Zaujalo nás keyboard_arrow_right Zajímavosti keyboard_arrow_rightZajímavosti o čaji

Obrázek příspěvku: Zajímavosti o čaji

Zajímavosti o čaji

personaccess_time26.leden 2020chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye141 shlédnutí

Kromě těchto 3 druhů dnes existuje i mnoho vyšlechtěných pododrůd a klonů.

Čajovník roste ve nejlépe vyšších nadmořských výškách, ideálně kolem 1800 m, kde má dostatek vlhkosti díky častým mlhám, které zároveň zabraňují nadměrnému přístupu slunečního svitu. Tím je zajištěn pozvolný vývoj listů a výhonků. Rostliny se při pěstování ořezávají na maximální výšku 1 metru, aby umožňovali snadné zacházení.

Při sběru se z keře odštipují pouze mladé koncové výhonky s maximálně 5 lístky. Pro lepší čaje jsou však sbírány pouze první dva lístky společně s výhonkem pokrytým bílým chmýřím, který je nejkvalitnější. Anglicky se nazývá pekoe. Takovýchto sběrů je v teplejších oblastech i několik v roce.

Čaj jako produkt má na rozdíl od čajovníku stovky druhů. Hlavní třídění je však dáno způsobem zpracování. Podle něho rozeznáváme tyto kategorie:

Zelený čaj

Po sklizni se lístky ihned nebo po krátkém zavadnutí zpracovávají prudkým zahřátím, aby se zastavila oxidace, která je někdy nesprávně nazývaná jako fermentace. Zelený čaj tedy oxidací neprochází. Zahřátí probíhá buď opražením na pánvi, což probíhá u 90% zpracovávaných zelených čajů v Číně, napařováním, což je typické pro Japonsko a poslední možností je pečení. Poté se lístky svinují a suší, což může probíhat i několikrát. Kvalitní zelené čaje se vyrábí převážně v Číně, Japonsku a na Tchaj-wanu.

Černý čaj

Čajové lístky černého čaje, který je v Číně nazývám červený, se nejprve nechávají několik hodin zavadnout, aby změkly a nepolámaly se při následném svinování. Cílem je narušení listů tak, aby se za přístupu vzduchu vlivem chemických látek nastartovala oxidace. Na této části zpracování nejvíce závisí výsledná chuť, vůně a barva čaje. Po zastavení oxidace prudkým zahřátím horkým vzduchem, které nejčastěji probíhá ve velkých pecích, se následně ještě dosušují např. pražením. Na závěr se suchý čaj zbavuje nečistot a třídí dle kvality. Z hlediska výroby nejvíce rozšířený druh dosahuje nejlepší kvality v Číně, Indii, Nepálu, Keni a na Srí Lance.

Bílý čaj

Jedná se o velmi vzácný a ceněný druh. Obsahuje velké množství ochmýřených, dosud nerozvinutých výhonků, někdy i s jedním nebo dvěma přilehlými lístky. Podobně jako zelený čaj se nechává zavadnout a po lehké oxidaci, která však někdy prakticky neprobíhá, se suší. Výsledný nápoj je bledě zelený až žlutý a má nasládlou chuť. Produkován je v Číně.

Oolong

Oolong patří někam mezi zelený a černý čaj, neboť prochází jen částečnou oxidací. Její délka je u jednotlivých druhů různá. Lístky na oolong jsou sbírány v plné zralosti. Nejprve se nechávají zavadnout na přímém slunci. Poté se protřásají v bambusových válcích, aby se narušili okraje listů a začala oxidace. Tento proces je zajímavý tím, že oxidace probíhá převážně na okrajích listů, které následně začnou červenat, zatímco střed zůstává zelený, což je ten pravý čas pro sušení vyšší teplotou než u jiných čajů. Díky tomu je čaj trvanlivější. Tyto čaje se vyrábí v Číně a na Tchaj-wanu a pokusy o výrobu probíhají též v Indické oblasti Darjeeling.

