Výsledky vyhledávání v sekci Kondice na dotaz vejce

Projezte se čtyřmi patry k super siluetě do plavek

access_time27.květen 2019personRedakce

Už jste slyšeli o potravinové pyramidě? Ještě ne? Tak v tom případě byste měli zbystřit.Najdete v ní totiž přehledně rozřazené skupiny potravin a její tvar vám pak napoví, kolik byste měli z dané skupiny konzumovat tak, abyste nejen zhubli, ale i se skvěle cítili.patro – obiloviny, rýže, těstoviny, pečivo Tyto potraviny jsou hlavním zdrojem sacharidů, které potřebujeme pro energii. V malém množství obsahují i tuky, které jsou z hlediska svého složení pro náš organismus příznivé. Obiloviny jsou i zdrojem vitaminů, zejména skupiny B, minerálních látek a vlákniny. Tyto potraviny ze základny pyramidy by se na vašem talíři měly objevit v podobě tří až šesti porcí denně.patro – ovoce a zeleninaHlavní složkou ovoce a zeleniny je voda. Důvodem k jejich „druhému umístění“ je to, že jsou kvalitním zdrojem vitaminu C, vitaminů skupiny B a karotenoidů. Významný je také obsah vlákniny a dalších ochranných látek, především antioxidantů. Denně byste měli sníst tři až pět porcí ovoce a zeleniny.patro – mléko, mléčné výrobky, libové maso, drůbež, ryby, luštěniny, vejce, ořechyPotraviny z této skupiny jsou hlavním zdrojem bílkovin, ale také tuků a cholesterolu. Mléko a mléčné výrobky obsahují velmi kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B, A, D, karoteny a  minerály, zejména vápník. Skupina ryb, drůbeže, luštěnin, vajec, masa a ořechů je různorodá, co se týče kvality bílkovin. Luštěniny jsou dobrým zdrojem méně kvalitních bílkovin, zatímco maso a vejce obsahují ty vysoce kvalitní. Maso dodává tělu také železo, ryby zase jód a luštěniny vlákninu. Tato skupina je dobrým zdrojem vitaminů skupiny B, A, D a minerálních látek. V rybím tuku jsou obsaženy nenasycené mastné kyseliny, které mají význam v prevenci srdečně-cévních onemocnění. Ořechy obsahují mnoho nenasycených mastných kyselin a také hodně vitaminu E. Denně byste měli sníst dvě až tři porce mléka a mléčných výrobků a jednu až tři porce masa, drůbeže, ryb, vajec, luštěnin či ořechů.patro – sladkosti, tuky, sůlTato potravinová skupina je vrcholem pyramidy a tudíž by se měla ve vašem jídelníčku objevovat pouze v minimální míře. Sladkosti jsou zdrojem jednoduchých cukrů a také tuků a tak tělu slouží jak tzv. prázdné energie. Nepřináší totiž žádné jiné prospěšné látky, pouze onu zmíněnou energii. A je zde ještě jedna zrada – chuťové buňky si rychle zvyknou na sladkou chuť a potraviny méně sladké se jim pak zdají mdlé a chuťově nezajímavé. Jednoduché cukry jsou zároveň potravou pro bakterie v ústní dutině, které jsou zodpovědné za tvorbu zubního kazu. Co se týká soli, je její určitý příjem pro tělo nezbytný, denní příjem by ale neměl přesáhnout 5g.  Důležité je počítat s tím, že sůl je již obsažena v řadě potravin, které kupujeme hotové – například v pečivu, sýrech, masných výrobcích. I tuky jsou velmi důležitou složkou potravy, rozpouští se v nich vitaminy rozpustné v tucích, z cholesterolu se tvoří žlučové kyseliny, vitamin D a pohlavní hormony. Navíc tuk chrání orgány před nárazy a podílí se na regulaci teploty. Množství tuků potřebné pro organismus je ale mnohem menší než obvykle přijímáme. Potraviny ze špičky pyramidy by se měly na vašem talíři objevit nejlépe vůbec nebo maximálně v podobě dvou porcí denně.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Krása na dotaz vejce

