Zdraví keyboard_arrow_right Nezařazené keyboard_arrow_rightJak je to vlastně s působením piva na ..

Obrázek příspěvku: Jak je to vlastně s působením piva na organismus?

Jak je to vlastně s působením piva na organismus?

personaccess_time19.únor 2020chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye135 shlédnutí


Pivo je staré jako lidstvo. Vyráběli tento lahodný zlatý mok, jemuž Češi přezdívají „tekutý chléb“,již před 7 tisíci lety ve starém Babylonu. Pivo odpradávna pomáhalo lidem uhasit žízeň v neposlední řadě jako vysoce energetický nápoj velmi dobře posloužilo při náročné fyzické práci kopáči kanálů.Rolníci jej vypili až 5 litrů denně, ale i ženy, co pracovaly v poli, též vypily do 2 litrů. Horší už to bylo s pitím v hospodě, kam žena směla pouze jako výčepní a nebo pokud přišla v pánském doprovodu, tak směla pít jenom vodu. První na světě Chammurapiho zákoník ze 17. století př. n. l.stanovil i trest pro ženu, jež tento zákaz poruší: „žena, která přijde do hospody na pivo, má být upálena“.

Výroba piva v dávných dobách studeného středověku byla doménou žen. Dříve než začaly vznikat specializované „pivovárečné“ domy, rodilo se pivo díky šikovným ženským rukám v mnohých domácnostech. Ženy postupovaly velmi primitivním způsobem a vycházely pouze z vjemových poznatků a receptů, jež putovaly časem z generace na generaci. Nevěděly nic o vlivu sladových enzymů namladinu ani o kvasinkách a jejich enzymech, které při kvašení mění mladinu na pivo. Ženypřipravovaly z piva také polévky nebo omáčky, které se jako obzvláště sytý "tekutý chleba" podávalyv chudých rodinách až do poloviny 19. století.

Pivo se postupně stalo zajímavým obchodním artiklem, takže měšťané zakládali od 14. století společné pivovary. V té době převzali dominantní úlohu ve výrobě i v prodeji piva muži. Na ženy zbyly pouze pomocné práce. Uplynula staletí a v dnešních pivovarech působí ženy většinou jen jako administrativní pracovnice. Naštěstí jsou i světlé výjimky. Najdeme je ve Velkém Březně a Přerově a vaří v tamních pivovarech znamenitého Březňáka či Zubra. Také na chuti hlučínského piva je rukopis ženy. Pivovarnictví je tedy, navzdory historii, považováno jako výlučně mužský obor.

A jak je to s konzumací tohoto lahodného moku a jeho působením na ženský organismus?

Nadměrná spotřeba sebezdravějších potravin a nápojů je škodlivá. U piva snad o to více, že obsahuje zákeřný návykový ethylalkohol, i když v jednom půllitru ve zcela neškodné a dokonce prospěšné míře (cca 20 ml alkoholu). Malé množství alkoholu v pivu není z energetického hlediska vůbec na závadu. Právě naopak! Při odbourávání alkoholu účinkem enzymu dehydrogenázy vznikají volné radikály, které vstupují do rozkladných procesů tuků a tím urychlují jejich energetické využití, namísto aby se tuky ukládaly.

Jak alkohol, tak látky z chmelového extraktu zpomalují uvolňování vápníku z kostí, které je typické zejména pro starší ženy po menopauze a může být příčinou obávané osteoporózy. Správný pitný režim,obohacený v rozumné míře i pivem, znamená také dostatečné zavodnění ledvin, v nichž se tak usazuje méně vápenatých solí, které jsou příčinou tvorby kamenů. Třetinka nebo půllitr desetistupňového piva významně snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění, která se dnes nevyhýbají ani ženám.

Pro ženy obzvláště vítaný je obsah kyseliny listové (vitaminu ze skupiny B) v pivu. Ta je nesmírně důležitá zejména pro ženy v reprodukčním věku. Z pivovarských kvasnic přechází do piva také vzácný chróm, kterého je v běžné stravě stále větší nedostatek, i když jeho denní potřeba nepřevyšuje desítky mikrogramů.

Tento stopový prvek podporuje aktivitu hormonu insulinu, regulujícího hladinu cukru v krvi.Je-li chrómu nedostatek, hladina cukru může být rozkolísaná, což vede k pocitům neodolatelných chutí, zejména na sladké. Důsledkem potom bývá nadváha, s níž nezatočí žádná dieta tak spolehlivějako obohacování stravy chrómem. Proč tedy k populárním chrómovým a vlákninovým tabletám tedy ještě nepřidat třetinku piva denně?

