Výsledky vyhledávání v sekci Kondice na dotaz vajec

Projezte se čtyřmi patry k super siluetě do plavek

access_time27.květen 2019personRedakce

Už jste slyšeli o potravinové pyramidě? Ještě ne? Tak v tom případě byste měli zbystřit.Najdete v ní totiž přehledně rozřazené skupiny potravin a její tvar vám pak napoví, kolik byste měli z dané skupiny konzumovat tak, abyste nejen zhubli, ale i se skvěle cítili.patro – obiloviny, rýže, těstoviny, pečivo Tyto potraviny jsou hlavním zdrojem sacharidů, které potřebujeme pro energii. V malém množství obsahují i tuky, které jsou z hlediska svého složení pro náš organismus příznivé. Obiloviny jsou i zdrojem vitaminů, zejména skupiny B, minerálních látek a vlákniny. Tyto potraviny ze základny pyramidy by se na vašem talíři měly objevit v podobě tří až šesti porcí denně.patro – ovoce a zeleninaHlavní složkou ovoce a zeleniny je voda. Důvodem k jejich „druhému umístění“ je to, že jsou kvalitním zdrojem vitaminu C, vitaminů skupiny B a karotenoidů. Významný je také obsah vlákniny a dalších ochranných látek, především antioxidantů. Denně byste měli sníst tři až pět porcí ovoce a zeleniny.patro – mléko, mléčné výrobky, libové maso, drůbež, ryby, luštěniny, vejce, ořechyPotraviny z této skupiny jsou hlavním zdrojem bílkovin, ale také tuků a cholesterolu. Mléko a mléčné výrobky obsahují velmi kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B, A, D, karoteny a  minerály, zejména vápník. Skupina ryb, drůbeže, luštěnin, vajec, masa a ořechů je různorodá, co se týče kvality bílkovin. Luštěniny jsou dobrým zdrojem méně kvalitních bílkovin, zatímco maso a vejce obsahují ty vysoce kvalitní. Maso dodává tělu také železo, ryby zase jód a luštěniny vlákninu. Tato skupina je dobrým zdrojem vitaminů skupiny B, A, D a minerálních látek. V rybím tuku jsou obsaženy nenasycené mastné kyseliny, které mají význam v prevenci srdečně-cévních onemocnění. Ořechy obsahují mnoho nenasycených mastných kyselin a také hodně vitaminu E. Denně byste měli sníst dvě až tři porce mléka a mléčných výrobků a jednu až tři porce masa, drůbeže, ryb, vajec, luštěnin či ořechů.patro – sladkosti, tuky, sůlTato potravinová skupina je vrcholem pyramidy a tudíž by se měla ve vašem jídelníčku objevovat pouze v minimální míře. Sladkosti jsou zdrojem jednoduchých cukrů a také tuků a tak tělu slouží jak tzv. prázdné energie. Nepřináší totiž žádné jiné prospěšné látky, pouze onu zmíněnou energii. A je zde ještě jedna zrada – chuťové buňky si rychle zvyknou na sladkou chuť a potraviny méně sladké se jim pak zdají mdlé a chuťově nezajímavé. Jednoduché cukry jsou zároveň potravou pro bakterie v ústní dutině, které jsou zodpovědné za tvorbu zubního kazu. Co se týká soli, je její určitý příjem pro tělo nezbytný, denní příjem by ale neměl přesáhnout 5g.  Důležité je počítat s tím, že sůl je již obsažena v řadě potravin, které kupujeme hotové – například v pečivu, sýrech, masných výrobcích. I tuky jsou velmi důležitou složkou potravy, rozpouští se v nich vitaminy rozpustné v tucích, z cholesterolu se tvoří žlučové kyseliny, vitamin D a pohlavní hormony. Navíc tuk chrání orgány před nárazy a podílí se na regulaci teploty. Množství tuků potřebné pro organismus je ale mnohem menší než obvykle přijímáme. Potraviny ze špičky pyramidy by se měly na vašem talíři objevit nejlépe vůbec nebo maximálně v podobě dvou porcí denně.

