Zdraví keyboard_arrow_right Nezařazené keyboard_arrow_rightZdravější vaření

Obrázek příspěvku: Zdravější vaření

Zdravější vaření

personaccess_time09.červen 2019chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye744 shlédnutí

Chtěli byste vyměnit nezdravá jídla za mnohem zdravější, ale nevíte, jak na to? V prvé řadě tentokrát zapomeňte na hledání inspirace u svých babiček, tedy na doby, kdy jídlo mělo být především levné, co nejvíce zasytit a co nejlépe se beze zbytku zužitkovat… Hodně se zavařovalo a prototypem luxusu byl smažený řízek a bramborový salát nebo zapečené plátky masa s hranolky a tatarkou…

Doba se mění, a tak se nechte inspirovat zdravými trendy a recepty! Pro začátek několik základních pravidel, jaké změny vás čekají.

  • Méně znamená více – jakkoliv v současné době solíte, sladíte, zkuste od nynějška ubrat o polovinu. Stejně tak se zamyslete nad velikostí porcí jídel, které jste si zvykli připravovat.
  • Každý je v životě nahraditelný – tedy i rafinovaný cukr a další nezdravé suroviny. Bílý cukr lze nahradit bez problémů medem, třtinovým cukrem, v některých případech můžete přestat sladit zcela.
  • Kdo nechce, hledá důvod, kdo chce, ten hledá způsob – moc hezké přísloví, které se do vaší kuchyně také hodí. Nehledejte neustále důvody, že tahle surovina je sice zdravější než tamta, ale je hůře dostupná. V současné době je sortiment zdravých potravin rozšířen tak, že si i v nejbližším supermarketu něco vyberete. Způsob hledejte i z hlediska přípravy. Vynecháte smažení, raději duste, pečte, ale nejideálněji vařte či připravujte jídla v páře.
  • Nebuďte konzervativní – ano, doslova jako konzerva, a na konzervování typu zavařování potravin přistupujte jen výjimečně. Suroviny jako jsou třeba ovoce a zelenina si dopřávejte raději přímo čerstvé a ne jako zavařeninu či kompot, který by byl plný cukru a různých chemických konzervačních látek, aby vydržel přes zimní období.
  • Není důležitá kvantita, ale kvalita – neorientujte se při nákupu jen cedulkami „nejlevnější“ a nebo „akce“ a podobně. Raději si čtěte také nutriční informace na obalech potravin. Chcete-li se vyhnout nákupu chemicky upravovaných potravin, volte potraviny v bio kvalitě. Koutky se zdravou výživou dnes najdete i v supermarketech a nebo navštivte prodejny s biopotravinami.
folder_openPřiřazené štítky

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články

Sekněte s kouřením. začněte e-kouřit.

personRedakceremove_red_eye436bookmarkNezařazené

O tom, že kouření je pro zdraví škodlivé, informují i krabičky tabákových cigaret. Ale i přes tato upozornění kuřáku neubývá. Raději obětují své zdraví, než aby se zbavili své závislosti. Ale před pár lety se na trhu objevila elektronická cigareta, která měla původně ..

7 věcí, které dělají šťastné ženy: Vyzkoušejte je!

personRedakceremove_red_eye507bookmarkPsycho

Přinášíme vám účinné triky, které vás napumpují štěstím a přiučí vás brát svět s nadhledem! Myslíte si, že k tomu, abyste byla šťastná, potřebujete mít život bez jediné chybičky? Ale kdepak! Dělejte to, co vás baví Zcela jste propadla psaní, kosmetice nebo vaření? ..

10 přínosů zelených jablek pro naše zdraví

personMarián Krouželremove_red_eye523bookmarkNezařazené

Zelená jablka poskytují širokou škálu zdravotních a kosmetických výhod, zejména ve srovnání s červenými jablky. Existují různé druhy jablek v čele se sladkými, které jsou nejběžnější. Zelená jablka jsou na druhé straně sladkokyselá a nejvíce se používají pro ..

Domov na Čínský způsob

personRadka Eliáškováremove_red_eye292bookmarkBydlení

Slovo "domov" je asi pro každého z nás symbol něčeho, co respektujeme, ctíme, máme své obvyklé způsoby a zvyky živobytí, každý má náhled a vzhled domova jiný. Odlišnost seskupení a modernosti zařízení v našem bytě se mění tím víc, čím víc je člověk vzdálen od ..

Co zpusobuje bolesti v krku?

personRadka Eliáškováremove_red_eye586bookmarkNezařazené

Bolest v krku neni nemoc, je to priznak ruznych zdravotnich poruch.Vetsinou jsou to infekcni nemoci. Infekce v krku vyvolavaji viry , jako je ryma,chripka, mononukleoza anebo bakterie - streptotoky, stafylokoky.Zatimco bakterialni infekce zabiraji na lecbu antibiotiky, virove nikoliv. (Proto je ..

Neurovědy pravé lásky - a co říkají lásky!

personRadka Eliáškováremove_red_eye349languagezoufalemaminky.cz

Každý má představy o lásce; pro lidi, je to celoživotní předpojatost. Milostný vztah je jedinečný v tom, že napříč kulturami, nic se řídí jinak normální lidské bytosti dělat bláznivé věci, než je hledání lásky vazby v páru vztahu.Co je to pravá láska, však?To má ..

Buďte originální v dávání dárků

personRadka Eliáškováremove_red_eye392languagekrasnazdrava.cz

Dárky by měly signalizovat to, jak moc si toho druhého vážíte. Rozhodně se neřiďte starou známou větou, že čím dražší dárek, tím větší láska v dárku. Pokud chcete svého blízkého doopravdy potěšit, zkuste protentokrát darovat něco originálního. Nechte se inspirovat ..

Mikrovlnka ano, nebo ne?

personRadka Eliáškováremove_red_eye281languagezoufalemaminky.cz

Patříte k lidem, v jejichž kuchyni se dvířka mikrovlnky netrhnou? Nebo vás jídlo z mikrovlnky děsí? Jsou mikrovlnky opravdu tak nebezpečné, když se doposud ve velkém prodávají a téměř v žádné domácnosti nechybějí? Jak je to se škodlivostí jídel z mikrovlnek?Mikrovlnka v ..

Kolik nožů potřebujeme

personRadka Eliáškováremove_red_eye227languagezoufalemaminky.cz

Přestože v kuchyni neustále něco mažeme a krájíme, jen málokdo má doma kompletní sadu nožů ve stylovém dřevěném špalíku. „Ženy zpravidla používají jen dva nože. Na loupání brambor a vykrajování menší nožík, šikovný do ruky, a jeden větší univerzální nůž," ..

Domácí pivo vánočná

personSimona Chvátilováremove_red_eye300languagezoufalemaminky.cz

V tomto díle se budeme věnovat vaření vánočního speciálního piva s koriandrem a pomerančovou kůrou, vyráběného metodou svrchního kvašení. Jak se výroba tohoto piva odlišuje od minulého piva plzeňského typu?Zcela zásadně. Jako základ použijeme pšenici místo ječmene, pivo ..