Zdraví keyboard_arrow_right Nezařazené keyboard_arrow_rightZajímavosti z výživy

Obrázek příspěvku: Zajímavosti z výživy

Zajímavosti z výživy

personaccess_time13.únor 2020chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye35 shlédnutí


Výživa je v podstatě základním kamenem žití, mnohé dokáže, jen my o ni stále nevíme dostatek informací. Pojďme se tedy podívat na některé zajímavosti publikované ve studiích nedávno publikovaných.

• Nízká hladina Vitaminu D se spojuje s vyšším rizikem infarktu myokardu i dalšími problémy s kardiovaskulárním systémem. Byla provedena studie, kdy bylo sledováno hladina vitaminu D společně s rizikem onemocnění srdce po dobu 5 let u 1739 lidí s průměrným věkem 59 let. Vědci zjistili, že lidé s nejnižší hladinou vitaminu D mají o 62% vyšší riziko onemocnění cévní soustavy než další skupina s mírně vyšší hladinou vitaminu D. Z tohoto důvodu vědci označují jeho nedostatečnost stejným rizikovým faktorem jako vysoká hladina škodlivého cholesterolu. Denně doporučují příjem vitaminu D pro mladé lidi 200 IU, pro dospělé 400 IU a pro starší 600 IU. Robert U. Simpson, jehož skupina jako první identifikovala receptory na srdečních buňkách, doporučuje dokonce 1000 IU až 2000 IU denně. V jiných skupinách jsou zatím s tímto vyjádřením opatrnější a chtějí počkat na prokazatelný účinek vysokých dávek vitamínu D. (7.1.2008 HealthDay News)

• Mírně modifikovaná Atkinsonova dieta pomáhá lidem kontrolovat epileptické záchvaty. Toto tvrzení bylo již dříve potvrzeno u dětí, ovšem nyní se ukázalo pravdivé i u dospělých lidí. Pro studii byli určeni lidé, kteří trpěli v průměru 10ti záchvaty týdně. Dieta se skládala především z bílkovin a tuků, sacharidů bylo pouze 15g denně. Po jednom měsíci již lidé zaznamenali nižší výskyt záchvatů než u kontrolní skupiny, která brala pouze léčiva a po třech měsících diety již skupina s upravenou stravou zaznamenala pouze 50% výskytu záchvatů. Co se týče zvýšené hladiny cholesterolu a triglycidů, tak toto zvýšení bylo mírné. Dobrá zpráva tedy je, že opravdu se dají stravou kontrolovat i velmi závažné zdravotní potíže. Špatná zpráva je, že tento systém je velmi náročný na disciplínu (studii dokončilo pouze 50% účastníků).  (31.1.2008 HealthDay News)

• Jak jíst hranolky a pečené brambory bezpečněji? Samozřejmě v jídelníčku by víceméně zastoupeny být vůbec neměly. Ale mimoto, že jsou velmi tučné a celkově nezdravé, vyznačují se vysokou hladinou karcinogenní látky – Acrilamid. Tato látka je obsažena ve všech potravinách s vysokým obsahem škrobu. Dá se ovšem hladina této látky snížit tím, že potraviny nejdříve namočíte před fritováním (smažením apod.) do vody. Studie byla provedena na potravinách namočených ve vodě po 30 minut až 2 hodiny, úroveň Acriamidu po tepelné úpravě se snížila o 23%, 38% a 48%. Další studie ještě budou probíhat, aby se maximálně snížilo riziko tvorby rakovinotvorných látek při úpravě stravy. (Journal of the Science of Food and Agriculture 2008)

• Kdo nesnídá, má vyšší riziko výskytu obezity. Studie sledovala 2000 dospívajících lidí po dobu 5ti let, kteří detailně vyplňovali pravidelné dotazníky. Ukázalo se, že čím častěji korespondent konzumoval snídaní, tím měl menší tendenci k obezitě i nadváze. Ne nadarmo se říká, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne! (Pediatrics – březen 2008)

• Zdravou výživou ke zdravým dětem. Tak by mohl znít verdikt studie, která sledovala souvislost denní konzumace zinku, folátu, vitamínu C, vitamínu E a beta-karotenu a genetickými abnormality ve spermatu mužů. Vědci zjistili, že muži s nejvyšším příjmem kys. listové (722 – 1150 mcg denně) měli o 20 – 30% snížený výskyt abnormalit v ejakulátu oproti ostatním skupinám. I když tato studie nepotvrdila přímou souvislost mezi kyselinou listovou a genetickými abnormalitami spermií, prokázala ovšem význam správné diety nejen u žen (která byla prokázána již dříve), ale i u mužů pro zdravé potomstvo. (Human Reproduction – březen 2008)

• Na závěr dnešního povídání se podíváme na ovoce a zeleninu. Každý z nás by měl tuto součást stravy zařadit do svého jídelníčku alespoň v 1 až 2 porcích. Pojďme se podívat na pár zajímavých faktů o některých z nich.

Avokádo – je skvělým zdrojem mononenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu. Je dále dobrým zdrojem Vitaminu E a luteinu, přírodního antioxidantu, jenž napomáhá zdraví zraku.

Brokolice – je plná látek s názvy: isothiocyanate, sulforaphane a indoles, u kterých se věří, že snižují riziko rakoviny prsu, prostaty, děložního čípku, plic a dalších. Brokolice dále dodává tolik vitamínu C jako např. pomerančový džus (z čerstvého ovoce).