folder_openPřiřazené štítky

Makrobiotika je životní styl

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Makrobiotická strava je velmi prospěšná pro naše zdraví. Jídelníček dle zásad makrobiotiky je vítaným doplňkem diet například pro potravinové alergie. Makrobiotika je zdravý životní styl.Díky makrobiotice ulevíte přecitlivělému imunitnímu systému alergika. Makrobiotika je životní filozofie spojená s kvalitní stravou, která je známa již po několik tisíc let. Navrací člověka zpět k přírodě a jejím zdrojům. Je také alternativním léčebným prostředkem.Stravovací zásadyZákladem je konzumace ovoce, zeleniny, obilovin a luštěnin. Důležité je důsledné omezení masa, sýrů a vajec, drůbeže a rafinovaných potravin s chemickými přísadami na naprosté minimum. Makrobiotik by se měl také vyhýbat cukru, tuku a soli. Makrobiotický jídelníček se skládá z 60 % z obilnin a z 30 % ze zeleniny, zbytek jeho potravinové pyramidy tvoří luštěniny, polévky, ochucovadla a ostatní potraviny.Pšenice, ječmen, pohankaMakrobiotická strava obsahuje konzumaci ryb jako náhradu za vepřové, hovězí a drůbeží maso. Makrobiotici konzumují sojové výrobky, které jim nahrazují mléko. Hlavní zásadou je konzumace potravin v co nejpřirozenějším stavu. Konzumují se celá neloupaná obilná zrna, která se připravují vařením. Ze zrn se užívá především neloupaná rýže, ječmen, kukuřice, pohanka, jáhly, oves, žito a pšenice. Sůl se užívá výhradně mořská a v malém množství. Důležitou potravinou jsou mořské řasy, které obsahují velké množství stopových prvků. Makrobiotická strava je vhodná také jako očistná kúra pro náš organizmus, zejména v jarním období. Nastartujte své tělo s makrobiotikou. 

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Krása na dotaz vajec

Chcete mít vlasy lesklé jako z reklamy? Nic není nemožné.

access_time28.květen 2019personRedakce

Také tiše závidíte dechberoucí lesk pokaždé, když vidíte modelky pohazující loknami v reklamách? A víte, že dosáhnout shine efektu není zas tak složité? Stačí vlasům dodat dobrou výživu, vybrat pro ně vhodnou péči a pomoci si přípravky, které účes rozsvítí! Už naše babičky toužily po lesklých vlasech. Tenkrát se říkalo, že se dá lesku dosáhnout maskou z vajec nebo přelivy z piva. Dnes už ale máme na trhu široké spektrum kosmetických produktů, které lesk podporují a když je propojíte s vitaminy, které vaše vlasy potřebují proto, aby vás mohly zdobit (hlavně selen a zinek a vitamíny skupiny B), budete dostatečně pít a vyhnete se produktům, které obsahují alkohol, protože ten, jak je známo, vlasy vysušuje, můžete se pyšnit stejně krásnou hřívou třeba jako Heidi Klum v reklamě na Taft.Nejprve vlasy na lesk připravte!Zvolte určitě hladký účes. Vlasy foukejte nebo žehlete do rovna. Do konečků nezapomeňte vždy zapracovat sérum s olejem, které vlasy vyživí. Když si olejíček rozetřete v dlaních a vlasy lehce přejedete od kořínků ke konečkům, zdoláte i neposlušné poletující vlásky a váš účes bude vypadat propracovaněji. Dobré je také volit jednolitou barvu, na které lesk lépe vynikne. Pravidlem je, že lesk je nejlépe viditelný v teplých odstínech. Tmavovlásky by měly zvolit teplejší odstín například s mahagonovými nebo lehce načervenalými odlesky, blondýnky zase teplou zářivou zlatou blond namísto platiny.Objevte péči s leskemJe na tom, abyste samy vyzkoušely, které produkty s leskem vašim vlasům nejlépe sedí. My máme osvědčený například sprej Goldwell StyleSign Gloss. Účinné složení spreje StyleSign Gloss okamžitě zklidní namáhané a nepoddajné vlasy. Anti-frizz efekt působí proti krepatění. Použijte jej jako finální fixaci. Z čeho budete také nejspíš nadšeny, je final sprej got2b sparkling. Pomáhá hlavně na zpřetrhané a opravdu poničené vlasy. Obsahuje malé třpytky, které krásně obalí vlasy a pak vytváří doslova světelnou smršť. Velmi dobré zkušenosti máme i s lakem na vlasy ze stejné řady got2b sparkling Rise ’nShine. Vypadá skvěle, když nastříkáte pouze vybrané prameny. Tím také opticky dodáte objem. No a pokud sháníte lak na vlasy, který nechá vaše vlasy přirozeně zablyštět každý den, zvolte přesně ten, co používá Heidi Klum – Taft SHINE ULTRA.Jeden lesklý tip navícRozhodně vyzkoušejte také přelomovou inovaci ukrytou v 7-Day Shine Booster. Jedná se o první stylingový produkt pro dlouhotrvající lesk vlasů. Koupíte ho v jednotlivých pytlíčkách a používá se jako šampon. 

