Zdraví keyboard_arrow_right Nezařazené keyboard_arrow_rightFyziologie čichu

Obrázek příspěvku: Fyziologie čichu

Fyziologie čichu

personaccess_time01.únor 2020chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye108 shlédnutí


Čich je jedním ze smyslů pomocí kterého vnímáme okolí, je nejméně prostudovaným, je velmi subjektivní a na zvířatech těžko studovatelný, u člověka není moc vyvinutý. Již jej nepoužíváme k přežití jako dříve naši předkové, proto prakticky zakrněl. Je stejně jako chuť chemickým smyslem, kterým neustále monitorujeme své okolí. Prostřednictvím čichu jsme při dýchání  informováni  o aktuální kvalitě okolního ovzduší a o případném hrozícím nebezpečí. Čich je též součástí dalšího základního smyslu, a tím je chuť.

Náš čichový orgán se skládá ze dvou základních částí, tj. z vlastních čichových buňěk v nosní sliznici a čichového centra umístěného v mozku. V oblasti nosní dutiny jsou uložena nervová zakončení, která zaznamenávají zápach. Tato oblast, které říkáme čichový epitel nebo-li čichová oblast je hustě zaplněna miliony nervových zakončení - malými čichovými buňkami, které jsou zakončeny tenkými dlouhými vlásky obsahující receptory. Jednotlivé vůně a pachy jsou zjišťovány právě těmihle čichovými nervy. (viz obrázek) Vyhodnocení vjemu - vůně je složitý proces. Přenesený signál musí být porovná s tím, co již je uloženo v paměti, abychom byli schopni říci, zda je nám vůně příjemná, co právě cítíme nebo které ze známých vůní je to, co právě cítíme nejvíce podobné. Lidský čich patří mezi slavě vyvinuté, jsme schopni rozlišovat látky v koncentracích, které jsou běžnými fyzikálními a chemickými metodami nezjistitelné. U růžového oleje je to například již množství 0,00000002 mg v jednom litru vzduchu. Čich například u vlka je asi milionkrát lepší, než u člověka. Je to především tím, že čichová tkáň vlka zabírá plochu 14 x větší než čichová tkáň člověka a obsahuje asi 200 milionů smyslových buněk, zatímco lidská pouze 5 miliónů. Čichová membrána v každé nozdře zaujímá 24 cm2. Zajímavostí však je, že člověk dokáže rozeznat mnohem více odlišných vůní, než kolik dokáže rozlišit zvuků. Většina látek svou vůní vyvolává pocity velmi často spojené s drážděním dalších čidel, například chuťových. Zkuste si při jídle zacpat nos, nebudete mít ten pravý požitek z jídla. Ženy mají v průměru až o 20 procent jemnější čich a tuto přednost si uchovávají po celý život, věnují čichovým stimulům větší pozornost a vnímají v širším spektru. Plodná žena voní muži lépe, ovulující ženy pak ještě lépe.



Čich se velmi snadno adaptuje, a proto za nějaký čas velmi snadno snášíme i velmi nepříjemné pachy. Jsou-li však všechny čichové buňky dlouhodobě vystaveny určité vůni, přestanou vysílat signály do mozku. Ztráta schopnosti vnímat čichové vjemy se nazývá Anosmie. Trvalou ztrátu čichu mohou samozřejmě způsobit také výpary některých chemických látek, a to někdy již po jednorázovém působení. Mezi takové chemikálie patří například butylenglykol, kyselina benzoová, oxid siřičitý nebo fosforofluoridy. Přechodnou ztrátu čichu může vyvolat sirovodík, sirouhlík, kyselina sírová, formaldehyd.

V čichovém systému se předpokládají linie, které působí na různé neurofyziologické aktivity a potažmo na chování. Tato vyšší mozková spojení pro čichové vjemy jsou závislá na různých nervových propojení s jinými částmi mozku, kde se vytvářejí mechanismy pro kontrolu asociativního chování. Umožňuje například aktivovat funkce pro přežití, varování před zkaženou potravou, naši předkové využívali čichu především k lovu. Druhým faktorem  ovlivňující chování, je přímé propojení čichového vstupu s mozkem, zejména hypothalamem a limbickými oblastmi. Takové propojení má výrazný vliv na lidskou psychiku, vliv na motivační, emocionální, edukativní a paměťové chování.

Příjemné či nepříjemné vůně vyvolávají u jedince prospěšné nebo neprospěšné efekty. Aromata v potravinách dokáží být prospěšné pro metabolické změny, zlepšují zdraví, náladu, chování. Pokud jsme obklopeni krásnými vůněmi cítíme se přirozeně lépe, zlepšuje se náš celkový zdravotní stav, vytváří se prostředí harmonie a pohody. Dokážeme se lépe soustředit, dosahujeme rychleji cílů. Je-li však prostředí zamořeno nepříjemným zápachem, vyvolává to v nás okamžitou reakci odporu. Náš čich si pamatuje každou vůni,kterou zaregistrujeme a to napořád.

Odorologie je obor kriminalistiky, identifikace osob nebo věcí na základě jejich pachu. Zkoumá tělesný pach člověka, jehož zdrojem je dech, pot či jiné výměšky. Látky, které jsou součástí tělesného pachu, jsou vylučovány nepřetržitě a jejich složení je individuální. Na konkrétní charakteristiku tělesného pachu mají vliv nemoci, léky, užívání alkoholu, kouření, jídlo, používání kosmetiky.

Původní mozek pro čichání se změnil pro myšlení.

Hercule Poirot

folder_openPřiřazené štítky

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články

Bolest při porodu

personRedakceremove_red_eye419bookmarkNezařazené

Těhotné poprvé rodící ženy jsou v průběhu očekávání narození dítěte zaměstnány mnoha otázkami. Jednou z nich může být také otázka bolesti při porodu. Na to ale není jednoduchá odpověď hlavně proto, že každá žena rodí jinak a každá má jiný práh bolesti. Ta je ..

Sny jsou zdravé

personRadka Eliáškováremove_red_eye63languagezoufalemaminky.cz

V roce l953 pracovníci katedry fyziologie na univerzitě v Chicagu zjistili, že spící pokusné osoby procházejí údobími rychlých očních pohybů (rapid eye movements) - REM. Minimálně dalších deset let trvalo, než vědci plně poznali, co vše to znamená. Výzkumy potvrdily, že ..