Zaujalo nás keyboard_arrow_right Zajímavosti keyboard_arrow_rightVše o česneku

Obrázek příspěvku: Vše o česneku

Vše o česneku

personaccess_time22.únor 2020chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye49 shlédnutí


Historie česneku

Česnek patří do rodu Allium,byl znám už v nejstarší době kamenné v Malé a Střední Asii a v Egyptě.

Popis

Jde o cibulovinu s plochými listy, která má cibuli složenou z několika stroužků. Květní lodyha s lichookolíkem bělavých až fialových květů dorůstá do výšky dvou metrů. Rozdělují se na paličáky a nepaličáky.

Česnek skladujeme odděleně od ostatních potravin.Optimálním způsobem konzervování užitkových a chuťových vlastností česneku se zdá být sušení a následné mletí na prášek. Tento způsob konzervace si zachovává vůni, chuť i léčivé účinky.

Kromě použití v gastronomii a jako léčiva ve farmacii má česnek i další význam. Květy jsou medonosné, od července do září poskytuje pastvu pro včely. Má i fytoncidní účinek, čehož se využívá v ochraně rostlin. Česnek zasazený poblíž jabloní a broskvoní ovlivňuje výskyt mšic a plísní, zápar ze zelných listů česneku a cibule se zase používá proti strupovitosti jabloní, kadeřavosti broskvoní a bramborové plísni.

Konzumace a její přínos

Česnek obsahuje 65 - 70 % vody, 2 - 10 % cukrů, 1 - 2 % bílkovin, 0,15 % tuku, 0,15 % silice, bezdusíkaté látky, vlákninu, vitaminy A, B, C, D a P, jód a další látky. Léčivou obsahovou látku představuje nepříjemně páchnoucí silice allicin. Nositel pachu se vytváří až druhotně při poranění stroužku nebo destilací vodní parou. Čerstvý, neporaněný česnek obsahuje nepáchnoucí antibioticky neúčinný sirnatý alliin, který se až při narušení česnekového stroužku mění pomocí enzymu allináza na nestabilní meziprodukt, a poté na česnekem páchnoucí vysoce antibakteriální a antimykoticky účinný allicin. Česnek ovlivňuje lidský organismus velmi příznivě. Silně působí na bakterie, kvasinky, prvoky, plísně, houby a dokonce i na viry. Je prokázáno, že zvyšuje žaludečně-střevní pohyblivost - peristaltiku, ovlivňuje tvorbu a vylučování žluče, odstraňuje větry, říhání, plynové koliky a kvasnou dyspepsii. Zvyšuje sekreci žláz, působí detoxikačně proti jedovatým zplodinám a antibakteriálně účinkuje na střevní mikroflóru. Příznivě ovlivňuje spazmus žaludku a střev, působí tedy i proti křečím. Snižuje krevní tlak, omezuje možnost vzniku arteriosklerózy. Česnek je běžnou složkou antisklerotických a hypotonických čajovin. V dětském lékařství se česnek s oblibou využívá jako prostředek proti střevním parazitům. Otravy z nadměrného používání česneku nejsou známy, silice ale působí dráždivě na oční sliznici i ve formě par. U citlivějších lidí se působení silice může projevit kýcháním, svěděním nosu, zvýšenou sekrecí a začervenáním pokožky. Nejlépe je česnek konzumovat syrový a proti pachu z úst je vhodné požít petrželovou nať. Česnek se doporučuje užívat při paradontóze, na mokvavé rány, ale i v klimaktériu. Velmi účinný je i při profylaxi chřipky, proti otravě olovem a nikotinem.

Tip :

Česnek je vynikající přísada do mnoha jídel, kdy už malém množství má schopnost zvýraznit jejich chuť. Skvěle se hodí do dressingů, salátů a nepostradatelný je třeba v humusu nebo avokádové pomazánce.

folder_openPřiřazené štítky

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články

Česnek medvědí - Pěstování

personRadka Eliáškováremove_red_eye60bookmarkNezařazené

PěstováníV zahrádkách je nejlépe vysazovat česnek do řádků vzdálených 15-20 cm a v řádcích dávat stroužky 10 cm od sebe. Stroužky zatlačíme do půdy do hloubky asi 3 cm. Stroužky musejí být v půdě řádně upevněny, aby je nevytáhl mráz. Příliš hluboká výsadba se ..