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zaujalo nás na dotaz vajec

Výroba madeirových kraslic

access_time11.únor 2020personRadka Eliášková

Kraslice nemůžeme vrtat bez rozkreslení. Nedodrželi bychom stejný odstup dírek a zdobení by nebylo souměrné. Vždy si nejprve vajíčko tužkou rozdělím na poloviny, třetiny, záleží jaký vzor chci malovat a zda budu zdobit voskem vejce svisle nebo podél obvodu. Používám k rozkreslení obyčejnou tužku a zejména kružítko. Na vrtání se dá použít i kulatý pilníček, pomocí kterého dírky vyvrtáme, ale je to velmi pracné. Já používám malou modelářskou vrtačku, která má 13 000 otáček. Vrtáčky kupuji v obchodních sítích jako je Obi, Baumax apod.Abychom odstranili vnitřní blanku a celkově vejce vyčistili, dávám vyvrtané kraslice do roztoku sava a vody v poměru 1:1. Savo nám odstraní vnitřní blanku a také razítko , které jde špatně z vajec umýt. Vevnitř nám vejce vyčistí od zbytků žloutků a vejce nám i krásně vybělí. Po vyjmutí ze sava, vejce opláchneme teplou vodou a necháme důkladně vysušit.Ke zdobení kraslic potřebujeme rozehřátý vosk – roztápím si voskovky na aroma keramické lampičce ve které mám čajovou svíčku. Nebo mám doma vyrobený jednoduchý stojánek na hliníkové lžíce, pod kterým mám malou petrolejovou lampičku. Vosk musí být hodně rozehřátý. Dále používám staré pastelky na jejichž konci mám zapíchnutý obyčejný špendlík. Špendlíkovou hlavičku namáčím do rozehřátého vosku a ihned přikládám na vejce. Každý tah, každá tečka znamená vložení špendlíkové hlavičky do vosku.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Recepty na dotaz vajec

