Zdraví keyboard_arrow_right Nezařazené keyboard_arrow_rightČesnek medvědí - Pěstování

Obrázek příspěvku: Česnek medvědí - Pěstování

Česnek medvědí - Pěstování

personaccess_time04.únor 2020chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye262 shlédnutí

Pěstování

V zahrádkách je nejlépe vysazovat česnek do řádků vzdálených 15-20 cm a v řádcích dávat stroužky 10 cm od sebe. Stroužky zatlačíme do půdy do hloubky asi 3 cm. Stroužky musejí být v půdě řádně upevněny, aby je nevytáhl mráz. Příliš hluboká výsadba se nedoporučuje, protože česnek se pak zatahovacími kořeny dostane ještě hlouběji do půdy a pak se hůře vyvíjí.

Jakmile vysazený česnek v půdě zamrzne, můžeme záhony přikrýt slámou, nebo rašelinou ve vrstvě 2-4 cm. Zabráníme tím rozmrznutí půdy při zimních oblevách, kdy česnek často začne růst a pak vyhnívá. V časném předjaří přikrývku odstraníme. Česnek je rostlinou suchomilnou a proto ho příliš nezaléváme. V lehkých půdách stačí za suchého počasí zalévat jednou týdně, v těžších půdách ještě méně. Česnek sklízíme mezi 20. a 30. červencem, v době, kdy nať začne na špičkách žloutnout, v krčku zasýchat a přepadávat.  V půdě se nemá nechat přezrát, protože pak ztrácí trvanlivost a rozpadá se.

Jak pěstovat česnek

Můžeme ho pěstovat v každé zahrádce. Roste dobře i ve vyšších a chladnějších polohách. Musíme však pro něj vybrat slunné místo a ne příliš vlhkou půdu. Potřebuje sice půdu bohatou na živiny, ale nadbytek dusíku mu neprospívá. Čerstvé hnojení hnojem nesnáší, stejně jako chlór.

Česnek množíme stroužky nebo pacibulkami. Stroužky vysazujeme na podzim, nejpozději do konce září, do hloubky alespoň 5 cm, aby je mráz nevytáhl. Záhonek je dobře přes zimu přikrýt listím nebo chvojím. Můžeme jej také sázet časně na jaře. Řádky bývají 20 až 30 cm od sebe a v řádcích sázíme na vzdálenost 8 cm. Při sázení stroužků musíme dávat pozor, abychom je neobrátili. Nikdy česnek nevysazujeme po bramborách, rajčatech, cibuli nebo póru. Během vegetace dbáme hlavně na čistotu pozemku a na kypření půdy. Zaléváme je za velkého sucha. Sklízíme, jakmile nať žloutne – nečekáme až uschne, poněvadž pak se stroužky rozpadnou. Česneky paličáky tvoří pacibulky, které v prvním roce po výsevu vytvoří malé nedělené cibulky a teprve v druhém roce začnou tvořit stroužky. Pacibulky vyséváme na podzim na husto, v červenci sklidíme cibulky, dosušíme je a v druhém roce teprve sázíme česnekové cibulky na záhon, stejně jako stroužkový česnek. Výše sklizně česneku záleží především na použité sadbě, tedy na použitých česnekových cibulkách. Mají se vysazovat jen stroužky nebo cibulky dobře vyvinuté a úplně zdravé.

Přezimování

Českek je na přezimování dosti choulostivý. Nejlépe je svázat ho do svazků a očištěný zavěsit v suché skladové místnosti. Cibule oddělené od stonku se musí skladovat jen v tenkých vrstvách. Stejně opatrně přezimujeme i česnekové cibulky. Proto je nejlepší vysazovat česnek brzy na podzim, i když podzimní česnek je méně trvanlivý než jarní česneky, zvláště úzkolisté, dává však větší výnosy a je jakostnější.

Česnek z pacibulek

Česnek také můžeme pěstovat jako dvouletou kulturu z pacibulek, které vyrůstají na stvolu česneků – paličáků. Pacibulky sklízíme dříve než se rozpadnou a necháme je zaschnout. Na podzim nebo na jaře je hustěji vysadíme do řádků do hloubky 2 až 3 cm. Z pacibulek vyrostou za necelý rok cibulky (některé v průměru až 3 cm) a ty pak po zaschnutí opět vysazujeme na podzim nebo na jaře jako normální stroužky a sklidíme z nich bohatou úrodu.

Skladování česneku

Česnek skladujeme, obdobně jako kuchyňskou cibuli, v suchých chladných místnostech chráněných před mrazem. Mimo běžných konzervačních způsobů, můžeme oloupané stroužky česneku přechovávat zalité nasyceným roztokem kuchyňské soli.

Na závěr se podíváme na choroby a škůdce, které mohou česnek ohrozit a na to, jak se proti nim bránit.

