozí rozchodem, pokud do takového drastického jídelníčku zapojíte celou rodinu. Takováto sebetrýzeň vám nanejvýš zpomalí metabolismus.Přestaňte si vyčítat těstoviny po osmé hodině (obzvlášť pokud vás čeká vášnivá noc a budete mít dost prostoru na spalování přijatých kalorií) a neomezujte se. Muže podle statistik v mnohem menší míře trápí emocionální přejídání. Jednoduše proto, že si nic neodpírají a jedí, když mají hlad, ne když jsou naštvaní. Vezměte si z nich příklad a nahromaděný stres a vztek si vybijte při libovolných fyzicky náročných aktivitách, ne při plenění ledničky. Budete se cítit a i vypadat lépe.Muži jsou tvrdohlavějšíŽe se vám to nezdá? Uvedu vám příklad svého kolegy Romana. Zčistajasna si před Vánocemi usmyslel, že zhubne. Začal denně cvičit, úplně překopal jídelníček a jak řekl, tak bylo. Žádné krize, žádné zaváhání. Jednoduše si dal cíl a my jen nevěřícně kroutíme hlavou a závidíme shozená kila. Ženské hubnutí je bohužel často založeno na rychlých, nereálných cílech. Následuje jo-jo efekt, zklamání, pocit prohraného boje a za čas se celý kolotoč opakuje….Pokud to tedy myslíte s hubnutím vážně, zaměřte se na samotný proces, ne na cíl. Radujte se z každého malého úspěchu. A odměňte se. Samozřejmě ne čokoládou, ale třeba lístky do kina.A co vy samy, milé dámy? Máte zkušenosti s hubnutím s vaším protějškem? Pokud ano, kdo vyhrál? Napište nám.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Krása na dotaz vajíčko

31 zkrášlovacích tipů

access_time26.prosinec 2019personRudolf Hentsel

Péče o pleť je sama o sobě velmi namáhaví činnost, a co teprve péče o stárnoucí pleť! Vrásky, zaryté linie, fleky a mnoho dalších mohou vaši pokožku udělat nevzhlednou. Samozřejmě, že tu jsou i jiné cesty, jak stárnutí pozastavit, např.plastické operace, ale měla byste vždy mít na paměti, že takovýto zákrok něco stojí, a že stárnutí stejně nezastavíte.Příroda nám vždy nabízí to nejlepší, a proto se mnoho kosmetických firem rozhodlo přejít na organické, nebo-li bio produkty. Bohužel tyto kosmetické výrobky také něco stojí, ale vy si můžete být 100% jistá, že tím chráníte Matku přírodu, a že si dopřáváte to nejlepší, co vám na oplátku nabízí.Přichystali jsme pro vás list 31 zkrášlovacích tipů, které vás nahodí zpátky do formy!Vlivy slunečního zářeníSice je skoro nemožné se zcela vyhnout slunečním paprskům, ale pokuste se jim vystavovat co nejméně. Stárnoucí pokožka je náchylnější a sluníčko jen prohlubuje vrásky a linie v kůži. To samé platí pro solária, která také nejsou nejpříznivější, co se týče vaší pokožky.Může se zdát, že v zimě nepotřebujeme ochranu před sluníčkem, ale stále byste měla mít „eso v rukávu“. Sama víte, že se i v mrazivých dnech občas objeví sluníčko a je důležité, abyste byla na vše řádně připravená. Pamatujte na to, že sluneční záření prochází i přes vaše oblečení, takže je třeba se pořádně vyzbrojit.Tip č.1: Ochrana před sluncemSlunce září „o sto šest“ mezi jedenáctou a třetí hodinou, takže byste v tomto čase měla být v pozoru. Klobouky jsou neopomenutelnou součástí ženského šatníku a samozřejmě stylové sluneční brýle jsou jedním ze základních doplňků. Když k této dvojici připojíte i opalovací krém, tak si můžete být jistá, že pro svou pokožku děláte maximum.Tip č.2: Čerpejte z jídlaPamatujete na to, když vám maminka kdysi říkávala, že byste měla pravidelně jíst zeleninu? Víte, že bylo