Výsledky vyhledávání v sekci Krása na dotaz zelený

Celebrity doporučují zázračné přírodní látky pro zdravou pleť, krásné vlasy a štíhlou linii

access_time16.prosinec 2019personMarián Kroužel

Jak brání celebrity svou pokožku a vlasy proti podzimním plískanicím? Jak si udržují štíhlou linii? S pomocí přírodních léčivých přípravků a kosmetiky, které jsou nyní k dostání i v ČR! Vyzkoušejte osvědčené přírodní produkty, které pravidelně používají i takové hvězdy, jako jsou hollywoodské herečky Jennifer Aniston a Gwyneth Paltrow nebo modelka Miranda Kerr!Jennifer Aniston a zázrak jménem GMNHerečka Jennifer Aniston, známá ze seriálu Přátelé, si udržuještíhlou linii díky GMN – což je zkratka pro glukomannan. Jde o doplněkstravy, jenž způsobí pocit nasycenosti a snižuje vaši chuť k jídlu.Díky unikátnímu složení zajistí, že budete jíst méně, ale přitom vásnebude trápit pocit hladu. Látky v něm obsažené navíc optimalizují obsahcholesterolu a hladinu cukru v krvi. V ČR se dají zakoupit pod názvem GMNComplex za 399 Kč.Kokosový olej funguje jako přírodní botox Blahodárné účinkykokosového oleje jsou známy od nepaměti. Je bohatý na antioxidační látky,které zpomalují proces stárnutí. Proto si vysloužil přezdívku„přírodní botox“ a přípravky obsahující kokosový olej jsou velmioblíbené po celém světě. Používají je i nejznámější celebrity:Herečka Gwyneth Paltrow přiznala, že si kokosovým olejem udržuje perfektnípokožku, Kourtney Kardashian si jím ošetřuje vlasy a supermodelka MirandaKerr či herečky Jennifer Aniston a Angelina Jolie si zase dopřávajíkokosový olej jako součást každodenní stravy. Ověřte si také, že díkykokosovému oleji si i během sychravého podzimu zajistíte hedvábnou pleť azářivé vlasy! Lze jej využít i pro skvělou regenerační masáž av neposlední řadě se kokosový olej výtečně hodí i do kuchyně –neobsahuje cholesterol a jídlům dodává přirozené exotické aroma. Nynílze balení prvotřídního bio kokosového oleje zakoupit jen za 189 Kč!Bahenní balíček pro krásnou pokožku a zdravé klouby V tomto balíčkujsou zkombinovány nejprodávanější a nejoblíbenější kosmetické výrobkyz Mrtvého moře. Vhodné jsou pro ženy i pro muže. Všechny tyto výrobkyobsahují léčivé bahno z Mrtvého moře, které obsahuje 40 minerálů –hořčík, vápník, draslík, chloridy, zinek, lithium, chrom, železo, jod,barium a další. Bahno má blahodárné a léčivé účinky na mnohéproblémy: uvolňuje bolesti svalů a kloubů, má velmi účinné čistícívlastnosti, absorbuje mastnotu a nečistotu pokožky, je obzvláštědoporučeno na lupénku či jakékoli ekzémy. Dále pak je doporučeno narevma, artritidu, únavové zlomeniny, akné, seboroickou dermatitidu,nadměrné pocení, opary, kožní plísně, svědění pokožky, lupénku astrupy ve vlasech, vypadávající vlasy atd. Je to přesně ta věc, kterávás během podzimních dní postaví na nohy!SPA set vanilka – lázně u vás doma Až si budete po dlouhém dnidopřávat sprchu či koupel, rozhodně ji nezapomeňte doplnit o přírodnívýrobky z tohoto setu. Aromatický tělový peeling se solí z Mrtvého mořeje ideální pro intenzivní revitalizaci pokožky. Odstraňuje odumřelébuňky, vyživuje pokožku, zpomaluje stárnutí kůže a zanechává jivláčnou, svěží a nádherně voňavou. I aromatické tělové máslo,které se používá po koupeli, bylo vyvinuto pro omlazení a hydratacipokožky. Obsahuje mimo jiné mastné kyseliny omega 3 a 6, rakytník,pupalkový olej, výtažky z aloe vera a zelený čaj. Doporučujeme tělovémáslo používat mimo jiné při dietě nebo v průběhu těhotenství,jelikož jeho složky pomáhají v prevenci strií. Tento unikátní výrobekzanechává pokožku pevnou a pružnou s okouzlujícím a­roma. 