Těžké kovy - Detoxikační protokol - efektivní vylučování neurotoxinů

personRedakceremove_red_eye317bookmarkNezařazené

Neurotoxiny jsou substance, které se vyznačují silnou afinitou k nervovému systému savců. Jsou absorbovány nervovými zakončeními a jsou dále neurony transportovány k nervovým buňkám. Na této cestě ničí vitální funkce nervových buněk, jako například axonální dopravu živin, ..

Lymská Borelióza #2 díl

personRedakceremove_red_eye322bookmarkNezařazené

Mezi pacienty s boreliózou je známo, že v organizmu dochází ke ztrátě stopových prvků, elektrolytů a minerálů. Minerály, které u většiny pacientů chybí, jsou hořčích, měď, mangan a lithium. Častý je také nedostatek jódu. Pomocí regulační diagnostiky snadno tyto ..

Podzimní rady (nejen) pro rozzářené září

personRedakceremove_red_eye216bookmarkNezařazené

Vychutnejte si podzim ve veselých barvách, s úsměvem a dobrou náladou. Teplotní rozdíl oproti letním měsícům bude markantní. Pokud se navíc vyplní některé negativní předpovědi počasí, čeká nás velmi sychravý podzim. Co udělat, aby se o nás neokoušela negativní nálada, ..

Období grilovaček zahájeno, přinášíme několik osvědčených receptů

personRedakceremove_red_eye96bookmarkGrill

Kuřecí stehna v medu Příprava: 20 minut + 60 minut grilování Pro 4 osoby * 4 kuřecí stehna * 3 lžíce medu * 2-3 lžíce vinného octa * 1 lžíce rozmarýnu * 4 lžíce olivového oleje * 200 ml piva Na pečené brambory* 8 brambor * olivový olej * 16 lístků šalvěje * hrubá mořská ..

Korejská kuchyně

personRadka Eliáškováremove_red_eye76languagegurmanek.cz

Korejská kuchyně byla po staletí ovlivňována kuchyní čínskou ajaponskou. Oproti čínské kuchyni není korejská tak bohatá, ale jídla jsoumnohem více kořeněná pálivými papričkami chilli, pepřem a dalším kořením.Je dávným zvykem podávat ke každému jídlu vařenou rýži a ..

Kuřecí rychlovky

personRadka Eliáškováremove_red_eye32languagegurmanek.cz

MINUTKA „GYROS“Plátky kuřecího masa naklepeme, ochutíme kořením Gyros, potřeme hořčicí s křenem a obalíme v polohrubé mouce. Smažíme v rozpáleném tuku. Po opečení dáme na jednu stranu plátek anglické slaniny, na druhou stranu plátek sýra Eidam. Vložíme zpět do pánve ..

Italske risoto s houbama

personRadka Eliáškováremove_red_eye47languagegurmanek.cz

Potřebuješ asi:15 g. sušených hub, 1ltr.kuřecího vývaru, 60 g.másla, 2 nakrájené cibule, 1-2 stroužky prolisovaného česneku, 1/2 hrnku rýže, 150 g.nakrájených čerstvých hub, (žampiony) 2 lžíce sekané petrželky, 1/2 hrnku strouhaného sýra (parmesan).Sušené houby zalejeme ..

Těstovinový salát s kuřecím masem

personRadka Eliáškováremove_red_eye37languagegurmanek.cz

Ingredience400 g kuřecích prsou, 200 g těstovin (větší roury apod.), 150 g pórku, 4 rajčata, 3 vejce uvařená natvrdo, svazek pažitky, sůl, pepř, 3 lžíce olejeZálivka: 180 g lehké majonézy, 2-3 lžíce ostrého kečupu, 1/4 lžičky pepře, 2 stroužky česneku, lze také použít ..

Přednáška prof. Dowlinga - prenatální vývoj, těhotenství

personRadka Eliáškováremove_red_eye80languagezoufalemaminky.cz

To je velmi důležité pro pochopení těchto malých dětí – vidím tu teď v sále mnoho malých dětí – chceme-li pochopit, co potřebují, musíme také vědět, co znamená druhý porod. Zde máme znázorněny ty čtyři fáze, od početí, tam je genetika velmi důležitá. A pak je ..