prokázáno, že zdravý životní styl zahrnující konzumaci ovoce a zeleninu zlepší stav vašich vlasů, zubů a pleti? Doplňujte svou tělesnou schránku o různé ovoce a zeleninu a nezapomeňte na to. že z nich můžete vždy udělat domácí pleťové masky!Tip č.3: Odbourejte stres a napětíPři vaření a pečení se nebojte do jídla přidat protizánětlivé a očišťující ingredience jako je zázvor, skořice a kurkuma. Jestli se divíte, proč je to tak důležité, zkuste si představit tento proces: dennodenně jste vystavována vnějším vlivům, které zvyšují riziko zánětů ve vašem těle (např. znečištění vzduchu). Tímto se kumuluje stres a napětí, které jsou rozhodně škodlivé pro zdraví a zvyšují riziko vzniku vrásek. Ale pokud budete mít v zásobě obranné látky, viditelně tím snížíte pravděpodobnost  vzniku linií a vrásek na vašem obličeji.Tip č.4: Vitamín CKonzumací jahod, papájy, brokolice, pomerančů a papriky zahájíte vráskám a suché pleti válku. Tyto potraviny jsou totiž velmi bohaté na vitamín C, který kůži zjemňuje a očistí vaše tělo od všech škodlivých radikálů vzniklých z UV záření. Vaše kůže potřebuje vitamín C pro správnou produkci kolagenu, který si umí skvěle poradit s vráskami. Samozřejmě, že na trhu naleznete produkty jako je kosmetika a pilulky s obsahem tohoto vitamínu, ale jeho přímá konzumace je vždy tou lepší volbou!Tip č.5: LykopenLykopen obsažený v mrkvích, vodních melounech a rajčatech je váš další pomocník v boji proti stárnutí. Odborníci potvrdili, že lykopen zlepšuje povrch pokožky, takže máte-li zahrádku, určitě tuto zeleninu začněte pěstovat.Tip č.7: IsoflavonyJezte hodně tofu, sojového mléka a edamamu, protože tyto potraviny obsahují isoflavony, které se stejně jako vitamín C podílejí na produkci důležitého kolagenu. Takže si to shrňme, UV záření tímto skvěle obelstíte!Tip č.8: Omega 3 mastné kyselinyTuňák, losos, pstruh a sardinky přímo překypují omega 3 mastnými kyselinami, které udrží vaši pleť mladistvou a zaručí vám dostatečnou produkci našeho dobrého kolagenu.Tip č.9: Zelený čajMísto kafe si raději dejte šálek zeleného čaje, který vaše tělo dostatečně hydratuje, podpoří váš metabolismus, obrní vás před škodlivými radikály a před možným vznikem rakovinotvorných buněk. Péče o vlasyVlasy patří k neodmyslitelné části našeho těla, která by měla být náležitě opečovávána. Zdravé vlasy mohou být snadno poškozeny častým fénováním, kulmováním, žehlením a barvením. Naštěstí tu jsou prostředky, které vám pomohou znovu získat krásné vlasy! Všechny potřeby najdete v obchodu s potravinami, které stojí o dost méně než zbytečnosti z drogerií. Tip č.10: Avokádová maskaAvokádová maska skvěle vyživí suché vlasy a ochrání je před jejich vysušením. Díky svému obsahu proteinů a tuků vám zaručí kompletní výživu a zdravé lesklé vlasy. Pro přípravu masky si připravte:Půlku oloupaného avokáda bez peckyVajíčko1 lžíci olivového oleje1 lžíci ricinového olejePšeničné klíčkyVšechny vyjmenované ingredience rozmačkejte a smíchejte v misce. Vzniklou směs vmasírujte do svých suchých vlasů (zejména do konečků). Použijte koupací čapku a vlasy do ní schovejte na 20-30 minut. Pokuste se kolem hlavy omotat teplý ručník a nechat ho danou dobu na hlavě.Pro vymytí masky použijte svůj oblíbený vlasový šampón. Tuto ozdravnou kúru byste vlasům měla dopřát alespoň jednou týdně, než se kompletně uzdraví.Tip č.11: RučníkPo umytí jsou vaše vlasy nejzranitelnější