Houbové choroby

Vytvářejí bělavé povlaky nebo černé tvrdé útvary (shluky výtrusonošů a výtrusů) velikosti 3-5 mm v průměru na zahnívajících stroužcích. Ochranou je máčení stroužků v 0,25% Germisanu po dobu jedné hodiny krátce před sázením. Toto ošetření lze však udělat jen tehdy, když stroužky nebyly máčeny v Sulce proti háďátku.

Háďátko česnekové a háďátko zhoubné

Způsobují, že rostliny zakrňují, hynou. Cibule postupně podléhá hnilobě šířící se odspodu. Ochranou je máčení stroužků 6 až 12 hodin v 5% Sulce krátce před výsadbou.


folder_openPřiřazené štítky

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články

Těžké kovy - Detoxikační protokol - efektivní vylučování neurotoxinů

personRedakceremove_red_eye780bookmarkNezařazené

Neurotoxiny jsou substance, které se vyznačují silnou afinitou k nervovému systému savců. Jsou absorbovány nervovými zakončeními a jsou dále neurony transportovány k nervovým buňkám. Na této cestě ničí vitální funkce nervových buněk, jako například axonální dopravu živin, ..

Vše o česneku

personRadka Eliáškováremove_red_eye296bookmarkZajímavosti

Historie česnekuČesnek patří do rodu Allium,byl znám už v nejstarší době kamenné v Malé a Střední Asii a v Egyptě. PopisJde o cibulovinu s plochými listy, která má cibuli složenou z několika stroužků. Květní lodyha s lichookolíkem bělavých až fialových květů dorůstá ..

Lymská Borelióza #2 díl

personRedakceremove_red_eye819bookmarkNezařazené

Mezi pacienty s boreliózou je známo, že v organizmu dochází ke ztrátě stopových prvků, elektrolytů a minerálů. Minerály, které u většiny pacientů chybí, jsou hořčích, měď, mangan a lithium. Častý je také nedostatek jódu. Pomocí regulační diagnostiky snadno tyto ..

Papriky a jejich pěstování

personRadka Eliáškováremove_red_eye256bookmarkNezařazené

Papriky propůjčují jídlu charakteristickou chuť. Používají se ve formě koření, nakládané, pečené a syrové. Papriky, oblíbená zelenina, známá na světě více jak 6000 let. Její domovinou je střední a jižní Amerika, odkud jí do Evropy přivezl Kolumbus. Zpočátku vyvolaly ..

Co s kily, která se vás drží po Vánocích?

personRedakceremove_red_eye529bookmarkSilueta

Nejdůležitější je dobré trávení. Trávíme-li potravu dobře, získáváme dostatek živin a nepotřebujeme je ukládat ani se přejídat. Pro dobré trávení jsou důležitá střeva, játra, žaludek a slezina. Ledviny a lymfatický systém, plíce a kůže odvádějí z těla ..

Francouzská kuchyně a její speciality.

personRedakceremove_red_eye401languagestylehub.cz

Jak jistě všichni víte, Francie je země specialit. Ne jen gastronomických specialit, ale specialit v každém ohledu. Mají svou speciální krásnou řeč, mají svůj charakteristický způsob chování a sebedůvěry. V mnoha ohledech byli a jsou první. Například ve výrobě sýrů a ..

Evropská a světová kuchyně - Slovensko

personRedakceremove_red_eye448languagegurmanek.cz

Brynza, halušky, langoše, pagáče….to je pouze několik málo pokrmů, za kterými se jezdí k našim blízkým sousedům. Přestože se naše a slovenská kuchyně příliš nerůzní, přeci jen se najde několik „pochoutek“, které jsou pro tento kraj specifický a každý, kdo ..

Maso na paprice

personRadka Eliáškováremove_red_eye350languagegurmanek.cz

Maso na papriceMaso kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí... , cibule, paprika, pepř, sůl, chilli, česnek, smetana, solamyl, možná bujón. Těstoviny nebo jiná příloha. Na cibuli maso, chilli, paprika, pepř, sůl, česnek, podlít, dusit. Ve smetaně rozmíchat solamyl, až maso změkne - ..

Ryby

personRadka Eliáškováremove_red_eye517languagegurmanek.cz

RybyPokud budeme používat mražené ryby, pak doporučuji je nechat v místnosti rozmrazit a odstranit z nich vodu. Často je to až 30 procent hmotnosti masa.Vynikající rybou je pangasius. Hmmmmmmmmm, někteří tímto druhem ryb opovrhují, viz můj syn Martin.1) Ryba na bylinkové ..

Zázvor a jeho účinky, zázvorový čaj

personRadka Eliáškováremove_red_eye352languagezoufalemaminky.cz

Zázvor. Mnoho lidí by to do něj ani neřeklo, ale tato rostlinka, která vůbec není náročná na pěstování má mnoho blahodárných účinků. Konzumovat se může velice rozmanitými způsoby, z nichž nejznámější je asi zázvorový čaj. Mezi ty méně známé, ale rozhodně ne méně ..