Pečujte o své rty a ony vám to vrátí

access_time22.leden 2020personRadka Eliášková

Všichni chceme zdravé, zářící, smyslné, hladké a měkké rty. I když nejsme zvyklí, měli bychom všichni být vědomi skutečnosti, že péče o naše rty je velmi důležitá, zvláště v chladných zimních dnech. V přechodovém období je kůže na rtech citlivější a zranitelnější vůči všem vnějším škodlivým faktorům, jako jsou vítr, chlad, UV záření a znečištění. Proto je nutné se naučit několik základních rad o jejich péči, tipů a triků k udržení vašich rtů zdravých a svůdných.Kůže na rtech je pětkrát citlivější a jemnější než na naší tváři. To je důvod, proč je třeba věnovat zvláštní pozornost procesu péče o rty. Během dne je u žen dobré použít rtěnku, lesk nebo balzám na rty. Nicméně když přijde na všechny běžné péče o pleť, všechno se zastaví na čištění.Stejný původ tkáněMěli byste vědět, že rty jsou vyrobeny ze stejné membrány jako ta, která chrání vnitřek úst, takže ji ochraňovat před okolními vlivy prostředí je o mnoho složitější než ostatní kůži na těle. To znamená, že se ze rtů neustále vypařuje voda a zadržet ji ve rtech je velmi obtížné.Rty navíc nemají stejné pigmenty nebo žlázy, které obsahují tuky, tudíž je můžeme považovat za jednu z nejcitlivějších oblastí obličeje. I když si to ani neuvědomujete, existují četné faktory, které velmi přispívají k neustálé dehydrataci rtů, tím se vysušují a vy máte pak nepříjemné pocity. V této souvislosti musíte být velmi opatrní a snažit se zjistit a dodržovat několik základních rad o péči o rty. V obchodech naleznete i řadu přírodních produktů či domácích alternativ.Neolizujte si rtyExistují různé věci, které děláme, jež přímo ovlivňují naše rty a které se staly součástí našeho každodenního života. Například jeden ze špatných návyků, který má negativní vliv na naše rty, je jejich olizování. Sliny obsahují soli, které jsou agresivní na tenkou a citlivou pleť rtů.Sliny odpařují, snižují vlhkost, rty vyschnou během okamžiku a jejich popraskání je mnohem snadnější. Dalším škodlivým zvykem je kousání kůže na povrchu rtů, opatření, které způsobí krvácení a neatraktivní rty.Co musíme udělat, je u sebe mít vždy hydratační balzám na rty. Váš denní režim by měl začít ve večerních hodinách, kdy by vaše rty měly být vyčištěny pomocí očního čistící mléko nebo gelu, neboli něčím vhodným pro citlivé oblasti. Před ulehnutím do postele použijte nějaký balzám na rty, který do nich krouživými pohyby vmasírujete.Večer na rty trochu meduMá-li to být účinné, měl by se celý proces péči o rty provádět ve večerních hodinách a alespoň hodinu by rty neměly s ničím přijít do styku. Po sprše, po úklidu či po požití něčeho sladkého byste ihned měli použít balzám na rty, který by je hydratoval.Zvláštní pozornost je třeba věnovat vašim rtům v zimním období, zejména pokud jsou popraskané. Vždy používejte balzám na rty, neboť hydratuje a zabraňuje odlupování. Ujistěte se, že balzám na rty obsahuje kyselinu hyaluronovou, vitaminy A a D, avokádový a jojobový olej a odvar z heřmánku.Pokud nechcete mít vrásky v této oblasti, pomohou masáže s propolisovým odvarem. Můžete také nahradit váš balzám na rty tím, že je potřete trochou medu. Dalším užitečný domácí produkt je vyráběn ze směsi medu a olivového oleje, které byste měli používat a nechat působit po dobu nejméně 15 minut. Pokud rády používáte rtěnku po celý den, v zimě byste se měly snažit ji aplikovat co nejméně, jinak by mohla způsobovat vyrážky. Pokud však přesto ji chcete používat, aplikujte balzám na rty jako první.Maska ze zeleného čaje uklidňujeJe již známo, že peeling rtů spolu s balzámem na rty, jež způsobí maximální činek, je též blahodárný.Jednou týdně použijte peeling nebo exfoliační lesk, aby se odstranily odumřelé buňky na povrchu. Jemně masírujte rty a odstraňte produkt s trochu studené vody. Můžete také použít domácí produkty smícháním hnědého cukru a medu. Po peelingu aplikujte masku ze zeleného čaje, působí na uklidnění a zároveň rty vyživuje. V dopoledních hodinách si můžete vzít měkký zubní kartáček a aplikovat na ně vybrané hydratační krémy. Je to velký krok vpřed, který vám pomůže odstranit odumřelé buňky a hydratovat suchou kůži.Pokud chcete předejít suchým rtům, měli byste vědět, že to, co jíte nebo pijete, hraje také důležitou roli. Měli byste pít například osm sklenic vody denně, abyste umožnili hydrataci rtů v interiéru. Kromě toho potraviny bohaté na vitamín A, mastné kyseliny, vápník a hořčíku jsou také důležité. Nedostatek vitamínu B nebo železa v těle je příčinou citlivé pokožky na rtech. Měli byste mít vyváženou stravu a jíst každý den potraviny bohaté na vitamin B, jako je hnědá rýže, špenát, mléko, ořechy, vejce, banány, sója, brokolice, nebo ryby. 

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zaujalo nás na dotaz vejce

Velikonoce - svátky jara.

access_time03.únor 2020personRadka Eliášková

Velikonoce- svátek ke kterému podle křesťanské víry došlo třetího dne po jeho ukřižování.Jsou to svátky jara, které oslavují probouzení přírody, její plodnost, naději a lásku. Velikonoční zvykya tradice se lišily vesnici od vesnice a dřív probíhaly během velikonočního období, které trvalo šest neděl. Jejich úkolem bylo zbavit se všeho starého, očistit domácnost i tělo od chorob, připravit se na znovuzrození přírody.Velikonoce jsou svátkem pohyblivým,který připadá každý rok na jiné datum – na neděli následující po prvním jarním úplňku. Pokud první jarní úplněk připadne na neděli, slaví se Velikonoce až další neděli. Pondělí velikonoční podle těchto pravidel tak může připadnout na den v rozmezí od 23. března do 26. dubna. „Velikonoční neděle (Boží hod velikonoční) je největším svátkem celého liturgického roku. Jedly se pokrmy posvěcené v kostele a každý, kdo do domácnosti přišel, musel být takovým jídlem obdarován. Hospodář odnášel na zahradu, na pole a do studně kousek svěceného mazance, vejce a vína, aby měl hojnost ovoce, obilí a měl vždy dobrou vodu. Rolníci nechávali na polích svěcené kočičky a křížky,“ uvádí Mgr. Radoslav VLK, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně. „Pondělí Velikonoční je pro většinu z nás spojeno s novodobými oslavami Velikonoc a praktikováním tradičních zvyků. Dnes je nejoblíbenějším dnem hlavně mužů.V tento den se mělo darovat červené vejce a dívka měla být vyšlehána, aby byla celý rok zdravá. Pondělí velikonoční nebo také „červené“ je ve znamení tolik očekáváného koledování, pomlázky, šmigrustu, buďačky, mrskútu atd., kdy chodí chlapci s pomlázkami (tatary, březovými větvičkami, jalovcovou větvičkou) vyšlehat, vymrskat děvčata. V mnoha vesnicích se již od ranních hodin číhávalo na děvčata, když šla z kostela. Na Valašsku zase ráno mládenci polévali děvčata vodou. Hospodář na Pondělí velikonoční „našupal“ všem děvčatům v rodině pomlázkou, aby byly po celý rok zdravé a čilé. Odpoledne pak patřilo dětem. Za vesnicí bylo vždy živo, protože se tam hrály různé hry o vajíčka. A večer pak patřil mládeži už odrostlejší, která se účastnila zábavy při muzice v sále hospody,“ dodává Radoslav Vlk.