Kromě popsaných možností existují ještě další způsoby zpracování, jejichž výsledkem jsou např. čaje ovoněné, zpracované nad kouřem (uzené) nebo opakovaně oxidované a uleželé mnoho let jako vyhlášený čaj Pchu-er (Pu-erh).

Čaj a Japonsko

Japonsko bylo jednou z prvních zemí, jejíž kulturu pití čaje velmi ovlivnilo. Dostal se sem již v 6. století, kdy je jako vzácný dárek přiváželi muži vracející se z Číny. Dle japonských historických záznamů již v roce 729 císař Šomu pohostil sto mnichů.

Znalosti spojené s jeho pěstováním, přípravou a kulturou Japonci převzali z Číny. V dalších stoletích si však získané zkušenosti přizpůsobili a přestože i dnes je mnoho znaků společných s Čínou, čajová kultura v Japonsku je dnes považována za zcela samostatnou.

Semena čajovníku byla do země poprvé přivezena v roce 805 a posloužila jako základ první čajové plantáže. Přestože i v dalších desetiletích vznikaly další osazené plochy, byl čaj v Japonsku velmi vzácný a převážně se dovážel z Číny. Poté však v důsledku bouřlivého vývoje téměř ustaly veškeré styky s Čínou, což čajovou kulturu velmi oslabilo. Po uklidnění situace koncem 12. století bylo z Číny přivezeno větší množství semen čajovníku společně se znalostmi o jeho pěstování a zpracování a následně začaly vznikat čajové plantáže mnohem rychleji.

Japonsko dnes až na malé výjimky produkuje pouze zelený čaj.

Čaj v Evropě

Do Evropy čaj jako zboží poprvé na svých lodích přivezli Holanďané v roce 1610 z Jávy, kam jej přivezli čínští obchodníci kolem roku 1607 a shodou okolností zřejmě i japonští obchodníci. Ještě dříve, v průběhu 16. století se sním při svých platbách museli setkat Portugalci, kteří možná i nějaký vzorek do Evropy přivezli, ale zřejmě je nezaujal jako obchodní artikl.

Zpočátku se čaj prodával velmi draze jako zázračný lék, ale protože jeho popularita neustále stoupala, museli v roce 1637 představitelé holandské Východoindické společnosti svému zástupci na Jávě dopis, ve kterém uvedli, že na každé lodi očekávají i několik bedniček čínského a zeleného čaje.

V dalších letech se čaj stával stále oblíbenějším a již kolem roku 1675 byl prodáván i v obchodech s potravinami. Z Holandska se čaj exportoval i do dalších zemí, např. do Británie, která jej však od roku 1669 prostřednictvím britské Východoindické společnosti začala dovážet sama.

Čaj v Rusku

Poprvé se čaj do Ruska dostal v roce 1618 jako čínský dar caru Michailu Fjodoroviči Romanovovi. Dovážen začal být po roce 1689 velbloudími karavanami, které jako protihodnotu z Ruska vozili kožešiny. Karavana byla složena z 200-300 velbloudů, kteří nesli každý 4 bedny s čajem a jedna cesta trvala až 18 měsíců. Obchod neustále narůstal a v roce 1796 již Rusové spotřebovali objem představující 6000 velbloudích nákladů.

Před koncem 19. století se čaj pro jednodušší možnost přepravy začal lisovat do cihliček. Tento druh dovážení skončil na přelomu 19. a 20. století důsledkem modernějších a hlavně rychlejších způsobů. S Ruskem je dodnes spojena 1 velká tradice, kterou je příprava čaje v samovaru, což je kovová nádoba s kohoutkem, ve které vře neustále voda a ta se používá k ředění silné čajové esence.


folder_openPřiřazené štítky

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články

Rakovina - léčba rakoviny

personMarián Krouželremove_red_eye235bookmarkNezařazené

Dieta proti rakovině- neřiď se heslem: "jím, co mi chutná"- nepřejídej se, jez do polosyta- jez hodně syrové zeleniny, hodně ovoce, ořechy, lněná a slunečnicová semena(všeho s mírou)- zredukuj maso, mléko, co nejvíce vejce(hlavně ne žloutek)- úplně vynech uzeniny- vynech ..