 



Růžičková kapusta – obsahuje také sloučeniny pro boj s rakovinotvornými látkami. Dále mají vysoký obsah Vitaminu C, kys. listové, Vitamínu A a draslíku (neměly by se převařit).

Kapusta je velmi dobrým zdrojem Vitaminu K, C a beta-karotenu. Půl šálku kapusty obsahuje 1,3g vlákniny při pouhým 20 kcal.

Ibišek má velmi málo kalorií při opravdu vysokém obsahu rozpustitelné vlákniny a je zdrojem Vitamínu A.

Limetky – toto ovoce obsahuje tolik Vitaminu C, že bylo dříve hlavním zdrojem vitaminu C na mořských plavbách.


folder_openPřiřazené štítky

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články

Vegetarianská dieta- jake jsou výhody

personRadka Eliáškováremove_red_eye55bookmarkZajímavosti

Peclive sestavena vegetarianská dieta ( s vyjimkou veganske, vitarianske a fruitarianske ) mohou mit i nektere prednosti:- sehrava ulohu pri prevenci, ale i lecbe nekterych chorobnych stavu ( redukce hmotnosti a snazsi udrzeni primerene vahy, redukce vysokeho krevniho tlaku, cevni onemocneni) - ..

Buďte zabalená jako wrap – zhubnete!

personRedakceremove_red_eye355bookmarkSilueta

Že jste je doteď jen jedla? To se může změnit. Řada hollywoodských celebrit se ve wrapy proměňuje – záměrně. Chtějí tak detoxikovat organismus a hubnout. Chcete se zbavit vody, toxinů, celulitidy a celkově vizuálně zeštíhlet? Nechte se zabalit! Přichází sem trend z ..

Peknyzadekznackahned: Řešení, které opravdu platí na celulitidu

personRedakceremove_red_eye213bookmarkPéče o tělo

„V boji proti celulitidě značně pomáhají zásady racionální výživy jako: hodně pít, jíst zeleninu a ovoce, pravidelně cvičit. Ovšem celulitidou trpí i vrcholoví sportovci, kteří často všechna pravidla správného životního stylu dodržují. Důvodem je, že je celulitida ..

Za zdravé zuby budoucích maminek a jejich dětí

personMarián Krouželremove_red_eye144bookmarkNezařazené

Čištění zubů nepatří mezi nejoblíbenější činnosti člověka. Převážná většina lidí považuje poškození zubních tkání a dásní za nutné zlo, jemuž nelze ani sebelepším čištěním zubů zcela zabránit. Nesprávně se lidé domnívají, že příčinou vzniku zubního ..

Neplodnost

personRadka Eliáškováremove_red_eye51bookmarkNezařazené

Neplodnostv dnešní hektické a uspěchané době, která je navíc podpořena konzumním způsobem života ,často zapomínáme na své tělesné a psychické potřeby. Důsledkem stálého stresu, špatné výživy a nedostatečného pohybu jsme více náchylní na různá onemocnění. Stoupá ..

Strava dětí - jak správně přejít z kojenecké na batolecí stravu

personRadka Eliáškováremove_red_eye10languagezoufalemaminky.cz

Milé maminky, jistě všechny chcete, aby vaše dítě překypovalo zdravím. V dnešní době již není žádným tajemstvím, že správná a vyvážená strava se velmi významně podílí na lidském zdraví. Proto bychom neměly udělat chybu již v samotném počátku krmení našeho ..

Co svedčí kráse

personRadka Eliáškováremove_red_eye21languagekrasnazdrava.cz

Dodržuj pitný režim Podle odborníků by člověk by měl denně vypít asi dva litry tekutin. Právě toto množství je totiž nutné ke správně funkci jater, a tedy i celého organismu. Játra mají v těle mnoho úkolů - ovlivňují látkovou výměnu, metabolismus cukrů, bílkovin i ..

Cviky na hubnutí přinášejí výsledky

personRadka Eliáškováremove_red_eye32languagekrasnazdrava.cz

Chcete se konečně zbavit přebytečných kil? Dáte přednost štíhlé postavě a zdravému životnímu stylu před nekonečnými a špatně fungujícími dietami? Nebaví Vás stále hladovět? Pak se obraťte na odborníky v oblasti zdravé výživy a vytvořte si správné stravovací návyky. ..

Cholesterol, triacylglyceroly, vysoká hladina cholesterolu, lipidy, tuky

personRadka Eliáškováremove_red_eye20languagezoufalemaminky.cz

Cholesterol Cholesterol je komplexní lipid (druh tuku). Patří do skupiny sterolů. Nachází se v živočišných potravinách. Naše tělo si cholesterol umí vyrobit v játrech. Cholesterol je důležitý stavební kámen ve stěnách našich buněk a tvoří izolační vrstvu nervových ..

Základy zdravé výživy

personRadka Eliáškováremove_red_eye17languagekrasnazdrava.cz

EnergieRedukční systém by se měl skládat ze tří faktorů, a to nízkoenergetické diety, pohybové aktivity ajiž zmíněných stravovacích návyků, které se podílejí na tvorbě nadbytečných kilogramů, to jenapříklad pravidelnost v jídle. Výdej energie– což je spotřeba energie ..