Kondice keyboard_arrow_right Co s kily, která se vás drží po Vánocích?

Obrázek příspěvku: Co s kily, která se vás drží po Vánocích?

Co s kily, která se vás drží po Vánocích?

personaccess_time27. may 2019chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye39 shlédnutí

Nejdůležitější je dobré trávení. Trávíme-li potravu dobře, získáváme dostatek živin a nepotřebujeme je ukládat ani se přejídat. Pro dobré trávení jsou důležitá střeva, játra, žaludek a slezina. Ledviny a lymfatický systém, plíce a kůže odvádějí z těla nežádoucí přebytky. Trávení odlehčíme, pokud na nějakou dobu vynecháme alkohol, kávu, slazené nápoje, cukr, bílou mouku, uzeniny a konzervované potraviny. Doporučuje se také snížit příjem mléčných výrobků a masa. Vhodné je pak stravu doplnit pitím vody s citrónem, bylinných čajů, zeleného čaje a vody vůbec. Střeva si vyčistíme dostatečným příjmem obilovin, měly by tvořit asi třetinu naší stravy, nejlépe v celozrnné formě. Dobrou funkci střev podpoří potraviny bohaté na enzymy, jako jsou různé kvašené zeleniny, sójová omáčka, miso. Příznivě působí kořenová zelenina, zejména mrkev, brokolice se doporučuje přímo proti ochabnutí střev a vláknina, například z tuhé zimní listové zeleniny jako kapusta a zelí. Z bylin se doporučuje například heřmánek, lopuch, mochna, proskurník, řepík, šalvěj, saturejka a třezalka, zeměžluč, medvědí česnek, dubová kůra, z exotických třeba dang shen, lapacho či eucommia.

ŽALUDEK POTŘEBUJE VAŘENOU STRAVU!

Diety na salátech a jogurtech ochlazují zažívání, tím ho zpomalují a způsobují podvýživu, zvýšené ukládání tuků do zásoby, jojo efekt. Ideální jsou polévky a jídla z jednoho hrnce, kořenová a kulatá zelenina – cibule, dýně a přírodně sladká chuť. Pravidelně bychom měli jíst menší porce. Z bylin na správnou funkci žaludku pomáhá pelyněk, puškvorec, zeměžluč, hořec, jetel, heřmánek, bazalka, dobromysl, hořčice, hřebíček, kmín a majoránka.


Místo sladkostí si dejte hrst sušených brusinek. Zaženete chuť, dostanete do sebe antioxidanty a navíc prospějete i močovému ústrojí.

CO PLATÍ OBECNĚ…

Nehladovět. Jíst vyváženě, včetně přirozených cukrů, kvalitních tuků a dostatku bílkovin. Jíst pravidelně, ale malé porce, každé 2 – 3 hodiny. Důležitá je kvalita potravin, kvalitních potravin sníme méně a stačí nám. Den začínat teplou kaší. Poslední jídlo ideálně 3 hodiny před spaním. Maso málo, nejlépe v polévkách, polévky nebo „eintopfy“ by měly tvořit základ. Vysadit mléčné výrobky a pečivo, můžeme jen kváskové. Nemlsat, když tak oříšky nebo ovoce, ale málo (oříšky obsahují ve značném množství tuky, ovoce zase cukry). Z ovoce konzumujme nejlépe jablka a hrušky, případně sušené. Ovoce je jídlo ne předkrm nebo zákusek. Salát z kvašené zeleniny může být i svačina. Zachovat si dobrou mysl. Nevyčítat si, netrápit se. Spokojený člověk nemá tak velkou potřebu dělat si zásoby, mít věci „pro jistotu“. Důležité jsou dobré vztahy s nejbližšími. Hubne se i láskou. A lépe se shazuje s někým, ve dvou nebo skupince se i lépe cvičí. Hubne se i tancem, zpěvem a smíchem.

Více na: www.akademielecivevyzivy.cz

folder_openPřiřazené štítky

0 komentáře

    Vložit komentář

    info_outline

    Nepublikujte SPAM!

    Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.