a jsou náchylné k vypadávání a třepení. Abyste tomu zabránila, neomotávejte ručník do vlasů, jako to obvykle děláte! Jemně ručníkem vlasy promněte, aby nasál přebytečnou vodu a nechte je samovolně uschnout.Tip č.12: Sladký spánekAbyste zabránila vypadávání vlasů, nikdy nechoďte spát s mokrou kšticí. Abyste své vlasy opečovávala na maximum, vyměňte klasické bavlněné povlečení za saténové nebo hedvábné. Tímto zabráníte i předčasnému vzniku vrásek!Tip č.13: Objem a leskPostrádá-li váš účes objem a lesk, připravte si tuto kouzelnou směs! Smíchejte jedno vajíčko a majonézu a tuto směs vmasírujte do pokožky hlavy až po konečky. Opět použijte koupací čepku pro upevnění a nechte směs působit 15-20 minut. Poté jako obvykle použijte šampón a kondicionér pro důkladné smytí. Aby měl tento trik viditelný účinek, je třeba ho praktikovat alespoň jednou týdně.Tip č.14: MlékoAbyste se mohla chlubit lesklými vlasy, podstupte sice dlouhý, ale účinný proces s mlékem. Pečlivě ho vmasírujte do pokožky hlavy a do vlasů (až po konečky) a nechte mléko hodinu působit. Mléko z vlasů vymyjte, ale bez pomoci šampónu! Další den vlasy jako obvykle umyjte šampónem a uvidíte, jaké divy s vaší kšticí mléko udělalo! Je třeba tuto proceduru opakovat 1-2 krát týdně pro dosažení viditelných výsledků.Tip č.15: Ochrana před sluncemVaše kůže není jediným terčem slunečních paprsků. Když jste venku, jsou vaše kadeře také vystaveny slunci, které z nich odnímá vlhkost a tím je nepříjemně vysušuje a ubírá jim objem. Abyste se vyhnula této nepříjemnosti, noste klobouky, šálky a deštníky, které nejen ochrání vaše vlasy, ale udělají vás stylovou!V drogeriích naleznete vlasové spreje s ochranným UV faktorem, takže neváhejte a přidejte ho zejména v horkých letních dnech do své kosmetické výbavy!Náš tip: Zkuste své vlasy zkrotit do drdolu, aby byly co nejméně odhalené! Péče o suchou pleťMnoho oblastí našeho těla má tendenci být nepříjemně suchá a napnutá. Naštěstí na trhu je k dispozici nesčetné množství tělových hydratačních krémů, které se o vaše tělo dobře postarají. Přemýšlela jste o tom, kolik chemických látek takové krémy obsahují? Co takhle dát přednost přírodním metodám, které vám zaručí efektivní výsledky a zdravé tělo?  Tip č.16: MasážPoužijte kafe, cukr, vanilku na drsná kolena, lokty, paty a další místa, která jsou hrubší. Při použití cukru přidejte malou kapku olivového oleje pro snazší aplikaci. Nejen, že tyto přírodní složky jako je vanilka krásně voní, ale třeba takové kafe působí jako účinný antioxydant.Tip č.17: Přírodní peelingAbyste si ho vyrobila masážní peeling z předchozího bodu, připravte si jednu lžíci vanilkového extraktu, půlku šálku čerstvé kávové drtě a šálek cukru. V menší misce smíchejte olivový olej s vanilkovým extraktem a ve větší misce smíchejte kávu a cukr. Poté všechny ingredience pečlivě smíchejte až vám vznikne pasta.Misku s připravenou pastou si vezměte s sebou do sprchy a po osprchování vmasírujte směs do vlhké pokožky. Tímto zvýšíte cirkulaci krve v celém vašem těle!Dejte si pozor na: Nenanášejte peeling na strupy a na citlivá místa vašeho obličeje. Máte-li hodně suchou pleť opakujte tento rituál dvakrát týdně.Tip č.18: Tmavá a vysušená místaVysušená místa jako jsou kolena a lokty je třeba hydratovat dvakrát denně. Pokud vám došel hydratační tělový krém, nahraďte ho olivovým olejem, který vmasírujete na postižená tmavá