Období grilovaček zahájeno, přinášíme několik osvědčených receptů

access_time09.červen 2019personRedakce

Kuřecí stehna v meduPříprava: 20 minut + 60 minut grilováníPro 4 osoby* 4 kuřecí stehna * 3 lžíce medu * 2-3 lžíce vinného octa * 1 lžíce rozmarýnu * 4 lžíce olivového oleje * 200 ml pivaNa pečené brambory* 8 brambor * olivový olej * 16 lístků šalvěje * hrubá mořská sůl1. V misce prošleháme med, ocet, rozmarýn, olivový olej a pivo na marinádu. Kuřecí stehna omyjeme, osušíme, osolíme a vložíme do mísy. Přelijeme marinádou a necháme v chladu nejméně 2 hodiny odležet. Brambory vydrhneme kartáčkem, osušíme je, propícháme vidličkou a každou bramboru položíme na kus alobalu. Potřeme je olejem, poklademe lístky šalvěje a zabalíme.2. Brambory pečeme na rozpáleném grilu asi hodinu a během pečení je otáčíme. Asi půl hodiny před dopečením brambor vložíme na gril marinovaná stehna a grilujeme za občasného otáčení a potírání zbylou marinádou asi 30-40 minut. Stehna necháme před podáváním chvíli odležet, brambory posypeme hrubou mořskou solí.Cejn s citronemPříprava: 4 hodiny 45 minutPro 4 osoby• 2-4 celí vykuchaní cejni, celkem asi 1,2-1,4 kg ryb (po 600-700 nebo po 400 g) * 200 ml olivového oleje * 3 lžíce provensálského koření * hrubě drcený pepř * 2 citrony, bio, dobře omyté * 4 zelené chilli papričky * hrubá mořská sůl1. Vykuchané ryby dobře omyjeme a osušíme. Břišní dutinu osolíme a vysypeme lžičkou koření. Šikmo od páteře uděláme ostrým nožem po obou stranách několik zářezů a do každého zasuneme plátek citronu. Zbylé koření promícháme s olejem, směsí potřeme připravené ryby, posypeme pepřem a necháme v chladu několik hodin uležet. Před grilováním necháme okapat přebytečný olej.2. Grilujeme zprudka na rozpáleném grilu potřeném olejem. Pak dopékáme na mírnějším žáru, celkem asi 15-20 minut. Během grilování rybu potíráme zbylou marinádou. V polovině grilování dáme na gril omyté a osušené chilli papričky a grilujeme je dohněda.Tajemný hermelínNa 8 špízů potřebujete:*1 hermelín * 35 dkg dobré anglické slaniny * 2 fenyklyFenykl očistěte a nakrájejte na měsíčky (podobné cibuli), hermelín nakrájejte na menší kostičky. Každou kostičku hermelínu důkladně obalte ve dvou plátcích slaniny a hotový balíček poté napíchněte na špízovou jehlu tak, aby ho z obou stran kryly plátky fenyklu. Na grilu stačí nechat 6 minut a pak ještě za tepla podávat.Bedlová miminkaVětší, ale ještě nerozevřené bedly potřeme olejem, naplníme masovou směsí jako na karbanátky, přiklopíme plátkem slaniny nebo měkkého salámu a pečeme na rozpálené žule. Je to překvapivě dobréGrilstounova míchaniceTvrdší druhy hub (holubinky, mladší hříbky, babky, klouzky, lišky apod.) pokrájíme na větší kousky. Dále pokrájíme na plátky uzenou slaninu (asi 10% objemu hub), na kolečka dvě větší cibule, nadrobno nasekaný česnek (je lepší než utřený, nevysmahne se a lépe drží chuť). Nesolíme, chuť dodá slanina a dosolujeme eventuelně až hotové. Směs promícháme a rozprostřeme na rozpálený grilovací kámen. Širokou špachtlí nebo obracečkou směs občas promícháváme a pečeme do té doby než cibule zrůžoví. Pak přidáme větší kousky masitých rajčat (nejlepší jsou cherry napůl) a ještě několikrát otočíme až rajčata změknou, nikoli rozvaří. Podáváme s chlebem.Chalupářský špízNa 8 špízů potřebujete:*500 g vepřové kýty * 4 lžíce olivového oleje * 3 stroužky česneku * sůl a pepř * 2 nožky pikantní klobásy * 2 cibule, 2 papriky, 4 středně velké předvařené brambory.Vepřovou kýtu nakrájejte na kostky, zakapejte olejem, promíchejte s propasírovaným česnekem, solí a pepřem. Nechte několik hodin uležet. Klobásu nakrájejte na kolečka, cibuli na měsíčky, papriky na kostky a brambory na plátky. Brambory můžete ještě lehce potřít olejem. Vše postupně navlékněte na špízové jehly a grilujte 10-15 minut. Při použití Grilstone není třeba napichovat na jehlu, ale směs vysypat na desku a občas promíchat.Nebezpečný zázvorNa 8 špízů potřebujete:*20 kloboučků žampionů * 300 g kuřecího masa * sůl a pepř * 4 lžíce sójové omáčky * olivový olej * zázvor * 1 větší cibuliKloboučky žampionů oloupejte, maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a naložte ve směsi oleje a sójové omáčky. Nezapomeňte k tomu přidat i kousek najemno strouhaného zázvoru. Cibuli nakrájejte na měsíčky. Na jehle poté vystřídejte kousky masa, celé kloboučky žampionů a cibuli. Opékejte, dokud není kuřecí maso hotové. Při použití Grilstone není třeba napichovat na jehlu, ale směs vysypat na desku a občas promíchat.Šťavnatá rajčátkaNa 8 špízů potřebujete:*300 g kuřecích prsních řízků * 4 lžíce sójové omáčky * 2 lžíce oleje * sůl a pepř * 1 menší cuketu * 20 cherry rajčátekKuřecí maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a naložte do sójové omáčky a oleje. Cuketu důkladně omyjte a nakrájejte na plátky. Na špízové jehly potom kombinujte maso, cuketu a celá cherry rajčátka. Grilujte, dokud není kuřecí maso krásně měkké.Rajčátka na griluStředně velká, tvrdší rajčata rozkrojíme napůl a lžičkou vydlabeme vnitřek, popřípadě seřízneme trochu špičku (ne skrz), aby rajčata stála.. Podle počtu rajčat rozklepneme do misky vajíčka, vidličkou rozšleháme, nesolíme. Nastrouháme tvrdý sýr v množství přibližně odpovídajícím objemu vajec, vmícháme do vajec, můžeme přidat nasekanou petržel nebo pažitku. Směsí naplníme rajčata a přiklopíme plátkem anglické slaniny. Postavíme na rozpálenou žulovou desku slaninou nahoru a vyčkáme až vnitřek trochu ztuhne, pak již pečeme ze všech stran. Je to dobrůtka.