Nelze vyčerpat všechny zdravotní výhody, které mají původ ve složení piva, obsahujícím více než 2000 složek. Díky širokému spektru polyfenolů a dalších rostlinných antioxidantů, obsažených v pivu,není výzkum tohoto moku ještě zdaleka ukončen. To potvrzuje i poslední objev ze státu Oregonu(USA), který v pivním moku nalezl nový silný antioxidant. Jeho antioxidační "síla" má být jedna znejvyšších.

Pro ženy, které alkohol ale nepijí, je tu výborná náhrada ve formě nealkoholického piva,které skoro nerozpoznáte od alkoholického.

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články

Znáte Bioenergetické terapie?

personRadka Eliáškováremove_red_eye91bookmarkAkce

Lidé se mohoubioenergericky rozlišovat řadou příznaků, z nichž nejpodstatnější jsou:nadbytek nebodeficit bioenergie v organismu,bioenergetickáhrubost nebo naopak jemnost,stupeň čistotybioenergií nebo jejich znečištění jako následek různých onemocnění, nesprávnéhozpůsobu ..

Ostropestřec mariánský - velmi účinná bylina

personRedakceremove_red_eye224bookmarkNezařazené

Ostropestřec mariánský ...už od pradávna známý Ostropestřec svými účinky předčí většinu uměle vytvořených léků… Mezi hlavní oblasti jeho působení patří především játra a žlučník. Díky vysokému obsahu flavonolignanů v prvotní, nekrystalické podobě, dokáže ..

Harmonie trávení a hubnutí

personRedakceremove_red_eye243bookmarkNezařazené

Zátěž jater a ledvin při hubnutí Hubnutí je pro organismus zatěžujícím procesem. Je nezbytná bezvadná souhra jednotlivých orgánů, bezvadná funkce každého z nich. Je nutné co možná nejlepší vyladění organismu. Takovým vyladěním se myslí především jeho pročištění, ..

Oáza klidu

personRadka Eliáškováremove_red_eye62bookmarkBydlení

Život, zvláště městský, poznamenává zvyšující se životní tempo i vnější negativní vlivy. Ovzduší a hluk přinášejí čím dál tím větší zátěž, takže má člověk stále stoupající potřebu stáhnout se do bezpečí osobního prostředí.Bytové textilie nejen chrání ..

Pitný režim

personRedakceremove_red_eye282bookmarkNezařazené

Když se řekne pitný režim, automaticky si všichni vybavíme hlásání povinně vypít alespoň 2 – 3 litry nejlépe čisté vody denně. Ale už se nikdo nezaobírá tím, kolik vypijeme za ten den kávy, kolik přijmeme tekutin potravou – ať jsou to polévky, ovocné a zeleninové ..

A l e r g i e

personRadka Eliáškováremove_red_eye49languagezoufalemaminky.cz

Alergie je onemocnění, které se stále více rozšiřuje a objevuje se jak u dospělých, tak i u dětí, a to i v nejrannějším věku. Nejdříve trochu teorie. Náš organismus má obranné síly, které jsou schopny rozlišit co je vlastní a co cizí. Co je vlastně alergie. Jednoduchá ..

Domácí pivo vánočná

personSimona Chvátilováremove_red_eye0languagezoufalemaminky.cz

V tomto díle se budeme věnovat vaření vánočního speciálního piva s koriandrem a pomerančovou kůrou, vyráběného metodou svrchního kvašení. Jak se výroba tohoto piva odlišuje od minulého piva plzeňského typu?Zcela zásadně. Jako základ použijeme pšenici místo ječmene, pivo ..

Makrobiotika

personRadka Eliáškováremove_red_eye49languagelovinglife.cz

Je to životní styl, který člověku říká o tom, že by se měl víc spojit s přírodou a všímat si její energie, která je všude kolem nás. V překladu to znamená velký život. Makrobiotiku nám sem donesli z východu, ale to neznamená , že je nám cizí nebo že tu kdysi nebyla. ..

Jak se saunovat

personRadka Eliáškováremove_red_eye40languagekrasnazdrava.cz

Saunování se zabydluje i v České republice. Ale víte, jak se saunovat správně a opravdu efektivně? Právě na toto téma bude zaměřen náš dnešní článek. Jelikož možností, kde se můžeme saunovat přibývá, nevyjímaje domácí sauny, náš životní styl se také pomalu mění a ..

Přednáška prof. Dowlinga - prenatální vývoj, těhotenství

personRadka Eliáškováremove_red_eye81languagezoufalemaminky.cz

To je velmi důležité pro pochopení těchto malých dětí – vidím tu teď v sále mnoho malých dětí – chceme-li pochopit, co potřebují, musíme také vědět, co znamená druhý porod. Zde máme znázorněny ty čtyři fáze, od početí, tam je genetika velmi důležitá. A pak je ..