folder_openPřiřazené štítky

Jak sázet tůje

access_time09.únor 2020personRadka Eliášková

Tůje patří v našich končinách k jedné z nejčastěji pěstovaných dřevin.Je to dáno zejména tím, že existuje mnoho možností jejího využití. Sázet ji lze do květináče, do záhonu jako ozdobný strom a velmi oblíbená je i její výsadba jako součást živého plotu. Dnešním článkem se vám proto pokusíme přiblížit, jak sázet tůje, co všechno si péči o ně vyžaduje a které odrůdy jsou na určitou výsadbu vhodné a které ne. Po přečtení článku tedy hezky vzhůru do zahrady!Jak jsme vzpomínali, je to právě často živý plot, který je zejména při novostavbách jakýmsi základem celé zahrady. Je však třeba podotknout, že určitým způsobem znehodnocuje tůje jako takové, které se právě kvůli tomu stávají jakousi jednotvárnou a jednoúčelnou dřevinou. Obvykle tak ztrácí svou rozmanitost či uvolněnost. Zahrady či pozemky se tak podobají jako vejce vejci. U pravého zahrádkáře však najdou tůje i mnohem širší uplatnění. Tuje totiž mají velké množství kultivarů. Najdeme tůje různých typů a tvarů. Mohou být stromovitého vzrůstu, ale také kuželovitého, úzkého sloupovitého nebo keřovitá. Široké jsou také možnosti zabarvení. Tuje totiž mohou být světlé, tmavé, lesklé, žluté, zlaté či namodralé. Ve spojení s různými kombinacemi tvarů se tak naskýtají opravdu téměř nekonečné možnosti jejich pěstování. Tuje lze dále využít jako solitéry, tedy samostatně stojící stromy, nebo i do skupinových výsadeb, do skalek nebo přenosných záhonů.Pokud se však rozhodneme kombinovat více druhů tújí, netřeba to přehánět s barevností celého záhonu a spíše se držet jednoho nebo dvou odstínů. Podívejme se tedy, jaké druhy tújí můžeme sázet s ohledem na typ výsadby. Začneme oblíbeným živým plotem. Pro výsadbu živého plotu se hodí zejména husté odrůdy, které se vyznačují svým velmi rychlým růstem. Na jeden metr živého plotu bychom měli vysadit dvě, nanejvýš tři rostliny. Výška živého plotu by neměla přesahovat tři metry. Jen tak získá potřebnou odolnost a sílu a odolá i těžkému sněhu a nebude se pod ním vůbec prohýbat. K výsadbě živého plotu se již tradičně využívá druh Smaragd, který má pěkný symetrický a kuželovitý růst, který lze poprvé stříhat hned, když dosáhne požadovanou výšku. Řez by se měl provádět pokud možno pravidelně, a to jednou ročně. Obvykle je tímto obdobím měsíc červen. Stříhání bychom neměli zanedbat. Tak totiž může příliš přerůst a nesnese už řez do starého dřeva. Zastřihávat můžeme nejen vrcholky jednotlivých rostlin, sestříháme i jejich boky. Tůje se totiž rozrůstá nejen do výšky, ale i do šířky, takže občas je potřebný i takovýto zásah. Pokud chceme dosáhnout živý plot s vysokou hustotou, stačí, když budeme stříhat jen vrch. O tom, že tují můžeme sázet opravdu do různorodého prostředí, svědčí i fakt, že existují i zakrslé formy tújí, které se hodí na výsadbu skalek či nádob. Tyto druhy tújí se hodí na terasy, schodiště a podobně, protože svou výškou kolem osmdesáti centimetrů je možné umístit je i do prostorově omezeného prostranství. Jsou odolné vůči mrazu, v květináči tak vydrží i několik let a následně je lze přesadit do volného prostranství, leckdy to potřebujete. V případě, že máte opravdu dostatek místa či velkou zahradu, můžete vysadit japonské druhy tůje, které nezřídka dorostou do úctyhodné výšky více než dvanáct metrů. Třeba také počítat s jejich nezanedbatelnou šířkou, která může být u dospělého stromu až sedm metrů, přičemž jen samotný kmen může mít průměr čtyři metry. Roste pomalu a můžeme se setkat i s jeho zakrslými druhy. Může se uplatnit i jako výrazný solitér, který bude určitě dominantou vašeho pozemku.Co se týče její životnosti, můžete si být jisti, že přežije několik dalších generací. Dožívá se totiž věku i více než šest set let. Pokud už se rozhodnete pro výsadbu tújí, musíte počítat s tím, že stejně jako ostatní stromy či rostliny ve vaší zahradě, mohou trpět chorobami. Pokud vaše tůje začne hnědnout, může to být způsobeno přílišným zaléváním. V zimě zase mohou vysychat, proto je před prvními mrazy třeba polít o něco vydatnější. Časté je i rezivění tújí způsobené nedostatkem živin. Samozřejmostí při péči je i pravidelné postřikování proti zahradním škůdcům, kteří tůje s radostí napadají. Tolik tedy na téma jak sázet tůje. Nejde v podstatě o žádnou náročnou činnost a s trochou zkušeností to zvládne i začínající zahrádkář.