folder_openPřiřazené štítky

31 zkrášlovacích tipů

access_time26.prosinec 2019personRudolf Hentsel

Péče o pleť je sama o sobě velmi namáhaví činnost, a co teprve péče o stárnoucí pleť! Vrásky, zaryté linie, fleky a mnoho dalších mohou vaši pokožku udělat nevzhlednou. Samozřejmě, že tu jsou i jiné cesty, jak stárnutí pozastavit, např.plastické operace, ale měla byste vždy mít na paměti, že takovýto zákrok něco stojí, a že stárnutí stejně nezastavíte.Příroda nám vždy nabízí to nejlepší, a proto se mnoho kosmetických firem rozhodlo přejít na organické, nebo-li bio produkty. Bohužel tyto kosmetické výrobky také něco stojí, ale vy si můžete být 100% jistá, že tím chráníte Matku přírodu, a že si dopřáváte to nejlepší, co vám na oplátku nabízí.Přichystali jsme pro vás list 31 zkrášlovacích tipů, které vás nahodí zpátky do formy!Vlivy slunečního zářeníSice je skoro nemožné se zcela vyhnout slunečním paprskům, ale pokuste se jim vystavovat co nejméně. Stárnoucí pokožka je náchylnější a sluníčko jen prohlubuje vrásky a linie v kůži. To samé platí pro solária, která také nejsou nejpříznivější, co se týče vaší pokožky.Může se zdát, že v zimě nepotřebujeme ochranu před sluníčkem, ale stále byste měla mít „eso v rukávu“. Sama víte, že se i v mrazivých dnech občas objeví sluníčko a je důležité, abyste byla na vše řádně připravená. Pamatujte na to, že sluneční záření prochází i přes vaše oblečení, takže je třeba se pořádně vyzbrojit.Tip č.1: Ochrana před sluncemSlunce září „o sto šest“ mezi jedenáctou a třetí hodinou, takže byste v tomto čase měla být v pozoru. Klobouky jsou neopomenutelnou součástí ženského šatníku a samozřejmě stylové sluneční brýle jsou jedním ze základních doplňků. Když k této dvojici připojíte i opalovací krém, tak si můžete být jistá, že pro svou pokožku děláte maximum.Tip č.2: Čerpejte z jídlaPamatujete na to, když vám maminka kdysi říkávala, že byste měla pravidelně jíst zeleninu? Víte, že bylo prokázáno, že zdravý životní styl zahrnující konzumaci ovoce a zeleninu zlepší stav vašich vlasů, zubů a pleti? Doplňujte svou tělesnou schránku o různé ovoce a zeleninu a nezapomeňte na to. že z nich můžete vždy udělat domácí pleťové masky!Tip č.3: Odbourejte stres a napětíPři vaření a pečení se nebojte do jídla přidat protizánětlivé a očišťující ingredience jako je zázvor, skořice a kurkuma. Jestli se divíte, proč je to tak důležité, zkuste si představit tento proces: dennodenně jste vystavována vnějším vlivům, které zvyšují riziko zánětů ve vašem těle (např. znečištění vzduchu). Tímto se kumuluje stres a napětí, které jsou rozhodně škodlivé pro zdraví a zvyšují riziko vzniku vrásek. Ale pokud budete mít v zásobě obranné látky, viditelně tím snížíte pravděpodobnost  vzniku linií a vrásek na vašem obličeji.Tip č.4: Vitamín CKonzumací jahod, papájy, brokolice, pomerančů a papriky zahájíte vráskám a suché pleti válku. Tyto potraviny jsou totiž velmi bohaté na vitamín C, který kůži zjemňuje a očistí vaše tělo od všech škodlivých radikálů vzniklých z UV záření. Vaše kůže potřebuje vitamín C pro správnou produkci kolagenu, který si umí skvěle poradit s vráskami. Samozřejmě, že na trhu naleznete produkty jako je kosmetika a pilulky s obsahem tohoto vitamínu, ale jeho přímá konzumace je vždy tou lepší volbou!Tip č.5: LykopenLykopen obsažený v mrkvích, vodních melounech a rajčatech je váš další pomocník v boji proti stárnutí. Odborníci potvrdili, že lykopen zlepšuje povrch pokožky, takže máte-li zahrádku, určitě tuto zeleninu začněte pěstovat.Tip č.7: IsoflavonyJezte hodně tofu, sojového mléka a edamamu, protože tyto potraviny obsahují isoflavony, které se stejně jako vitamín C podílejí na produkci důležitého kolagenu. Takže si to shrňme, UV záření tímto skvěle obelstíte!Tip č.8: Omega 3 mastné kyselinyTuňák, losos, pstruh a sardinky přímo překypují omega 3 mastnými kyselinami, které udrží vaši pleť mladistvou a zaručí vám dostatečnou produkci našeho dobrého kolagenu.Tip č.9: Zelený čajMísto kafe si raději dejte šálek zeleného čaje, který vaše tělo dostatečně hydratuje, podpoří váš metabolismus, obrní vás před škodlivými radikály a před možným vznikem rakovinotvorných buněk. Péče o vlasyVlasy patří k neodmyslitelné části našeho těla, která by měla být náležitě opečovávána. Zdravé vlasy mohou být snadno poškozeny častým fénováním, kulmováním, žehlením a barvením. Naštěstí tu jsou prostředky, které vám pomohou znovu získat krásné vlasy! Všechny potřeby najdete v obchodu s potravinami, které stojí o dost méně než zbytečnosti z drogerií. Tip č.10: Avokádová maskaAvokádová maska skvěle vyživí suché vlasy a ochrání je před jejich vysušením. Díky svému obsahu proteinů a tuků vám zaručí kompletní výživu a zdravé lesklé vlasy. Pro přípravu masky si připravte:Půlku oloupaného avokáda bez peckyVajíčko1 lžíci olivového oleje1 lžíci ricinového olejePšeničné klíčkyVšechny vyjmenované ingredience rozmačkejte a smíchejte v misce. Vzniklou směs vmasírujte do svých suchých vlasů (zejména do konečků). Použijte koupací čapku a vlasy do ní schovejte na 20-30 minut. Pokuste se kolem hlavy omotat teplý ručník a nechat ho danou dobu na hlavě.Pro vymytí masky použijte svůj oblíbený vlasový šampón. Tuto ozdravnou kúru byste vlasům měla dopřát alespoň jednou týdně, než se kompletně uzdraví.Tip č.11: RučníkPo umytí jsou vaše vlasy nejzranitelnější a jsou náchylné k vypadávání a třepení. Abyste tomu zabránila, neomotávejte ručník do vlasů, jako to obvykle děláte! Jemně ručníkem vlasy promněte, aby nasál přebytečnou vodu a nechte je samovolně uschnout.Tip č.12: Sladký spánekAbyste zabránila vypadávání vlasů, nikdy nechoďte spát s mokrou kšticí. Abyste své vlasy opečovávala na maximum, vyměňte klasické bavlněné povlečení za saténové nebo hedvábné. Tímto zabráníte i předčasnému vzniku vrásek!Tip č.13: Objem a leskPostrádá-li váš účes objem a lesk, připravte si tuto kouzelnou směs! Smíchejte jedno vajíčko a majonézu a tuto směs vmasírujte do pokožky hlavy až po konečky. Opět použijte koupací čepku pro upevnění a nechte směs působit 15-20 minut. Poté jako obvykle použijte šampón a kondicionér pro důkladné smytí. Aby měl tento trik viditelný účinek, je třeba ho praktikovat alespoň jednou týdně.Tip č.14: MlékoAbyste se mohla chlubit lesklými vlasy, podstupte sice dlouhý, ale účinný proces s mlékem. Pečlivě ho vmasírujte do pokožky hlavy a do vlasů (až po konečky) a nechte mléko hodinu působit. Mléko z vlasů vymyjte, ale bez pomoci šampónu! Další den vlasy jako obvykle umyjte šampónem a uvidíte, jaké divy s vaší kšticí mléko udělalo! Je třeba tuto proceduru opakovat 1-2 krát týdně pro dosažení viditelných výsledků.Tip č.15: Ochrana před sluncemVaše kůže není jediným terčem slunečních paprsků. Když jste venku, jsou vaše kadeře také vystaveny slunci, které z nich odnímá vlhkost a tím je nepříjemně vysušuje a ubírá jim objem. Abyste se vyhnula této nepříjemnosti, noste klobouky, šálky a deštníky, které nejen ochrání vaše vlasy, ale udělají vás stylovou!V drogeriích naleznete vlasové spreje s ochranným UV faktorem, takže neváhejte a přidejte ho zejména v horkých letních dnech do své kosmetické výbavy!Náš tip: Zkuste své vlasy zkrotit do drdolu, aby byly co nejméně odhalené! Péče o suchou pleťMnoho oblastí našeho těla má tendenci být nepříjemně suchá a napnutá. Naštěstí na trhu je k dispozici nesčetné množství tělových hydratačních krémů, které se o vaše tělo dobře postarají. Přemýšlela jste o tom, kolik chemických látek takové krémy obsahují? Co takhle dát přednost přírodním metodám, které vám zaručí efektivní výsledky a zdravé tělo?  