místa. Obecné tipy pro udržení mladistvého vzhledu Tip č.19: Barva rtůZměňte barvu svých rtů zakoupením světlejší rtěnky nebo lesku. Světlejší barvy dělají ženy mladší a živější. Naneste trochu lesku do prostřed horních a dolních rtů, abyste dosáhla 3D efektu.Tip č.20: Samoopalovací krémAplikujte samoopalovací krém na nohy, abyste zakryla vystouplé žilky, celulitidu a dosáhla hubenějšího vzhledu. Pokud se bojíte, že krém nerovnoměrně nebo špatně rozetřete, pořiďte si ten s přídavkem Aloe, který si s těmito problémy hravě poradí. Abyste vypadala skutečně jako přijetá z dovolené, naneste samoopalovací krém před ulehnutím do postele a nezapomeňte ho nechat řádně se vstřebat! Uvidíte, že budete ráno vypadat božsky!Tip č.21: Zvýraznění obličejových rysůPoužijte rozjasňovači, bílou tužku na oči nebo bílý oční stín pro zvýraznění vnitřních koutků oka. Tento trik vaše oči rozzáří, takže nebudou vypadat unaveně a navíc odtáhnete pozornost od vrásek. Poté použijte pudr v tmavším odstínu než je barva vaší pleti a zvýrazněte jím strany vašeho nosu, bradu, čelistní kosti a jablíčka. Tímto vytvoříte iluzi hubenějšího obličeje!Tip č.22: Voda, ovoce, zeleninaPijte hodně neperlivé vody, abyste očistila své tělo od odpadních látek a spálila pár přebytečných kalorií. Vždy preferujte jemně chlazenou vodu, která vám s hubnutím lépe poradí. Pro větší efekt dávejte led do každého nápoje, který vypijete, protože to urychlí proces spalování tuků. Před každým chodem snězte čerstvou zeleninu nebo ovoce, abyste tím nastartovala své chuťové buňky. Celer a hruška jsou v tomto ohledu absolutními vítězi, takže co takhle si je dát ke svačině?Tip č.23: Speciální papírkyMá-li vaše pleť sklony k nadměrnému maštění, mějte vždy po ruce speciální kosmetické papírky, které olej z vašeho obličeje zaručeně vysají. Pokuste se omezit použití pudru, protože má tendenci zvýraznit vrásky.Tip č.24: Barevná řasenkaPo použití klasické černé řasenky projeďte své řasy modrou řasenkou. Nebojte, vaše řasy nebudou pronikavě modré, ale tento trik dodá vašim očím tu správnou jiskru. Když už mluvíme o řasách, před nanesením řasenky nezapomeňte své řasy natočit pomocí speciálních kleštiček. Trpíte-li zarudlinkami kolem očí, použijte tužku v broskvové barvě a orámujte jí vnitřní koutky oka.Tip č.25: Správné přídavkyPoužíváte-li hubnoucí (zpevňující) tělové krémy, ujistěte se, že obsahují extrakt z mořských řas, kofeinu, ženšenu nebo hub. Nejlepší doba pro nakrémování je před ulehnutím do postele a po ranní osvěžující sprše.Tip č.26: ChladUmístěte svůj oční a pleťový krém do ledničky. Tímto podpoříte jejich vyživující složky. Až se ráno probudíte a nanesete chladivý krém na obličej, uvidíte, že vás pohltí svěží chladivý pocit. A navíc, pokud míváte opuchlé oči, určitě tuto radu oceníte! Oční krémy s obsahem ceramidu nebo niacinamidu posílí výživu pokožky v oblasti očí a sníží kožní podráždění.Tip č.27: Jemné rtyKaždá žena chce mít krásně jemné rty! A jak toho dosáhnout? Namočte čistý hadřík to teplé vody a masírujte jím své rty. Poté použijte silně hydratační balzám na rty. Tento krok provádějte vždy před spaním a uvidíte, jak budou vaše rty ráno krásně jemné a hebké, jednoduše přímo k zulíbání!Tip č.28: Trochu drogeriePokud vám přírodní vlasové masky nevyhovují, probrázděte drogerie a pořiďte si hydratační vlasovou masku. Naneste masku do vlasů, které následně zabalte