folder_openPřiřazené štítky

Výroba madeirových kraslic

access_time11.únor 2020personRadka Eliášková

Kraslice nemůžeme vrtat bez rozkreslení. Nedodrželi bychom stejný odstup dírek a zdobení by nebylo souměrné. Vždy si nejprve vajíčko tužkou rozdělím na poloviny, třetiny, záleží jaký vzor chci malovat a zda budu zdobit voskem vejce svisle nebo podél obvodu. Používám k rozkreslení obyčejnou tužku a zejména kružítko. Na vrtání se dá použít i kulatý pilníček, pomocí kterého dírky vyvrtáme, ale je to velmi pracné. Já používám malou modelářskou vrtačku, která má 13 000 otáček. Vrtáčky kupuji v obchodních sítích jako je Obi, Baumax apod.Abychom odstranili vnitřní blanku a celkově vejce vyčistili, dávám vyvrtané kraslice do roztoku sava a vody v poměru 1:1. Savo nám odstraní vnitřní blanku a také razítko , které jde špatně z vajec umýt. Vevnitř nám vejce vyčistí od zbytků žloutků a vejce nám i krásně vybělí. Po vyjmutí ze sava, vejce opláchneme teplou vodou a necháme důkladně vysušit.Ke zdobení kraslic potřebujeme rozehřátý vosk – roztápím si voskovky na aroma keramické lampičce ve které mám čajovou svíčku. Nebo mám doma vyrobený jednoduchý stojánek na hliníkové lžíce, pod kterým mám malou petrolejovou lampičku. Vosk musí být hodně rozehřátý. Dále používám staré pastelky na jejichž konci mám zapíchnutý obyčejný špendlík. Špendlíkovou hlavičku namáčím do rozehřátého vosku a ihned přikládám na vejce. Každý tah, každá tečka znamená vložení špendlíkové hlavičky do vosku.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zdraví na dotaz vejce