Tip č.16: MasážPoužijte kafe, cukr, vanilku na drsná kolena, lokty, paty a další místa, která jsou hrubší. Při použití cukru přidejte malou kapku olivového oleje pro snazší aplikaci. Nejen, že tyto přírodní složky jako je vanilka krásně voní, ale třeba takové kafe působí jako účinný antioxydant.Tip č.17: Přírodní peelingAbyste si ho vyrobila masážní peeling z předchozího bodu, připravte si jednu lžíci vanilkového extraktu, půlku šálku čerstvé kávové drtě a šálek cukru. V menší misce smíchejte olivový olej s vanilkovým extraktem a ve větší misce smíchejte kávu a cukr. Poté všechny ingredience pečlivě smíchejte až vám vznikne pasta.Misku s připravenou pastou si vezměte s sebou do sprchy a po osprchování vmasírujte směs do vlhké pokožky. Tímto zvýšíte cirkulaci krve v celém vašem těle!Dejte si pozor na: Nenanášejte peeling na strupy a na citlivá místa vašeho obličeje. Máte-li hodně suchou pleť opakujte tento rituál dvakrát týdně.Tip č.18: Tmavá a vysušená místaVysušená místa jako jsou kolena a lokty je třeba hydratovat dvakrát denně. Pokud vám došel hydratační tělový krém, nahraďte ho olivovým olejem, který vmasírujete na postižená tmavá místa. Obecné tipy pro udržení mladistvého vzhledu Tip č.19: Barva rtůZměňte barvu svých rtů zakoupením světlejší rtěnky nebo lesku. Světlejší barvy dělají ženy mladší a živější. Naneste trochu lesku do prostřed horních a dolních rtů, abyste dosáhla 3D efektu.Tip č.20: Samoopalovací krémAplikujte samoopalovací krém na nohy, abyste zakryla vystouplé žilky, celulitidu a dosáhla hubenějšího vzhledu. Pokud se bojíte, že krém nerovnoměrně nebo špatně rozetřete, pořiďte si ten s přídavkem Aloe, který si s těmito problémy hravě poradí. Abyste vypadala skutečně jako přijetá z dovolené, naneste samoopalovací krém před ulehnutím do postele a nezapomeňte ho nechat řádně se vstřebat! Uvidíte, že budete ráno vypadat božsky!Tip č.21: Zvýraznění obličejových rysůPoužijte rozjasňovači, bílou tužku na oči nebo bílý oční stín pro zvýraznění vnitřních koutků oka. Tento trik vaše oči rozzáří, takže nebudou vypadat unaveně a navíc odtáhnete pozornost od vrásek. Poté použijte pudr v tmavším odstínu než je barva vaší pleti a zvýrazněte jím strany vašeho nosu, bradu, čelistní kosti a jablíčka. Tímto vytvoříte iluzi hubenějšího obličeje!Tip č.22: Voda, ovoce, zeleninaPijte hodně neperlivé vody, abyste očistila své tělo od odpadních látek a spálila pár přebytečných kalorií. Vždy preferujte jemně chlazenou vodu, která vám s hubnutím lépe poradí. Pro větší efekt dávejte led do každého nápoje, který vypijete, protože to urychlí proces spalování tuků. Před každým chodem snězte čerstvou zeleninu nebo ovoce, abyste tím nastartovala své chuťové buňky. Celer a hruška jsou v tomto ohledu absolutními vítězi, takže co takhle si je dát ke svačině?Tip č.23: Speciální papírkyMá-li vaše pleť sklony k nadměrnému maštění, mějte vždy po ruce speciální kosmetické papírky, které olej z vašeho obličeje zaručeně vysají. Pokuste se omezit použití pudru, protože má tendenci zvýraznit vrásky.Tip č.24: Barevná řasenkaPo použití klasické černé řasenky projeďte své řasy modrou řasenkou. Nebojte, vaše řasy nebudou pronikavě modré, ale tento trik dodá vašim očím tu správnou jiskru. Když už mluvíme o řasách, před nanesením řasenky nezapomeňte své řasy natočit pomocí speciálních kleštiček. Trpíte-li zarudlinkami kolem očí, použijte tužku v broskvové barvě a orámujte jí vnitřní koutky oka.Tip č.25: Správné přídavkyPoužíváte-li hubnoucí (zpevňující) tělové krémy, ujistěte se, že obsahují extrakt z mořských řas, kofeinu, ženšenu nebo hub. Nejlepší doba pro nakrémování je před ulehnutím do postele a po ranní osvěžující sprše.Tip č.26: ChladUmístěte svůj oční a pleťový krém do ledničky. Tímto podpoříte jejich vyživující složky. Až se ráno probudíte a nanesete chladivý krém na obličej, uvidíte, že vás pohltí svěží chladivý pocit. A navíc, pokud míváte opuchlé oči, určitě tuto radu oceníte! Oční krémy s obsahem ceramidu nebo niacinamidu posílí výživu pokožky v oblasti očí a sníží kožní podráždění.Tip č.27: Jemné rtyKaždá žena chce mít krásně jemné rty! A jak toho dosáhnout? Namočte čistý hadřík to teplé vody a masírujte jím své rty. Poté použijte silně hydratační balzám na rty. Tento krok provádějte vždy před spaním a uvidíte, jak budou vaše rty ráno krásně jemné a hebké, jednoduše přímo k zulíbání!Tip č.28: Trochu drogeriePokud vám přírodní vlasové masky nevyhovují, probrázděte drogerie a pořiďte si hydratační vlasovou masku. Naneste masku do vlasů, které následně zabalte do ručníku a nechte odležet 20 minut. Tento fígl udělá vaše vlasy jemné jako ty dětské a navíc se budou krásně lesknout! Používejte masku jednou týdně, abyste své hřívě pomohla.Tip č.29: Zázračná séraPřidejte pleťová séra do své denní rutinní péče, abyste zabránila vzniku vrásek. Používáním séra a pleťového krému najednou znemožníte vzniku vrásek. Pro pozitivní výsledky používejte séra 2krát denně společně se svým pleťovým krémem.Tip č.30: Držení tělaNikdy není pozdě na to, abyste se chovala jako „princezna“! Určitě se denně setkáváte s krčícími a shrbenými babičkami a moc dobře víte, že to není zrovna ten nejestetičtější zážitek. Choďte narovnaná a nikdy nekoukejte do země! Trénování dobrého držení těla vás odliší a udělá vás o několik let mladší!Tip č.31: TestujteMáte plné právo experimentovat se svým účesem, s barvou své kštice, oblečením a s osobním stylem! Samozřejmě, že se nepřebarvíte na křiklavou modrou, ale určitě ráda zakryjete pár svých šedin přelivem nebo stylovými melíry. Můžete si nechat trvalou nebo držet krok s aktuálními módními trendy!