folder_openPřiřazené štítky

V hlavní roli vejce

access_time03.únor 2020personRadka Eliášková

Vejce, jak je obecně známo, je počátečním vývojovým stadiem mnoha druhů živočichů (ptáků, plazů, ryb a obojživelníků). Vzniká v těle samice, která ho pak klade do vhodného prostředí, kde se vyvíjí samostatně až do vylíhnutí mláděte. Velikost vejce se liší podle druhu živočicha. Všem je pak společný pevný povrch, skořápka, která chrání vajíčko a představuje již zmiňované bezpečí a úkryt. Dále se pak vajíčko skládá z bílku, jehož součástí jsou poutka, která drží žloutek. Ten je nejdůležitější součástí vajíčka, nebot se v jeho vnitřku ukrývá zárodečný terčík - zárodek, z něhož se může i nemusí vyvinout mládě. Nejtypičtější v našem jídelníčku jsou samozřejmě vejce slepičí. Jíme je nejen samotná míchaná, natvrdo, naměkko, nahniličko, jsou i jednou z nejdůležitějších surovin při vaření, pečení a smažení. Zkrátka a dobře bez vajíček si těžko dokážeme představit náročnější jídlo. Dříve se vajíčka používala často i v syrovém stavu. Mluvilo se například o jejich přínosném vlivu na hlas. V posledních letech se však neustále připomíná riziko salmonelózy. Pokud toužíte po vlastním "vaječňáku", je lepší vědět, z jakého zdroje pocházejí vejce, která chcete použít. Nejlepší je, když ten zdroj je přímo váš, ale je jasné, že chovat v paneláku slepici kvůli troše likéru je trochu zbytečné. Obecně se jako nejlepší metoda na zpracování vajec doporučuje vařit je natvrdo, u ostatních postupů hrozí, že některé části zůstanou tepelně neupravené. Kromě vajec slepičích jsou stále více populární vejce křepelčí. Pro svou menší velikost (jsou 4-5krát menší než slepičí) se vyjímají zvláště dobře na různých jednohubkách nebo jako ozdoby na chlebíčkách. Často jsou také doporučována pro množství člověku přínosných živin. Mají vysoký obsah železa, hořčíku, vápníku, fosforu, zinku, mědi a vitaminů, velmi nízkou hladinou cholesterolu a obsahují vysoce hodnotné bílkoviny.Zřídka se na našich stolech objevují vejce pštrosí. K dostání jsou pouze v období od dubna do září a většinou jen přímo u chovatelů. Pštrosí vejce má jiný obsah a konzistenci bílku a žloutku než vejce slepičí. Žloutek je větší, bílek je zase hustší, a proto se lépe šlehá do pěny. Výhodou pštrosích vajec je nejen větší obsah hmoty (jedno pštrosí vejce vydá přibližně na 25 slepičích vajíček), ale také záruka jejich nezávadnosti. Pštrosi jsou chováni na farmách, kde podléhají přísným vyšetřením na salmonelu a různé parazity. Z jejich vajec si tak můžete s čistým svědomím udělat výborný likér. Nejlepší jsou jako smažená. Můžete si je dát i natvrdo, pokud chcete podstoupit riziko, že vám bude manžel reptat za zády, proč vám příprava večeře trvá hodinu. Naši předkové převážně na venkově měli v oblibě také vejce kachní a husí. Jejich konzumace klesla se zjištěním, že se v nich velice dobře daří bakteriím, hlavně salmonele. Je tedy potřeba používat je jedině opravdu čerstvá.Jíst se dají i další vajíčka - například racčí či holubí. Jestliže ovšem nechcete odchytávat racky na Karlově mostě, nebude lehké je sehnat. Mnoho lidí se bojí jíst vajíčka kvůli obsahu cholesterolu. Jejich škodlivost však vůbec není tak zásadní, jak se lidé domnívají. Doktoři dokonce v posledních letech obtátili a naopak vyzdvihují jejich pozitivní vliv na zdraví člověka. Vejce obsahují plnohodnotné lehce stravitelné bílkoviny a tuk bohatý na nenasycené mastné kyseliny, dále důležité minerální látky (vápník, fosfor, hořčík) a vitaminy. Díky obsahu lecitinu také povzbuzují paměť. Pokud máte doma studenta, který se horečnatě připravuje na zkoušky, zkuste mu pro svůj vlastní klid udělat trochu míchanice. Představa, že ,nám konzumace vajíček kvůli vysokému obsahu cholesterolu