Rakovina - léčba rakoviny

access_time19.prosinec 2019personMarián Kroužel

Dieta proti rakovině- neřiď se heslem: "jím, co mi chutná"- nepřejídej se, jez do polosyta- jez hodně syrové zeleniny, hodně ovoce, ořechy, lněná a slunečnicová semena(všeho s mírou)- zredukuj maso, mléko, co nejvíce vejce(hlavně ne žloutek)- úplně vynech uzeniny- vynech koncentráty(cukr, sádlo, máslo, káva, čaj, maso, alkohol) - minimálně omezZelenina obsahuje dusičňany, ale vit.C je blokátorem dalšího rozvojje dusičňanů v těle na dusitany( více viz Zelená kuchyně).Kapustová zelenina(např. zelí či brokolice) stimuluje enzym, který blokuje vznik karcinogenních látek. Doporučuje se ve větším množství jíst jablka, vlákninu, syrovou zeleninu a ovoce.Nutno se vyvarovat stresu - prováděj duševní psychohigienu.ROSTLINNÉ PODPŮRNÉ PROSTŘEDKY PŘI RAKOVINĚ:Měsíček lékařský, kakost smrdutý - onemocnění zažívacích orgánůRakytníkový olej - rakovina, vředy, rakovina gynekologických orgánůMumio balzám - posiluje organismus, prevence proti rakovině, 2krát denně 0,2g mumiaKořen tužebníku jilmového, zeměžluč, karotka, měsíček, výtažek z rezovce šikmého, některé druhy chorošů a hub.Čaj:List olše lepkavé, plod jalovce, nať třezalky, semeno kmínu, nať mateřídoušky, list kopytníku evropského, dubová kůra, oddenek puškvorce, list rakytníku řešetlákového, kořen rozchodnice růžové(Rhodiola rosea)Rakovina žaludku:Vlaštovičník větší, pryšec mandloňovitý - pozor! jsou jedovatéŠtětka soukenická - koncentrovaný odvar(též při vředové chorobě a rakovině prsu na vnější potíže)Rakovina jater:Čaj ze zěmědýmu lékařskéhoJmelí bílé - protinádorové i ve vodních výluzíchZVÝŠENÍ OBRANYSCHOPNOSTI ORGANISMU A NĚKDY ZAMEZENÍ METASTÁZVýtažek z eleutherococcus senticosus, Panax gin-seng, žen-šen, Rhodiola rosea - rozchodnice růžová - výtažky, leusea rhaponticum - parha léčivá, Echinacea purpurea - třapatka nachová.Jahodník Rakovina hrtanuListy osuš, zabal do tmavého papíru, nech několik dní v ledničce, pak usuš, napráškuj, požij 1lžičku denně či přidej do čajů. (Toto lze dělat i s listy jitrocele - mohutný biogenní stimulátor).Vrba úzkolistá - Epilobium angustifoliumKvěty obsahují protinádorové látky, hlavně u rakoviny dělohy a žaludkuKomejka lékařská - Lithosperum officinalisOvlivňuje činnost hypofýzy, snižuje různé hormony, které jsou teoreticky obviňovány z vyprovokování rakoviny a zvětšení štítné žlázyPREVENCE RAKOVINYKapusta, brokolice - speciální potravinyOkurky - povzbuzují vylučování cholesteroluPetržel - blokuje syntézu škodlivých prostandlandinů a ničí silně rakovinotvorný benzypyrénRozmarýn - povzbuzuje tvorbu detoxikačních enzymůLuštěniny - deaktivují škodlivé enzymyČesnek - může blokovat působení určitých karcinogenů a podněcovat prekarcinózní buňky k návratu do normáluZelený čínský čaj - blokuje účinek karcinogenů; přidáním rakytníku se stává velmi účinnou prevencíLékořice lysá - kořen; útočí na rakovinu více než česnek, přerušuje množení rychle se dělících buněk, brzdí syntézu prostaglandinů podporujících růst nádorů, brání působení estrogenů, které podporují rakovinu prsu a dělohy a podněcuje prekarcinózní buňky k návratu do normáluOVLIVNĚNÍ RAKOVINOVÉHO PROCESU- ne příliš mnoho tuků, kalorií - dostatek vlákniny- ne konzervované, uzené, smažené a potraviny pečené za vysokých teplot- dehty vznikající v přepalovaných tucích mají mutagenní účinkydehet je i na všech masech připravovaných na otevřeném ohni, dřevěném uhlí i na pražené kávě(v cigaretách)- nitráty v zelenině jsou také nebezpečné, ale částečně je odbourává vit.C(např. šípky)- kouření- přírodní strava a léčivé rostliny působí jako antioxidanty, které zabraňují procesu stárnutí a vzniku nádorů- vyhni se červeným masům, omez ryby, drůbež, králíky- dopřej si dostatečně pohybu, vyhni se mentálním a emocionálním stresům- dostatečně spi a relaxuj- k jídlům přidávej pivovarské kvysnice, droždí, mořské řasy, rybí tuk, šípky a syrovátku- vyhýbej se cukru, bílé mouce, kávě, tabáku, čaji vyjma zeleného, soli, konzervovaným, rafinovaným a znehodnoceným potravinám- požívej kyselé mléko, jogurty, kefír, podmáslí, kyselé zelí, kvašený chlébVit.C - hraje velkou úlohu v oxidačně-redukčních pochodech ve tkáních, pomáhá při otravách a infekcích- velký rozdíl je mezi přírodním a umělým(nemusí účinkovat)Každý muž nad 40 má konzumovat hodně černého rybízu, který je kombinací vit.C a E, což má vliv na funkci pohlavních orgánů( vztah mezi pohlavní funkcí a tvořením vrásek). Černý rybíz je navíc výbornou prevencí rakoviny.Semínka jako dýně, slunečnice, sezamová - velká biologická hodnota.Halva Rozemel sezamová semínka s medemZázračný omlazovací prostředek pro ženy k restauraci vitality a půvabuOchrana a stimulace žláz - pšeničné klíčky, olej z nich. sezamová semínka, med, pyl, mléko, netavené sýry, kvasnice

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Děti & Rodina na dotaz vejce