folder_openPřiřazené štítky

Stylové letní líčení

access_time15.leden 2020personPetra Eliášková

Je známo, že jsou celebrity ochotny zaplatit miliony za svůj bezchybný vzhled a styl. Tak proč toho nevyužít a nepoužít je jako zdroj inspirace pro své líčení? Okoukněte všechny styly a uvidíte, že si určitě jeden oblíbíte!Tato nová sezóna je zaplněna stylovými vzhledy a ti, co je nosí patří do absolutní špičky. Buďte jako světoznámé celebrity a aplikujte nejžhavější líčení na sebe! „Zkrášlovátka“ byla vytvořena pro to, aby si s nimi ženy hrály a objevovaly nové styly a kombinace. Celebrity v tomto seznamu jsou podle časopisu Vogue nejlepším zdrojem inspirace a jejich líčení se perfektně hodí na večerní nebo speciální události, na kterých jako každá žena, určitě chcete vyniknout.Návrh č.1: Rihannino okouzlující líčeníLíčení, které zvýrazní vaše oči je vždy trefou do černého! Ať už se chystáte na večírek nebo jdete pouze na nákupy se svými kamarádkami, tento vzhled dostane každého do kolen!Na vyčištěnou pleť naneste bázi pod make-up, která je proslulá pro své vynikající vlastnosti. Nejen, že vaši pleť nádherně zjemní, ale udrží vaše líčení bezchybné po celý den. Pomocí speciálního štětce naneste make-up krouživými pohyby na celý obličej a krk. Případné nedokonalosti jako jsou pupínky a jizvičky schovejte korektorem.Na horní pohyblivé víčko naneste světle hnědý, béžový nebo pískový oční stín. Černou, tmavě modrou nebo dokonce i tmavě zelenou tužkou na oči orámujte celé své oko. Použijte vatovou tyčinku a jemně linii tužky rozmažte, abyste vypadala přirozeně. Pro zakončení očního líčení je třeba řasy natočit pomocí speciálních kleštiček a pročísnout je dvěmi vrstvami vaší oblíbené řasenky. Nezapomeňte ji nanést i na dolní řasy, jen takto vaše oči na maximum vyniknou!Své lícní kosti zvýrazněte pomocí bronzeru, který naneste štětcem v krouživých pohybech.Na rty naneste jemnou růžovou a uvidíte, že budete přímo k sežrání.Návrh č.2: Lily Collins a její úchvatné řasyÚžasný romantický a univerzální vzhled všem předvedla Lily Collins, kterou obdivuje i Vanity Fair. Platí zde zlaté pravidlo, že méně je více. Pro okopírování tohoto vzhledu je základní položkou bezchybná pleť, kterou dosáhnete použitím kvalitních produktů.Před aplikací samotného make-upu naneste ze všeho nejdříve vrstvu báze pod make-up. Poté postupujte jako obvykle, make-up rozetřete rovnoměrně po celém obličeji a krku a nezapomeňte při tom použít správný štětec (velký rozvětvený). Do práce zapojte i korektor, který zakryje všechny vady pleti a nakonec se přepudrujte. Černou tužkou na oči zvýrazněte vnitřní část horních víček. Kleštičky na řasy se v tomto případě budou opět hodit, protože dokáží vaše řasy báječně natočit. Prodlužující řasenkou projeďte 2krát horní řasy a 1krát řasy dolní. Pokud vám Matka příroda nedarovala božsky dlouhé řasy, použijte umělé řasy a speciální lepidlo, které vám pomůžou dosáhnout stejně omamného efektu jako Lily Collins.Broskvovou tvářenkou dodejte svému vzhledu živost a jemně jahodovou rtěnkou zakončete tento nádherně jednoduchý vzhled.Návrh č.3: Perfektní oči Olivie WildTato herečka známá hlavně díky seriálu Doktor House nám opět ukázala, jak dokáže své fanoušky uchvátit. Její oční líčení zanechalo velmi pozitivní ohlasy, tak proč ho také nezkusit?Bezchybné pleti opět dosáhnete použitím báze pod make-up, make-upu, korektoru a pudru. Ve vytváření perfektní pleti postupujte stejně jako ve dvou předešlých návrzích.Proč zvýrazňovat své oči pouze jednou barvou, když to můžete udělat dvěmi? Přitáhněte na své oči pozornost použitím měděné, modro-zelené a šedé. Měděnou naneste na horní pohyblivé víčko a vystínujte jí i oblast nad víčky. Modro-zelenou aplikujte pouze na pohyblivé víčko a šedým stínem vytvořte dolní linky, které budou navazovat na horní modro-zelený stín. Samozřejmě není třeba zdůrazňovat důležitost kleštiček na řasy a řasenky, které dodají vašemu očnímu líčení ty správné grády.Světle růžovou tvářenkou poprašte svá jablíčka a rty ponechte nahé, naneste rtěnku nebo lesk v přirozené barvě.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Móda na dotaz zelený

Zkuste laky na nehty ve vintage stylu – jsou jako kůže!

access_time07.prosinec 2019personMarián Kroužel

NehtyVintage styl se probojoval už i do naší manikúry. Maybelline New York a značka Colorama představily laky na nehty inspirované kůží. Ne tou naší lidskou, ale tou, ze které se šijí kožené kabelky a další módní doplňky. Nová trendy kolekce laků na nehty se jmenuje Colorama Vintage Leather.aybelline New York a značka Colorama představily jedinečnou kolekci laků na nehty inspirovanou módními trendy přehlídkových mol a také aktuálním módním trendem – vintage stylem. Módní doplňky opět ovládla kůže – kožené tašky a také kožené bundy, které se v této sezóně vrátili ve střihu motobund, jsou nestárnoucími módními ikonami. Čím jiným outfit s nimi doplnit lépe, než laky na nehty imitujícími vzhled kůže.Colorama Vintage Leather – laky na nehty ve vintage stylu vypadají jako kůže.Nová kolekce Colorama Vintage Leather následuje letošní módní trendy. Díky zajímavému složení se zmatňujícím efektem a úlomky perel dodají laky Colorama Vintage Leather vašim nehtům dokonalý vintage look. Vybrat si můžete z celkem čtyř odstínů této limitované kolekce – Turquoise Temptation, Red Grained, Tanned and Ready nebo Mudslide Tote. Který bude váš nejoblíbenější? Nezvyklé jsou všechny, ale v těch hnědých budete skutečně trend-setterem, který všem kolem ukáže nový módní trend. Hnědé laky na nehty imitující kůži se jen tak nevidí. A méně netradiční nejsou ani petrolejově modro-zelený či červený lak na nehty z této vintage kolekce Colorama.Doplňte svůj stylový outfit o luxusní vintage vzhled vašich nehtů. Se zajímavým a trendy leather vzorem laku na nehty budete rozhodně v kurzu. Co si k tomuto laku ne nehty vzít na sebe? Rozhodně koženou kabelku a zkusit můžete v této sezóně tak módní biker jarní kozačky nebo koženou motobundu.Laky jsou v prodeji od posledního kvartálu loňského roku 2013. Doporučená maloobchodní cena je 59,90 Kč. Zdroj informací: http://www.maybelline.com