do ručníku a nechte odležet 20 minut. Tento fígl udělá vaše vlasy jemné jako ty dětské a navíc se budou krásně lesknout! Používejte masku jednou týdně, abyste své hřívě pomohla.Tip č.29: Zázračná séraPřidejte pleťová séra do své denní rutinní péče, abyste zabránila vzniku vrásek. Používáním séra a pleťového krému najednou znemožníte vzniku vrásek. Pro pozitivní výsledky používejte séra 2krát denně společně se svým pleťovým krémem.Tip č.30: Držení tělaNikdy není pozdě na to, abyste se chovala jako „princezna“! Určitě se denně setkáváte s krčícími a shrbenými babičkami a moc dobře víte, že to není zrovna ten nejestetičtější zážitek. Choďte narovnaná a nikdy nekoukejte do země! Trénování dobrého držení těla vás odliší a udělá vás o několik let mladší!Tip č.31: TestujteMáte plné právo experimentovat se svým účesem, s barvou své kštice, oblečením a s osobním stylem! Samozřejmě, že se nepřebarvíte na křiklavou modrou, ale určitě ráda zakryjete pár svých šedin přelivem nebo stylovými melíry. Můžete si nechat trvalou nebo držet krok s aktuálními módními trendy!

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zaujalo nás na dotaz vajíčko

Výroba madeirových kraslic

access_time11.únor 2020personRadka Eliášková

Kraslice nemůžeme vrtat bez rozkreslení. Nedodrželi bychom stejný odstup dírek a zdobení by nebylo souměrné. Vždy si nejprve vajíčko tužkou rozdělím na poloviny, třetiny, záleží jaký vzor chci malovat a zda budu zdobit voskem vejce svisle nebo podél obvodu. Používám k rozkreslení obyčejnou tužku a zejména kružítko. Na vrtání se dá použít i kulatý pilníček, pomocí kterého dírky vyvrtáme, ale je to velmi pracné. Já používám malou modelářskou vrtačku, která má 13 000 otáček. Vrtáčky kupuji v obchodních sítích jako je Obi, Baumax apod.Abychom odstranili vnitřní blanku a celkově vejce vyčistili, dávám vyvrtané kraslice do roztoku sava a vody v poměru 1:1. Savo nám odstraní vnitřní blanku a také razítko , které jde špatně z vajec umýt. Vevnitř nám vejce vyčistí od zbytků žloutků a vejce nám i krásně vybělí. Po vyjmutí ze sava, vejce opláchneme teplou vodou a necháme důkladně vysušit.Ke zdobení kraslic potřebujeme rozehřátý vosk – roztápím si voskovky na aroma keramické lampičce ve které mám čajovou svíčku. Nebo mám doma vyrobený jednoduchý stojánek na hliníkové lžíce, pod kterým mám malou petrolejovou lampičku. Vosk musí být hodně rozehřátý. Dále používám staré pastelky na jejichž konci mám zapíchnutý obyčejný špendlík. Špendlíkovou hlavičku namáčím do rozehřátého vosku a ihned přikládám na vejce. Každý tah, každá tečka znamená vložení špendlíkové hlavičky do vosku.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Recepty na dotaz vajíčko

V hlavní roli vejce

access_time03.únor 2020personRadka Eliášková

Vejce, jak je obecně známo, je počátečním vývojovým stadiem mnoha druhů živočichů (ptáků, plazů, ryb a obojživelníků). Vzniká v těle samice, která ho pak klade do vhodného prostředí, kde se vyvíjí samostatně až do vylíhnutí mláděte. Velikost vejce se liší podle druhu živočicha. Všem je pak společný pevný povrch, skořápka, která chrání vajíčko a představuje již zmiňované bezpečí a úkryt. Dále se pak vajíčko skládá z bílku, jehož součástí jsou poutka, která drží žloutek. Ten je nejdůležitější součástí vajíčka, nebot se v jeho vnitřku ukrývá zárodečný terčík - zárodek, z něhož se může i nemusí vyvinout