Jak se rodí v Tanzánii aneb Těhotenství Šošonek a dalších odvážných žen

access_time25.říjen 2019personRedakce

Srovnávání způsobu porodu v Česku a na Slovensku by asi moc zajímavé nebylo. V Česku a na Ukrajině možná už víc a v Česku a v Anglii třeba taky. Ale zavedeme vás dál, podle informací a poznatků Mgr. Martiny Tiché a Mgr. Šárky Fleišmanové z Pedagogické fakulty UP v Olomouci objevíte obrazy porodů v Tanzánii, v Tibetu nebo způsob jakým rodí ženy Šošonů či Guyanců.TanzanieZemě, kde žije 36 milionů obyvatel, vyznává na třetiny islámské, křesťanské a tzv. domorodé náboženství. Těhotenství u tamních žen probíhá většinou bez potíží. Je zde zvykem, že žena odchází před začátkem posledních čtyř týdnů před porodem k matce, ale dál vykonává svou práci a roli ženy. I když je v domácnosti matky. Tanzánské ženy musejí během těhotenství dodržovat jisté zásady, jejichž porušením by ohrozily život plodu nebo jeho zdraví a zároveň tak poškodily i svého muže. Tyto zásady jsou u různých kmenů jiné, ale uveďme některé z nich :nesmějí vtěhotenství požívat jídlo vjiných domechnesmějí se dotknout nohou hladiny vody při přechodu přes řeku. Těhotná žena musí počkat na manžela až ji přenese¨v 6 měsíci těhotenství si oholí hlavunesmějí nosit přiklopený hrnecnesmějí se ohýbatnesmějí sedět na poraženém stroměnesmějí se dívat na ošklivou osobuPorody probíhají většinou snadno, žena často porodí při práci na poli, po porodu ale pracuje dál a teprve večer odejde s dítětem domů. Tanzánky ale dovedou čas porodu dobře odhadnout a zůstanou doma. Zavolají si zkušené ženy a porodí. Muž u porodu nesmí nikdy být. Pokud je porod těžký nebo moc rychlý pomáhají ženy, co jsou zrovna blízko a manžel shání léky a speciální listy trav, kterými pak žena přeřízne pupeční šňůru. Dítě nedostává jméno hned, ale až je jisté, že přežije. Po porodu zůstává matka doma, délka se liší, ale nikdy není menší než 6 týdnů. V okamžiku, kdy novorozenci odpadne zbytek pupeční šňůry, stává se dospělým a je nutné ho představit ostatním při speciálním obřadu. Matka nosí dítě vždy s sebou po dobu, kdy ho kojí. Dítě spává s matkou v posteli, dokud se nenarodí další potomek. Již v útlém věku se tak mezi matkou a dítětem vytváří silné citové pouto.V mnoha kulturách porodí žena při práci, kterou ale po porodu dodělá a teprve potom odchází domů.Severní Amerika - ŠošoniŘíká se jim také hadí Indiáni a žijí ve skalnaté oblasti Utahu a v Coloradu v USA. Rituály šošonských žen během těhotenství :nesmějí se škrábat prsty na hlavěnesmějí jíst tučná jídlanesmějí jíst maso, živí se především polévkami a pijí jen horkou vodu, Šošoni věří, že pokud by ženy hodně jedly, narodily by se jim tlusté a líné dětiKdyž nadejde čas porodu, přesune se těhotná žena do tzv. menstruační chýše. Jde o přístřešek nedaleko hlavní osady, tady musejí ženy dodržovat přísná pravidla-nenavštěvují svoji rodinu. Šošonské ženy jsou totiž v průběhu menstruace, porodu a bezprostředně po porodu považovány za nečisté a údajně se stávají nebezpečnými i samy sobě. Šošonští muži se těchto žen bojí, a do menstruační chýše proto nevstupují. Ženy zde rodí za pomoci porodní báby, která po porodu vykoupe novorozence v teplé vodě a matce rovněž přináší denně jídlo. V době přežívání matky v chýši provádí otec určité rituály :dodržuje půst, což znamená účast na manželčině utrpeníběhá několik kilometrů,což má pomoci manželce urychlit bolesti a nepříjemné potížepo narození dítěte se musí muž ponořit do studené vody, ale dítě do teplé a přebírá tak symbolicky otcovu roliRovnováha a čistota se u žen obnovuje po 30 dnech, pak se žena vrací i s dítětem domů. Hned po příchodu vykoná rituál přijetí tak, že se s manželem i dítětem vykoupe v potoce. Pak se pomaluje červenou barvou. Otec a matka časně vstávají a pilně pracují, protože věří, že tak, jak se budou chovat, se budou jednou chovat i jejich děti. Nejen u některých amerických, ale i v afrických kmenech je narození dítěte velkou událostí, kterou žije celý kmen nebo vesnice.Jižní Amerika - GuyanciMezi sebou se dělí na indiány bílé a rudé kůže, ale nenadřazují se navzájem. Příchod dítěte považují za velkou vzácnost a prožívá ji celá komunita. Těhotná žena těsně před porodem odchází ze své chýše, kde zanechává manžela,do jiného tábora. Tvoří jej přibližně deset primitivních přístřešků postavených v kruhu na mýtině. Porod probíhá takto :Rodička sedí na lůžku z travin a palmových listů, kolem ní sedí v podřepu několik indiánů. Žena má roztažené dolní končetiny a rukama křečovitě svírá kůl, který je před ní pevně zaražen do země. Opírá se o něj a snadno pak rodí. Guyanky mají snadné porody, kdy nesténají, jen lapají po dechu. Dobu porodu provází řada rituálů, z nichž nejdůležitější je rituál mlčení, jímž okolí projevuje starost a odpovědnost za zdraví novorozence. Hned po narození je dítě schováváno před neviditelnými nočními obyvateli pralesa, kteří by mohli dítě zabít. To je další důvod proč rodící ženy nemluví. Narození syna všichni vítají víc než narození dcery, protože v chlapci vidí budoucího lovce. V místnosti porodu je připravena mísa tvaru vejce, která je spletena z bambusových listů a zvenčí je pokrytá vrstvou vosku divokých včel, takže nepropustí žádnou tekutinu. Je naplněna studenou vodou, kterou jeden z indiánů začne omývat dítě, vodu nechá stékat na všechny části těla a jemnými pohyby pak zbavuje tělo mázku. Po skončení rituálu si jedna mladá žena sedne do podřepu, uchopí dítě levou rukou, přiloží si je k hrudi a pravou rukou mu postupně masíruje končetiny a trup.Jsou kmeny, kde se o dítě, ženu i domácnost stará nejmíň měsíc po porodu muž a příbuzní. Žena i dítě jen odpočívají.TibetTibeťané nežijí jen v Tibetu a v Číně, ale i v Nepálu, v Kašmíru, v Sikkimu a Bhútánu. Je jich asi 6 milionů. Dobu těhotenství považují za vzácnou a obohacující. Těhotná žena je ostatními vnímána jako velmi mocná, přirozeně schopná se spojit s božstvy a duchy, proto jí nesmí po fyzické i psychické stránce nic chybět. O ženu se stará nejen manžel, ale i ostatní rodinní příslušníci. Porod doprovází celá série rituálů :Někdo z rodiny nebo třeba lékař udělá devět malých vrypů do kousku másla a odrecituje 108krát mantru. Tím se máslo stává posvěceným a otec ještě nenarozeného dítěte je podává v posledních stadiích porodu své ženě, aby ho urychlil. U porodu je tedy otec přítomen a dokonce pomáhá i když hlavní aktérkou je porodní bába nebo zkušená matka. Otec dítěte pomáhá rodičce s recitováním mantry, tím se údajně porodní proces zrychluje. Pokud jsou větší komplikace, může matka sníst kousek sušené ryby z posvátného jezera. V samotném závěru porodu se někdy podává rodičce šafrán. Také placenta podléhá určitým rituálům :je uschována do té doby, dokud ji neprohlédne astrolog, který rodině poradí den, jenž by podle něj byl nejlepší pro její pohřbení. Místo pohřbení už důležité není. Nesmí ji jen vyhrabat zvířata. Proto Tibeťané placentu zabalí do čisté látky a zakopou hluboko do země.Velký význam má i pupeční šňůra :schovává se přibližně rok na bezpečném místě vdomě a používá se kléčení oparů.Několik dní po porodu zůstává rodina s novorozencem úplně sama, návštěvy jsou zakázány. Třetí den (narodí-li se chlapec) nebo čtvrtý den (dívka) se koná větší slavnost, na kterou přijdou příbuzní, sousedé a přátelé. Zhruba měsíc po porodu se o domácnost stará otec dítěte. Matka s novorozencem odpočívají a jsou pořád spolu. Otec pere pleny, vaří polévky, ohřívá často vodu, protože matka se nesmí po celé toto období dotknout studené vody.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Recepty na dotaz vejce