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zaujalo nás na dotaz zelený

Sadó je cesta čaje

access_time21.leden 2020personRadka Eliášková

Čajový obřad má i v dnešním Japonsku stále své důležité místo ve společenském životě. Na čajových slavnostech se setkávají významné osobnosti politického i kulturního života a být pozván je velkou ctí. Sadó však má svá přesně vymezená pravidla a jejich zvládnutí vyžaduje několik roků pilného tréninku.Sadó znamená v doslovném překladu "cesta čaje" a ve smyslu buddhismu školy zen představuje především jednu z cest k dosažení pravého poznání - "osvícení" satori.Čajový obřad se odehrává ve zvláštní čajové místnosti čašicu v samostatném domku uprostřed zahrádky, upravené rovněž podle přesných pravidel. Aby se setřely sociální rozdíly a hosté se naplnili skromností, je vchod do domku velmi nízký, takže při vstupu donutí hluboce se sklonit. Také nádrž v zahradě, v níž si všichni před obřadem myjí ruce, je umístěna přímo na zemi. Pro obřadní místnost čašicu jsou předepsány rozměry čtyři a půl rohože - tj. necelých osm čtverečních metrů. Nesmí v ní být jiná výzdoba ani nábytek, než jediný svitek s obrazem na stěně a jedna váza s květinami.Při vlastním sadó dostane postupně každý od toho, kdo obřad řídí, svůj šálek čaje a také na malém talířku speciální sladké pečivo. Je přesně předepsáno, jak šálek uchopit, jak jej po napití pootočit, jakým způsobem se zálibně pokochat jeho tvarem apod. Pro celý obřad je přesně předepsáno použití celkem 24 různých předmětů, z nichž jsou samozřejmě nejdůležitější šálky. Ty jsou tvarem poměrně velké a spíše široké než vysoké, nemají žádná ouška ani držátka. Přestože jsou to často opravdová unikátní umělecká díla, musí vždy působit jen neokázalým, skromným půvabem - nikdy ne příliš nápadným zdobením. Vzor na jejich povrchu často odpovídá ročnímu období, ve kterém se používají.Po celou dobu obřadu, který může trvat i několik hodin, sedí všichni v tradiční japonské pozici seiza - tj. na patách s nohama složenýma rovně pod sebou. Zatímco v restauraci si mohou muži ulevit v "tureckém" posedu se skříženýma nohama, při sadó by to byla neodpustitelná nevychovanost. Pro netrénovaného cizince je téměř nemožné vydržet sedět na patách déle než asi dvacet minut.Nápoj, který se při sadó pije, nemá s naším čajem mnoho společného. Je to nefermentovaný zelený čaj (namíchaný jen z určitých druhů, umletých na jemný prášek), který se spařuje téměř vařící vodou. Čaj se před pitím šlehá štětkou z jemně naštípaného bambusu, takže vznikne kašovitá tekutina tmavě zelené barvy. Do šálku se jí lije vždy jen málo - asi do čtvrtiny jeho obsahu. Čaj se přirozeně nikdy nesladí.Speciální práškový čaj pro sadó má chuť dosti odlišnou od běžných druhů, ale přitom velmi lahodnou. Proto se v poslední době mezi Japonci šíří i jeho pití v domácnosti bez obřadu, přestože cena je několikanásobně vyšší než u ostatních čajů. Jinak lze tento čaj ochutnat i při návštěvě některých buddhistických klášterů, kde bývají zřízena zvláštní místa pro jeho podávání turistům. V Praze ho můžeš vyzkoušet v čajovnách určených pro opravdové znalce čaje.

folder_openPřiřazené štítky

Zajímavosti o čaji

access_time26.leden 2020personRadka Eliášková

Kromě těchto 3 druhů dnes existuje i mnoho vyšlechtěných pododrůd a klonů.Čajovník roste ve nejlépe vyšších nadmořských výškách, ideálně kolem 1800 m, kde má dostatek vlhkosti díky častým mlhám, které zároveň zabraňují nadměrnému přístupu slunečního svitu. Tím je zajištěn pozvolný vývoj listů a výhonků. Rostliny se při pěstování ořezávají na maximální výšku 1 metru, aby umožňovali snadné zacházení.Při sběru se z keře odštipují pouze mladé koncové výhonky s maximálně 5 lístky. Pro lepší čaje jsou však sbírány pouze první dva lístky společně s výhonkem pokrytým bílým chmýřím, který je nejkvalitnější. Anglicky se nazývá pekoe. Takovýchto sběrů je v teplejších oblastech i několik v roce.Čaj jako produkt má na rozdíl od čajovníku stovky druhů. Hlavní třídění je však dáno způsobem zpracování. Podle něho rozeznáváme tyto kategorie:Zelený čajPo sklizni se lístky ihned nebo po krátkém zavadnutí zpracovávají prudkým zahřátím, aby se zastavila oxidace, která je někdy nesprávně nazývaná jako fermentace. Zelený čaj tedy oxidací neprochází. Zahřátí probíhá buď opražením na pánvi, což probíhá u 90% zpracovávaných zelených čajů v Číně, napařováním, což je typické pro Japonsko a poslední možností je pečení. Poté se lístky svinují a suší, což může probíhat i několikrát. Kvalitní zelené čaje se vyrábí převážně v Číně, Japonsku a na Tchaj-wanu.Černý čajČajové lístky černého čaje, který je v Číně nazývám červený, se nejprve nechávají několik hodin zavadnout, aby změkly a nepolámaly se při následném svinování. Cílem je narušení listů tak, aby se za přístupu vzduchu vlivem chemických látek nastartovala oxidace. Na této části zpracování nejvíce závisí výsledná chuť, vůně a barva čaje. Po zastavení oxidace prudkým zahřátím horkým vzduchem, které nejčastěji probíhá ve velkých pecích, se následně ještě dosušují např. pražením. Na závěr se suchý čaj zbavuje nečistot a třídí dle kvality. Z hlediska výroby nejvíce rozšířený druh dosahuje nejlepší kvality v Číně, Indii, Nepálu, Keni a na Srí Lance. Bílý čajJedná se o velmi vzácný a ceněný druh. Obsahuje velké množství ochmýřených, dosud nerozvinutých výhonků, někdy i s jedním nebo dvěma přilehlými lístky. Podobně jako zelený čaj se nechává zavadnout a po lehké oxidaci, která však někdy prakticky neprobíhá, se suší. Výsledný nápoj je bledě zelený až žlutý a má nasládlou chuť. Produkován je v Číně.OolongOolong patří někam mezi zelený a černý čaj, neboť prochází jen částečnou oxidací. Její délka je u jednotlivých druhů různá. Lístky na oolong jsou sbírány v plné zralosti. Nejprve se nechávají zavadnout na přímém slunci. Poté se protřásají v bambusových válcích, aby se narušili okraje listů a začala oxidace. Tento proces je zajímavý tím, že oxidace probíhá převážně na okrajích listů, které následně začnou červenat, zatímco střed zůstává zelený, což je ten pravý čas pro sušení vyšší teplotou než u jiných čajů. Díky tomu je čaj trvanlivější. Tyto čaje se vyrábí v Číně a na Tchaj-wanu a pokusy o výrobu probíhají též v Indické oblasti Darjeeling.Kromě popsaných možností existují ještě další způsoby zpracování, jejichž výsledkem jsou např. čaje ovoněné, zpracované nad kouřem (uzené) nebo opakovaně oxidované a uleželé mnoho let jako vyhlášený čaj Pchu-er (Pu-erh).Čaj a JaponskoJaponsko bylo jednou z prvních zemí, jejíž kulturu pití čaje velmi ovlivnilo. Dostal se sem již v 6. století, kdy je jako vzácný dárek přiváželi muži vracející se z Číny. Dle japonských historických záznamů již v roce 729 císař Šomu pohostil sto mnichů.Znalosti spojené s jeho pěstováním, přípravou a kulturou Japonci převzali z Číny. V dalších stoletích si však získané zkušenosti přizpůsobili a přestože i dnes je mnoho znaků společných s Čínou, čajová kultura v Japonsku je dnes považována za zcela samostatnou.Semena čajovníku byla do země poprvé přivezena v roce 805 a posloužila jako základ první čajové plantáže. Přestože i v dalších desetiletích vznikaly další osazené plochy, byl čaj v Japonsku velmi vzácný a převážně se dovážel z Číny. Poté však v důsledku bouřlivého vývoje téměř ustaly veškeré styky s Čínou, což čajovou kulturu velmi oslabilo. Po uklidnění situace koncem 12. století bylo z Číny přivezeno větší množství semen čajovníku společně se znalostmi o jeho pěstování a zpracování a následně začaly vznikat čajové plantáže mnohem rychleji.Japonsko dnes až na malé výjimky produkuje pouze zelený čaj.Čaj v EvropěDo Evropy čaj jako zboží poprvé na svých lodích přivezli Holanďané v roce 1610 z Jávy, kam jej přivezli čínští obchodníci kolem roku 1607 a shodou okolností zřejmě i japonští obchodníci. Ještě dříve, v průběhu 16. století se sním při svých platbách museli setkat Portugalci, kteří možná i nějaký vzorek do Evropy přivezli, ale zřejmě je nezaujal jako obchodní artikl.Zpočátku se čaj prodával velmi draze jako zázračný lék, ale protože jeho popularita neustále stoupala, museli v roce 1637 představitelé holandské Východoindické společnosti svému zástupci na Jávě dopis, ve kterém uvedli, že na každé lodi očekávají i několik bedniček čínského a zeleného čaje.V dalších letech se čaj stával stále oblíbenějším a již kolem roku 1675 byl prodáván i v obchodech s potravinami. Z Holandska se čaj exportoval i do dalších zemí, např. do Británie, která jej však od roku 1669 prostřednictvím britské Východoindické společnosti začala dovážet sama.Čaj v RuskuPoprvé se čaj do Ruska dostal v roce 1618 jako čínský dar caru Michailu Fjodoroviči Romanovovi. Dovážen začal být po roce 1689 velbloudími karavanami, které jako protihodnotu z Ruska vozili kožešiny. Karavana byla složena z 200-300 velbloudů, kteří nesli každý 4 bedny s čajem a jedna cesta trvala až 18 měsíců. Obchod neustále narůstal a v roce 1796 již Rusové spotřebovali objem představující 6000 velbloudích nákladů. Před koncem 19. století se čaj pro jednodušší možnost přepravy začal lisovat do cihliček. Tento druh dovážení skončil na přelomu 19. a 20. století důsledkem modernějších a hlavně rychlejších způsobů. S Ruskem je dodnes spojena 1 velká tradice, kterou je příprava čaje v samovaru, což je kovová nádoba s kohoutkem, ve které vře neustále voda a ta se používá k ředění silné čajové esence.