podlomí zdraví, je dosti scestná. Zdravému člověku nemůže pouze konzumace vajíček hladinu cholesterolu zvýšit. Ostatně lecitin, který vejce obsahují, má příznivý vliv na snižování cholesterolu v krvi. Ale i lidé, kteří mají cholesterolové hodnoty vyšší, mohou sníst 2-4 vajíčka týdně. Je třeba však počítat i s vajíčky již obsaženými v různých potravinách - v pečivu, zmrzlinách, majonézách. Také teorie o křepelčích vajíčkách jako "zdravé" náhradě slepičích vajec není úplně pravdivá. Samozřejmě že jedno křepelčí vajíčko obsahuje méně cholesrerolu než slepičí, ale je to jen proto, že je výrazně menší. Z hlediska stravitelnosti jsou nejlehčí vajíčka naměkko či míchaná, vejce natvrdo jsou naopak těžko stravitelná. Nejméně zdravá jsou bohužel vajíčka zpracovaná tak, jak je máme nejraději, v pečivu a smažená. V žaludku nám udělá nepořádek i další oblíbená kombinace - s luštěninami a tukem. Možná jste fanatickým zastáncem zdravé výživy a vajíčko byste nepozřela ani za nic. Možná se vajíček opravdu musíte vzdát, protože se po nich pokaždé osypete. Alergie na vejce není ničím neobvyklým, je jednou z nejčastějších alergií. Patříte-li do jedné či do druhé skupiny, neznamená to, že byste se nutně musela vzdávat jídel, v nichž jsou vajíčka nezbytnou ingrediencí. Existuje totiž několik způsobů, jak vajíčka nahradit. Například jeden sáček kypřicího prášku do pečiva nebo jeden balíček rozpustného droždí se rovná 1-2 vejcím. Další možností je želatina (jedním sáčkem nahradíme až tři vajíčka) nebo bramborový a kukuřičný škrob a pudinkový prášek. Plnohodnotnou náhražkou je tzv. vajahit, který má navíc oproti vejcím minimální množství cholesterolu. Syrové, či vařené? Potřebujete rozeznat syrové vajíčko od vařeného a nechcete rozbíjet skořápku? Je na to poměrně jednoduchý trik. Roztočte vejce dvěma prsty na mělkém talíři. Vařené vejce se točí mnohem rychleji než syrové. To je dokonce velice těžké vůbec roztočit. Skladování Vejce by se překvapivě neměla skladovat ve dvířkách ledničky, jak činí většina z nás, ale v její hlavní části, v misce, aby k nim mohl ze všech stran proudit vzduch. Měla by směřovat ostřejší špičkou dolů, aby bílek zůstal ve středu a nebyl v kontaktu se vzduchovou kapsou. V lednici vydrží až tři týdny.Test čerstvosti Pokud máte nějaké pochybnosti o tom, zda ještě můžete použít vajíčka, která máte v ledničce, zkuste tento test. Vložte vejce do sklenice naplněné studenou vodou. Bílek a žloutek se ve vajíčku postupem času zmenšují, čímž vzniká vzduchová bublina. Čerstvé vajíčko tak zůstane ležet na dně sklenice, týden staré vejce se vznáší lehce nakloněné zaobleným koncem vzhůru, vejce starší delší dobu než tři týdny plave na hladině a vyčnívá z vody. Dalším znakem čerstvosti je, když se po rozklepnutí vajíčka neslévá žloutek s bílkem. Slavná vejce Vejce Fabergé - Velikonoční vejce vyrobil slavný petrohradský zlatník Peter Carl Fabergé pro dva poslední cary Alexandra III. a Mikuláše II. Jsou nejcennější památkou z dob carského Ruska. Každé je zdobené drahoamy a perlami, dají se otevřít, uvnitř jsou miniatury kočárů, slepiček, květin a lodí. Kolumbovo vejce - Historku o Kryštofu Kolumbovi a vejci, které postavil na špičku, zná snad každý. Ustálený pojem Kolumbovo vejce pak vyjadřuje zdánlivě složitý problém, který má ale velice jednoduché řešení. Kinder vajíčko - Zklamání, když se v Kinder vajíčku skrývalo skládací autíčko místo figurky z aktuální sady, pocítila asi většina dětí. Hračky ukryté v čokoládě jsou nejen mezi dětmi jedním z nejúspěšnějších sběratelských předmětů všech dob. Pan Vajíčko - Oblíbená postavička, která se k nám v letech 1967-1989 snášela na televizních obrazovkách den co den na baloncích s nápisem REKLAMA.

folder_openPřiřazené štítky