JAblečný dort s pekanovými ořechy

access_time25.leden 2020personRadka Eliášková

Suroviny:250 g polohrubé mouky, 150 g másla, 150 g krystalového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 4 vejce, 1 čajová lžička prášku do pečiva, štipka soli, 750 g kyselých jablek, krystalový cukr na obalení, 150 g pekanových ořechů, jablková šťáva na pokapáníPostup:Z pekanových ořechů dáme bokem 8 polovin a zůstávající nadrobno posekáme. Jablka oloupeme, rozpůlíme, odstraníme pecky a oblou stranu několikkrát nařežeme. Měkké máslo vymícháme se štipkou soli, s krystalovým a vanilkovým cukrem do pěny. Do máslové hmoty po jednom všleháme vejce, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujeme hladké těsto, kterým naplníme dortovou formu (vymaštěnou a moukou vysypanou nebo vystlanou pečícím papírem). Do těsta zatlačíme poloviny jablek, posypeme nasekanými ořechy a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme asi 30 minut. Mezitím pokapeme odložené ořechy jablkovou šťávou, obalíme je v cukru a poklademe na okraj dortu. Vrátíme do trouby a pečeme ještě 20 minut dozlatova.

folder_openPřiřazené štítky

V hlavní roli vejce

access_time03.únor 2020personRadka Eliášková

Vejce, jak je obecně známo, je počátečním vývojovým stadiem mnoha druhů živočichů (ptáků, plazů, ryb a obojživelníků). Vzniká v těle samice, která ho pak klade do vhodného prostředí, kde se vyvíjí samostatně až do vylíhnutí mláděte. Velikost vejce se liší podle druhu živočicha. Všem je pak společný pevný povrch, skořápka, která chrání vajíčko a představuje již zmiňované bezpečí a úkryt. Dále se pak vajíčko skládá z bílku, jehož součástí jsou poutka, která drží žloutek. Ten je nejdůležitější součástí vajíčka, nebot se v jeho vnitřku ukrývá zárodečný terčík - zárodek, z něhož se může i nemusí vyvinout mládě. Nejtypičtější v našem jídelníčku jsou samozřejmě vejce slepičí. Jíme je nejen samotná míchaná, natvrdo, naměkko, nahniličko, jsou i jednou z nejdůležitějších surovin při vaření, pečení a smažení. Zkrátka a dobře bez vajíček si těžko dokážeme představit náročnější jídlo. Dříve se vajíčka používala často i v syrovém stavu. Mluvilo se například o jejich přínosném vlivu na hlas. V posledních letech se však neustále připomíná riziko salmonelózy. Pokud toužíte po vlastním "vaječňáku", je lepší vědět, z jakého zdroje pocházejí vejce, která chcete použít. Nejlepší je, když ten zdroj je přímo váš, ale je jasné, že chovat v paneláku slepici kvůli troše likéru je trochu zbytečné. Obecně se jako nejlepší metoda na zpracování vajec doporučuje vařit je natvrdo, u ostatních postupů hrozí, že některé části zůstanou tepelně neupravené. Kromě vajec slepičích jsou stále více populární vejce křepelčí. Pro svou menší velikost (jsou 4-5krát menší než slepičí) se vyjímají zvláště dobře na různých jednohubkách nebo jako ozdoby na chlebíčkách. Často jsou také doporučována pro množství člověku přínosných živin. Mají vysoký obsah železa, hořčíku, vápníku, fosforu, zinku, mědi a vitaminů, velmi nízkou hladinou cholesterolu a obsahují vysoce hodnotné bílkoviny.Zřídka se na našich stolech objevují vejce pštrosí. K dostání jsou pouze v období od dubna do září a většinou jen přímo u chovatelů. Pštrosí vejce má jiný obsah a konzistenci bílku a žloutku než vejce slepičí. Žloutek je větší, bílek je zase hustší, a proto se lépe šlehá do pěny. Výhodou pštrosích vajec je nejen větší obsah hmoty (jedno pštrosí vejce vydá přibližně na 25 slepičích vajíček), ale také záruka jejich nezávadnosti. Pštrosi jsou chováni na farmách, kde podléhají přísným vyšetřením na salmonelu a různé parazity. Z jejich vajec si tak můžete s čistým svědomím udělat výborný likér. Nejlepší jsou jako smažená. Můžete si je dát i natvrdo, pokud chcete podstoupit riziko, že vám bude manžel reptat za zády, proč vám příprava večeře trvá hodinu. Naši předkové převážně na venkově měli v oblibě také vejce kachní a husí. Jejich konzumace klesla se zjištěním, že se v nich velice dobře daří bakteriím, hlavně salmonele. Je tedy potřeba používat je jedině opravdu čerstvá.Jíst se dají i další vajíčka - například racčí či holubí. Jestliže ovšem nechcete odchytávat racky na Karlově mostě, nebude lehké je sehnat. Mnoho lidí se bojí jíst vajíčka kvůli obsahu cholesterolu. Jejich škodlivost však vůbec