folder_openPřiřazené štítky

Top trendy pro váš byt – dekorace a dezén

access_time15.únor 2020personRadka Eliášková

Bambusový a přírodní stylBambus se dá použít od koberečků a různých ozdob až k čerstvým bambusovým rostlinám zdobícím okenní římsu. Bambus je horkým hitem letošní sezóny. V minulosti mohl být přírodní nebo „zelený“ styl shrnut ve třech slovech: ošklivý, staromódní a nudný. Ale to již patří minulosti. Přírodní design se setkal se stylovým provedením prokazujícím, že tato výzdoba může být současně elegantní, krásnái zelená. Zařazení dalších přírodních materiálů – bavlna a juta – dodá místnosti ojedinělý vzhled. Křišťálové osvětleníKřišťálová a stříbrná světla jsou tento rok vrcholným trendem pro moderní prostor. Najdete několik druhů lamp a lustrů zdobených křišťály. Křišťálové osvětlení může ve vašem pokoji vytvořit pocit hojnosti. Proto výběr lustru nepodceňujte a vyberte si ten, který vám opravdu padne do oka! Černá, bílá a červenáČerné a bílé potisky mohou udělat každou místnost moderní, ale jarní období nám navíc přináší směs různých odstínů červené. Výrazná červená a sytá růžová představují jednoduchý způsob, jak tento rok osvěžit základní černý a bílý look. Exotická inspiraceMísto jasných sytých zvířecích potisků a exotických vlivů z roku se móda dožaduje zmírněného vzhledu se světle růžovou, fialovou, pastelově šedou či s teplými hnědými barvami.Zvířecí potisky jsou stále dobrým způsobem, jak oživit starý look, ale jaro volá po lehčích a světlejších verzích klasiky. Letošnímu roku budou dominovat ruční výrobky z Maroka, Japonska a Asie; přidáním několika málo ozdobných prvků vytvoříte byt unikátním. Kontrast dělá rozdílVysoce kontrastní barevné kombinace, například červeno-modrá souprava proti tmavě hnědé barvě, jsou letos hitem. Ale kontrast se netýká pouze barev! Další možností jsou kontrastující struktury(hladké proti hrubým nebo dřevo proti oceli), párování doplňků a nábytku z různých materiálů –měkká pohovka v bílé barvě spolu se zebrovanými polštáři, samet proti kovu, atd. Prostě a jednoduše, kontrast můžete vytvářet kdekoli dle libosti. Opravdu velký nábytek a doplňkyCelé je to o tom, že vše má být velké – nadměrné lampy, lustry, květinové výzdoby, zrcadla,pohovky, dekorativní doplňky i jiné prvky designu. Chladná krásaI v letošní sezóně zůstávají trendem šedé kovové tóny jako stříbrná, cínová, obroušený nikl,hliník, ocel a platina. Chladné kovy doplněné jemným dřevem vytváří skvělý, a také moderní,kontrast. Jemná kůžeKůže je stále žhavým trendem, nicméně tento rok očekávejte, že spatříte jemnější stránku kůže,nábytek zemitých zlatavých tónů, jako je karamel, cappuccino, kakao či skořice. Objeví se ale ivýrazné barvy, například pastelově růžová, s kontrastujícími barvami tmavé čokolády,