mládě. Nejtypičtější v našem jídelníčku jsou samozřejmě vejce slepičí. Jíme je nejen samotná míchaná, natvrdo, naměkko, nahniličko, jsou i jednou z nejdůležitějších surovin při vaření, pečení a smažení. Zkrátka a dobře bez vajíček si těžko dokážeme představit náročnější jídlo. Dříve se vajíčka používala často i v syrovém stavu. Mluvilo se například o jejich přínosném vlivu na hlas. V posledních letech se však neustále připomíná riziko salmonelózy. Pokud toužíte po vlastním "vaječňáku", je lepší vědět, z jakého zdroje pocházejí vejce, která chcete použít. Nejlepší je, když ten zdroj je přímo váš, ale je jasné, že chovat v paneláku slepici kvůli troše likéru je trochu zbytečné. Obecně se jako nejlepší metoda na zpracování vajec doporučuje vařit je natvrdo, u ostatních postupů hrozí, že některé části zůstanou tepelně neupravené. Kromě vajec slepičích jsou stále více populární vejce křepelčí. Pro svou menší velikost (jsou 4-5krát menší než slepičí) se vyjímají zvláště dobře na různých jednohubkách nebo jako ozdoby na chlebíčkách. Často jsou také doporučována pro množství člověku přínosných živin. Mají vysoký obsah železa, hořčíku, vápníku, fosforu, zinku, mědi a vitaminů, velmi nízkou hladinou cholesterolu a obsahují vysoce hodnotné bílkoviny.Zřídka se na našich stolech objevují vejce pštrosí. K dostání jsou pouze v období od dubna do září a většinou jen přímo u chovatelů. Pštrosí vejce má jiný obsah a konzistenci bílku a žloutku než vejce slepičí. Žloutek je větší, bílek je zase hustší, a proto se lépe šlehá do pěny. Výhodou pštrosích vajec je nejen větší obsah hmoty (jedno pštrosí vejce vydá přibližně na 25 slepičích vajíček), ale také záruka jejich nezávadnosti. Pštrosi jsou chováni na farmách, kde podléhají přísným vyšetřením na salmonelu a různé parazity. Z jejich vajec si tak můžete s čistým svědomím udělat výborný likér. Nejlepší jsou jako smažená. Můžete si je dát i natvrdo, pokud chcete podstoupit riziko, že vám bude manžel reptat za zády, proč vám příprava večeře trvá hodinu. Naši předkové převážně na venkově měli v oblibě také vejce kachní a husí. Jejich konzumace klesla se zjištěním, že se v nich velice dobře daří bakteriím, hlavně salmonele. Je tedy potřeba používat je jedině opravdu čerstvá.Jíst se dají i další vajíčka - například racčí či holubí. Jestliže ovšem nechcete odchytávat racky na Karlově mostě, nebude lehké je sehnat. Mnoho lidí se bojí jíst vajíčka kvůli obsahu cholesterolu. Jejich škodlivost však vůbec není tak zásadní, jak se lidé domnívají. Doktoři dokonce v posledních letech obtátili a naopak vyzdvihují jejich pozitivní vliv na zdraví člověka. Vejce obsahují plnohodnotné lehce stravitelné bílkoviny a tuk bohatý na nenasycené mastné kyseliny, dále důležité minerální látky (vápník, fosfor, hořčík) a vitaminy. Díky obsahu lecitinu také povzbuzují paměť. Pokud máte doma studenta, který se horečnatě připravuje na zkoušky, zkuste mu pro svůj vlastní klid udělat trochu míchanice. Představa, že ,nám konzumace vajíček kvůli vysokému obsahu cholesterolu podlomí zdraví, je dosti scestná. Zdravému člověku nemůže pouze konzumace vajíček hladinu cholesterolu zvýšit. Ostatně lecitin, který vejce obsahují, má příznivý vliv na snižování cholesterolu v krvi. Ale i lidé, kteří mají cholesterolové hodnoty vyšší, mohou sníst 2-4 vajíčka týdně. Je třeba však počítat i s vajíčky již obsaženými v různých