není tak zásadní, jak se lidé domnívají. Doktoři dokonce v posledních letech obtátili a naopak vyzdvihují jejich pozitivní vliv na zdraví člověka. Vejce obsahují plnohodnotné lehce stravitelné bílkoviny a tuk bohatý na nenasycené mastné kyseliny, dále důležité minerální látky (vápník, fosfor, hořčík) a vitaminy. Díky obsahu lecitinu také povzbuzují paměť. Pokud máte doma studenta, který se horečnatě připravuje na zkoušky, zkuste mu pro svůj vlastní klid udělat trochu míchanice. Představa, že ,nám konzumace vajíček kvůli vysokému obsahu cholesterolu podlomí zdraví, je dosti scestná. Zdravému člověku nemůže pouze konzumace vajíček hladinu cholesterolu zvýšit. Ostatně lecitin, který vejce obsahují, má příznivý vliv na snižování cholesterolu v krvi. Ale i lidé, kteří mají cholesterolové hodnoty vyšší, mohou sníst 2-4 vajíčka týdně. Je třeba však počítat i s vajíčky již obsaženými v různých potravinách - v pečivu, zmrzlinách, majonézách. Také teorie o křepelčích vajíčkách jako "zdravé" náhradě slepičích vajec není úplně pravdivá. Samozřejmě že jedno křepelčí vajíčko obsahuje méně cholesrerolu než slepičí, ale je to jen proto, že je výrazně menší. Z hlediska stravitelnosti jsou nejlehčí vajíčka naměkko či míchaná, vejce natvrdo jsou naopak těžko stravitelná. Nejméně zdravá jsou bohužel vajíčka zpracovaná tak, jak je máme nejraději, v pečivu a smažená. V žaludku nám udělá nepořádek i další oblíbená kombinace - s luštěninami a tukem. Možná jste fanatickým zastáncem zdravé výživy a vajíčko byste nepozřela ani za nic. Možná se vajíček opravdu musíte vzdát, protože se po nich pokaždé osypete. Alergie na vejce není ničím neobvyklým, je jednou z nejčastějších alergií. Patříte-li do jedné či do druhé skupiny, neznamená to, že byste se nutně musela vzdávat jídel, v nichž jsou vajíčka nezbytnou ingrediencí. Existuje totiž několik způsobů, jak vajíčka nahradit. Například jeden sáček kypřicího prášku do pečiva nebo jeden balíček rozpustného droždí se rovná 1-2 vejcím. Další možností je želatina (jedním sáčkem nahradíme až tři vajíčka) nebo bramborový a kukuřičný škrob a pudinkový prášek. Plnohodnotnou náhražkou je tzv. vajahit, který má navíc oproti vejcím minimální množství cholesterolu. Syrové, či vařené? Potřebujete rozeznat syrové vajíčko od vařeného a nechcete rozbíjet skořápku? Je na to poměrně jednoduchý trik. Roztočte vejce dvěma prsty na mělkém talíři. Vařené vejce se točí mnohem rychleji než syrové. To je dokonce velice těžké vůbec roztočit. Skladování Vejce by se překvapivě neměla skladovat ve dvířkách ledničky, jak činí většina z nás, ale v její hlavní části, v misce, aby k nim mohl ze všech stran proudit vzduch. Měla by směřovat ostřejší špičkou dolů, aby bílek zůstal ve středu a nebyl v kontaktu se vzduchovou kapsou. V lednici vydrží až tři týdny.Test čerstvosti Pokud máte nějaké pochybnosti o tom, zda ještě můžete použít vajíčka, která máte v ledničce, zkuste tento test. Vložte vejce do sklenice naplněné studenou vodou. Bílek a žloutek se ve vajíčku postupem času zmenšují, čímž vzniká vzduchová bublina. Čerstvé vajíčko tak zůstane ležet na dně sklenice, týden staré vejce se vznáší lehce nakloněné zaobleným koncem vzhůru, vejce starší delší dobu než tři týdny plave na hladině a vyčnívá z vody. Dalším znakem čerstvosti je, když se po rozklepnutí vajíčka neslévá žloutek s bílkem. Slavná vejce Vejce Fabergé - Velikonoční vejce vyrobil slavný petrohradský zlatník Peter Carl Fabergé pro dva poslední cary Alexandra III. a Mikuláše II. Jsou nejcennější památkou z dob carského Ruska. Každé je zdobené drahoamy a perlami, dají se otevřít, uvnitř jsou miniatury kočárů, slepiček, květin a lodí. Kolumbovo vejce - Historku o Kryštofu Kolumbovi a vejci, které postavil na špičku, zná snad každý. Ustálený pojem Kolumbovo vejce pak vyjadřuje zdánlivě složitý problém, který má ale velice jednoduché řešení. Kinder vajíčko - Zklamání, když se v Kinder vajíčku skrývalo skládací autíčko místo figurky z aktuální sady, pocítila asi většina dětí. Hračky ukryté v čokoládě jsou nejen mezi dětmi jedním z nejúspěšnějších sběratelských předmětů všech dob. Pan Vajíčko - Oblíbená postavička, která se k nám v letech 1967-1989 snášela na televizních obrazovkách den co den na baloncích s nápisem REKLAMA.

folder_openPřiřazené štítky