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zdraví na dotaz zelený

Pitný režim

access_time27.říjen 2019personRedakce

Když se řekne pitný režim, automaticky si všichni vybavíme hlásání povinně vypít alespoň 2 – 3 litry nejlépe čisté vody denně. Ale už se nikdo nezaobírá tím, kolik vypijeme za ten den kávy, kolik přijmeme tekutin potravou – ať jsou to polévky, ovocné  a zeleninové šťávy nebo případně zelenina –  např. okurky, rajčata, meloun či ovoce kterými také dostáváme do těla tekutiny jež se započítávají do celkového příjmu tekutin za den.Na druhou stranu nikdo ani neřeší otázku jestli má do sebe dostat stejný poměr tekutin dívka/slečna, která váží 50 kilogramů a sedí celý den v kanceláři za pc anebo  muž těžce  fyzicky pracující o váze 120 kilogramů. Nad tímto faktem se nikdo nepozastavuje nebo jen málokdo. Jen nás všichni nutí pít a pít a pít. Ale je to tak úplně v pořádku?Proč vlastně potřebuje tělo vodu? Proč je potřeba pít?Každý člověk denně vyloučí průměrně cca 2,5 litru vody močí, stolicí, dýcháním i kůží. A jelikož organismus musí mít vyrovnanou vodní bilanci a tak, aby tyto ztráty uhradil, musí vodu i přijímat.Přibližně třetina litru „nové“ vody se denně vytvoří v těle metabolickou činností, vody vázané v potravě přijmeme asi 900 ml. To znamená, že zbytek (asi 1,5 litru) je třeba do těla dodat přímo ve formě tekutin. Každý den a po celý život.V přepočtu to průměrně tedy představuje za 70 let 40 tisíc litrů vody (tekutin). Kvalita těchto tekutin a jejich průběžný příjem ve správném množství jsou důležitým předpokladem zachování zdraví, duševní pohody i pracovní výkonnosti.Dostatek tekutin zajišťuje mimo látkové výměny i správou funkci ledvin – tedy vylučování škodlivých látek, které v těle vznikají. Také ale umožňuje plnou výkonnost doslova všech ostatních orgánů, tělesných i duševních funkcí a v neposlední řadě stojí i podpora normálního vzhledu pokožky.Naopak nedostatek vody v organismu (tzv. dehydratace) může způsobovat problémy akutní i chronické povahy.Mezi akutní příznaky mírné dehydratace patří například  bolesti hlavy, únava a malátnost, pokles fyzické a duševní výkonnosti včetně poklesu koncentrace. Ztráta tekutin na úrovni 2 % tělesné hmotnosti představuje ztrátu až 20 % výkonu. U dětí se tak snižuje schopnost sledovat vyučování, což může nepříznivě ovlivnit jejich školní výsledky. Při 5 % dehydrataci již hrozí přehřátí, oběhové selhání a šok. Mírný, ale dlouhodobý nedostatek tekutin, který v denním shonu mnohdy ani neregistrujeme, pak může mít za následek i vážné zdravotní poruchy. Vedle opakované bolesti hlavy nebo zácpy může docházet k poruchám funkce ledvin a vzniku ledvinových a močových kamenů. Dehydratací se také zvyšuje riziko vzniku infekce močových cest, zánětu slepého střeva, některých druhů rakoviny (např. rekta a močového měchýře) i kardiovaskulárních chorob. Navíc se předpokládá, že i řada jiných tzv. civilizačních chorob je důsledkem nesprávné životosprávy včetně nedostatku tekutin, resp. že některé civilizační choroby jsou buď prvním příznakem nebo následkem trvalé mírné dehydratace.V poslední době slýcháme či čteme, že bychom měli denně vypít nejméně 2 až 3 nebo dokonce 3 až 4 litry vody (tekutin), toto množství je ale pro většinu populace neadekvátně nadsazené doporučení, které spíše platí v extrémně horké dny nebo při enormně velké fyzické zátěži, ale v běžném životě je toto množství pro mnohé až příliš vysoké.Potřeba příjmu tekutin je skutečně přísně individuální záležitost, která záleží na spoustě vnějších i vnitřních faktorech – což jsou např. na tělesná hmotnost, věk a pohlaví, dále také složení a množství stravy (obsah vody, soli, bílkovin a kalorií), tělesná aktivita, teplota a vlhkosti prostředí, mezi méně důležité patří druh oblečení a teplota těla, aktuální zdravotní stavu, zavodnění organismu atd.U každého je potřeba příjmu tekutin jiná a v průběhu života se mění…Může se pohybovat od méně než jednoho litru za den (u člověka se sedavým zaměstnáním, který konzumuje převážně zeleninová, obilninová a luštěninová jídla s nízkým obsahem soli) až po několik litrů za den (u člověka, který konzumuje příliš slanou i sladkou stravu s malým obsahem tekutin a vysokým obsahem energie a fyzicky intenzivně pracuje, sportuje nebo se pohybuje v horkém prostředí). U druhé kategorie pak může denní potřeba přesáhnout třeba i pět litrů. Každý jedinec si sám musí najít optimální a dostatečně vhodný příjem tekutin.Na potřebu pití nás často upozorní žízeň, ale ta není včasným ani správným signálem potřeby vody, neboť žízeň se objevuje až v okamžiku dehydratace a s vyšším věkem se pocit žízně navíc snižuje. Zvýšený pocit žízně může být i příznakem některých onemocnění (např. cukrovky), ale existuje i tzv. návyková žízeň, a ta nemusí být známkou potřeby tekutin.Vyšší riziko dehydratace hrozí u malých dětí, které mají malý objem celkové tělesné vody a běžné denní ztráty představují jeho značný podíl, a u starých lidí, u nichž se objem celkové tělesné vody rovněž snižuje a zhoršuje se i schopnost ledvin vstřebávat vodu a pocit žízně bývá oslaben.Mezi příznaky nedostatku tekutin může být mimo pocitu žízně také sucho v ústech, oschlé rty a jazyk, malé množství tmavě žluté moči, tendence k zácpě, škytavka při jídle, tlak v okolí žaludku nebo suchá pokožka. Naopak mezi příznaky nadbytku tekutin patří například časté močení (zvláště v noci), klidové pocení v normálních teplotních podmínkách, vlhké ruce či nohy, bolestivost bodu vzadu uprostřed lýtka (při stisku prstem).Přestože nedostatek tekutin s sebou nese více zdravotních rizik, je nutné říct, že ani stálý nadbytek tekutin – tedy pití výrazně vyššího množství než tělo potřebuje také není pro organismus zdravý, neboť tím dochází k přetěžování ledvin a srdce, což může postupně vést k oslabování až selhávání jejich funkcí.Vhodné/nevhodné nápojeKe stálému pití jsou nejvhodnější čisté vody – pitné z vodovodu (studny) nebo balené kojenecké, pramenité a slabě mineralizované přírodní minerální vody bez oxidu uhličitého. Mezi vhodné tekutiny patří také vodou ředěné ovocné a zeleninové šťávy, neslazené a ne moc silné čaje (ideální jsou zvláště čaje zelené – ale v letních měsících neboť zelený čaj vnitřně ochlazuje) nebo nápoje z praženého obilí. Bylinné čaje, pokud nejde o cílenou léčbu, by se měly pít spíše slabé a v omezeném množství a mimo jiné  je vhodné je střídat.Mezi nápoje, které nejsou příliš vhodné nebo se doporučuje je pít pouze v omezeném množství a spíše výjimečně, patří především různé „soft drinky“: limonády, kolové nápoje, ochucené minerální vody, energetické nápoje, nektary apod.Jedním z důvodů proč není vhodné je pít ve větším množství je obsažený cukr, který jen zvyšuje pocit žízně, a jeho „prázdné kalorie“; a dále také umělá sladidla – ta zvyšují chuť k jídlu, nebo oxid uhličitý, který spolu organickými kyselinami (ochucovadla) poškozuje zubní sklovinu…Naopak Kofein který je obsažen v kolových nápojích je diuretikum (zvyšuje tvorbu moči, a tím pádem i odvodňuje více než je pro tělo vhodné). A mimo jiné to také lehce návyková látka, která u dětí může vést k mírné hyperaktivitě. A Kyselina fosforečná, která je také obsažena v kolových nápojích, s největší pravděpodobností zvyšuje riziko osteoporózy.Káva (kofein) a alkoholické nápoje nepatří zahrnout do pitného režimu  Ani zdravý dospělý člověk by neměl vypít denně víc než 0,5 litru piva nebo 0,2 litru vína. Káva by se měla pít se sklenicí čisté vody. Obecně platí pravidlo že na jeden hrnek kávy, připadají 2 hrnky vody neboť káva je silné diuretikum (odvodňuje, ale více, než je žádoucí)Pro „zdravou“ hydrataci není důležitý jen příjem tekutin ale i složení stravy.Je nutné pít v průběhu celého dne a to již od rána. Spotřebu tekutin je nutné regulovat podle aktuální zátěže a potřeby.Nejvhodnější tekutiny pro horké počasí je čistá voda nebo také nakyslé/nahořklé nápoje. Sladké ale také přechlazené nápoje zvyšují pocit žízně.Minerální vody středně a silně mineralizované by se kojencům neměly vůbec dávat.U vrcholového sportu a některých náročných profesí můžeme zařadit i jiné druhy nápojů – iontové, obohacené, energetické, proteinové apod. Většiny lidí je příjem těchto nápojů zbytečný a jejich konzumace ve větším množství může být dokonce škodlivá     Jedno lidové rčení říká: "Alkohol je metla lidstva." Své o tom teď ví i Petr Harazin z havířovské kapely Nebe, která má na svém kontě hity "Pláštěnky", "Než se rozední", "Vteřina", "Padáky", "Legosvět" a další. V posledních měsících bojoval s tím, aby si přiznal narůstající problém, kdy se mu alkohol vpíjel do žil více, než je zdrávo, a nakonec se s tím rozhodl něco udělat. 