potravinách - v pečivu, zmrzlinách, majonézách. Také teorie o křepelčích vajíčkách jako "zdravé" náhradě slepičích vajec není úplně pravdivá. Samozřejmě že jedno křepelčí vajíčko obsahuje méně cholesrerolu než slepičí, ale je to jen proto, že je výrazně menší. Z hlediska stravitelnosti jsou nejlehčí vajíčka naměkko či míchaná, vejce natvrdo jsou naopak těžko stravitelná. Nejméně zdravá jsou bohužel vajíčka zpracovaná tak, jak je máme nejraději, v pečivu a smažená. V žaludku nám udělá nepořádek i další oblíbená kombinace - s luštěninami a tukem. Možná jste fanatickým zastáncem zdravé výživy a vajíčko byste nepozřela ani za nic. Možná se vajíček opravdu musíte vzdát, protože se po nich pokaždé osypete. Alergie na vejce není ničím neobvyklým, je jednou z nejčastějších alergií. Patříte-li do jedné či do druhé skupiny, neznamená to, že byste se nutně musela vzdávat jídel, v nichž jsou vajíčka nezbytnou ingrediencí. Existuje totiž několik způsobů, jak vajíčka nahradit. Například jeden sáček kypřicího prášku do pečiva nebo jeden balíček rozpustného droždí se rovná 1-2 vejcím. Další možností je želatina (jedním sáčkem nahradíme až tři vajíčka) nebo bramborový a kukuřičný škrob a pudinkový prášek. Plnohodnotnou náhražkou je tzv. vajahit, který má navíc oproti vejcím minimální množství cholesterolu. Syrové, či vařené? Potřebujete rozeznat syrové vajíčko od vařeného a nechcete rozbíjet skořápku? Je na to poměrně jednoduchý trik. Roztočte vejce dvěma prsty na mělkém talíři. Vařené vejce se točí mnohem rychleji než syrové. To je dokonce velice těžké vůbec roztočit. Skladování Vejce by se překvapivě neměla skladovat ve dvířkách ledničky, jak činí většina z nás, ale v její hlavní části, v misce, aby k nim mohl ze všech stran proudit vzduch. Měla by směřovat ostřejší špičkou dolů, aby bílek zůstal ve středu a nebyl v kontaktu se vzduchovou kapsou. V lednici vydrží až tři týdny.Test čerstvosti Pokud máte nějaké pochybnosti o tom, zda ještě můžete použít vajíčka, která máte v ledničce, zkuste tento test. Vložte vejce do sklenice naplněné studenou vodou. Bílek a žloutek se ve vajíčku postupem času zmenšují, čímž vzniká vzduchová bublina. Čerstvé vajíčko tak zůstane ležet na dně sklenice, týden staré vejce se vznáší lehce nakloněné zaobleným koncem vzhůru, vejce starší delší dobu než tři týdny plave na hladině a vyčnívá z vody. Dalším znakem čerstvosti je, když se po rozklepnutí vajíčka neslévá žloutek s bílkem. Slavná vejce Vejce Fabergé - Velikonoční vejce vyrobil slavný petrohradský zlatník Peter Carl Fabergé pro dva poslední cary Alexandra III. a Mikuláše II. Jsou nejcennější památkou z dob carského Ruska. Každé je zdobené drahoamy a perlami, dají se otevřít, uvnitř jsou miniatury kočárů, slepiček, květin a lodí. Kolumbovo vejce - Historku o Kryštofu Kolumbovi a vejci, které postavil na špičku, zná snad každý. Ustálený pojem Kolumbovo vejce pak vyjadřuje zdánlivě složitý problém, který má ale velice jednoduché řešení. Kinder vajíčko - Zklamání, když se v Kinder vajíčku skrývalo skládací autíčko místo figurky z aktuální sady, pocítila asi většina dětí. Hračky ukryté v čokoládě jsou nejen mezi dětmi jedním z nejúspěšnějších sběratelských předmětů všech dob. Pan Vajíčko - Oblíbená postavička, která se k nám v letech 1967-1989 snášela na televizních obrazovkách den co den na baloncích s nápisem REKLAMA.

folder_openPřiřazené štítky