Zajímavosti z výživy

personRadka Eliáškováremove_red_eye114bookmarkNezařazené

Výživa je v podstatě základním kamenem žití, mnohé dokáže, jen my o ni stále nevíme dostatek informací. Pojďme se tedy podívat na některé zajímavosti publikované ve studiích nedávno publikovaných.• Nízká hladina Vitaminu D se spojuje s vyšším rizikem infarktu myokardu i ..

Melanom

personRadka Eliáškováremove_red_eye157bookmarkNezařazené

Nemilosrdné slunce rozdává rány Ačkoliv je maligní melanom poměrně vzácným typem kožní rakoviny, v České republice na něj ročně onemocní 1 200 lidí a zhruba 300 jich dokonce umírá. Za posledních třicet let stoupl počet zjištěných melanomů čtyřikrát a tvoří tak více ..

Tetování v různých kulturách – Thajsko

personRadka Eliáškováremove_red_eye81bookmarkZajímavosti

Další země, do které se podíváme, jak se tam nakládá a nakládalo s prastarým tetováním, je Thajsko. Jezdíte tam na dovolené, znáte to tam, takže někteří mají pocit, že tohle bude nuda. Omyl! Ve zkratce vám povím to, že je to například jediná země světa, která má ..

Lepší život? Není problém. Jen změňte pár věcí

personRedakceremove_red_eye313bookmarkPsycho

(Ne)kvalitu svého života máte v rukou jedině vy. Nestěžujte si na to či ono a raději se soustřeďte, ať jsou vaše zítřky takové, jaké je chcete mít. A rozhodně není řešením se spokojit s kdoví čím jenom proto, že vás na gauč srazila lenost. Občas bez výčitek zhřešte! ..

Mléko v čaji blokuje jeho příznivé účinky na srdce

personRadka Eliáškováremove_red_eye80languagekrasnazdrava.cz

Špatnou zprávu přinášejí němečtí vědci milovníkům černého čaje, kteří ho rádi pijí s mlékem. Přidáním mléka do zlatavého moku se totiž ruší jeho příznivé účinky, které chrání před srdečními chorobami.Pití černého čaje výrazně zlepšuje schopnost tepen ..

Pitný režim

personSimona Chvátilováremove_red_eye18languagekrasnazdrava.cz

Pitný režim je nezbytným předpokladem správného fungování organismu, a zároveň prevencí celé řady zdravotních problémů včetně lymfatických onemocnění, mezi které patří také celulitida. Z hlediska prevence celulitidy potřebuje lidské tělo průběžně zavodňovat, aby ..

Jasmín – bylina lásky a bohatství

personRadka Eliáškováremove_red_eye94languagekrasnazdrava.cz

Jasmín, botanickým názvem Jasminum, pochází z Číny, Indie a Srí Lanky. Do Evropy byl dovezen v 16. století. Pro svou typickou vůni se samozřejmě přidává do různých, většinou těch nejluxusnějších, parfémů, jeho esenci obsahuje například Bvlgari Jasmin Noir.Z jasmínových ..

Kraslice

personRadka Eliáškováremove_red_eye98languagezoufalemaminky.cz

Tak tuhle část Velikonoc uznávám. Barevná vajíčka se mi moc líbí. Dřív si lidé dávalivajíčka syrová, aby se v nich zachovala kouzelná síla, teď si je dávají vařená nebo vyfouknutá.Povíme si něco o obojích. Vařená- můžou se barvit v barvách na vajíčka, nebo bez nich, ..

Marlenka recept

personRadka Eliáškováremove_red_eye94languagegurmanek.cz

První zmínky o sladké pochoutce z mouky, medu, oříšku a mléka pocházejí z dávné minulosti z oblasti staré Arménie. Tenhle koláč byl oblíbený zejména díky dlouhé trvanlivosti a skvělé chuti a dostal název zázrak z medu. Dnes jej známe spíš pod jménem Marlenka. Podívejme ..