folder_openPřiřazené štítky

Rakovina - léčba rakoviny

access_time19.prosinec 2019personMarián Kroužel

Dieta proti rakovině- neřiď se heslem: "jím, co mi chutná"- nepřejídej se, jez do polosyta- jez hodně syrové zeleniny, hodně ovoce, ořechy, lněná a slunečnicová semena(všeho s mírou)- zredukuj maso, mléko, co nejvíce vejce(hlavně ne žloutek)- úplně vynech uzeniny- vynech koncentráty(cukr, sádlo, máslo, káva, čaj, maso, alkohol) - minimálně omezZelenina obsahuje dusičňany, ale vit.C je blokátorem dalšího rozvojje dusičňanů v těle na dusitany( více viz Zelená kuchyně).Kapustová zelenina(např. zelí či brokolice) stimuluje enzym, který blokuje vznik karcinogenních látek. Doporučuje se ve větším množství jíst jablka, vlákninu, syrovou zeleninu a ovoce.Nutno se vyvarovat stresu - prováděj duševní psychohigienu.ROSTLINNÉ PODPŮRNÉ PROSTŘEDKY PŘI RAKOVINĚ:Měsíček lékařský, kakost smrdutý - onemocnění zažívacích orgánůRakytníkový olej - rakovina, vředy, rakovina gynekologických orgánůMumio balzám - posiluje organismus, prevence proti rakovině, 2krát denně 0,2g mumiaKořen tužebníku jilmového, zeměžluč, karotka, měsíček, výtažek z rezovce šikmého, některé druhy chorošů a hub.Čaj:List olše lepkavé, plod jalovce, nať třezalky, semeno kmínu, nať mateřídoušky, list kopytníku evropského, dubová kůra, oddenek puškvorce, list rakytníku řešetlákového, kořen rozchodnice růžové(Rhodiola rosea)Rakovina žaludku:Vlaštovičník větší, pryšec mandloňovitý - pozor! jsou jedovatéŠtětka soukenická - koncentrovaný odvar(též při vředové chorobě a rakovině prsu na vnější potíže)Rakovina jater:Čaj ze zěmědýmu lékařskéhoJmelí bílé - protinádorové i ve vodních výluzíchZVÝŠENÍ OBRANYSCHOPNOSTI ORGANISMU A NĚKDY ZAMEZENÍ METASTÁZVýtažek z eleutherococcus senticosus, Panax gin-seng, žen-šen, Rhodiola rosea - rozchodnice růžová - výtažky, leusea rhaponticum - parha léčivá, Echinacea purpurea - třapatka nachová.Jahodník Rakovina hrtanuListy osuš, zabal do tmavého papíru, nech několik dní v ledničce, pak usuš, napráškuj, požij 1lžičku denně či přidej do čajů. (Toto lze dělat i s listy jitrocele - mohutný biogenní stimulátor).Vrba úzkolistá - Epilobium angustifoliumKvěty obsahují protinádorové látky, hlavně u rakoviny dělohy a žaludkuKomejka lékařská - Lithosperum officinalisOvlivňuje činnost hypofýzy, snižuje různé hormony, které jsou teoreticky obviňovány z vyprovokování rakoviny a zvětšení štítné žlázyPREVENCE RAKOVINYKapusta, brokolice - speciální potravinyOkurky - povzbuzují vylučování cholesteroluPetržel - blokuje syntézu škodlivých prostandlandinů a ničí silně rakovinotvorný benzypyrénRozmarýn - povzbuzuje tvorbu detoxikačních enzymůLuštěniny - deaktivují škodlivé enzymyČesnek - může blokovat působení určitých karcinogenů a podněcovat prekarcinózní buňky k návratu do normáluZelený čínský čaj - blokuje účinek karcinogenů; přidáním rakytníku se stává velmi účinnou prevencíLékořice lysá - kořen; útočí na rakovinu více než česnek, přerušuje množení rychle se dělících buněk, brzdí syntézu prostaglandinů podporujících růst nádorů, brání působení estrogenů, které podporují rakovinu prsu a dělohy a podněcuje prekarcinózní buňky k návratu do normáluOVLIVNĚNÍ RAKOVINOVÉHO PROCESU- ne příliš mnoho tuků, kalorií - dostatek vlákniny- ne konzervované, uzené, smažené a potraviny pečené za vysokých teplot- dehty vznikající v přepalovaných tucích mají mutagenní účinkydehet je i na všech masech připravovaných na otevřeném ohni, dřevěném uhlí i na pražené kávě(v cigaretách)- nitráty v zelenině jsou také nebezpečné, ale částečně je odbourává vit.C(např. šípky)- kouření- přírodní strava a léčivé rostliny působí jako antioxidanty, které zabraňují procesu stárnutí a vzniku nádorů- vyhni se červeným masům, omez ryby, drůbež, králíky- dopřej si dostatečně pohybu, vyhni se mentálním a emocionálním stresům- dostatečně spi a relaxuj- k jídlům přidávej pivovarské kvysnice, droždí, mořské řasy, rybí tuk, šípky a syrovátku- vyhýbej se cukru, bílé mouce, kávě, tabáku, čaji vyjma zeleného, soli, konzervovaným, rafinovaným a znehodnoceným potravinám- požívej kyselé mléko, jogurty, kefír, podmáslí, kyselé zelí, kvašený chlébVit.C - hraje velkou úlohu v oxidačně-redukčních pochodech ve tkáních, pomáhá při otravách a infekcích- velký rozdíl je mezi přírodním a umělým(nemusí účinkovat)Každý muž nad 40 má konzumovat hodně černého rybízu, který je kombinací vit.C a E, což má vliv na funkci pohlavních orgánů( vztah mezi pohlavní funkcí a tvořením vrásek). Černý rybíz je navíc výbornou prevencí rakoviny.Semínka jako dýně, slunečnice, sezamová - velká biologická hodnota.Halva Rozemel sezamová semínka s medemZázračný omlazovací prostředek pro ženy k restauraci vitality a půvabuOchrana a stimulace žláz - pšeničné klíčky, olej z nich. sezamová semínka, med, pyl, mléko, netavené sýry, kvasnice

folder_openPřiřazené štítky